reklama

Tip na výlet do česko-bavorského pomezí

Nově otevřená Valdštejnská cyklotrasa spojuje okolí Chebu s německými městy Waldsassen a Marktredwitz. Vychutnejte si jízdu na kole v místech, která byla po desítky let přístupná jen pohraničníkům.

Turistický přechod Starý Hrozňatov / Hatzenreuth otevřený v roce 2001
Turistický přechod Starý Hrozňatov / Hatzenreuth otevřený v roce 2001
Foto: Václav Vrtal

Město Cheb je nádherným historickým skvostem. Do dějin vstoupil především jako místo, kde byl roku 1634 zavražděn velkovévoda Albrecht z Valdštejna. Po čtyřiceti letech na hranici železné opony dnes město navazuje na svoji tradici města otevřeného lidem z celé Evropy.

Trasa

Valdštějnská cyklotrasa spojuje nejkrásnější místa oblasti. Trasa má 3 části – severní trasu (30 km), jižní trasu (45 km) a Spojku – Mühlenradweg. Severní a jižní trasa dohromady tvoří okruh, který s využitím dvou hraničních přechodů zasahuje do Německa. Cesty jsou téměř výhradně cyklostezky oddělené od cyklistické dopravy. Ne vždy jsou to cesty asfaltové, optimální je trekkingové jízdní kolo s kvalitním pláštěm.

Přechody

V současné době jsou v okolí Chebu tři turistické přechody. V roce 2001 otevřený přechod ve Starém Hrozňatově si vyžádaly poutě do nově zrekonstruovaného kostela Maria Loretto. Od května 2006 fungují i další dva, Pomezí/Schirnding a Slapany/Egerteich.
Přechody jsou pro pěší a cyklisty otevřeny denně od 6 do 22 hodin. Pro přechod potřebujete občanský průkaz nebo cestovní pas (platný min. na dobu 3 měsíce).

Vlak

Mezi Marktredwitz a Chebem je vlakové spojení v intervalech 40/80 minut. Převoz kol je možný jen omezeně za příplatek 3 Euro.

Krajinná výstava

Od 24. května do 24. září 2006 bude ve městech Cheb a Marktredwitz probíhat Krajinná výstava bez hranic. Projekt krajinných výstav je běžný v Německu nebo Rakousku, kde běží pravidelně už řadu let. Nejedná se o klasickou výstavu, ale příležitost, jak zlepšit městské životní prostředí. Území, které bylo zdevastované, se rekultivuje a trvalé hodnoty (parky, zahradní úpravy, dopravní řešení) pak zůstávají městu.
Podrobné informace najdete na www.krajinnavys­tava06.cz.

Mapy a další podrobné informace

Navštivte městské infocentrum v Chebu na náměstí krále Jiřího z Poděbrad. Otevřeno mají ve všední dny 9–17 hod., v sobotu 10–14 hod.
Tel: 354 440 302.

Tipy pro vás

Chcete si vychutnat kopce a krajinu bez civilizace?

Projeďte si místní signálku. Cesty vytvořené pohraničníky vedou doslova jako podle pravítka, kopce nekopce. Kvůli vysídlení na české straně hranic máte příležitost jedinečného zážitku – můžete jet desítky kilometrů po asfaltové cestě vedoucí krajinou bez kontaktu s civilizací.

Krátký výlet k sousedům

Německé cesty jsou známé svojí kvalitou a ohleduplným chováním řidičů. S využitím velkého množství nabízených cyklotras si můžete naplánovat cestu přesně podle svého. Kousek za hranicemi leží Waldsassen, který se svým klášterem, bazilikou a nádherným centrem určitě stojí za to.

Pro milovníky historie a kostelů

Česko-německé pohraničí v okolí Chebu je proslulé svojí religiozitou. Především na německé straně je velké množství poutních míst, například kostel a bazilika ve Waldsassenu. K návštěvě lákají i poutní místa Kappl nebo v lese ukrytá jeskyně Lourdes, kde se podle legendy zjevila Panna Marie. Na české straně je to zase poutní kostel Maria Loreto, ve Starém Hrozňatově.

Pro rodiny s dětmi

Minimální převýšení nabízí jižní trasa Valdštejnské cyklotrasy v úseku Cheb – Mitterteich (25 km). Okolí hraničního přechodu Slapany/Egerteich připomíná železničářskou minulost návěstími, kouskem ponechaných kolejí i originální lavičkou přímo na trase. Hezký je i výlet k hraničnímu přechodu Schirnding/Pomezí (10 km). Na chebském náměstí se můžete odměnit velkou porcí báječné zmrzliny s výhledem na Špalíček, symbol města Chebu.

