Moc zdravim vsechny prichozi.
v lete bychom se chteli s pritelem vydat na dvojkole z Ostravy, pres Polsko do Gdansku. Dale trajektem na Bornholm a zpet vlakem z Gdansku. Mam spousty otazek a moc by mi pomohly jakekoliv nazory tech, co tuto cestu nebo alespon jeji cast absolvovali.
Zajimalo by me, na kolik cca vyjde jidlo a piti v Polsku na tyden(zakladni potraviny jako je chleba, instantni veci - polevky z pytliku, testoviny). Dale jak je to s obchody na Bornholmu, kolik zde stoji cca jedna noc v kempu. A jel nekdo na Bornholm trajektem z Polska a ne z Nemecka? Zajimala by me priblizna cena za jednu osobu, zjistila jsem jen kolik by stal trajekt z Gdansku do Svedska(cca 1500,-). Mam objednany atlas Polska 1:300 000, tak doufam, ze to bude stacit na to, aby jsme nasli i nejake mene frekventovane silnice a cesty. Dvojkolo mame MTB, tak doufam, ze obstojime nektere polske silnice bez ztrat na zivotech. :-) Predem moc a moc dekuji za kazdou odpoved.
autoAtlas 1:300000 ti určitě stačí. To je v pohodě. Jen si dej pozor, to, co u nás značí klasickou asfaltovou silnici třetí třídy u nich může být asfaltované, ale taky nemusí. Bude to mít šíři silnice atd, ale může to být šotolina a nebo třeba písek. To je fakt super, naložený kolo se zabořilo 20cm do hloubky a konec. trochu se dalo jet v kolejích po autech, ale jinak.... Zkrátka ta trasa, co si najdeš jako sjízdnou někdy sjízdná bejt nemusí.
S Polskejma silnicema mám špatný zkušenosti, ale záleží na tom, kde jedeš. Čím zapadlejší kout tím hůř. U měst a frekventovaných lokalit a tahů to bylo slušný, ale zase spousta aut a řidiči jsou horší než u nás :-(
K cenám tiu nedokážu říct nic. Já to nepočítám a prostě nevím...
Ja vim, ze jak to tam s tema silnicema vypada. Byla jsem tam autem (ne u baltu, ale jizni cast). Je to tam des, ale jak rikas, je to proste o stesti, jako silnici kde najdes. Vypada to, ze nakonec si asi hodim vzdycky minci, kam se vydat dal. :-D Jinak dekuju moc za tip. :-)
Něco podobnýho myslím jel Honza Galla, akorát za tandemem měli ještě vozík.
Zkus pohledat i v nabídkách různých CK - lze tam najít zajímavé trasy a tipy na ubytování. Zejména pokud se budeš dotazovat konkrétně na cyklozájezdy.
Možná tam najdeš i info k tomu trajektu.
Na ceny se zeptej strýčka Gůgla.
Ostatně - loni, když jsme plánovali Mazurská jezera, tak jsem rovněž hledala infa před Gůgl a našla jsem mnoho vyprávění z cest po Polsku.
Pokud nenastala letos nějaká změna, tak na Bornholm z Gdańsku trajekty nevyplouvají. Na Bornholm z Polska jen ze Świnoujście do Rønne nebo z Kolobrzegu do Nexø.
Info o Bornholmu např. na http://www.bornholminfo.dk
Obecně jsou ceny potravin v Polsku nižší než u nás, přesné ceny neřeknu, protože to jako Jurimír nesleduju.
Silnice kvalita silnic je velice různá a dá se říct že o něco horší než u v ČR. Tam kde to mám projeté, jsem nenarazil na cestu, která by byla pro kolo ala kros nesjízdná, snad s výjimkou jedné značené cyklostezky.
