reklama

helma-názor

Zdravím, mám tuto helmu již pár let a nemám přehled co se ted vyrábí za helmy, např v kategorii do 2500,- je tato od Authora v pohodě? myslím materiál, nebo dle čeho to hodnotit

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: 14.03.2025
Autor: duklak
  • Re: helma-názor

Když upadneš na hlavu a budeš na ní mít materiál který se může dostatečně deformovat nebo i zničit, nebo pobere alespoň část energie nárazu může ti to zachránit tvou lebku. Kde rozdrcení je k nepřežití. Pak tvar, počet větracích otvorů, vnitřní konstrukce, IPS a podobně jsou jen zanedbatelný benefit. Prodejci i výrobci obecně tvrdí že cyklo helma by se měla měnit po každém pádu či 2 letech protože i polystyren z kterého je vyrobena stárne na UV záření a povětrnostních podmínkách. Ale i stará helma je při pádu na lebku lepší než nic. Těch 20 mm. materiálu prostě čepicí nenahradíš. Samozřejmě když budeš dost šikovný, můžeš si zlomit vaz a potom tě nezachrání sebelepší helma.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 14.03.2025
    Autor: bukwa
    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

2 roky jsou extrém, co sem teď hledal většina zdrojů uvádí 3-5 let.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 15.03.2025
      Autor: xtonda
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Koukal jsem, že INMOLD technologie je už standard a MIPS ochrana mozku se už také nepovažuje za extrém. V současnosti se špičkově pod polystyrén dává zpevnění z karbonu. Dobře vysvětlené je to třeba tady:
    https://www.kola-radotin.cz/nakupni-radce/jak...
    1. Každá helma je lepší než žádná.
    2. Polystyrén se dá dobře lepit a když to znovu po nárazu praskne, tak mimo lepený spoj.
    3. Každý nosí helmu podle ocenění své hlavy.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Autor: Brahma
    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2

děkuji, děkuji

co např tato helma?

https://helmy-cyklistika.heureka.cz/giro-agilis...

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Tak jde hlavně o to aby ti seděla.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Prasklá ochranná přilba patří do smetí, né slepit a zpět na hlavu.
      Nakonec sám píšeš, že každý nosí helmu podle ocenění své hlavy.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Autor: Papji
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1

Jde o to, kde a jak to praskne. Polystyrén slepený dispersním lepidlem má v místě spoje vyšší pevnost než ve zbytku materiálu. Když jsi nešika a nedokážeš to posoudit,tak se do toho ovšem raději nepouštěj.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5

´... v místě spoje má vyšší pevnost ...´ Ty poznáš, kde jsou v polystyrenu další (pevnost snižující) praskliny?
          Jednou prasklá helma patří do odpadu!

[ Reagovat ] [ Zpět ]
          Autor: AV
          Hodnocení: +5 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Já přece nikoho nenebádám, aby se do toho pouštěl. Když se na to necítíš, tak to nedělej. Já takhle slepil přilbu, která mi spadla na zem a ulomil se kus bočního výběžku nad uchem, který už ani nebyl pod tou ochrannou tapetou. Přilba sloužila roky dál a když nárazem praskla, tak to bylo jinde. Přilba, která utržila náraz s hlavou vevnitř už bývá neopravitelná na první pohled.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4

Nejde vůbec o to, jestli je člověk nešika. Jde o to že nejsi schopen v domácím prostředí posoudit do jaké míry se změnila celková pevnost a celistvost.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Asi mě ostatní sežerou, ale já to mám takhle...
    Přilbu jsem koupil roku 2004, to byla tehdy nějaká školní cykloakce, kde to jinak prý nešlo.
    Většinu času leží ve skříni, šetřím si ji na závody. Zatím jsem přežil tři srážky s autem a přilba nemá ani škrábnutí... ;-)

Myslím, že se účinek přilby trochu přeceňuje.
    Každopádně si ji hlavně dobře vyzkoušej, na slepo z e-shopu bych určitě neobjednával. Varianta vozit přilbu na řidítkách, protože tě tlačí, je větší blbost než ji nevozit vůbec... :-)

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Autor: Jrr
    Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Tady bych řekla, že je velký rozdíl mezi lehokolem a zábradlím. Jasně, blbě spadnout a narazit hlavou třeba na obrubník se dá i při pomalé chůzi, ne že ne, ale pořád je ta pravděpodobnost spadnout z lehokola na hlavu nesrovnatelně menší.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Autor: Ifča

Notabene nyní z tříkolky viď .

