reklama

S kolem po Praze a okolí

Se začátkem cyklistické sezóny znovu vyjedou v okolí Prahy cyklovlaky a cyklobusy. Letos poprvé navíc mohou cyklisté vzít kolo s sebou i do některých tramvají.

S kolem budete moci nastoupit i do tramvaje
S kolem budete moci nastoupit i do tramvaje
Foto: Jiří Beneš, ROPID

První cyklovlak na trase Praha-Slaný vyjede v sobotu 29. března 2008. O týden později bude následovat první cyklobus, který cyklisty dopravuje od Dobřichovického nádraží na Brdy.

Cyklovlak pro pěší i kola

Cyklovlak složený z motorového vozu a speciálně upraveného vozu pro přepravu jízdních kol, bude jezdit na trase Praha Masarykovo nádraží – Hostivice – Podlešín – Slaný. Cyklisté ho mohou využívat vždy o víkendech a svátcích do 2. listopadu. V každém směru jedou dvě soupravy denně, ve vlaku platí tarif PID.
„Vlak je vhodný jak pro cyklisty, tak pro pěší turisty, kteří mohou využít značených pěších i cyklistických tras od jednotlivých zastávek vlaku k návštěvě hradu Okoře, románské rotundy Budeč, hornického skanzenu Mayrau či památníku v Lidicích,“ doplňuje Václav Haas, specialista ROPIDu na železnici.
Informační leták pro cyklovlak v sezóně 2008 (PDF, 300 kB)

Cyklobus na Brdy

Od soboty 5. dubna je možné využít i cyklobusu, který navazuje na vlakové spoje na nádraží v Dobřichovicích. „Hlavním důvodem pro vznik této linky bylo zpřístupnění nejvýše položených a nejzachovalejších lesů v okolí Prahy i pro méně zdatné cyklisty,“ vysvětluje Tomáš Prousek z pražského ROPIDu.
Jezdit bude o sobotách, nedělích a ve svátcích až do 5. října. Provoz linky je zajištěn upraveným autobusem pro přepravu 25 jízdních kol připevněných v úchytech. Spoj pojede pětkrát denně s intervalem zhruba 2 hodiny.
Také zde platí tarif PID, cena za přepravu jízdního kola je 26 Kč bez ohledu na vzdálenost. Pokud ale cyklista využil cestou do Dobřichovic vlak, přepravné za jízdní kolo se u cyklobusu snižuje na 13 Kč.
Informační leták pro cyklobus v sezóně 2008 (PDF, 300 kB)

S kolem do tramvaje

Pražský dopravní podnik se rozhodl umožnit přepravu kol v tramvajích, podobně jako je tomu například v Brně. Od 1. dubna se rozjede testovací provoz na některých linkách ve směru z centra. Pro začátek bude možné takto jezdit s koly na pěti trasách – z Dejvické do Divoké Šárky, z Nádraží Holešovice přes Kobylisy do Sídliště Ďáblice nebo Vozovny Kobylisy, z Palmovky přes Bulovku do Sídliště Ďáblice a Vozovny Kobylisy, z Nádraží Modřany do Sídliště Modřany a ze Smíchovského nádraží do Sídliště Barrandov.
Ve všední dny mohou Pražané s koly do tramvaje pouze od 20:00 a 5:00, o svátcích a víkendech celý den. Ve všech případech je přeprava kola zdarma.
Kola se mohou přepravovat na místě pro dětské kočárky, vždy však maximálně dvě kola na jedné plošině. Cyklisté nemohou nastoupit do tramvaje, která je v jízdním řádu označená symbolem invalidního vozíčku.
„Testovací provoz poběží do konce prosince. Uvidíme, co přinese provoz“, odpovídá mluvčí pražského Dopravního podniku Ondřej Pečený na moji otázku, jak vyhodnotí úspěšnost této novinky.

Aktuální informace najdete na www.ropid.cz.

Fotogalerie

S kolem budete moci nastoupit i do tramvaje Cyklovlak jezdí na trase Praha-Slaný už druhým rokem Cyklobus už tradičně vyrazí od nádraží Dobřichovice
redakce NaKole.cz, 28.03.2008
Do vaší knihovny
Blogy

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 9. část

 ()
Už se nám to pomalu chýlí ke konci Začal čtvrtý týden našeho putování. Chtěla bych psát o tom, že mám tohle období ráda. Fyzička je zpět, člověk něco málo pohubl, cítí se skvěle a každý kopec vyjede jako nic... Ale ouha, místo toho ho pobolívá břicho, a... no však to znáte. Tolik já a děti, my na…
Peggy | 10.06.2024

Z Drásova do Říma

 ()
Z Drásova do Říma, květen 2024 Po cestě 1000 km Polskem podél Baltu a Odry a Z Lince do Budapešti přes Alpy si tady odložím další kousek svých cestovních deníků... Tak tenhle cíl zrál už docela dlouho. Už ani vlastně nevím jak k tomu došlo, ale jednoho dne sedím s Radkem na pivě, koukáme do mapy.cz…
Monolema | 06.06.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 8. část

 ()
Civilizace po Kyrgyzsku Mysleli jsme, že na noc zůstaneme někde blízko sedla, ale nakonec jsme ujeli ještě 11 kilometrů a klesli do 2700 metrů. Kolem uhelného dolu nocleh možný nebyl, nenašli jsme žádné rovné místo a navíc vše bylo pokryto vrstvičkou šedého prachu. A ani mezi zaparkovanými…
Peggy | 02.06.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 7. část

 ()
Sonkol, zázraky na počkání nebo do tří dnů Kratičké intermezzo - které se přihodilo úplnou náhodou, přesně mezi psaním 6. a 7. části Miluji takové ty nádražní či vesnické knihovničky, kde se lidi zbavují starých knih. Většinou to bývají nějaké blbosti, ale už jsem v nich párkrát narazila na…
Peggy | 26.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 6. část

 ()
Naše první třítisícovka Slibovali jim ráj na zemi a místo toho je čekala jen pustá step. Tak zní úvod příběhu bratrské pomoci zhruba tisícovky Čechů a Slováků, kteří se v letech 1925-32 vydali pomoci budovat Kyrgyzskou socialistickou republiku, tehdy už jako součást Sovětského svazu, v rámci…
Peggy | 20.05.2024

O čem se mluví:

Štafeta NaKole.cz Štafeta Via Czechia centrál 2024 před 19 minutami
Technické rady Jaký materiál brzdových destiček zvolit? dnes v 06:40
Cestování na kole nabídka nebankovní půjčky dnes v 03:26
Co vás zaujalo 279 dnes v 00:15
Ostatní – cyklo Jaké to bylo? - 148 včera v 22:32
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 22:28
Elektrokola SAVA Deck 9.1 - motor Shengyi CMT03 včera v 18:24
NEcyklo Co vás vytočilo 153 včera v 17:01
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

473 cyklistů (9 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 9. část

Už se nám to pomalu chýlí ke konci Začal čtvrtý týden našeho putování. Chtěla bych psát o tom, že mám tohle…
Peggy | 10.06.2024

Z Drásova do Říma

Z Drásova do Říma, květen 2024 Po cestě 1000 km Polskem podél Baltu a Odry a Z Lince do Budapešti přes Alpy…
Monolema | 06.06.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 8. část

Civilizace po Kyrgyzsku Mysleli jsme, že na noc zůstaneme někde blízko sedla, ale nakonec jsme ujeli ještě 11…
Peggy | 02.06.2024