reklama

Cycle4change – cesta napříč Evropou

Cycle4change.cz se na jaře 2013 zrodil jako jednoduchý nápad dvou kamarádů. Hlavní motivací bylo projet na kole Evropu a poukázat na rozdíly, které v přístupu k městské cyklistice v Evropě panují, obvzláště pak ve srovnání s Prahou.

Foto: Michal Dub

Cílem bylo setkat se v jednotlivých městech s místními, kteří mají s cyklistikou co do činění a na základě interview přiblížit místní cyklistickou scénu. V neposlední řadě jsme chtěli motivovat každého k využití kola při cestách po evropských metropolích, protože pohled na město ze sedla bicyklu má bezpochyby své kouzlo.

Plán cesty byl poměrně jednoduchý, vyrazit na kole z Prahy a přes Berlín, Kodaň, Amsterdam, Luxembourg, Basel, Avignon, Perpignan dojet do cílového města Porto.

Na cestě

Jaké byly naše předchozí zkušenosti z cyklistických ces­t?

Minimální. Já byl předtím na kole nejdál u Berouna, i když jezdím na kole téměř denně při svých cestách městem a kamarád Jarda, toho na kole také příliš neprocestoval. Naše zkušenosti úplně nezaručovaly úspěch výpravy, ale bezpochyby nám pomohli Dan Mourek s kontakty v Evropě, Jitka Vrtalová s cennými radami a rovněž s tipy, na koho se cestou obrátit. V neposlední řadě musím poděkovat Martinu Říhovi ze Citybikes, který nám poskytl expediční kolo, na kterém jsem cestu absolvoval.

Co nás cestou nejvíce jako cyklistické nováčky překvapilo?

Dá se říct, že samotná jednoduchost realizace celé cesty. Nikdy jste nebyli na delší cyklovýpravě, rádi byste to zkusili, ale chybí vám zkušenosti? Pak jste na tom stejně jako jsme byli my. Máme pro vás ale jedno doporučení, prostě vyražte. Je to neopakovatelný zážitek.

Expediční kolo Columbus Diamant

Expediční jízdní kolo Columbus Diamant

Expediční kolo z chromolybdenové oceli vhodné jak pro dlouhé výlety „natežko“, tak pro pravidelné celoroční používání se zvýšenou zátěží.

Rám z tenkostěnné CrMo oceli je vyroben klasickou metodou pájených „mufen“. Je lehký, pružný a velice odolný.

Osazení kola vyhovuje podmínkám náročnějšího provozu. Řazení 3×9 v kompletním osazení Shimano Deore. Převodník s dutou osou „Hollowtech“.

Nerezové paprsky o síle 2,3 mm dávají prakticky nezničitelný výplet kol. Přední nábojové dynamo Alfine umožňuje trvalé plnohodnotné osvětlení kola a s patřičným adaptérem i dobíjení mobilu nebo dalších zařízení.

Kromě klasických lákadel a dobře známých měst jako je Kodaň nás moc mile překvapila Basilej, jejich koupání v Rýnu přímo v centru města je nezapomenutelné. Necháváte se unášet proudem a kde se vám to hodí se jednoduše „vylodíte“. Další zážitky z cest a zajímavé momenty jsou zachycené v reportážích, které vznikaly postupně v průběhu celé cesty.

Snad jen nejtěžší moment bych rád zmínil. Při průjezdu Pyrenejemi dle průvodce od Lonely Planet – cycling France – Raid Pyreneen, projíždíte celé pohoří. Vždy večer jsem si pročítal, co nás čeká v následujícím dni. Když jsem se dozvěděl, že v jednom dni absolvujeme Col'de Aspin a Col de Tourmalet, maličko jsem znervózněl. Moje pochyby se vyplnili. Byl to absolutně nejtežší den celé cesty, nastoupali jsme něco kolem 2000 výškových metrů s plně naloženými koly. V horách jsme vždy počítali, kolik budeme potřebovat vody. Ta je zpravidla ze všech naložených věcí nejtěžší a v kopcích, kde chcete být co nejlehčí, se to vyplatí.

Mont Ventoux
Mont Ventoux

Z kopců máme vlastně ještě jeden pěkný zážitek. Chystali jsme se ve městečku Sault na výjezd na Mt. Ventoux, kupovali jsme nějaké sladkosti a přede mnou byla poměrně dlouhá fronta a početná holadnská výprava. Jeden z nich se na mne podíval a zeptal, jestli jsem už byl nahoře a kdy případně výjezd plánujeme. Řekl jsem, že jedeme zítra, všechny ve frontě poprosil ať mne pustí dopředu se slovy, že budu zítra potřebovat lehké nohy. Potěšilo mne to, zároveň jsem ale opět propadl panice, co že nás to vlastně čeká. Stejně jako všechny kopce jednou končí i Mont Ventoux jsme nakonec zvládli.

