reklama

Na dovolenou, na kole, na víno… Přichází období dovolených – užijte si ji na kole!

Chladný vánek ve vlasech, krása ubíhající krajiny. Nekonečnou idylu jemně ruší jen vlastní dech. Zní to neodolatelně? Pak vzhůru do sedla a hurá do Dolního Rakouska, kde na vás čeká šest skvěle připravených cyklistických poznávacích tras a objevte malý, dobrý hotel - skrytý klenot mezi hostinci. Prozradíme vám tajné tipy, které znají jen místní nebo je doporučují dobří přátelé.

EuroVelo 13
EuroVelo 13
Foto: Niederösterreich-Werbung

Vyrazte na kole – od jednoho nového oblíbeného místa k druhému!

Dolní Rakousko leží na hranici s jižní Moravou a obklopuje metropoli Vídeň podobně jako Středočeský kraj Prahu. Hlavním městem je St. Pölten, protéká tu 286 km Dunaje, nejvyšší hora Schneeberg se ve Vídeňských Alpách tyčí až k 2076 metrům.

Celkem 28 000 hektarů zabírají vinice, ještě více pak dva národní parky Donau-Auen a Thayatal. Nav­štívit můžete 9 horských středisek, nebo třeba 70 hradů, zámků a zřícenin.
Ale hlavně: Top 10 značených cyklotras tu natočí přes 1400 km!

Ybbstalská cy­klotrasa

Voda, co nás drží nad vodou

Studené řeky, divoké potoky a malebná jezera ke koupání pro osvěžující zastávky. Jedinečná trasa, která vede nedotčenou přírodou kolem skutečně nádherných míst. Spí se v malých, dobrých hotelech. Stravování v originálních hostincích. Co víc si srdce cyklisty může přát? Odpověď zní: AKCI!

Plnou vodou vpřed!

Potom jsou trasy Wexl Trails tím ideálním cílem.

Komu pojmy flow trail, jumpline nebo downhill nevzbuzují údiv na tváři, ten je tu na správném místě. Adrenalin, akce a svoboda se tu píší velkými písmeny. Prozradíme vám, do které postele večer padnout vyčerpáním, stejně jako nejlepší tajné tipy, jak znovu načerpat spálené kalorie. Ale opravdové mezní zážitky se dají získat nejen při svištění po dobrodružných sjezdových trasách.

Protože Cyklostezka železné opony Iron Curtain Trail prověří nejen kondici, ale i chápání historie. Cestou na kole kolem starých tankových cest, hraničních plotů a historických bunkrů zažijete pozůstatky železné opony. Než se začnete příliš zamýšlet, zavede vás pár jedinečných tipů po cestě na místa, která nabízejí mimořádný požitek. Naše poznávací trasa inspirativním Vídeňským lesem osvětluje zcela jiný aspekt historie.


Foto: Niederösterreich-Werbung

Tam, kde kdysi žila šlechta na svých zámcích, se dnes nachází trasa věnovaná klášterům, císařům a umělcům Klöster-Kaiser-Künstler-Tour od jednoho uměleckého a kulturního vrcholu k druhému. Při šlapání krajinou můžete na vlastní kůži využít umělecké vzdělání. Veškerou inspiraci, která se na cestě skrývá, si můžete klidně odnést s sebou. Stejně jako umění se na trase prezentují i kulinářské skvosty – od moderních po klasické. Pokud vám ze všech těch debat o umění a kultuře začne vysychat v krku, je nejlepší přidat si ještě pár dní na kole navíc a zavítat do nejlepších uliček s vinými sklípky.

V okolí Retzu přebývá víno v malých idylických domečcích a čeká na žíznivé cyklisty. Cesty všemi směry po okolí Retzu jsou jako navigace, která vás neomylně provede nejkrásnějšími uličkami se sklípky podél přidružených vinic. V celé té euforii si ještě jednou vzpomeňte na neoficiální heslo: Nepij příliš a jeď!