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

No jasně. :-) Sice helmu pořád ze zvyku nosím, ale na té tříkolce už mi přijde fakt zbytečná.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
          Autor: Ifča

To rozhodně. Poloha na klasickém kole jde letu po hlavě mnohem víc naproti než lehokolo... :-)
        A kdyby se to bralo podle statistiky, tak by chodci využili přilbu stejně dobře jako cyklisté, kdo ví, třeba i toho se jednou dočkáme... :-)

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Každopádně před helmou je potřeba nezanedbat věci, které tu helmu ochrání a vlastně zůstane jen jako poslední záloha. Odrazky, reflexy, světla... aby tě bylo vidět a ke srážce nedošlo. V terénu je to o šikovnosti, tam ti odrazky nepomůžou, takže jezdi to, co zvládneš. Helmu si šetři ;-)

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Autor: bara2

díky borci, jeste tedy, obvod hlavy 59cm, koupit tedy velikost M 55-59, nebo velikost L 59-63 cm?

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Si to dej na hlavu a vyzkoušej to. Slušná přilba už má v současnosti uvnitř upínací štelovací pruh okolo hlavy, který se přizpůsobí různým obvodům. Má to výhodu, že to kompenzuje i změnu obvodu hlavy při nošení čepičky pod přilbou v zimě.
        Moje přilba má pěknou vychytávku dirku v čalounění okolo toho stahovacího pásku. Po zatlačení na obvod přilby se touto dírkou dá vytačit pot, který ten pásek nasává. Pro toho, kdo se hodně potí, je to výhodné.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1

Stejně jako u bot, doporučuji vyzkoušet v obchodě!
        Ale v potaz bych bral i to, zda budeš v zimě pod přilbu brát nějakou čepici, čelenku, šátek a podopbně?

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Neměla by nikde tlačit (můžeš ji mít na hlavě i několik hodin , takže zkoušet různé značky, velikosti a hlavně zkoušet ...

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Autor: AV

Vyzkoušet, aby se ti pod to vešla i čepice

[ Reagovat ] [ Zpět ]

A pokud jezdí s brýlemi, tak zkoušet i s nima... Už jsem kdysi měl vybranou pěknou helmu, nikde netlačila (zkoušeno přímo v obchodě 15 minut na hlavě), ale nebyla "kompatibilní" s mými slunečními cyklo brýlemi. Jejich nožičky nějak kolidovaly s dolní hranou helmy nad ušima... Vlastně ještě jindy jsem to musel brát v potaz, to se zas ty nožičky nějak neuměly popasovat s řemínky...

[ Reagovat ] [ Zpět ]
          Autor: Jarda

Pozor na posez na kole a populární štítek na přilbě. Při sportovním skloněném posezu ten štítek brání ve výhledu kupředu. Silničáři štítek nevozí. On ten štítek je sundavací, ale po jeho sundání se mění design přilby.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Jo, štítek umí být otravný, na Uvex Quatro jsem ho sundal, na Uvex I-Vo 3D je tak decentní, že mi nevadí. Jinak velmi doporučuji přilbu výškově nastavitelným páskem kolem hlavy jako mají právě některé modely Uvex a taky síťku proti hmyzu.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Obyčejný hmyz moc nevadí, ale včela už ano.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Hele opatrně, jo? Ne všichni mají hlavu, co se dá od hmyzu jen utřít mokrým hadrem a pak přeleštit kapesníkem...

[ Reagovat ] [ Zpět ]
                Autor: Sodoma
                Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Seznamka

Hledám: ženu na spolujízdu na kole

14.03.2025
hledám spolehlivou romantickou duši - ženu, holku na kolo ve věku cca 45-50 let v blízkosti Znojma, která by…

Hledám: Cyklistka hledá parťáka i parťačku

10.03.2025
Cyklistka 61 let s e-kolem hledá na společné vyjížďky cyklistu i cyklistku z Prahy. Výlety do okolí Prahy,…

Hledám: Znovu zažít lásku a štěstí....

10.03.2025
Něco jsem v životě zažila, něco splnila, něco dokázala a něco si užila. Jsem samostatná, aktivní a spokojená.…

PR články:

Cyklozájezdy | Dokempu.cz | Cyklobazar | Aktivni dovolená
Perfektní funkční oblečení pro vaše sportovní aktivity, od značky Moira.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

377 cyklistů (4 přihlášení)

Atlas Mountain Race – marockými horami na kole

Poprvé jsem v zimě letěl s kolem do teplých krajin. Účastnil jsem se bikepacking závodu Atlas Mountain Race v…
Fabulator | 11.03.2025

Rodinný bikepacking končí: Z Nízkých Tater přes Muránskou planinu až do Dobšiné

Po noci strávené na horské chatě jsme se probudili a zjistili, že jedno z kol na mém zamčeném bicyklu bylo…
Kristina | 20.01.2025

Nekonečná bikepackingová dobrodružství: Objevování Velké Fatry

Po návratu z hudebního festivalu, kde jsme s manželem prožili bouři, jsme se vrátili k našim dětem, které…
Kristina | 13.01.2025