Asi za tři roky bych si chtěl splnit sen a otevřít malou Cyklohospůdku se zahrádkou. Sám jsem cykloturista a proto mám hrubou představu o poskytovaných službách v hlavě. Jedná se například o možnost postavení stanu nebo spaní pod širákem, sprchu, pračku, internet, náhradní díly, nářadí, mapy atd.. Docela mě zajímá co by jste uvítali Vy, zkušení cykloturisti. Pište a žádejte služby které Vám zpříjemní cestování na kole.
Tocenou kofolu!!!
Jinak pekny napad. Uz se tesim!!! Taky mam podobny sen:-)
A taky točená žlutá a malinová žbrďola, tohle piju všechno ;-) Plus samozřejmě pivko ;-)
Tak na to všechno by mi nestačil sklep. :-) Zastávám pravidlo, raději menší výběr ale v pořádné kvalitě. Nejhorší je, když přijedu někam do hospody a dají mi vybrat z pěti druhů piv a z toho čtyři jsou teplé, nevalné chuti. To páté je v pohodě jelikož ho pijí přítomní štamgasti, ale trefit se. :-)
nevím odkud jsi, ale na čep nasaď HLAVNĚ KVALITNÍ PIVO /třeba máš v okolí nějaký slušný malý pivovar s klasickou technologií/, já třeba v hospodě, která točí géčko vůbec nezastavuji. i kdyby majitel obsluhoval nahoře BEZ :-)) PIVO a dobré jídlo / jak někde cítím SMRAD přepáleného oleje, tak nejím/ je základ spokojenosti a profitu, to by ses občas divil, jak se dá zmršit i taková trivialita jako je chleba se sádlem
Zlatá slova. Z kdysi dobrého G se stal naprosto nepitelný Gambri(H)nus, jako z většiny dnešních europiv, která jsou naprosto bez chuti (ještě na čepu jsou tato piva drze označována jako 10° nebo 12° i když to většinou není pravda, jsou to buď výčepní piva nebo ležáky, což je v podstatě podvod, protože se to nemusí shodovat s označením stupňovitosti). Menší pivovary mohou konkurovat pouze kvalitou, dodržováním klasické technologie a naštěstí se jim to vcelku daří...
jasně, málokdo z tkzv. znalců např. ví, že "kulthnus" plzeň je pouze jedenáctka - ono je potřeba ,krom reklamy v bedně, občas nahlédnout na etiketu , případně do celních tabulek. ovšem většina zblblých konzumentů platí v klídku přemrštěnou cenu za sra..., která je dnes zhusta vyráběna v pivovaře v Polsku
Naprosto souhlasím...bohužel, spousta lidí buď ze setrvačnosti nebo pod vlivem reklamy stále ty patoky vyžaduje. Spousta hostinských, se kterými jsme se na (cyklo i necyklo)čundrech bavili, by i rádi čepovali dobré pivo, mnohdy i levnější - mnozí to i zkoušeli, ale často narazili na nepochopitelný odpor místních "pivařů".
tady je potřeba jemně připomenout /už jsem to provedl i v jiném tematu/, že velké pivovary mají pro majitele hospod řadu pobídek / budeš točit naše pivo na lukrativním místě? OK, chlapče. Tady máš na rozjezd nějakou tu kurunu apod./. co ošidí na výrobě, to částečně nasunou na úplatcích a prodrbou v reklamě, kvalita jde zákonitě do řitě
Jasně, ale rozsah pobídky se odvijí od počtu vytočených hektolitrů. U mě by ta pobídka byla ve formě pár ubrusů, podtácků a nějaké svítící reklamy na fasádu, kvůli tomu nebudu čepovat břečku. Problém je ten, že většina lidí tu břečku vyžaduje. :-(
Spíš si myslím, že každému chutná něco trochu jiného. Pro někoho je konkrétní pivo balzámem a pero jiného je to hnus k zblití.
A za tu ceduli venku si paltíš a ne málo.
