reklama

Cestou necestou… Vysočinou na kole

Že má Vysočina někdy až celosvětový dosah, dokazují především významné kulturní i sportovní akce. Jednou z nich je už tradiční květnový Světový pohár horských kol ve Vysočina Areně v Novém Městě na Moravě, který letos oživil Novoměstsko v závěru května. V Areně ale nemusíte jen fandit.

Krátká, Žďársko
Krátká, Žďársko
Foto: Jaroslav Horák

Na tradici MTB závodění navazují novoměstské stezky pro horská kola. Podle úrovně a schopností si ze singletrekových stezek vybere každý. Najdete tady technicky nenáročné, zábavné a bezpečné stezky pro děti, přírodní stezky pro handicapované cyklisty sjízdné na kolečkovém křesle nebo handbiku, ale také skutečně náročné traily pro zkušené bikery.

Vysočina Arena
Vysočina Arena, Foto: Archiv Nové Město na Moravě

Pamatujte, černá stezka je nejobtížnější, naopak modrá, oranžová a červená jsou ideální pro všechny typy sportovců. Skvělou zprávou navíc je, že Nové Město na Moravě plánuje do konce letošního léta postavit další adrenalinový areál pro cyklisty – takzvaný pumptrek. Půjde o krátké tratě se speciálně tvarovaným povrchem, boulemi, valy a profilovanými zatáčkami, které navážou na sousední terénní tratě pro rekreační bikery. Cyklisti si najdou ráj na zemi nejen v Novém Městě, ale po celé Vysočině.

Vysočinou s respektem k přírodě

Rádi cestujete „po svých" nebo třeba na kole? A rádi byste z Vysočiny, její čisté přírody i památek UNESCO například o prodlouženém víkendu chtěli vidět co nejvíce? Zvažte zapůjčení elektrokola nebo elektroskútru.

elektrokola
Žďár nad Sázavou, elektrokola z půjčovny, Foto: Penzion V Kapli

Dvě dámská a dvě pánská elektrokola nabízí na půjčení Ekotechnické centrum Alternátor v Třebíči a doporučuje projet si mezinárodní cyklotrasu Jihlava-Třebíč-Raabs. Využít ale můžete i elektroskútry – dobít je v jedné z partnerských půjčoven – v Bystřici nad Pernštejnem, Žďáru nad Sázavou, Telči, Slavonicích nebo i na Vranovské přehradě a udělat si delší výlet.

Další půjčovna na vás čeká ve Žďáře nad Sázavou hned pod památkou UNESCO – kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Nedaleko je nově zrekonstruovaný volnočasový areál Pilák, kde se kříží hned několik cyklostezek a turistických tras. Na elektroskútru nebo na kole můžete odjet i z Centra Eden v Bystřici nad Pernštejnem.

elektrokola
U Zelené hory, Foto: Jaroslav Horák

Z krajského grantového programu letos pořídilo elektrokola Turistické informační centrum Jemnice. Mají celkem osm kol značky Leader Fox, které jsou pro půjčení k dispozici na jednu hodinu nebo třeba na celý týden.

Na koloběžce, tentokrát na vlastní energii, si můžete vyjet v Chotěboři na Havlíčkobrodsku a jejím okolí. Nově místní informační centrum půjčuje čtyři koloběžky pro dospělé a dvě pro děti. Vyrazit můžete například k Břevnické nádrži nebo po červené turistické trase ke kapli sv. Anny, odkud je krásný výhled na hřeben Železných hor. A pojede vám to také ve městě Hliníka – v Humpolci, kde jsou zdarma k dispozici veselé oranžové bicykly. A pokud plánujete vyrazit do přírody v okolí Humpolce, neztrácejte čas plánováním a inspirujte se cyklistickou novinkou – místní infocentrum připravilo šest cyklovýletů různé obtížnosti a vzdálenosti, na jejichž trasách navštívíte známé kulturní památky a další zajímavé turistické cíle. Najdete je na webu www.infohumpo­lec.cz.

