Nechtěné vlákno s laserem, které se dneska objevilo mi připomnělo:
Potřeboval bych kolečko o průměru 150 mm, asi nejlépe z hliníku. Co se tloušťky týká, mělo by být co nejlehčí ale zároveň aby se nedeformovalo a nemělo ostrý kraj. Materiál je vcelku jedno, jen to musí odolat občasnému ožehnutí plamenem (takže si to nemohu 3D vytisknout) a nerezavět.
Zkouším jestli by někdo neměl možnost něco takového mi vyrobit (nechci to zadarmo). Já už nemám přístup k laseru abych si to nechal vypálit z nerezu.
Obdélník bych si nějak upižlal sám, ale kolečko neumím.
Pokud to potřebuješ nepříliš přesně a krásně a v počtu jednoho kusu, hliník se dá zbastlit.
Vyzkoušej si co nejpřirozenější kolečko s dírou uprostřed, skrz ní prostrč šroub, utajení matkou a za přečnívající závit chytni do vrtačky - máš-li ponk se svěrákem, získal jsi pseudo soustruh :-)
Pilníkem drženým v ruce obvod zahladíš dokulata.
Výsledek je vcelku +- ok, ale krása a přesný rozměr nesmí být tvrdý požadavek...
Už se mi ozval jeden z místních nakoláků. Ale děkuji za zajímavý tip. Tyhle nápady vždy měl můj táta. Zrovna dneska by měl narozeniny, tak se mi to o to víc připomnělo. :)
O.T.:
Dělali jsme tak dlouho s tak málem,
že teď jsme schopni udělat cokoli bez ničeho ...
To já právě teď, když na člověka vyskakují reklamy na to či ono nářadí, tak vzpomínám na tátu co by si dneska všechno mohl koupit za vercajk a "hrát" si s tím.
Tátové? Mám stejné pocity i já sám ;-) Počínaje hračkama, které za mého dětství neexistovaly, přes hromadu různého sportovního vybavení a oblečení, až po různá současná elektrická/elektronická udělátka, která byla za tehdejší úrovně miniaturizace nemyslitelná, resp. skoro patřila ještě do sci-fi... Pitomý digitální multimetr měřící skoro všechno jsem si poprvé pořídil až někdy dlouho po '89...
S tím, že si to dneska může pořídit vlastně úplně každý, pokud na některé vybrané exempláře z nich má dost peněz, a nebo náhodou nepatří do "pro veřejnost zakázané" skupiny výrobků ;-)
Jo, jentak mimochodem, nedávno jsem trochu upgradoval ;-)
https://www.creality.com/products/k1c-carbon-3d...
To zas bude kalibrování tiskárny skoro na každý filament, kterých tady mám od různých typů a hlavně výrobců opravdu pěknou hromadu :-/ I těch, které ještě nemám :-) Hlavně mne zajímají ty "hyper" speed ;-)
V čem spočívá speedovost filamentu?
Onehdy jsem koukal na video kde to kluk porovnával a měřil a zatím to vypadá že Průša šlape po hranici a bambu je definitivně za ní, kde rychlost už podkopává pevnost výsledného dílu...
Tak jestli to má léčit tenhle problém, jinak to vypadá že narážíme na fyziku...
Ani vlastně nevím :-) Ty "rychlé" filamenty by snad měly mít lepší "tekutost" i při tom zvýšeném průtoku. S normálními by se to jinak řešilo třeba vyšší teplotou? Pokud jim to nějak nevadí.
Na druhou stranu ani nevím jestli to pak má horší mechanické vlastnosti. Vzhledem k tomu, že se v tomhle provedení ale momentálně dělají jen PLA a PETG, tak se na to asi moc nehraje. PLA je jen "na hraní", prototypování a tak, bez požadavků na nějakou extra životnost, podle mně...
I z PLA se dá tisknout ledacos užitečnýho, jen holt musíš počítat s tím, že to mechanicky není kdovíjaký terno. Tuším zrovna držák na mejdlo mám z PLA, funguje perfektně :-)
Zrovna PLA se tiskne dost svižně standardně, nikdy jsem rychlost filamentu nelsedoval a zatím se mi to furt nevymstilo...
Pro výrobu všelijakých věcí do domácnosti je většinou PLA dostačující. Protože nejčastěji chybí (alespoň mě) nějaká víčka, krabičky, držáčky kabelů, nabíječek,... Tedy věcí, kde není nijak velké mechanické namáhání a když se to časem rozpadne, pak uvažuju o tom jak to udělat lépe, konstrukcí či přechodem na PETG.
PETG je ale už docela křehké, pro některé použití... Ono celou dobu drží, a to i dost velké namáhání, pak ale najednou rupne. ABS nebo ASA rupnou sice taky, ale mnohem později, protože jsou houževnaté a jentak to urvat už není žádná legrace.