Máš naprostou pravdu, všem lidem prostě nelze vyhovět.
To o té reklamě jsem ještě nezjišťoval, to jako budu platit obci? Když napíšu na svou fasádu velkými písmeny cyklohospůdka, za to budu taky platit?
Ne ne, za označení vlastní provozovny se neplatí, ona je to dokonce povinnost mít označenou provozovnu. Ale platí se pivovaru za ceduli - vývěsní reklamu piva, která se v hospodě čepuje. Možná že některé malé, nevýznamné a lokální pivovary za cedule nevybírají peníze a dají to jako součást vlastní reklamy, ale větší pivovary za to chtějí dost peněz.
co já vím, tak velké pivovary platí naopak majiteli, že jejich pivo točí a dělá mu reklamu, jak to popisuješ Ty to rozhodně není
Zkus se zeptat třeba v Prazdroji, jestli ti dají ceduli zadarmo když budeš ve své hospůdce v Horní nad Dolní točit jejich pivo a to nemluvím o tom jestli ti za to ještě budou platit :-D
Velké pivovary platí, resp. dají zdarma vybavení jen velkým hospodám, vše se řídí množstvím vytočeného piva.
prazdroj je první tzv. pivo, které mě napadá, že bych ve své fiktivní hospůdce rozhodně NETOČIL ani kdyby mi k vývěsnímu štítu přidali nafukovací servírku : - )), čau, končím téma "cedule" , každý máme svoje zaručené informace
Jde myslim hlavne o to, kde takove zarizeni stoji. S milou obsluhou uz je vsechno ostatni v podstate fuk...
Bylo by to na dost frekventované Jantarové stezce. Příjemná obsluha je základ, někdy se hrozím když někam přijedu a hospodský(á) má chování řeznického psa. :-(
Tak tak. Ja si prave myslim, ze pokud jsou hospodsti normalni, neni pak uz nic problem (postaveni stanu, elektrina atd). Takze zbyva otazka - proc az tri roky? :)
Až za tři roky bude potřebný kapitál, nerad si půjčuju. :-)
A to bude klasicka hospoda, nebo planujes neco netradicniho? Ja jsem kdysi davno premyslel o male hospudce v podobe srubu. Nemusela by byt ohromna....na kole se jezdi prevazne v lete a zahradka je lepsi.
Je to asi 100 let starý dům v rekonstrukci, v kterém bude místo zhruba pro 20 nekuřáckých hostů, koupelna s pračkou pro cykloturisty a samozřejmě WC. Venku zahrádka pro 30 hostů (i kuřáků :-) ) a na zahradě možnost stanování.
Když budeš číst níže,zjistíš,že se Ti objekt rozrostl na hotel s hejnem kuchařů,výčepních,lázeňských pro saunu a bazén,cykloprodejnu a cykloservis...No jó..s investicemi druhých se dobře spřádají sny.....
Docela sranda :-), tak tomu bych se chtěl právě vyhnout, nechci obr podnik, chci něco malého, útulného a vyjít cyklistům vstříc. Prostě abych to sám stihl odpracovat, moc nedokonale poskytovaných služeb je spíše na škodu.
přesně tak! Moc nedokonalých služeb je na škodu.
Mě vždycky dojímají ty hospody s lístkama na dvacet stránek, ale všechnojsou to minutky z mikrovlnky a žádný normální a hlavně dobrý jídlo....
Ale o čem vážně uvažuji je pizza, sám bych ji nedělal, asi 3 km od nás je skvělá pizzerie a rozvážejí. Takže hladový cyklista si vybere pizzu, já brnknu a do půl hodiny ji má na talíři s příborem a ubrouskem. Kdyby byl větší odběr, třeba by mi udělali lepší cenu. :-)
po půlhodině je pzza "z krabičky" za hranou své optimální použitelnosti - očekáváná křupavost korpusu je v tahu /nenávratně/ a zbývající vlhnoucí masa je sice konzumovatelná leč čerstvá "PICE" konkurovat nemůže ani náhodou
Možná by bylo vhodné aby to bylo dost daleko na to, aby tam ožralové z okolí nedošli pěšky :-) Není nic příjemnějšího než trávit večer a noc s takovými "štamgasty" :-) Plus se ještě bát o kola, napité mozky občas vymýšlí různé kraviny...
