reklama

Cyklistické stezky pro požitkáře v Jižním Tyrolsku

Severoitalská provincie Jižní Tyrolsko/Südtirol je v zimě ideální na lyžování, v létě naopak na kolo a pěší turistiku. Přes 600 km údolních cyklostezek zaručuje, že v Jižním Tyrolsku najdou vhodnou trasu i cyklisté spíše sváteční. Ti, kteří nikam nespěchají a neženou se za sportovními výkony, ale chtějí si užívat nádherné panorama a rádi do programu zařadí i přestávky pro ochutnávky kulturních a kulinářských lahůdek.

Foto: Südtirol Marketing

Údolí Eisacktal/Valle Isarco má pro cyklisty požitkáře připravenou nádhernou trasu, která spojuje starobylé sídlo biskupů Brixen/Bressanone a městečko umělců Klausen/Chiusa. Kdo naopak vyrazí z Brixenu směrem na sever, neměl by zapomenout navštívit habsburskou pevnost Franzensfeste. Celá cyklostezka Eisacktaler Radweg se táhne od Brenneru až do Bozen/Bolzana.


Foto: Südtirol Marketing

Z údolí Hochpustertal/Alta Pusteria vede dobře značená cyklistická stezka až do východotyrolského Lienzu. Cyklotrasa Drauradweg začíná u pramene řeky Dráva poblíž Toblachu/Dobbiaco v regionu Hochpustertal a pokračuje dalších 366 km podél řeky Rakouskem až na slovinské hranice. Drávská cyklostezka je jedinečná pro svou přírodní nádheru a kulturní rozmanitosti nacházející se podél trasy. Cestu zpět můžete navíc bez problémů absolvovat v některém z vlaků Pustertalské železnice.

Cyklostezka údolím Pustertal/Val Pusteria z Mühlbachu do Innichenu je dlouhá 61 km a má převýšení pouhých 400 metrů. Podél stezky je celkem 14 servisních míst, kde je možné si kolo nejen půjčit, ale v případě poruchy i opravit.


Foto: Südtirol Marketing

Projíždět oblastí Vinschgau/Val Venosta znamená projíždět jablečnými sady na úpatí ohromných sněhem pokrytých horských velikánů a také středověkými vesničkami. Jedna ze nejhezčích cyklotras této oblasti je bezesporu cyklotrasa podél řeky Etsch/Adige – Via Claudia Augusta. Jde o dálkovou cyklotrasu, která začíná v německém Augsburgu a končí v italských Benátkách. Jeden z nejhezčích úseků je jihotyrolská část ze sedla Reschenpass/Passo Resia do lázeňského Merana. A proč zrovna trasa Claudia Augusta? Protože Císař Claudius nechal na této trase v letech 45/46 našeho letopočtu dokonce první řádnou silnici v celém Alpském prostoru. Její návštěva se i dnes rozhodně vyplatí, protože nabízí jedinečnou kombinaci podmanivé krajiny, pulsujících městeček, malebných vesniček i kulturně-historického bohatství. 

Cyklisté stezky v okolí lázeňského městečka Meran/Merano procházejí městem a jeho promenádami, zavedou vás ale i do horského údolí Passeiertal/Val Passiria či přes ovocné sady podél řeky Etsch až do města Bozen. Na této trase se nachází proslulý „terlánský chřestový trojúhelník", kde můžete od 7. dubna až do 30. května v rámci Terlánských dnů chřestu ochutnat vynikající speciality z chřestu, navíc v kombinaci s lahodným jihotyrolským bílým vínem.


Foto: Südtirol Marketing

Ten, kdo stále ještě nemá cyklistiky dost, může vyrazit z Bozen směrem na jih k jezeru Kalterer See/Lago di Caldaro, kde se malebně střídají jablečné sady a půvabné vinice. Ochutnávka místního vína je tu téměř povinností. „Winecenter" ve vesničce Kaltern se nachází nedaleko cyklistické trasy, přímo na vinné stezce a nabízí bohatý výběr toho nejlepšího z jihotyrolské vinařské produkce.

Pestrá nabídka nenáročných tras s minimálním převýšením čeká na cyklisty požitkáře podél Jihotyrolské vinné stezky, která se táhne od Bozen/Bolzano až po nejjižnější bod regionu, městečko Salurn/Salorno. Vinice a jablečné sady, impozantní hrady, zámky a starobylá panská sídla kam až oko dohlédne. 

