Když upadneš na hlavu a budeš na ní mít materiál který se může dostatečně deformovat nebo i zničit, nebo pobere alespoň část energie nárazu může ti to zachránit tvou lebku. Kde rozdrcení je k nepřežití. Pak tvar, počet větracích otvorů, vnitřní konstrukce, IPS a podobně jsou jen zanedbatelný benefit. Prodejci i výrobci obecně tvrdí že cyklo helma by se měla měnit po každém pádu či 2 letech protože i polystyren z kterého je vyrobena stárne na UV záření a povětrnostních podmínkách. Ale i stará helma je při pádu na lebku lepší než nic. Těch 20 mm. materiálu prostě čepicí nenahradíš. Samozřejmě když budeš dost šikovný, můžeš si zlomit vaz a potom tě nezachrání sebelepší helma.
Koukal jsem, že INMOLD technologie je už standard a MIPS ochrana mozku se už také nepovažuje za extrém. V současnosti se špičkově pod polystyrén dává zpevnění z karbonu. Dobře vysvětlené je to třeba tady:
https://www.kola-radotin.cz/nakupni-radce/jak...
1. Každá helma je lepší než žádná.
2. Polystyrén se dá dobře lepit a když to znovu po nárazu praskne, tak mimo lepený spoj.
3. Každý nosí helmu podle ocenění své hlavy.
děkuji, děkuji
co např tato helma?
https://helmy-cyklistika.heureka.cz/giro-agilis...
Prasklá ochranná přilba patří do smetí, né slepit a zpět na hlavu.
Nakonec sám píšeš, že každý nosí helmu podle ocenění své hlavy.
Jde o to, kde a jak to praskne. Polystyrén slepený dispersním lepidlem má v místě spoje vyšší pevnost než ve zbytku materiálu. Když jsi nešika a nedokážeš to posoudit,tak se do toho ovšem raději nepouštěj.
´... v místě spoje má vyšší pevnost ...´ Ty poznáš, kde jsou v polystyrenu další (pevnost snižující) praskliny?
Jednou prasklá helma patří do odpadu!
Já přece nikoho nenebádám, aby se do toho pouštěl. Když se na to necítíš, tak to nedělej. Já takhle slepil přilbu, která mi spadla na zem a ulomil se kus bočního výběžku nad uchem, který už ani nebyl pod tou ochrannou tapetou. Přilba sloužila roky dál a když nárazem praskla, tak to bylo jinde. Přilba, která utržila náraz s hlavou vevnitř už bývá neopravitelná na první pohled.
Asi mě ostatní sežerou, ale já to mám takhle...
Přilbu jsem koupil roku 2004, to byla tehdy nějaká školní cykloakce, kde to jinak prý nešlo.
Většinu času leží ve skříni, šetřím si ji na závody. Zatím jsem přežil tři srážky s autem a přilba nemá ani škrábnutí... ;-)
Myslím, že se účinek přilby trochu přeceňuje.
Každopádně si ji hlavně dobře vyzkoušej, na slepo z e-shopu bych určitě neobjednával. Varianta vozit přilbu na řidítkách, protože tě tlačí, je větší blbost než ji nevozit vůbec... :-)
Tady bych řekla, že je velký rozdíl mezi lehokolem a zábradlím. Jasně, blbě spadnout a narazit hlavou třeba na obrubník se dá i při pomalé chůzi, ne že ne, ale pořád je ta pravděpodobnost spadnout z lehokola na hlavu nesrovnatelně menší.
To rozhodně. Poloha na klasickém kole jde letu po hlavě mnohem víc naproti než lehokolo... :-)
A kdyby se to bralo podle statistiky, tak by chodci využili přilbu stejně dobře jako cyklisté, kdo ví, třeba i toho se jednou dočkáme... :-)
Každopádně před helmou je potřeba nezanedbat věci, které tu helmu ochrání a vlastně zůstane jen jako poslední záloha. Odrazky, reflexy, světla... aby tě bylo vidět a ke srážce nedošlo. V terénu je to o šikovnosti, tam ti odrazky nepomůžou, takže jezdi to, co zvládneš. Helmu si šetři ;-)
díky borci, jeste tedy, obvod hlavy 59cm, koupit tedy velikost M 55-59, nebo velikost L 59-63 cm?