Polsko je suprová země na cestování. Ceny pohodové, lidi fajn, sice trochu placka, ale zase se člověk nenašlape:). My jsme taky jeli podle mapy 1:300 nak.Copernicus a stačila. Jsou v ní zakreslené i kempy, dá se podle ní dobře plánovat. Kvalita cest hrozná. Šedé a bílé cesty nedoporučuju, většinou jsme jeli po žutých nebo oranžových. Poláci jsou podnikaví, takže existuje i spousta neoficiálních kempů u nich na zahradě. Bývají označeny cedulí už z cesty - jsou levnější než kempy. Ceny kempů, jak kde, v turisticky atraktivních místech asi jako u nás, jinde levnější. Jídlo vychází nastejno jako u nás. Polívek ze sáčků i konzerv je tam dobrý výběr. Zpáteční cestu doporučuju jet o víkendu a využít bilet turystyczny http://www.pkp.pl/node/454 stojí 60ZL pro jednoho, většinou je to levnější než jízdenka. V Polsku není příliš velká hustota osídlení, není problém najít spaní na divoko někde u řeky či jezera.
A ty zlute a oranzove cesty, nejsou moc frekventovane? Nerada bych prisla o sestru v nejakem litem boji polaku o vzajemne predjizdeni. :-D Ale asi si clovek nevybere, ze. Budto hustsi provoz nebo kolo v pisku jak psal Jurimir viz vyse. Nevim, opravdu nevim, oo si vybrat. :-D
Ty jsou v pohodě, občas auto, jsou to vedlejšky s příšerným asfatem, takže kdo tam nemusí nejede tam.Na trekovém kole se to dá, na silničce by si to člověk neužil. Auta jezdí po čevených a větších cestách. Ještě k tomu Dánsku. Jídlo si nakupte v Polsku, je tam příšetně draho. Taky doporučuju koupit si mapu nakl. DanskCyklistForbund http://shop.dcf.dk/Default.aspx?ino=3221 1:100tis Stojí sice cca400Kč ale zatraceně se vyplatí. Jsou v ní nakresleny tzv. Zeltplatzy pro cyklisty. Jsou to tábořiště, někdy je k dispozici sprcha i záchod někdy ne. Stojí cca 150,- pro 2os a stan. V oficiálním kempu tě nejdřív donutí si koupit jejich kempingovou kartu za cca 350/rok a cena kempů se pohybuje 400 - 500 Kč na 2os a stan. na naši jízdu Dánskem se můžeš podívat na http://www.putovani.net/index.php?tab=2&...
"sice trochu placka, ale zase se člověk nenašlape"
No nevím, když je to placka, tak přeci budeš bez přestání šlapat pořád ;-) S kopce se moc nesvezeš :-)
To sice jo, ale člověk si nešáhne na dno:))) občas jsem si připadala jako bych jela celodení spinning:) Ale je fakt že když se nám zničehonic hlíněná cesta změnila v písek a naložená kola se bořila, tak jsme chvílema potili krev :)
Diky moc vsem. Ja bych taky ty potraviny a potobne veci nechala lezet, jak se to kde vyvrbi, ale rozhodla se s nami jet i moje sestra a jelikoz je mladsi, tak mam tendence se ji o vsechno postarat, tak aby vedela. :-D Defekt z destsvi. :-))
Takze jeste jednou diky za tipy a rady.
Jestli můžu ještě poradit. Asi bych jela vlakem do Kolobrzegu, pak trajektem na ostrov a pak bych to vzala po pobřeží do Gdaňsku, je opravdu nádherné a pak teprve domů. Na pobřeží fouká vždy od západu, takže v opačném směru to nedoporučuju, je to šílená makačka, zažili jsme to 1 den a stačilo.:)
Takto bych to také doporučil. A pokud byste jeli do Gdaňska, tak určitě nevynechejte poloostrov Hel, je to tam moc pěkné, má to takový severský ráz. A ještě je pěkné z Gdaňska do Krynice Morskej, tam jsem měl pocit, že jedu na konec světa, dá se dojet až k ruské hranici.
Ahoj, na Bornhlomu jsem byl na kole v roce 2007. Balt se mi líbí, takže v roce 2008 jsem projel celé polské pobřeží od západu na východ a navštívil jsem všechny polské majáky a loni jsem projel ostrov Rujána. Letos se chystám na Švédské pobřeží.
1) Doprava na Bornholm: Na Bornholm jezdí trajekty ze Swinoujscie (jen v sezénu a jen v sobotu), nebo ze Sassnitz z Rujány každý den. Z polského Kolbrzegu jede turistický katamar Jantar, který ale bere i kola a malé motorky. Jedna cesta vyšla na cca 1000 Kč za osobu a kolo. V sezóně je lepší si trajekt rezervovat dopředu, když jsem se vracel z Bornholmu, nedostal jsem se hned na trajekt do Sassnitz, ale zase jsem se dostal na Jantar do Kolobrzegu.