Další informace o cyklistice v Jižním Tyrolsku najdete na www.suedtirol­.info/cyklisti­ka a aktuální informace také na www.facebook.com/jiz­nityrolsko.

Cyklisticky laděné fotky najdete i zde.

Fotogalerie

Trimedar (PR), 04.04.2011
Vyzkoušejte
 (Hoška Tour)

Na kole pod štíty Julských Alp

Slovinsko
17.07.2024 - 6 dní
cyklistický
Autobusem
10 350 Kč
 (CK Mamut tour)

Bavorsko – Tyrolsko na kole

Německo, Rakousko
17.07.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
13 990 Kč
 (Hoška Tour)

Pod štíty Julských Alp na kole

Slovinsko
17.07.2024 - 6 dní
cyklistický
Autobusem
10 350 Kč
 (CK Mamut tour)

Slovinsko a Rakousko na kole

Rakousko, Slovinsko
18.07.2024 - 6 dní
cyklistický
Autobusem
13 500 Kč
 (CK Cyklotur)

Jezero Millstätter See na kole

Rakousko
25.07.2024 - 6 dní
cyklistický
Autobusem
11 820 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 9. část

 ()
Už se nám to pomalu chýlí ke konci Začal čtvrtý týden našeho putování. Chtěla bych psát o tom, že mám tohle období ráda. Fyzička je zpět, člověk něco málo pohubl, cítí se skvěle a každý kopec vyjede jako nic... Ale ouha, místo toho ho pobolívá břicho, a... no však to znáte. Tolik já a děti, my na…
Peggy | 10.06.2024

Z Drásova do Říma

 ()
Z Drásova do Říma, květen 2024 Po cestě 1000 km Polskem podél Baltu a Odry a Z Lince do Budapešti přes Alpy si tady odložím další kousek svých cestovních deníků... Tak tenhle cíl zrál už docela dlouho. Už ani vlastně nevím jak k tomu došlo, ale jednoho dne sedím s Radkem na pivě, koukáme do mapy.cz…
Monolema | 06.06.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 8. část

 ()
Civilizace po Kyrgyzsku Mysleli jsme, že na noc zůstaneme někde blízko sedla, ale nakonec jsme ujeli ještě 11 kilometrů a klesli do 2700 metrů. Kolem uhelného dolu nocleh možný nebyl, nenašli jsme žádné rovné místo a navíc vše bylo pokryto vrstvičkou šedého prachu. A ani mezi zaparkovanými…
Peggy | 02.06.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 7. část

 ()
Sonkol, zázraky na počkání nebo do tří dnů Kratičké intermezzo - které se přihodilo úplnou náhodou, přesně mezi psaním 6. a 7. části Miluji takové ty nádražní či vesnické knihovničky, kde se lidi zbavují starých knih. Většinou to bývají nějaké blbosti, ale už jsem v nich párkrát narazila na…
Peggy | 26.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 6. část

 ()
Naše první třítisícovka Slibovali jim ráj na zemi a místo toho je čekala jen pustá step. Tak zní úvod příběhu bratrské pomoci zhruba tisícovky Čechů a Slováků, kteří se v letech 1925-32 vydali pomoci budovat Kyrgyzskou socialistickou republiku, tehdy už jako součást Sovětského svazu, v rámci…
Peggy | 20.05.2024

O čem se mluví:

Štafeta NaKole.cz Štafeta Via Czechia centrál 2024 dnes v 10:03
Technické rady Jaký materiál brzdových destiček zvolit? dnes v 06:40
Cestování na kole nabídka nebankovní půjčky dnes v 03:26
Co vás zaujalo 279 dnes v 00:15
Ostatní – cyklo Jaké to bylo? - 148 včera v 22:32
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 22:28
Elektrokola SAVA Deck 9.1 - motor Shengyi CMT03 včera v 18:24
NEcyklo Co vás vytočilo 153 včera v 17:01
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

496 cyklistů (10 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 9. část

Už se nám to pomalu chýlí ke konci Začal čtvrtý týden našeho putování. Chtěla bych psát o tom, že mám tohle…
Peggy | 10.06.2024

Z Drásova do Říma

Z Drásova do Říma, květen 2024 Po cestě 1000 km Polskem podél Baltu a Odry a Z Lince do Budapešti přes Alpy…
Monolema | 06.06.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 8. část

Civilizace po Kyrgyzsku Mysleli jsme, že na noc zůstaneme někde blízko sedla, ale nakonec jsme ujeli ještě 11…
Peggy | 02.06.2024