Si to dej na hlavu a vyzkoušej to. Slušná přilba už má v současnosti uvnitř upínací štelovací pruh okolo hlavy, který se přizpůsobí různým obvodům. Má to výhodu, že to kompenzuje i změnu obvodu hlavy při nošení čepičky pod přilbou v zimě.
Moje přilba má pěknou vychytávku dirku v čalounění okolo toho stahovacího pásku. Po zatlačení na obvod přilby se touto dírkou dá vytačit pot, který ten pásek nasává. Pro toho, kdo se hodně potí, je to výhodné.
Vyzkoušet, aby se ti pod to vešla i čepice
A pokud jezdí s brýlemi, tak zkoušet i s nima... Už jsem kdysi měl vybranou pěknou helmu, nikde netlačila (zkoušeno přímo v obchodě 15 minut na hlavě), ale nebyla "kompatibilní" s mými slunečními cyklo brýlemi. Jejich nožičky nějak kolidovaly s dolní hranou helmy nad ušima... Vlastně ještě jindy jsem to musel brát v potaz, to se zas ty nožičky nějak neuměly popasovat s řemínky...
Pozor na posez na kole a populární štítek na přilbě. Při sportovním skloněném posezu ten štítek brání ve výhledu kupředu. Silničáři štítek nevozí. On ten štítek je sundavací, ale po jeho sundání se mění design přilby.
Jo, štítek umí být otravný, na Uvex Quatro jsem ho sundal, na Uvex I-Vo 3D je tak decentní, že mi nevadí. Jinak velmi doporučuji přilbu výškově nastavitelným páskem kolem hlavy jako mají právě některé modely Uvex a taky síťku proti hmyzu.
Obyčejný hmyz moc nevadí, ale včela už ano.
Hele opatrně, jo? Ne všichni mají hlavu, co se dá od hmyzu jen utřít mokrým hadrem a pak přeleštit kapesníkem...
zdravím po delší době, omlouvám se, že jsem nenapsal drive, ale jsem v tomto uplný laik, zajíma me napr
rozdíl mezi tou za 600,- a touto podstatně drazsí.
https://www.koloshop.cz/giro-agilis-silnicni...
Naraž si je obě na šišku (jednu po druhé!) a uvidíš.
Dražší helmy se obecně vyznačují lepší ergonomií (což teda neznamená, že zrovna tobě nemůže perfektně sednou nějaká levná).
https://www.youtube.com/watch?v=1JfbTwrtOWU
Tak, bez pořádného vyzkoušení se taky může stát, že ani blembák za 5tis Kč nebude sedět dobře...
OT: Boty taky kupuješ "na dálku" a pak se v diskuzích ptáš co si máš koupit a jestli sis vybral dobře? ;-)
Prostě si někdy udělej čas, zajdi do nějakého kamenného cykloshopu a zkoušej a zkoušej... Nemusíš hned kupovat, klidně zajdi i do dalšího (protože mohou mít úplně jinou nabídku, jak značek, tak i třeba jen modelů od jednoho výrobce) a tam opět zkoušej. Pak se rozhodni, co Ti na hlavě sedělo, bez tlačení po nějaké době, nejlépe... A brýle, pokud s nějakýma jezdíš, si samozřejmě vezmi s sebou.
On výběr helmy je dost oříšek:
https://www.sportega.cz/s/jak-vybrat...
Výrazně dražší helma asi může být o pár gramů lehčí. Jak píšou dole, primárně bych vybíral pocitově tu, která lépe na hlavě sedí.
Případně podle barvy, jestli tě omezuje estetické cítění... :-)
O tom, že by dražší přilba výrazně lépe hlavu chránila, bych pochyboval, byť to možné je.
Může být, že kvalitnější značková bude mít lepší ochranu proti agresivnímu potu a proti slunečnímu záření a tak i degradaci materiálu. Co vím jistě, tak mají líp vyřešené upínání a úchyty řemínků.
Lepší uchycení na hlavě. Ale to je spíš pokrokem a rozdílem dat výroby, než cenou. Dražší helma bude určitě inmold, to jest polystyrén vstříknutý rovnou do toho tapetového pevného obalu. To znamená, že bude trvanlivější. Dražší helmy mohou mít tu skořepinu karbonovou a tudíž pevnější a bezpečnější. Dražší helmy mohou mít specielní konstrukci pro ochranu tvého mozku před specielním druhem pádu. I štítek bude mít odolnější pant, který zvládá opakované sundavání a nandavání. To je tak asi všechno. No a někteří lidé přesně vědí, která značka je drahá, takže s tou dražší si tě budou víc vážit. Je ovšem věcí úvahy, zda o to stojíš.