Fotogalerie

Turistický přechod Starý Hrozňatov / Hatzenreuth otevřený v roce 2001 Turistické značení u Starého Hrozňatova Stezka Antona Harta na bývalé signálce u Starého Hrozňatova Cyklostezka po bývalé slapanské trati do bavorského Egerteich Turistický přechod Slapany / Egerteich otevřený v květnu 2006 Na cestě z Hundsbachu do Waldsassenu Jeskyně Lourdes, kde se podle legendy zjevila Panna Marie Klášterní bazilika Waldsassen Klášterní bazilika Waldsassen Praktické stojany na kola v centru Waldsassenu Poutní místo Kappl Na rozcestí Turistický přechod Pomezí nad Ohří / Schirnding otevřený v květnu 2006
Redakce NaKole.cz, 30.05.2006
Do vaší knihovny
Blogy

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 9. část

 ()
Už se nám to pomalu chýlí ke konci Začal čtvrtý týden našeho putování. Chtěla bych psát o tom, že mám tohle období ráda. Fyzička je zpět, člověk něco málo pohubl, cítí se skvěle a každý kopec vyjede jako nic... Ale ouha, místo toho ho pobolívá břicho, a... no však to znáte. Tolik já a děti, my na…
Peggy | 10.06.2024

Z Drásova do Říma

 ()
Z Drásova do Říma, květen 2024 Po cestě 1000 km Polskem podél Baltu a Odry a Z Lince do Budapešti přes Alpy si tady odložím další kousek svých cestovních deníků... Tak tenhle cíl zrál už docela dlouho. Už ani vlastně nevím jak k tomu došlo, ale jednoho dne sedím s Radkem na pivě, koukáme do mapy.cz…
Monolema | 06.06.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 8. část

 ()
Civilizace po Kyrgyzsku Mysleli jsme, že na noc zůstaneme někde blízko sedla, ale nakonec jsme ujeli ještě 11 kilometrů a klesli do 2700 metrů. Kolem uhelného dolu nocleh možný nebyl, nenašli jsme žádné rovné místo a navíc vše bylo pokryto vrstvičkou šedého prachu. A ani mezi zaparkovanými…
Peggy | 02.06.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 7. část

 ()
Sonkol, zázraky na počkání nebo do tří dnů Kratičké intermezzo - které se přihodilo úplnou náhodou, přesně mezi psaním 6. a 7. části Miluji takové ty nádražní či vesnické knihovničky, kde se lidi zbavují starých knih. Většinou to bývají nějaké blbosti, ale už jsem v nich párkrát narazila na…
Peggy | 26.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 6. část

 ()
Naše první třítisícovka Slibovali jim ráj na zemi a místo toho je čekala jen pustá step. Tak zní úvod příběhu bratrské pomoci zhruba tisícovky Čechů a Slováků, kteří se v letech 1925-32 vydali pomoci budovat Kyrgyzskou socialistickou republiku, tehdy už jako součást Sovětského svazu, v rámci…
Peggy | 20.05.2024

O čem se mluví:

Cestování na kole Co vás zaujalo 279 před 6 minutami
Technické rady Jaký materiál brzdových destiček zvolit? dnes v 12:10
Štafeta NaKole.cz Štafeta Via Czechia centrál 2024 dnes v 10:03
Cestování na kole nabídka nebankovní půjčky dnes v 03:26
Ostatní – cyklo Jaké to bylo? - 148 včera v 22:32
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 22:28
Elektrokola SAVA Deck 9.1 - motor Shengyi CMT03 včera v 18:24
NEcyklo Co vás vytočilo 153 včera v 17:01
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

515 cyklistů (10 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 9. část

Už se nám to pomalu chýlí ke konci Začal čtvrtý týden našeho putování. Chtěla bych psát o tom, že mám tohle…
Peggy | 10.06.2024

Z Drásova do Říma

Z Drásova do Říma, květen 2024 Po cestě 1000 km Polskem podél Baltu a Odry a Z Lince do Budapešti přes Alpy…
Monolema | 06.06.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 8. část

Civilizace po Kyrgyzsku Mysleli jsme, že na noc zůstaneme někde blízko sedla, ale nakonec jsme ujeli ještě 11…
Peggy | 02.06.2024