2) Ceny na Bornhlomu: jsou cca 3-4 x vyšší než u nás. Noc v kempu (jeden dospělý, stan) mě stála cca 150-200 dánských korun. Jídlo gyros v restauraci cca 40 dánských korun, chleba cca 10-20 dánských korun atd.
3) Bornholm: nádhera! Stručně se říká, že když bůh stvořil Skandinávii, tak vše co mu zbylo, dal dohromady a hodil do moře a tak vznikl Bornholm. Na jihu písčité pláže, na východě skalnaté útesy, na severu kopce porostlé vřesem...
4) Cestování v Polsku: V podstatě stejné jako u nás: na hlavní silnici je to o život stejně jako u nás, vedlejší cesty v pohodě. Velkým městům senejlépe vyhnout, cyklostezky tam téměř nejsou. Můj nejhorší zážitek byl průjezd Gdaňskem, asi jako kdybych na kole projížděl Prahu po jižní spojce a barandovském mostě...
Po polsku se dobře cestuje vlakem, regionální berou kola bez problémů všechny, rychlíky a EC,IC jen některé, ale v jízdním řádu mají napsané, zda berou kole "przewoz rowerow". Vlaky jsou fakt levné, přes celé polsko od našich hranic až k moři to vyjde na cca 600-800 Kč.
5) Ceny v Polsku: stejné nebo nižší než u nás. Do Polska netřeba vézt jakékoli zásoby, i na cestu na Bornhlom jsem si nakoupil v Bille v Kolobrzegu za stejné ceny jako u nás. Mimo sezónu není problém v Polsku na pobřeží přespat v soukromí za 20-30 Zlotých v posteli, s teplou sprchou. Kemp pro jednoho člověka se stanem vyjde na 10-20 Zlotých, ale za těch 20 už je to luxusnější kemp.
6) pár užitečných odkazů:
http://www.bornholm.info/ informace o Bornholmu
http://marekdostal.blog.idnes.cz/ můj blog se stručnými články a pár fotkami
http://www.pkp.pl jízdní řád polských vlaků
7) mé doporučení: na Bornholm bych jel z Kolobrzegu (levnější než trajetk, dobře dostupné), pokud máte dost času, projeďte si i kus polského pobřeží, je to tam pěkné, nezajímavé části Polska bych přejel vlakem a ušetřený čas strávil raději někde u moře.
Ještě jsem zapomněl: na Bornholm jsem si koupil mapu od Kompasu, je to číslo mapy 236.
A ještě, pokud by jsi chtěla, mohu ti poslat na email odkaz na stažení pdf souboru, kde jsem svou cestu po Bornhlomu popsal podrobněji, když tak mi přes zprávu pošli svůj email.
něco podobnýho jsem jel loni z Gdanska akorát že jsem to bral vlakem z Prahy,všeobecně se dá říct že polsko je cenově stejně přjatelné jako unás ,stezky tam jsou docela dobrý (dobrý polňačky)akorát dávat pozor na písečné duny u jezera Leb.Trajekty vyšli do cca 1400kč takže žádnej strej jediné co je dobré si podchytit je počasí mě pršelo 3 dny :) takže si to užijte a klidně napište
A kdypak se tam chystas?
Ceny jsou mirne a je zbytecne s sebou toho moc vozit (hl. jidlo), jak to nekdy cesi zbytecne delaji :) V sezone stoji listek ze Sassnitz 34E, z Kolobrzegu 120PLN (180 zpateční), ze Swinoujscie je to zbytecne daleko, mnohem drazsi a jezdi jen 1x tydne.
Prave ted o vikendu (24-25.7) (jedu smer Rujana-(Narodni parky) a podel pobrezi Baltu, smer Polsko, bonus bude Bornholm (bud z Sassnitz nebo Kolobregu). Pokud se chce nekde pridat...
Misto by bylo :)
Je to sice naknop, ale pokud nekomu vybouchly plany, pak to bude last moment :) viz . email