Náhodou "štamgasti", když nejsou moc otravní jsou docela fajn, jednou se nám stalo, že nám na závěr našeho hodování zaplatili celou útratu, jen proto, že nás s kamarádkou obdivovali, že jsme k nim dojely na kolech.
My jsme jednou na vandru na pomezí Valašska a Slovácka přišli do nějaké hospody, všichni v oblekách, no byl to pohřeb. Ale že už chvíli nebožtíka zapíjeli, nenechali nás odejít.
Hospodská nám donesla aspoň nějký chlebíčky, pak pivo, slivovice, no zmazali sme se s nima jak klokani. S placením nás pozůstalí posílali do háje, nakonec jsme jim něco vnutili, ale byl to boj:o)
V hospodách mám rád: dobré pivo (raději minoritní značky), domácí uzeniny a tlačenku. Internet je super (+ PC k downloadu paměťových karet), z náhradních dílů snad stačí duše, lepení, paprsky a lanka, baterie. Z nářadí jen to nejzákladnější + dobrá pumpa. Externí sociálky taky dobrá věc. Praktická je sušička a sušárna a zamykací kůlna na kola. Ať Ti vydrží elán!
Tak u nás jedině Radegast, mám dva oblíbené řezníky-žádná velkovýroba, internet chci poskytovat právě kvůli komunikaci mailem a hlavně posílání fotek a tím šetření paměťových karet, náhradní díly jak píšeš, nářadí i spešl mám včetně velké pumpy, lidi co by byli přes noc si dají kola do uzamčené kůlny. Sušičku asi ne, dnešní cyklooblečení je za chvíli suché a kdyby bylo venku zima a deštivo, není problem zatopit a sušák na radiátoru ve zmiňované koupelně by měl stačit. Externí sociálky zatím neplánuji, přeci to jen nebude kemp, půjde spíš o to, že se znavený cykloturista osprchuje, vypere, pojí a popije, jednu noc se vyspí a pokračuje v krasojízdě. :-)
Jasně, chápu. S tou suškou jsem myslel třeba na případ, že je někdo fakt durch. A externí WC: když už se tam bude nocovat, tak by se to hodilo-nebo budou stačit přístupné záchody i po zavíračce (což je jednodušší).
Na zahradě by pro tento případ mohlo stačit kompostovací WC, ale nevím co nato hygiena, to se bude teprve zjišťovat. Kdyby to nešlo, postavil bych komplet sociálky i se sprchama v rohu zahrady.
Budeš-li provozovat občerstvení tak musíš mít vyhovující sociáolní zařízení a to není tak snadné a nic levného. Určitě tam nerpostačí nějaké nouzové vybavení, své ti o tom řekně každý hospodský, který v posledních 5 letech oteváral podnik.
Jako latrína v zahradní restauraci? Si vážně myslíš, že by to mohlo projít??? Jestli bude přespávání oficiální, bude to regulerní kemp, ubytovací služby a tak dále. Je otázka, zda se ti to vyplatí.
V podobných zařízeních to řeší tak, že žádné ofiko spaní tam není, ale ze zahrady nikoho nevyhoděj. Nechávaj odemčený dveře do chodby potažmo na záchody, a hotovo. Neberou prachy, není to ubytování ani neoprávněné podnikání, není co kontrolovat.
To co popisuje, že chce je normální hostinská živnost se vším všudy, včetně schvalovacího řízení k otevření a provozování.
Splachovací záchody podle norem budou ve vnitř a ta lepší latrína(některé kompostovací WC stojí i přes 30 000 Kč) venku aby si lidi co tam budou spát ve stanu mohli odskočit. A hlavně, nebude to kemp, jenom kdo bude chtít, může přespat.