Tak, k předposlední větě můžu dodat jen to, že mám ještě třetí helmu, kterou používám "do společnosti" :-) Pocitově v ní není rozdílu mezi těma dvěma, co v nich jezdím, ale osobně se mi vzhledově líbí nejmíň, ale já jsem původně od koní. "Do společnosti" je však nejvhodnější (cenou, značkou a prestiží) :-D Zas je to celkem normální, že ve všední den si nebereš kostelové hadry... :-D
Helma slouží k ochraně hlavy a ne "k předvádění se" nebo vození na nosiči(Jindra číslo)- tam hlava není. :-)
Zrovna ty kšíry jsou na levných i drahých helmách v podstatě na stejném principu. Dají se snadno z helmy oddělat, vyměnit za nové a nastavit ve všech směrech tak, aby helma držela tam, kde ji chceš.
....to neplatí vždy- některé mají upínací řemínky tak tenké a navíc středem perforované (asi aby se pod nimi v horku nepotilo), že pak třeba nastavení upravovat několikrát (při delších túrách), protože přezky to pro malou sílu řemínku nejsou schopny pevně zafixovat u jinak celkem kvalitní přilby (např. CTM). :-(
To bylo na té mé kostelové, nebylo nic jednoduššího, než to vyměnit za popruhy, které se neposouvají. beztak se mi ani barevně nelíbily a dala jsem tam černé.
Ty můžeš vyměnit řemínky, jdou vyměnit za jiné? Jak je máš chycené do přilby?
Koukni na helmu v místě, kde zalízají ty řemínky do polystyrénu. Z venkonvní strany je v tom místě nějaký "ozdobný" element, který se dá oddělat/vydloubnout... a pod ním je uchycení toho řemínku. V podstatě se to dá velmi jednoduše vytáhnout a vyměnit.
Princip je na všech helmách, co mám, stejný. Fotky jsou rozmazané, ale je na nich vidět, o co jde.
Na obou bílých jsem řemínky měnila, na Specialized byly šedé a klouzaly, na bílé R2 byly bílé, to se mi taky nelíbilo. Na žluté jsem to vytáhla jen pro nafocení. Nepůsobí to na mě dojmem, že by tomu více opakování cokoliv udělalo, prostě je to takový špunt, který má zespodu oko pro našití řemínku a je vidět, že to okolí je pro to uzpůsobené. Na všech helmách je to pro špunt vytvarované i s tvrdou povrchovou vrstvou, to nemá důvod se nějak při vyndávání a nandávání odrbat.
Dobrý vědět, díky, nějak mě nenapadlo, že je pod tím uchycení řemínků. Teda spíše jsem po tom nepátral, nikdy jsem to nepotřeboval.
To bych tedy netvrdil, že u většiny přileb jsou řemínky uživatelsky vyměnitelné. Kvůli praní bych to uvítal, ale u křuplé Uvexy jsem je sice dokázal vyndat a zase dát zpět a zdálo se, že držely, ale fixuje je takový špunt zatlačený do polystyrenu a nepůsobilo to na mě dojmem, že by bylo OK je několikrát do roka vyndavat.
Na mých helmách vidíš, že pod tím špuntem je polystyrén pro zátku vytvarovaný a potažený povrchem jako celá přilba zvenku. Možná to Uvex odrbává a ten dolík odbývají? Nevím. U mých helem to jde vyndávat opakovaně bez jakéhokoliv poškození polystyrénu helmy. Je to přišité, takže pro úplné oddělání popruhu z helmy je potřeba to vypárat. Zatím jsem žádné popruhy neprala, vyměňovala jsem je za nové, takže jsem nepárala, ale jednoduše odstřihla a nový přišila.
No já bych to potřeboval vyprat, v létě se v tom dost potím a když to ošolíchám jak je to na přilbě, tak je to za týden zase smradlavé. Naopak výměna je nereálná, protože náhradní řemínky nevidím v prodeji, možná vy šel použít nějaký univerzální vhodného rozměru.
U Uvexu to vypadá takhle
https://www.youtube.com/watch?v=fsQ_xwL09Ws
Ten plastový dílek co drží řemínek mi tu zbyl a tak jsem ho vyfotil, z boku to má zoubky a při opakovaném vyndavání se bojím, že by se to ochodilo.