Svět je krásných nejen ze sedla kola, ale také z koňského hřbetu. Vysočina se pyšní nejdelší vyznačenou sítí jezdeckých stezek o celkové délce 846 kilometrů doplněné o služby více než stovky jezdeckých stanic. Hipotrasy doplňují hustou mapu pěších a cyklotras, která za čistou Vysočinu představuje přes 5,5 tisíce kilometrů.

@regionvysocina

www.region-vysocina.cz | www.vysocina100let­.cz | www.filmvysoci­na.cz

Fotogalerie

Krátká, Žďársko U Zelené hory U Rozštípené skály Vysočina Arena, Nové Město na Moravě Žďár nad Sázavou, elektrokola z půjčovny
, 20.08.2018
Do vaší knihovny
Blogy

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 9. část

 ()
Už se nám to pomalu chýlí ke konci Začal čtvrtý týden našeho putování. Chtěla bych psát o tom, že mám tohle období ráda. Fyzička je zpět, člověk něco málo pohubl, cítí se skvěle a každý kopec vyjede jako nic... Ale ouha, místo toho ho pobolívá břicho, a... no však to znáte. Tolik já a děti, my na…
Peggy | 10.06.2024

Z Drásova do Říma

 ()
Z Drásova do Říma, květen 2024 Po cestě 1000 km Polskem podél Baltu a Odry a Z Lince do Budapešti přes Alpy si tady odložím další kousek svých cestovních deníků... Tak tenhle cíl zrál už docela dlouho. Už ani vlastně nevím jak k tomu došlo, ale jednoho dne sedím s Radkem na pivě, koukáme do mapy.cz…
Monolema | 06.06.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 8. část

 ()
Civilizace po Kyrgyzsku Mysleli jsme, že na noc zůstaneme někde blízko sedla, ale nakonec jsme ujeli ještě 11 kilometrů a klesli do 2700 metrů. Kolem uhelného dolu nocleh možný nebyl, nenašli jsme žádné rovné místo a navíc vše bylo pokryto vrstvičkou šedého prachu. A ani mezi zaparkovanými…
Peggy | 02.06.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 7. část

 ()
Sonkol, zázraky na počkání nebo do tří dnů Kratičké intermezzo - které se přihodilo úplnou náhodou, přesně mezi psaním 6. a 7. části Miluji takové ty nádražní či vesnické knihovničky, kde se lidi zbavují starých knih. Většinou to bývají nějaké blbosti, ale už jsem v nich párkrát narazila na…
Peggy | 26.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 6. část

 ()
Naše první třítisícovka Slibovali jim ráj na zemi a místo toho je čekala jen pustá step. Tak zní úvod příběhu bratrské pomoci zhruba tisícovky Čechů a Slováků, kteří se v letech 1925-32 vydali pomoci budovat Kyrgyzskou socialistickou republiku, tehdy už jako součást Sovětského svazu, v rámci…
Peggy | 20.05.2024

O čem se mluví:

Štafeta NaKole.cz Štafeta Via Czechia centrál 2024 dnes v 10:03
Technické rady Jaký materiál brzdových destiček zvolit? dnes v 06:40
Cestování na kole nabídka nebankovní půjčky dnes v 03:26
Co vás zaujalo 279 dnes v 00:15
Ostatní – cyklo Jaké to bylo? - 148 včera v 22:32
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 22:28
Elektrokola SAVA Deck 9.1 - motor Shengyi CMT03 včera v 18:24
NEcyklo Co vás vytočilo 153 včera v 17:01
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

475 cyklistů (10 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 9. část

Už se nám to pomalu chýlí ke konci Začal čtvrtý týden našeho putování. Chtěla bych psát o tom, že mám tohle…
Peggy | 10.06.2024

Z Drásova do Říma

Z Drásova do Říma, květen 2024 Po cestě 1000 km Polskem podél Baltu a Odry a Z Lince do Budapešti přes Alpy…
Monolema | 06.06.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 8. část

Civilizace po Kyrgyzsku Mysleli jsme, že na noc zůstaneme někde blízko sedla, ale nakonec jsme ujeli ještě 11…
Peggy | 02.06.2024