reklama

Sbalte si oblečení, člun a vyjeďte na kolo

Příroda a několikadenní jízda na horském nebo trailovém kole s minimem vybavení. Zní to jako z pohádky? Vítejte ve světě bikepackingu. Vyjeďte za hranice civilizace a nechte se pohltit silou přírody.

Přejezdy hor a toulky krajinou daleko od ruchu města a davů lidí získávají stále větší oblibu. Na kole navíc dokážete zdolat větší vzdálenosti než pěšky a otevírají se vám tak široké možnosti, jak probádat krajinu okolo sebe. Vyzkoušeli jste už bikepacking?

Zvolte správné vybavení

Bikepacking spojuje vše, co očekáváte od vícedenní turistiky – svobodu, klid, nocování v krajině a objevování. Výhodou této aktivity a dobrodružství v jednom je to, že si ji užije vlk samotář i rodina s dětmi. Záleží jen na tom, jak náročnou a dlouhou trasu zvolíte. Vyrazit můžete na víkend nebo měsíc, do hor i na zpevněné cesty.

Základem bikepackingu je minimalismus. Cestujete na kole, proto s sebou nemůžete táhnout kufry plné oblečení nebo kosmetiky. Budete si muset vystačit se systémem několika brašen a batohů, které připevníte na rám kola a sbalíte do nich jen to nejnutnější. Zároveň se ale nemusíte omezovat až příliš. Kolo rozhodně uveze i několik desítek kilogramů. Pamatujte ale, že čím těžší zátěž na kolo umístíte, tím horší jízdní vlastnosti a ovladatelnost budete muset řešit.

Na kolo sbalíte klidně i nafukovací loď

Bikepacking je o objevování nových míst a lokalit jak blízko vašeho domova, tak klidně i na druhé straně světa. A když už se rozhodnete vydat na delší cestu, můžete jízdu na kole skloubit i s jízdou na vodě a užít si ještě více adrenalinu.

Na trhu najdete nafukovací čluny z gumy, které jsou lehké a zároveň je snadno sbalíte do přepravního vaku. Ten pak lehce upevníte ke kolu nebo hodíte na záda. Můžete se tak jednoduše přemisťovat z místa na místo a užít si přírodu naplno i díky troše pádlování. Ideálním parťákem je v tomto případě nafukovací kajak TWIST od GUMOTEXU, který váží jen 9 kilogramů a jeho velikost po sbalení odpovídá většímu školnímu batohu.

Gumové čluny mají výhodu v tom, že jsou vyrobené z odolného materiálu a jsou zároveň dostatečně prostorné, aby uvezly všechno potřebné vybavení jako je spacák, stan nebo batoh se základním oblečením, ale i kolo. Firma GUMOTEX navíc vyrábí nafukovací čluny z kaučukového materiálu bez PVC, takže s nimi budete přírodě ještě o kousek blíž. Představte si pak ten západ slunce, kdy pohodlně ležíte ve svém člunu, kolo opřené o strom a jediné, co slyšíte, je zvuk praskajícího dřeva z ohně.

Tipy na bikepackingové trasy

V České republice i po světě existuje spousta trailů, na které se můžete vydat. Vyrazit můžete například do kaňonu Labe na Děčínsku. Nejprve si užijete perfektní výhledy a jízdu lesem přes Růžovou vyhlídku, až sestoupíte dolů k Labi. Tam pak nafouknete svůj člun a pustíte se po proudu.

Pokud vás láká spíše zahraničí, perfektní stezky najdete hned na Slovensku. Za zmínku stojí Lúčanská hřebenovka nebo Slovenské Rudohorie. Další trasy jsou pak všude po světě. Oblíbené jsou nejen horské hřebenovky, ale také extrémy jako jsou pouště nebo traily za polárním kruhem. A pokud budete chtít, i tam můžete svůj nafukovací člun vzít. Lodě od GUMOTEXU vydrží mrazy až do –40 stupňů Celsia. 

- inzerce -, 03.06.2019
Blogy

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 9. část

 ()
Už se nám to pomalu chýlí ke konci Začal čtvrtý týden našeho putování. Chtěla bych psát o tom, že mám tohle období ráda. Fyzička je zpět, člověk něco málo pohubl, cítí se skvěle a každý kopec vyjede jako nic... Ale ouha, místo toho ho pobolívá břicho, a... no však to znáte. Tolik já a děti, my na…
Peggy | 10.06.2024

Z Drásova do Říma

 ()
Z Drásova do Říma, květen 2024 Po cestě 1000 km Polskem podél Baltu a Odry a Z Lince do Budapešti přes Alpy si tady odložím další kousek svých cestovních deníků... Tak tenhle cíl zrál už docela dlouho. Už ani vlastně nevím jak k tomu došlo, ale jednoho dne sedím s Radkem na pivě, koukáme do mapy.cz…
Monolema | 06.06.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 8. část

 ()
Civilizace po Kyrgyzsku Mysleli jsme, že na noc zůstaneme někde blízko sedla, ale nakonec jsme ujeli ještě 11 kilometrů a klesli do 2700 metrů. Kolem uhelného dolu nocleh možný nebyl, nenašli jsme žádné rovné místo a navíc vše bylo pokryto vrstvičkou šedého prachu. A ani mezi zaparkovanými…
Peggy | 02.06.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 7. část

 ()
Sonkol, zázraky na počkání nebo do tří dnů Kratičké intermezzo - které se přihodilo úplnou náhodou, přesně mezi psaním 6. a 7. části Miluji takové ty nádražní či vesnické knihovničky, kde se lidi zbavují starých knih. Většinou to bývají nějaké blbosti, ale už jsem v nich párkrát narazila na…
Peggy | 26.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 6. část

 ()
Naše první třítisícovka Slibovali jim ráj na zemi a místo toho je čekala jen pustá step. Tak zní úvod příběhu bratrské pomoci zhruba tisícovky Čechů a Slováků, kteří se v letech 1925-32 vydali pomoci budovat Kyrgyzskou socialistickou republiku, tehdy už jako součást Sovětského svazu, v rámci…
Peggy | 20.05.2024

O čem se mluví:

Štafeta NaKole.cz Štafeta Via Czechia centrál 2024 dnes v 08:28
Technické rady Jaký materiál brzdových destiček zvolit? dnes v 06:40
Cestování na kole nabídka nebankovní půjčky dnes v 03:26
Co vás zaujalo 279 dnes v 00:15
Ostatní – cyklo Jaké to bylo? - 148 včera v 22:32
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 22:28
Elektrokola SAVA Deck 9.1 - motor Shengyi CMT03 včera v 18:24
NEcyklo Co vás vytočilo 153 včera v 17:01
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

472 cyklistů (8 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 9. část

Už se nám to pomalu chýlí ke konci Začal čtvrtý týden našeho putování. Chtěla bych psát o tom, že mám tohle…
Peggy | 10.06.2024

Z Drásova do Říma

Z Drásova do Říma, květen 2024 Po cestě 1000 km Polskem podél Baltu a Odry a Z Lince do Budapešti přes Alpy…
Monolema | 06.06.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 8. část

Civilizace po Kyrgyzsku Mysleli jsme, že na noc zůstaneme někde blízko sedla, ale nakonec jsme ujeli ještě 11…
Peggy | 02.06.2024