U Uvexu ani není potřeba nic párat, když se sundají přezky řemínek se vytáhne z přilby a všechno se to dá vyháknout nebo vysoukat.
Pro vyprání přece nemusíš řemínky oddělávat. Vyčistíš je bez sundání, přilbě voda a mýdlo neublíží
Jo šudlám to v ruce, ale přidělané na přilbě se to nedá pořádně promnout, vyždímat a už vůbec ne hodit do pračky, dost otrava.
Namočím, pořádně namydlím, nechám hodinu, pak spláchnu a odbyto, podle potřeby to třeba za půl roku zopakuju.
Ten plastovej dílek Uvexu je dokonce řešenej tak fikaně, že nemusíš nic párat a dá se to z toho svlíknout a zase navlíknout. To na těch mojich je uzavřené oko, ze kterého to musím odpárat. Otázka je, jestli to zdvojení jde pak všemi prvky uchycení protáhnout, ale tipuji, že ano.
Tam není nic jiného, než popruh odpovídající šířky, dá se koupit v galanterii. Vede to od jednoho oka do druhého oka na protější straně helmy celé v jednom kuse. Už si to nepamatuju, ale myslím, že metr popruhu mi na to stačil.
V prvé řadě musí helma sednout a nesmí nikde tlačit ani po celém dni, co ji máš na hlavě. V podstatě si na ni musí jít tak zvyknout, že o ní nevíš.
Z těch opravdu rozpoznatelných vlastností je to váha a proudění vzduchu kolem hlavy. Dražší helmy jsou lehčí a mají otvory profilované tak, aby vzduch dobře proudil.
Mám helmu za tři stovky, ve které jezdím s plnou spokojeností přes léto už několik let. Mám helmu za několik tisíc, ve které jezdím s plnou spokojeností už několik zim. Hlavní rozdíl je v jejich velikosti, na zimu mám větší, aby se mi pod ni vešla teplá čepice. Rozdíl tam ve váze a proudění vzduchu je, ale ne tak zásadní, abych si na léto místo té levné kupovala jinou. Ovšem musím dodat, že na hlavě se nepotím a jezdím s čelenkou přes uši i v létě. Kdo se potí, ocení i jiné vlastnosti, které já neposoudím. Znáš to, lidi si za nápis a značku rádi připlatí a musí si tu kvalitu umět zdůvodnit.
Obecně je lepší mít na zimu jinou helmu, než to regulovat v rámci rozmezí u jedné velikosti kolečkem. Na těch okrajích to nikdy nesedí pěkně. Velká helma stažená na minimum kolečkem vypadá s přečuhujícím okrajem kolem hlavy blbě, s povoleným kolečkem na maximální obvod už může dosednout nahoře na temeno a tlačit, uprostřed tolerance rozměru to zpravidla sedí nejlíp.
Zimní a letní helma má dobré odůvodnění. V zimě je dobrá ventilace v přilbě celkem k ničemu a nutí tě nosit čepičku pod přilbou i v době, kdy by stačila jen méně větrací přilba. Na druhou stranu ultralight čepička od Moiry prostor nezabírá a pod přilbu se v pohodě vejde.
Zimní a letní přilba má smysl jen pro část cyklistů (nevím pro jak velkou). V životě jsem si pod přilbu žádnou čepici nestrkal, ani v té největší zimě.
Přilbu mám jen jednu (vlastně dvě - na sjezd mám integrálku). Vybral jsem si ji podle značky (ladí s kolem i s oblečením), podle vzhledu (je pro mě důležité nevypadat jako tankista se zimní kuklou), podle hmotnosti a hlavně podle toho, jak na hlavě sedí. Přilba je spotřebák, který se po pár letech vyhodí, ale i tak by měla vypadat dobře. Vozíme ji na hlavě třeba i tisíce hodin ročně.
Tenká čepička GribGrab Aviator mi zdaleka nestačí. Je fajn, že jde pěkně přes uši a na temeno ta síla stačí. Přes ni si ale v zimě musím dát zateplenou čelenku, nejvíc mi vadí zima okolo uší, na to tenká GribGrab nestačí.
...a taky míň odolává proudu chladného vzduchu přes otvory- odzkoušeno. Lepší je použít na helmu návlek. :-)
Lepicí pásku jsem kdysi použil, ale na jaře jsem to musel umýt benzínem. Tenká čepička poslouží stejně a navíc hřeje i bez přilby.
