Ahojka ciklisti chtěla jsem se zeptat nemáte někdo zkušenosti s cestováním po Holandsku. Samozdřejmě na kole. Nemám moc zkušeností s cestováním po zahraničí krom rakouska. A tak jesm pro začátek chtěla vyzkoušet něco lehčího zvlášť když je to tam taková placka. Předem dík všem
Holandsko je pro začátečníka jedna nejlepších zemí. Letos jsme tam strávili týden a určitě se tam ještě vrátíme. Díky cyklostezkám jsme se téměř nedostali na normální cestu. Jeli jsme z jihu na sever, kde vede cyklo č. 1 http://www.northsea-cycle.com/default.asp?id=2... Je tam sice trochu větrno:) a cyklostezka vede podél moře dunami, takže úplná placka to není a o to je to zajímavější. Věci jsme si vezli s sebou v brašnách a přespávali jsme v kempech (občas ve křoví). Cenově je to tam v pohodě. Zážitky skvělé. Klidně můžu poslat itinerář a nějaké mapky mejlem.
Ahoj,chystáme se do Holandska na dovolenou. Přiletíme letadlem a pak bychom si chtěli půjčit kola a projet to tam. Takže itinerář i mapky by se mi určitě hodily. Nevíte jak je to tam s půjčovnama kol?Dají se půjčit a vrátit úplně někde jinde?
Myslim, ze pujcovny pri vlakovych nadrazich (http://www.ov-fiets.nl/) jsou tohoto smeru - ze pujcis kolo a vratis jej jinde. Ale musela bych se nejprve zeptat, zda tomu tak je. Jinak jsou to vetsinou mestske pujcovny. A kolo na den stoji asi 6 euro.
Ten OV fiets pise, ze rocni poukaz stoji 9.50 euro a pak kazde pujceni 2.85 euro. A na strankach maji, ze se musis prihlasit pres internet. No asi bych jim zkusila napsat (v nemcine, anglictine), verim ze odpovi rychle.
ahoj Jani to by bylo bezva kdyby jsi mi mohla poskytnout nějaké ty materiálky. Dívala jsem se na tvoje stránky dost cestuješ a to je bezva. Já bych taky cestovala akorát nějak ty jazyky. Co jsme ale už absolvovaly několikrát tak trasu Brno-Vídeň-Bratislava-Brno. Moc fajn.
Ahoj, po Nizozemí jsem před lety taky jezdil. Dopravu z Prahy do Haagu jsem si domluvil u jedné cestovky, která tam vezla svoje lidi s koly. Skoro dva týdny jsem jezdil po tý placatý zemi. Na co jsem nebyl odjikud zvyklý, to je problém s nocováním - lesů minimum, kolem cest ploty nebo vodní kanály. Tak mě nezbývalo zašít se někde v příměstské zeleni, u nájezdů na dálnici nebo na pláži (většinou nic moc).Jediný placený nocleh (2x) jsem měl v Amsterdamu v jednom hostelu poblíž Red Light District.
Vím, že se mi líbil rotterdamský přístav, vodní díla na na pobřeží, staré větrné mlýny, historická městečka (Delft, Hoorn a možná i další), na pobřeží jsou zajímavé duny. Nelze vynechat ani Naarden a samozřejmě Amsterdam (muzeum van Gogha, dům Rembrandta, čtvrť neřesti..).Je dobré, když nemusíš moc šetřit a můžeš si občas dopřát něco dobrého - mořské speciality, výrobky indonéské kuchyně, místní sýry...
Pro ježdění na kole je hrozně důležité, jestli jedeš od moře se větrem v zádech (to se dá skoro celá země projet od západu na východ) nebo naopak. Nizozemí nepatří k zemím, kam bych se chtěl ještě nekdy podívat.