Jestli nejsi striktně na zkušené cyklocestovatele a stojíš i o nezkušené víkendové lufťáky:
Přimlouvám se za zahradní gril a naloženou krkovičku, kolena, žebra a křidýlka, mohl bys prodávat i polotovary na večerní grilovačku a základní potraviny, chleba, ovoce, zeleninu, třeba kozí rohy nebo kyselý vokurky. A malá udírna taky není špatná věc.
S pivem chápu, vše co bere vodu z Moravy mi působí nadměrné sraní:-(((
Nech si dělat nějaký místní likér (něco jako Praděd, Kadovánek), né že by to bylo bůhvíco pro cyklocestovatele, ale je to jistý byť drobný zisk.
Asi se uslintam....
Domácí klobásky, jitrničky, jelítka. Světlá, tmavá a drůběží tlačenka. A k snídaní čerstvý domácí chleba, s husíma játrama a zelenou naťovou cibulkou.
Pro ty, kdo radegasty nebo cosik valaského přijali v množství větším než malém, tak ranní hovězí vývar. Když už jsme u polívek tak domácí dršťková.
Tak mě napadá, kdybys potřeboval v zimě vylepšit skóre, mohl bys udělat tematický sraz nakoláků "zabijačka".
A domácí slivovička by nestačila? :-)
Jasně. Domácí chleba, domácí med, nemusí to být biocertifikované, obyčejné poctivé domácí jídlo je dnes málem vzácnost:-/
Zaručeně nejlepší domácí slivovici dostaneš v každé s prominutím díře nejen na Valašsku. Kadovánek dostaneš v jediné hospodě na celém světě, pročež kdokoliv jde kolem, ani sekundu nepřemýšlí, a dá po jednom do každé nohy. Nejlepší bude mít oboje. Domácí slivovici i nějaký likér;-)
Dobrý nápad, líbí se mi a fandím ti a doufám, že budeš úspěšný.
V které vesnici nebo oblasti to bude abych věděl kde se zastavit až pojedu s kolem kolem
Je to ještě daleko a dokud to nebude jisté, nebudu si tu dělat reklamu. :-) Jinak je to západní okraj Vsetínského okresu. :-)
Já jsem z okresu Vsetín, tak jestli Ti to nevadí prozradit kde přebýváš, mohl bys mi to hodit do obálky. Že bych tam nasměroval nějakou vyjížďku. Pokud by Ti to teda nevadilo. Mohl bych Ti říct zkušenosti mého známého, který něco podobného provozuje už nějakou dobu pod Smrkem v Podolánkách.
Jak jsem níže zjistil, tak jsi z Rožnova a ještě k tomu lehocyklista, tak ten budu za týden taky. :-) Až bude lepší počasí, tak se přes obálku domluvíme a někam vyjedem, každá zkušenost a rada je vítaná.
Jo? Taky jsi propadl kouzlu jízdy vleže? Tak to je skvělé, to už tu nebudu jako magor v okolí sám :-)
Co kupuješ? Azuba, nebo něco vyrábíš?
Dej pak vědět a vyrazíme.
Dlouho jsem šetřil a původně jsem chtěl rozšířit svou sbírku kol o celoodpružené RB. Zhruba před rokem jsem na těchto stránkách našel diskuzi o lehokolech a začal se jimi více a více zabývat. První lehokoly azub a pak lehotříkolkami greenspeed. Tomu druhému jsem časem zcela propadl a už nechtěl nic jiného. Šetřil další rok a příští týden si jedu pro greenspeed gto. :-)
chlape ve Vsetíně máš minipivovar s vynikajícím Valáškem, tak na nějakou euro desítku od Radegastu zapomeń, to už je podstatně lepší ZUBR /nejlíp dvanáctka kvasnicová, mňam/
Nejsem si jistý, ale Valášek se čepuje jen v jejich hospodě, která slouží zároveň jako pivovar. Nevím o tom že by tohle pivo dodávali do jiných hospod. Ale je opravdu výborný.