Pásky jsou různý, i takový co po nich lepidlo nezůstane
Mám takové podezření, že tyhle cyklohelmy nejsou celkem k ničemu. Když me shodila koloběžka v 50 km/h, letěl jsem do skarpy a tahle srandovni helma se vesele posunula dozadu, takže nebyla k ničemu. Utazena byla pořádně. Na kolo si ji ještě beru, ale na koloběžku pouze motorkářskou, ta funguje. Měl jsem ještě několik pádu. Ta cyklistická navic vůbec nechrání bradu a ta jde k zemi jako prvni. Říká se sice, že na kole a koloběžce se padá jinak, ale moc tomu nevěřím.
Samozřejmě, že moto helma je bezpečnější, cyklo helma je přizpůsobená tomu, že v tom člověk podává fyzický výkon.
Jestli koloběžkou myslíš elektrickou kolostojku, tak moto/MX přilba je adekvátní a pokud cyklo, tak sjezdařská integrála.
Pásek pod bradou musí být tak utažen, že trochu překáží. Jinak hrozí to sesmeknutí dozadu. Na elektrickou koloběžku, která běžně jezdí 50km/h patří určitě pevnější přilba.
Podařilo se někomu spadnout s podobnou cyklohelmou na hlavě? Jak to dopadlo?
Mně, několikrát jsem letěl přes řídítka. Na hlavu jsem naplno nikdy nedopadl, vždy jsem se točil. Výsledek byl závislý na tom, jestli jsem to dotočil a dopadl na zadek nebo ne. Občas jsem přilbou o asfalt zavadil, ale rozhodně se mi přilba nesesmekla. Vždy to bylo v nízké rychlosti. V 50 km/h jsem boural na motorce v motorkářské helmě a to nebylo zrovna moc úspěšné.
...i mně- na lopatě pohozenáho štěrku v zatáčce pod klesáním. Odnesla to větrovka i dres pod ní, kraťasy (vše levá strana)a proražená helma 8cm nad okrajem levé strany(levé rameno, bok a koleno nepočítaje). A to jezdím- po havárii a "díře v hlavě" na temeni z dob před 35 lety(kdy helma byla ojedinělá pro dostupnost a svou cenu) celkem s respektem...Od té doby bez ní na kolo nesednu.
Nevešel jsem se na kruháč, tak jsem to vzal rovně, předek ještě zvedl na obrubník, ale zadní kolo mne vyhodilo a už jsem letěl hlavou napřed, tak v 25km/h. Moc si z pádu nepamatuju, ale ten zvuk, jak mi čelo bouchlo do přilby a přilba o dlažbu stále slyším. Přilba trochu odřená, štítek na ní víc odřený, silniční lyšej, naražené rameno. Přilba za 350, poctivě zapnutá. Nemít přilbu, otřes mozku by byl jistý, a to v lepším případě.
Dobře natěsno zapnutá přilba se nesesouvá. Tedy při cyklistických rychlostech.
Nechápu za co máš ty mínusy, ale přesně takhle to je, přilba musí sedět tak aby zapnutá sice netlačila, ale nesmí jít ji lehce shodit z hlavy.
Jinak taky bez přilby na kolo taky nesednu (skoro) nikdy, už jsem spotřeboval tři, takže jsem zatím nemusel řešit jestli měnit kvůli stáří, nejdéle jsem měl přilbu asi tři roky.
Ono může záležet i na typu kola.
Přilba, co už mám čtvrt století, tak na MTB, kde je hlava většinu času mírně v předklonu, sedí dobře. Ale na lehokole, kde mám hlavu svisle až v mírném záklonu, tak při rychlostech nad 50 km/h ji za štítek přizvedává vítr a tlačí dozadu. Ve výsledku tak v prudších sjezdech přilba pořád tahá za pásek pod bradou, což je dost nepříjemné... nad 60 km/h k vzteku, protože mě ten pásek škrtí...
Na MTB se nic podobného neděje... pravda, ono i ty rychlosti jsou tam nižší a závodů, na které bych musel mít přilbu, jezdím na MTB minimum.
Vyzkoušej silničářské, určitě si vybereš co ti bude dobře sedět a vyhovovat.
Moje nejoblíbenější cyklohelma se zove placatá vlněná čepice česky nazývaná "bekovka", pro zimní období R-U Feldkappe (jedno jakého vzoru mezi 1871 až 1916) rovněž vlněné s nátýlníkem, který lze rozepnout a stahnout přes uši pod bradu, kde se znova sepne.