Foto: Niederösterreich-Werbung

Dosud jste během našich poznávacích výletů mohli poznat osvěžující jezera ke koupání, akční cyklostezky, svědky dějin, vrcholy umělecké a kulturní scény a hrdiny mezi uličkami se sklípky. Je čas trochu zpomalit. Zcela podle hesla:

„Dobít baterky, prosím,“ nakonec zamíříme ke břehu Dunaje. Nejdelší a nejznámější rakouská řeka vyrábí elektřinu, přepravuje osoby a zboží a přivádí lidi z celého světa k tanci. Stejně rozmanitá jako samotný Dunaj je i jeho Dunajská cyklostezka. Nabízí místa k dobití energie, nezapomenutelná setkání a zážitky, které vám rozbuší srdce v tříčtvrťovém taktu. 


Foto: Niederösterreich-Werbung

 

Všechny cyklistické poznávací trasy na:

www.dolni-rakousko.info/ob­jevujte-na-kole

 

Sledujte nás na:

www.fb.com/dol­nirakousko

www.instagram­.com/visitnie­deroesterreich

Fotogalerie

EuroVelo 13 Donauradweg Donauradweg Donauradweg Donauradweg Donauradweg Wachau
- inzerce -, 02.07.2024
Blogy

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 9. část

 ()
Už se nám to pomalu chýlí ke konci Začal čtvrtý týden našeho putování. Chtěla bych psát o tom, že mám tohle období ráda. Fyzička je zpět, člověk něco málo pohubl, cítí se skvěle a každý kopec vyjede jako nic... Ale ouha, místo toho ho pobolívá břicho, a... no však to znáte. Tolik já a děti, my na…
Peggy | 10.06.2024

Z Drásova do Říma

 ()
Z Drásova do Říma, květen 2024 Po cestě 1000 km Polskem podél Baltu a Odry a Z Lince do Budapešti přes Alpy si tady odložím další kousek svých cestovních deníků... Tak tenhle cíl zrál už docela dlouho. Už ani vlastně nevím jak k tomu došlo, ale jednoho dne sedím s Radkem na pivě, koukáme do mapy.cz…
Monolema | 06.06.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 8. část

 ()
Civilizace po Kyrgyzsku Mysleli jsme, že na noc zůstaneme někde blízko sedla, ale nakonec jsme ujeli ještě 11 kilometrů a klesli do 2700 metrů. Kolem uhelného dolu nocleh možný nebyl, nenašli jsme žádné rovné místo a navíc vše bylo pokryto vrstvičkou šedého prachu. A ani mezi zaparkovanými…
Peggy | 02.06.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 7. část

 ()
Sonkol, zázraky na počkání nebo do tří dnů Kratičké intermezzo - které se přihodilo úplnou náhodou, přesně mezi psaním 6. a 7. části Miluji takové ty nádražní či vesnické knihovničky, kde se lidi zbavují starých knih. Většinou to bývají nějaké blbosti, ale už jsem v nich párkrát narazila na…
Peggy | 26.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 6. část

 ()
Naše první třítisícovka Slibovali jim ráj na zemi a místo toho je čekala jen pustá step. Tak zní úvod příběhu bratrské pomoci zhruba tisícovky Čechů a Slováků, kteří se v letech 1925-32 vydali pomoci budovat Kyrgyzskou socialistickou republiku, tehdy už jako součást Sovětského svazu, v rámci…
Peggy | 20.05.2024

O čem se mluví:

Cestování na kole nabídka nebankovní půjčky dnes v 03:26
Technické rady Jaký materiál brzdových destiček zvolit? dnes v 00:37
Cestování na kole Co vás zaujalo 279 dnes v 00:15
Ostatní – cyklo Jaké to bylo? - 148 včera v 22:32
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 22:28
Elektrokola SAVA Deck 9.1 - motor Shengyi CMT03 včera v 18:24
NEcyklo Co vás vytočilo 153 včera v 17:01
Ukrajina 44 včera v 14:52
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

383 cyklistů (0 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 9. část

Už se nám to pomalu chýlí ke konci Začal čtvrtý týden našeho putování. Chtěla bych psát o tom, že mám tohle…
Peggy | 10.06.2024

Z Drásova do Říma

Z Drásova do Říma, květen 2024 Po cestě 1000 km Polskem podél Baltu a Odry a Z Lince do Budapešti přes Alpy…
Monolema | 06.06.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 8. část

Civilizace po Kyrgyzsku Mysleli jsme, že na noc zůstaneme někde blízko sedla, ale nakonec jsme ujeli ještě 11…
Peggy | 02.06.2024