Ale v Zašové je soukromý pivovar Bon a jejich pivo je taky hodně dobré. A tohle pivo dodávají do hospod normálně.
v Zašové jsem byl na pitné exkurzi, správně jsi připomenul výbornou dvanáctku, velmi dobrou desítku a pro mě osobně méně zajímavou černou třináctku - vydělávají jinde, takže nemají potřebu pivo šidit. každopádně v regionu perfektní volba. jináč - Valáška točí třeba v Prostějově Na hradbách, takže by to taky neměl být problém
Tak to jsem nevěděl.
Z pivovaru Bon bereme kvasnice pro naše vaření a je s nimi velmi dobrá domluva. Když z Bonu bereme bečku, tak nám půjčí i pípu bez jakékoliv zálohy. I když možná proto, že ty bečky bereme často a pípy vždy vracíme :-)
vděčně vzpomínám na chvíle, kdy jsme si sami chodili točit pifsóny přímo do ležáckého "sklepa" /on to vlastně vůbec žádný sklep není a vida, taky to funguje, akorát ty náklady na chlazení musí být vysoké/, velká škoda, že v Olmíku mají Bona /co vím/ jen v jedný hospě, která není zrovna moje gusto
Díval jsem se na stránky toho bonu a nevypadá to špatně. Zkusit bych to mohl ale hlavní rozhodnutí je na štamgastech.
No já Ti nevím. Ono je to složité. Tak vem Radka a třeba ten Bon. Hospoda s více pivy není problém. A co nepůjde zrušíš.
S tím Zubrem jsi nejsem jistý. Zubr tady nemá z minulosti dobré jméno a lidi jsou tu zvyklí na ten Radek a Plzeň. A co vím tak neradi mění své zvyky. To už spíš nějaký menší pivovar s dobrým pivem.
A nebo si vařit vlastní pivo. Kousek od Frýdku ve Vojkovicích má borec hospodu a vaří vlastní pivo. Kamarád co spolu pivo vaříme tam několikrát byl na rozumy a říkal, že to pivo je vynikající. Pokud Juras bude mít dost místa, tak to vaření není takový problém. A bylo by to originální a mohlo by to přilákat lidi i mimo sezónu.
Některé penziony si nechávají v malém pivovaru v okolí dělat pivo, které pak prodávají jen oni pod exkluzivní značkou.
Vsetínský pivovar bude mít svou exkluzivitu, Juras bude mít svou exkluzivitu, pivovar víc vyrobí, Juras víc prodá, všichni budou spokojeni.
jasně, lidi než se proberou. ono je potřeba jezdit a ochutnávat, aktivně konzumovat : -)), lpět na nějakých tradicích z dob dávno minulých je chyba / u Plzně dokonce fatální/. pustit se dovaření piva a táhnout u toho ještě provoz hospody? bez perzonálu? proč ne, ale třeba později až borec něco vydělá a nebude na všechno sám. ono uvařit pro sebe ,řekněme, 30-40 litrů pivka je něco úplně jinýho, jak pro hospodský provoz, kde se takové množství vypije třeba za půl dne
Za prvé Tě to musí bavit a za druhé musíš mít prostor na uskladnění a zrání. Jinak je úplně jedno jestli navaříš 50 nebo 200 litrů na jednu várku. My vaříme na chalupě 60 l na várku a při použití dobrých kvasnic 3 - 4x do měsíce. Mohli bychom vařit třeba 100 až 200 l ale jsme omezeni velikostí varny a hlavně nemáme kde pivo v takovém množství nechat ležet. Jsme na to dva, ale občas kamarád vaří sám. V množství lidí není problém, ale jak říkám musí Tě to bavit.