Mohl bych napsat, že každý si volí helmu podle cennosti obsahu své hlavy. Ač bez přilby na svém kole nejezdím, tak na Rekole po Praze jezdím v civilních šatech bez přilby. Se svou pleší už jezdím s čepicí, ale ta nic neochrání. Rekolo jezdí pomaleji, ale zato opravdu centrem. Prostě je třeba dávat víc pozor a jezdit defetivněji. No a také je třeba mít štěstí. Bez štestí raději ani nevycházet z domu.
První přilbu jsem si koupil 1992, poté co jsem to vzal přez řidítka v opravdu minimální rychlosti.
šátek poskládaný na 5cm proužek a zavázaný kolem hlavy moc na tu šlupku nezafungoval.
Bell cyclone mne tehdy stále 18 stovek, výplatu jsem měl kolem 3 tis. Ano, přilba byla dražší než středy Walter.
Když jsem měl jedinou vážnou kolizi na kole (oslnění mě i řidiče přízemním pozdním sluncem, náraz cca 80km rychlostí z boku následovaný přízemním letem a kotremelcema po asfaltu přes celou křižovatku, včetně závěrečného úderu zátylkem na obrubník), měl jsem štěstí, že jsem přílbu neměl, ale pečlivě uvázaný bavlněný šátek. Přesně do toho uzlu jsem se majzl... přes hlavu jsem to převrátil víckrát než jsem se zastavil, měl jsem namoženou krční páteř a doktor, co mě rengenoval a dělal CT říkal, že jsem měl štěstí, že jsem přílbu neměl... protože stačilo mít na hlavě o centimetr víc a zlomil bych si vaz.
Od té doby se toho držím.. přílbu vozím jen když si mohu dovolit spadnout.. tedy na krosce, na které mi nezáleží a na který jsem už dal z kopce i nesmyslných 95Km :)
To jsi s tou kroskou padal výtahovou šachtou?
Stačí uzavřený slušný dlouhý kopec těsně po opravě asfaltu a motorový vodič :)
No já jsem třeba zatím vhodný kopec nenašel. V Česku snad není a v Alpách vždy přišla zatáčka, která se mi na první pohled zdála vhodná na snížení rychlosti. Kdybych to tam znal, tak bych to mohl jet rychleji, ale na první průjezd nikoliv. Dostal jsem se někam přes 70 km/h a dál ne. Asi to už nepřekonám.
Asi jsi nikdy nebyl ve Voděradských bučinách, nebo v Kostelci nad Černými lesy :) Obvykle tyhle kopečky jezdím opačným směrem, ve Voděradských bučinách jsem 2* přerval řetěz :)
No od 60 jsem mohl sevřenou zadelí vyštípávat výřezy do Brooksových sedel.... a to jsem věděl, že mám volno, trasu znal a ještě před sebou vodiče.... ten tedy pomůže v rychlým rozjezdu, aerodynamika je svinstvo.
Cyklovodič vepředu také pomáhá s najezdem zatáčky a odhadem rychlosti, kterou ta zatáčka zvládne.
Ještě je na rychlé sjezdy chladno. Včera jsem jel kopec dolů od lomu Na Chlumu do Srbska a raději jsem brzdil, abych úplně nezmrznul. Stejně jsem byl v Srbsku docela prochladlý. Přitom to je vyhlášený motorkářský kopec, kde se ty zatáčky dají pěkně klopit.
Na lehokole jsem měl nejvíc cca 75 km/h, možná by se v ČR našel kopec, kde by šlo 80 km/h, navíc rychlost může výrazně ovlivnit i směr+síla větru, ale 90 si na kole představit neumím. Šlapání už nehraje roli, převody pro takovouhle rychlost asi nikdo normální nemá.
Myslím, že naprosto klíčový bude ten motorový vodič. Když se výrazně sníží odpor vzduchu, nebude už potřeba extra prudký kopec. Na druhou stranu jízda blízko za autem má taky spoustu rizik.
Asi už stárnu, protože mě nenapadá, proč něco takového dělat? :-)
auto je na prd, ideální je taková ta obří motorka co vypadá jako půlka auta.. Vytváří dost širokej vzdušnej pytel a můžeš se řídit jeho stopou a vidíš dopředu.