Mám tady nerozbalenou špulku ASA, dostal jsem jí jako prezent, zatím jsem si ani netroufnul to zkusit. Možná bych ji měl, až budu v práci sám a nebudu nikoho ohrožovat výpary a nikdo mi neudělá průvan, přeci jen rozbalit a zkusit něco vytisknout.
Někdy to zkus... Občas mi ale tyhle materiály přijdou docela náladové :-) Svoji úspěšnost odhaduji tak na 70-80%... Přitom to pořád tisknu stejně, vždycky v komplet uzavřené tiskárně. I tak mi to ale někdy po pár vrstvách (naštěstí brzo a ne až někde u konce kdoví jak dlouhého tisku) uletí z podložky (protože jsem taky někdy zapomněl použít alespoň 5mm "límec" u většího výtvoru), jindy to zase dělá na perimetrech takové cucky nebo jak to nazvat.
Asi by taky chtěly ty struny už po těch letech konečně pořádně vysušit. Sušička je snad už někde na cestě do Evropy, zatím ji mám už objednanou s tím, že bude dostupná 5.12. ;-)
Sušit to chce, čím větší exotika tím větší problémy ta vlhkost dělá.
Nebo možná čím dýl se ti to válí skladem, ono to většinou chodí spolu. :-)
Sušičku si asi budu vybírat pod stromeček, zatím to dost zanedbávám a už mi to taky párkrát nafackovalo...
"Exotiku" mám akorát tu, která se dá koupit tady u českých prodejců, kteří se tím 3D tiskem celkem zabývají... Takže mám akorát Plasty Mladeč, Devil Design, Gembird a asi 2 špulky od Průši.
Jestli tím ale myslíš materiály, tak mám nejvíc standardního PETG, několik ABS, ještě míň ASA a úplně nejmíň PLA ;-)
Já považuju za exotiku všechno nad PETG. :-)
PLA je sranda, PETG jsou vážný věci a TPU je průser :-D
Ten jsem ještě nezkoušel :-) A ani polykarbonát nebo nylon :-)
Zatím se chystám někdy vyzkoušet některý z těch "plněných uhlíkem", ty by měly být snad nesmrtelné...
Tak poreferuj, já na tyhle "kompozitní" materiály moc nevěřím. Z principu funkce v tom filamentu nemůžou bejt vlákna a plnit to prachem čehokoliv... Nevím.
Hlavně si nechci huntovat CHT mosaz abrazivníma materuálama :-D
Uvidíme ;-) Kolega z práce mně zaúkoloval výrobou nějakého narážeče simeringů. Už jednou jsem mu ho dělal, z ASA, ale ten hned na první pokus prorazil kladivem :-))) Protože, prý, byl línej hledat gumovou palici, tak do toho fláknul tím co bylo zrovna nejblíž :-)
Teď mám pro něj další kus, s trochu zesíleným "dnem" a zahuštěnou výplní, ale asi to udělám i v tom karbonu... Až ho teda koupím.
přípravky pro výrobu nechávám dělat s 4-5 mm perimetrem. 3 mm perimetr se při pádu z výšky stolu dokáže rozbít
Děláváme: vložky do svěráku, podložky pod frézované díly , dílenské "držáčky" - materiál PETG.
Kde se potřebuji vejít do cca 2-3mm stěny nechávám to dělat na práškové tiskárně z nylonu- naražeče a pod...
Zkoušeli jsme i filament s karbonem, při našem použití to kromě ceny nebylo zase tak odlišné,
a kolegové od 3D tisku říkali o opotřebení trysek a ještě něčeho.
Slyšel jsem však o použití jako kopyto pro lisování Alu dílců- omezené serie, místo frézovanců z sikabloku.
To jsem chtěl udělat také, ale strašně se tím pak prodlouží doba tisku :-/ Tiskárnu mám tak trochu "načerno" v práci, takže si můžu dovolit tam pustit jenom to, co se stihne během mojí pracovní doby ;-) Bez dozoru se mi to fakt nechce nechávat běžet... A zrovna ten narážeč by takhle trval přes 11 hodin, oproti původním 4 :-( Jedině pak opravdu zkusit nějaký ten "hyper" materiál, už jsem zahlédl snad i ASA s těmahle schopnostma.
Jo, ty plněné filamenty jsou dost agresívní vůči normálním tryskám ;-) O dalším ale zatím nevím...Pak si taky nejsem jistý jestli je rozumné zrovna s tímhle blbnout "v kanceláři" a nechat si tím "prášit" rovnou do plic, i když teda ve vedlejší, kde se normálně nikdo dlouhodobě nevyskytuje, ale jsou obě propojené...
to víš, v dílně občas potkáš chlapa který řekne že mu to spadlo a rozbilo se to...