Freiburg
Freiburg

Když vyrazíte bez zkušeností, naučíte se cestou spoustu nových věcí, které vás obohatí. Mohu potvrdit, že když se vám cestování na kole alespoň trošku zalíbí, je hodně těžké přestat. Je mnoho destinací kam na kole vyrazit, tipy pro vaše cesty najdete i na portálu NaKole.cz:

Na závěr bych pro inspiraci ještě zmínil stránku worldbiking.info, kde Eric a Amaya projíždí každou zemi na světě a na cestě jsou již od roku 2006.

Těším se na kole na viděnou.

Fotogalerie

Na cestě V německém Freiburgu Basilej – koupání v Rýnu V průsmyku Col du Tourmalet v Pyrenejích Mont Ventoux Expediční kolo Columbus Diamant Expediční kolo Columbus Diamant
Michal Dub, 11.11.2014
Vyzkoušejte
 (CK Hoška Tour)

Madeira – turistika po květinovém ostrově

Portugalsko
26.07.2024 - 11 dní
pěší turistika
Letecky
36 980 Kč
 (CK Kudrna)

Francouzské Alpy na silničních kolech

Francie
08.08.2024 - 11 dní
cyklistický
Autobusem
37 300 Kč
 (CK Vlha)

Alsasko na kole

Francie
09.08.2024 - 10 dní
cyklistický
Autobusem
21 900 Kč
 (CK Hoška Tour)

Madeira – turistika po květinovém ostrově

Portugalsko
09.08.2024 - 11 dní
pěší turistika
Letecky
36 980 Kč
 (CK Cyklotur)

Holandsko na kole

Nizozemsko
12.08.2024 - 7 dní
cyklistický
Autobusem
17 480 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 9. část

 ()
Už se nám to pomalu chýlí ke konci Začal čtvrtý týden našeho putování. Chtěla bych psát o tom, že mám tohle období ráda. Fyzička je zpět, člověk něco málo pohubl, cítí se skvěle a každý kopec vyjede jako nic... Ale ouha, místo toho ho pobolívá břicho, a... no však to znáte. Tolik já a děti, my na…
Peggy | 10.06.2024

Z Drásova do Říma

 ()
Z Drásova do Říma, květen 2024 Po cestě 1000 km Polskem podél Baltu a Odry a Z Lince do Budapešti přes Alpy si tady odložím další kousek svých cestovních deníků... Tak tenhle cíl zrál už docela dlouho. Už ani vlastně nevím jak k tomu došlo, ale jednoho dne sedím s Radkem na pivě, koukáme do mapy.cz…
Monolema | 06.06.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 8. část

 ()
Civilizace po Kyrgyzsku Mysleli jsme, že na noc zůstaneme někde blízko sedla, ale nakonec jsme ujeli ještě 11 kilometrů a klesli do 2700 metrů. Kolem uhelného dolu nocleh možný nebyl, nenašli jsme žádné rovné místo a navíc vše bylo pokryto vrstvičkou šedého prachu. A ani mezi zaparkovanými…
Peggy | 02.06.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 7. část

 ()
Sonkol, zázraky na počkání nebo do tří dnů Kratičké intermezzo - které se přihodilo úplnou náhodou, přesně mezi psaním 6. a 7. části Miluji takové ty nádražní či vesnické knihovničky, kde se lidi zbavují starých knih. Většinou to bývají nějaké blbosti, ale už jsem v nich párkrát narazila na…
Peggy | 26.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 6. část

 ()
Naše první třítisícovka Slibovali jim ráj na zemi a místo toho je čekala jen pustá step. Tak zní úvod příběhu bratrské pomoci zhruba tisícovky Čechů a Slováků, kteří se v letech 1925-32 vydali pomoci budovat Kyrgyzskou socialistickou republiku, tehdy už jako součást Sovětského svazu, v rámci…
Peggy | 20.05.2024

O čem se mluví:

Technické rady Jaký materiál brzdových destiček zvolit? před 8 minutami
Cestování na kole nabídka nebankovní půjčky dnes v 03:26
Co vás zaujalo 279 dnes v 00:15
Ostatní – cyklo Jaké to bylo? - 148 včera v 22:32
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 22:28
Elektrokola SAVA Deck 9.1 - motor Shengyi CMT03 včera v 18:24
NEcyklo Co vás vytočilo 153 včera v 17:01
Ukrajina 44 včera v 14:52
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

437 cyklistů (5 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 9. část

Už se nám to pomalu chýlí ke konci Začal čtvrtý týden našeho putování. Chtěla bych psát o tom, že mám tohle…
Peggy | 10.06.2024

Z Drásova do Říma

Z Drásova do Říma, květen 2024 Po cestě 1000 km Polskem podél Baltu a Odry a Z Lince do Budapešti přes Alpy…
Monolema | 06.06.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 8. část

Civilizace po Kyrgyzsku Mysleli jsme, že na noc zůstaneme někde blízko sedla, ale nakonec jsme ujeli ještě 11…
Peggy | 02.06.2024