Nějaký rychlostí rekord na rovině dělali za autem s nástavbou, že to vypadalo jak stáj pro koně, cyklist(ka) zajela s kolem do boudičky a držela se centimetry od stěny před ní.
Jako zajímavé, ale valný smysl mi to nedává. Výkon to určitě je, ale myslím, že větší výzva je to za takových podmínek uřídit než ušlapat... :-)
Ve svých pozdních -nácti jsem na Author Texas s ocelovými ráfky a před vynálezem "véček" vytáhl v Praze 81 nebo 86, už si nepamatuju přesně.
Šortky, triko, naprosto bez představy co je to helma (nebo selský rozum).
Samozřejmě je otázka, jak přesně jsem měl tehdy seřízený tachometr...
Vyvracet ti to nebudu, ale jestli to nebyl opravdu zběsilý kopec, kladl bych si otázku, zda tachometru tuhle rychlost věřit...
Schválně jsem to zkusil přes oblíbenou kalkulačku http://www.kreuzotter.de/english/espeed.htm
A pokud bychom tvoje tehdejší kolo považovali za MTB unsuspended, nechám výchozí parametry, akorát vynuluju výkon jezdce, pak 85 km/h mi vychází pro klesání 22%.
Tak můžeš pro zajímavost kouknout, zda tvůj kopec měl alespoň takovýhle sklon?
Btw, pobavilo mě, že Quest by z takového kopce údajně jel přes 200 km/h... :-D
těžko říct. Mám svrbění že to bylo někde v tom koutě co je ZOO, ale když jsem porocházel panoramu, nic mi nepřipadalo 2x povědomý. Otázka jak se to za ty dekády změnilo samozřejmě.
Já si to pamatuju hlavně proto, že to bylo číslo k chlubení a přetloukání se s klukama, kdo je větší drsňák (vysovuj magor :-D), na okolnostech zase tak nezáleželo, takže jsem do toho samozřejmě dupal co to šlo, dokud to šlo, zalehnutej za řidítkama, kterejch jsem se držel za ty rohy co jsem nikdy nepochopil k čemu jsou, ale někdo mi poradil že prej je to právě na aero z kopce. Čili k tomu všemu ještě můžeme připočíst absolutní neschopnost došahnout na brzdy, když tak nad tím přemýšlím...
Jak se sakra stalo že jsem naživu??
Zkusil jsem si s tím kalkulátorem pohrát, velký rozdíl je i v typu kola. Před lety jsem v Krkonoších na nové silnici na trekovém kole měl max 82 km/h, při volbě "hands on the tops" to dává na sklonu 15% 83 km/h. Ten sklon by odhaduji mohl sedět. Dnes už bych to nezopakoval, silnice je zvlněná - a taky se bojím.
Typ (leho) kola samozřejmě udělá na aerodynamice hodně, což se obzvlášť projeví u vysokých rychlostí.
Jen je na té kalkulačce zrádné, že překliknutí typu kola současně mění i typ pneumatik a možná ještě něco...
Pokud bys chtěl porovnat různá kola na stejných pláštích, tak je musíš pokaždé přepnout zpátky...
Typ kola dělá hodně, tam, kde se mi klasický Favorit rozjel na 65km/h a dál nezrychloval, jsem na lehokole jel 82km/h a pořád to ještě trochu zrychlovalo. Klesání 9%. (potom jsem se z té rychlosti strefoval do vracečky, s V brzdami)
Jestli nalehl na řidítka tak to klidně mohlo odpovídat pozici v dolním úchopu nebo dokonce triatlonovému kolu.
O zalehnutí, ale napsal až dodatečně... :-)
Jo, to určitě udělá veliký rozdíl, ale pořád je to víceméně horský kolo (aspoň co google ukázal pro Author Texas), takže řidítka budou oproti silničce celkem široká a vysoko, navíc předpokládám široké pláště...
Spodní uchop - no nevím, nevím... ale TT kolo fakt určitě nééé... :-)
Hele zas to nemusíš tak prožívat, je to historická vzpomínka na necejchovaný tachometr, GPS jsme tehdá ještě neměli :-)
No já si právě říkám, co to tenkrát bylo za tachometr. Já měl akorát mechanické počítadlo kilometrů
https://aukro.cz/historicke-kolo-pocitadlo-na...
Kámoš měl mechanický bowdenový tachometr, ale to byl tuším až začátek devadesátek a tam bych zas nečekal stupnici do 90.