to jste borci. taky by mě to lákalo, už jsem absolvoval i přípravný kurz vařiče v Olomouci U Moritze, ale zásadní problém je ležácký sklep, tak to zatím nechávám "na pozdější dobu" a snažím se vybírat si na trhu to, co je ještě poživatelné
Ležácký sklep obcházíme ležením v lednicích, které jsou nastaveny na teplotu 1-3 stupně. Do jedné lednice vlezou 2 třicítky, nebo jedna padesátka. Takže nic moc, ale zatím to stačí.
jasně, nebo nějakej vyřazenej pultovej mrazák, teoreticky to mám zmáknutý : -), nejsi náhodou někde poblíž Olmíku, že bych se někdy drze / ale se souhlasem/ vetřel na jedno či dvě??
Jsem z Rožnova pod Radhoštěm, takže daleko to nemáš. Byla by možnost v sobotu přijet, večer věnovat koštu na chalupě - pivo je stejně tam, ugrilovat nějakou mrtvolu a pak ji sežrat, na chalupě přespat a v neděli odjechat domů. To záleží na Tobě. Pro mě to problém není. Jediný problém je ten, že momentálně nic nemám, ale vařit budeme tak do třech týdnů. Což by znamenalo konzumaci v květnu. Když budeš mít zájem, dej vědět a domluvili bychom to.
tak to je velkorysá nabídka, děkuji.zájem rozhodně mám, dovolil bych se ozvat počátkem května. napadlo mě, jestli neznáš nějakého Radka z Frenštátu pod Radhoštěm? s tím jsem se zůčastnil kurzu vaření piva a ON už s tím měl větší zkušenosti. doufal jsem, že ho taky budu mít možnost někdy navštívit a podívat se přes sklo :-) na výsledky jeho bohulibé činnosti. dávám si Tě mezi přátele a ještě jednou děkuji
Vůbec nemáš zač. Pokud bys chtěl sebou vzít nějaké kámoše a byli by vleže(to samozřejmě není podmínka, jen si dělám prdel) a nebude jich zájezdový autobus, tak to taky není problém. Rád se s váma poznám.
Můj kamarád se kterým vaříme to pivo se jmenuje Radek. Ale je z Rožnova a nevím jestli na nějakém kursu byl. Ale možné to je. Jestli víš jistě že je z Frenu tak to není on, ale jestli si nejsi jist tak by se mohlo jednat o stejného pachatele.
město jsem možná spletl, jeho příjmení začíná na P. prdel,jó? že mám azubáka 5 možná víš /nebo to víš odteď/ a v naší partičce nejsem na lehu ojedinělý. pokud bych mohl přibrat řádově 2 - 4 kamoše bylo by to naprosto bezchyby, příznivé je, že někteří z nich dokonce NEPIJÍ PIVO! /ale co, taková voda taky není marná ... NA UMYTÍ KOLA A TĚLA /
Vím že jezdíš na leháči a je vás tam víc. S těmi kámoši to bude v pohodě. Na chalupu se vleze dost lidí.
Ten můj kamarád se jmenuje Radek Lysák, takže to asi nebude ten samý.
To že někteří nepijí pivo, to dělají chybu, obzvláště je li domácí. Ale vody mám plnou studnu, tak můžou být klidní :-)
vzal bych jim kapku fajn príma syntetického sirupu, ať kucí poznaj, co je to opravdovej kamarád. jináč se začínám na tuto veskrze bohulibou akci těšit, doufám, že mi kondice vydrží. á propos - jak se ještě kapku oteplí, tak bych mohli vypít pár /bohužel zřejmě "eurobirů"/ na nějakém šikovném fleku - napadá mě třeba Tesák, kam bychom to měli cca stejně daleko /50 km/
Jo to bychom mohli. Jsou tu pouze dvě malá úskalí. To první je čas a počasí. Mám na několik víkendů program a navíc když konečně začne jaro a bude pěkně, budu muset jet na chalupu a probudit ji ze zimního spánku. Podívat se kdo letos vyhrál v bitvě myší proti kunám, posbírat mrtvoly, raněné dorazit a naložit do lihu pro našeho preparátora, vymést trus s myší hovna z postelí, aby se vám lépe spalo :-), provést generální úklid, protože žena prohlásila že by se vysrala na to aby po každé zimě po nás uklízela ten bordel co tam naděláme ( je pravda že zimní pánské jízdy se na pořádku trochu podepíšou), a prostě provést všechny ty činnosti, které každý chalupář zná a ze srdce nenávidí.