Přeju štastnou cestu.
prej se tam extrémně kradou kola, na těch cyklostezkách hromada skleněných střepů, hustota lidí horší než v Indii , ani centimetr nekultivované přírody....teda vy máte vkus....
tak to opravdu jenom PREJ a tohle může tvrdit jen ten kdo tam nebyl. Loni jsme tam projížděli týden. Dálkových cyklistů jsme napočítali jako prstů na jedné ruce. Většinou jezdí a těch jejich příšerných ukrajinách a to na cyklostezkách ve směru z města k moři. My jsme lemovali pobřeží - po cyklo č. 1, která vede podél severního moře. Občas nás předjelo pár "závodníků" na galuzkách, ale ti zmizeli daleko před náma a my jeli zase sami. Přiroda nádherná, pokud člověk nezajíždí do měst. Jediný přelidněný byl Amsterdam a to nebyli cyklisti ale turisti (bohužel jsme tam byli o víkendu). Tam už bych opravdu nejela. Je fakt že spaní na divoko se hledalo hůř, protože je tam spousta farem a soukromých pozemků. Ale kempů je tam spousta a za rozumnou cenu. S těma střepama to teda nevím, ale tak uklizené cesty jako tam jsme nikde v Evropě zatím neviděla. Kolem všech cyklostezek popelnice, odpočívadla, lavičky. Nevím jak je to ve městech, my jsme je schválně míjeli, projeli jsme jen Amstr a Harlem a ten byl v pohodě.
Je důležité vědět, že poznámku, na kterou reaguješ, psal člověk, který se dobře cítí v pohostinné Albánii s půlmiliónem samopalů v oběhu, rád si nasbírá cizí ovoce zadarminko a rád spí v houští. Takového musí Nizozemí musí pochopitelně odpuzovat a já jsem rád. Navíc by o takovém obyčejném vejletu nemohl psát "dobrodružné cyklospisy"... Nizozemí mě přijde na zaježdění OK, sice žádné drama jako třeba Skotsko či Norsko, ale to nevadí. Jsem rád ve vyspělých zemích.
zdar Jeníku, dlouho jsem tě tu nečet. (možná je to tím, že každý volíme jiná vlákna.
jináč - všechno , cos napsal, sedí , až na to že s nemožností psát dobrodružné cyklopisy , se lehce smířím. kdyby toto bylo to hlavní, nejel bych 5x za sebou do Albanie.
Já reaguji většinou jen tam, kde mám co smysluplného dodat... Tobě se Nizozemí nelíbí, OK, jiný je rád na Gardě, taky OK, ale proč někomu, kde hledá pohodu a klid a není tak opráskaný tu zemi zošklivovat? Přečti si ten dotaz ještě jednou... Ještě mi v Tvé odpovědi chyběl odkaz na nějaký almanach Tvé provenience.
polepšil jsem se. odkazy na almanachy poskytuju pouze diskrétně. u tebe by to nepochybně bylo nošení dříví do lesa.
jináč doufám, že můj inkriminovaný příspěvek nebyl tak hrozný...že jsem to Holandsko zas tak moc nezepsul...poslední slovo jsem nechal oponentům.
Je to cyklisticky, neřku-li bikersky, naprosto šílená, nepřijatelná země a nechápu vůbec proč by tam měl člověk jezdit trpět na kole.
Jednou jsem se tam nachomejtl a půjčil si od nějaký docela pěkný černošky docela hrozný kolo ("jejich ukrajina"). Furt rovina, když bylo stoupání tak čáry po 1 nastoupaným metru, aby člověk jako věděl, že stoupe. Pokus vyrazit mimo cyklostezku byl okamžitě znemožněn - vjel jsem na cestu pro pěší vysypanou pilinama tak, že v tom kolo nejelo. Všechno neskutečně cimprlich, jen jedna taková ulička byla zajímavá (kde to sakra bylo?o)))).
Rozhodně to není země pro člověka, který to myslí s kolem jen trochu vážně. Ta rovina je zničující.
Kola se tam kradla vždycky dost masově (taky tam z rodiny dvě někde mám ).
Vůbec se holanďanům nedivím, že se radši táhnou k nám, já bych tam žít nemohl. Dobrý je, že sem přinesou docela slušný vztah k přírodě a tak se to dobře promíchá s našima vidlákama.
Nizozemí doporučuji. Je tam kudy jezdit a klidu. Počítej ale s větrem a že se i na rovině občas nadřeš a pojedeš stejně jen 15-20km/h. Vlakem se tam dostaneš nejlépe vlakem na Wochenendticket německých drah, koncové nádraží třeba Bad Bentheim.