(ono díky požadavku na odolnost jsou tvarové vložky do svěráku jsou třeba 300g plastu jedna, dávám to i zatáhnout do těch acetonových par a potom je to odolné i řezné kapalině na nc frézce)
Prostě profík, no ;-) Já si s tím občas jenom "hraju", ještě k tomu v práci, kdy tohle rozhodně nepatří k mojí pracovní náplni, tak pak podle toho vypadají výsledky... Vlastně si jenom z domova přinesu gcode soubor, načtu ho do tiskárny a pak už jenom čekám co z toho vyleze... Na nějaké laborování a důkladné zkoušení různých nastavení moc času nemám.
POčkej, ty si to doma slajsuješ a v práci máš schovanou na tajňačkou vlastní tiskárnu a tam to tiskneš?
To máš doma ženu zlou, nebo proč to máš tak komplikovaný proboha? :-D
Se mi to sem už nevejde :-))) Plus chodím domů až kolem 18:00 nebo i 19:00, to bych toho doma moc už nevytisknul ;-) Nechávat to až na víkendy, celý týden být nervní z toho, kdy nastane okamžik "konečně už", se mi taky nechce ;-)
Ale prdlačky :-) Nebývám tam denně víc než max. o 15 minut déle než je naše zákonná pracovní doba. Dělám oficiálně od 8:00, chodím ale skoro na 8:30, takže v pondělí a ve středu tam čumákuju pomalu do 18:00. Než dojedu domů, tak je skoro 19:00... V úterý a ve čtvrtek končíme o hodinu dříve, takže to jsem doma do těch 18:00... No, a v pátek máme ofiko do 14:00 (pro mně 14:30), takže doma do 16:00. To už počítám do toho víkendu :-)
Teď mi tu po předchozí tiskárně zbyly hrstě různých čínských, ještě nepoužitých, trysek z Aliexpressu apod., které do ní zas tak moc úplně nepatřily, ale tisklo to normálně ;-)
Tak můžu věnovat a Ty můžeš laborovat, klidně systémem jeden výtisk = jedna vyčvachtaná tryska rovnou na vyhození :-)
Ale jo, kde to není vystavené vyšším teplotám a není to nějak moc namáhané, tak to vydrží.
Kdysi jsem rodinu + známé + pár lidí z práce podaroval takovým tím "vymačkávačem pasty", a ten jsem radši dělal už z PETG. Ty síly, které se tam občas (hlavně, když už ta pasta dochází a už se lisuje ta čast těsně pod "hrdlem tuby") vyskytují, by už PLA, asi, nepřežilo...
Vy jste tady všichni moc chytrý na ty 3D tiskárny, tak se chci zeptat (já tomu totiž absolutně nerozumím a ani tomu rozumět nechci):
Já mám rád karbanátky. Kdybych si chtěl vytisknout karbanátek a ten potom usmažit a sníst, co bych musel nasypat jako vstupní hmotu do tý tiskárny? Jestli by to mělo být mletý maso, tak potom je blbost ten karbanátek tisknout, to bych si to mohl rovnou uplácat do placiček a smažit.
Tak z čeho se dá vytisknout karbanátek,aby byl k jídlu?
Pole neoráš Fábií. Tisknout 3D karbanátek je zrovna tak špatná aplikace.
Má smysl tisknout něco tvarově složitého, nejlépe z čokolády nebo cukru. Takže nějaké figurky, ozdoby.
Nebo teď tématicky vánočně vykrajovátka na cukroví ;-)
Patlat se s těstem může pořád klasicky, ale některé tvary se dají udělat jenom s pomocí těch udělátek...
Já jsem spíš myslel přímo tisk těch výrobků. Ono se třeba dá tisknout z cukru. Přesně nevím jak to funguje, ale v principu je to škatule s hromadou cukru, který se spojuje vodním paprskem do výsledného tvaru. (něco jako SLA 3D). Před nějakým časem byla na téma těch trochu jiných 3D tisků série článků v časopisu Vesmír.
Já zase něco, co by mohl využít hned ještě do letošních Vánoc a nebude ho to stát majlant ;-)
O tom tisku potravin třeba tady, ale hodně obecně https://www.kupi.cz/magazin/clanek/22344-jidlo...
Karbanátky nemá cenu tisknout, je to triviálně jednoduchý tvar z homogenní hmoty. Smysl to začne dávat, když potřebuješ z homogenních surovin poskládat něco nehomogenního. Slyšel jsem o tištění řízků z nudliček uměle vypěstovaných proteinů a tuků tak, aby vypadaly jako opravdové maso. Pokud vím, zatím je to ve fázi laboratorních pokusů.
To laboratorně kultivované maso již reálně existuje
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kultivovan%C3%A9...
Dneska můžeš věřit tomu, že je to prasečí kejta, jen tehdy, když si jí z toho prase sám ukrojíš.
Sada kuchyňských odkapávátek - už mě fakt vytáčela ta kalužina okolo dřezu :-)