No a druhý důvod je ten, že na leháči nemám moc najeto a nevím jak bych to zvládl. V nejhorším bych přijel na horáku, ale to bych moc nechtěl.
Doufám ale že to dáme nějak dohromady a vyjížďka klapne. Jsem ještě předběžně domluvený s klukama na leháčích z Ostravy, že se sjedeme(na kolech!) ve Frýdlantě n.O. Tak to musíme nějak logisticky zpracovat.
Ale budu se těšit
v klídku, nemyslím, že by to bylo dřív než někdy v dubnu. hodím termín a uvidíš, jak se budeš chytat. já na lehu letos ještě neseděl, ale na kole jezdím prakticky denně /aspoň do práce/ a můžu přijet kamkoliv, řekněme, do okruhu 50-60 km od Olomouce /abych si nenaložil na začátek sezony moc a stihnul se vrátit v pohodě domů/
http://www.pivovary.info/prehled/vojkovice...
Držím palce, musí to být super, v zimě bys to mohl pro běžkaře - je tam u vás sníh? Bohužel, jsem z opačného koutu republiky, ale snad někdy zajedeme... A tlačenka, ta být musí. A něco na žaludek....
Dík. Jsme tu jen v 350-ti metrech, takže se sněhem žádná sláva. Běžecké stopy jsou až nějakých 15 km daleko.
takže budeš muset koupit sněžný děla udělat 15kilometrovou dobočku....
:-D
A to by všichni čuměli jakou si nafoukal cestičku k hospůdce :-)
Dobrý nápad. Co budeš ale dělat v zimě? Budou turisti - hosti i v zimě? Neber to že rýpu, jen se ptám.
Jinak hodně štěstí.
Jo, to je pravda. Sám jsem loni řešil se známým jeho myšlenku na penzion u nás a skončilo to na příliš krátké turistické sezóně. Ale to máš jistě dobře promyšlené.
Na penzion to chce nejake zajimave misto...v lete pro cyklisty, v zime pro bezkare. Ja takove misto v posledni dobe hledam:-)))
Jak jsem psal, je to na Jantarové stezce, takže cyklistů je tu od května do září dost. Za těch pět měsíců by měly vyšší výdělky pokrýt zimní měsíce. Samozřejmě že ne úplně, počítám tak z jedné třetiny, zbytek si musí odpít místní štamgasti. :-) Jen mám strach abych nemusel přes zimu povolit kouření, větrání z rekupurací za 80 000 kvůli pěti kuřákům je opravdu luxus. Bez toho by to ale nešlo, nechci mít z baráku zauzenou pajzu. :-(
Ja myslim, ze by byla skoda si z neceho zajimaveho udelat zase jen "obycejnou a zakourenou" hospodu. Verim, ze zima bude financne kruta, ale preci jen...clovek by nemel ustupovat. Ja mit hospodu, tak nekurackou. Na zapade uz je to bezne, tak at si zvykaj aj u nas:-)
Tož kuřákům neustupuj,před několika lety jsem spal na okraji Moravského krasu v ubytovně pod rozhlednou Veselice - Podvrší.Majitel ubytovny provozoval i hospodu ve které zakázal kouřit - místní mu prorokovali krach.Ale hospoda v době mé návštěvy prosperovala,místní štamgasti chodili i v zimě kouřit na mráz do metrových závějí.Kuřáci nemají v cyklohospodě co dělat,at vypouští čmoudíky jinde.
Znám dost lidí, kteří by si rádi na pivko zašli, ale kuřáci je odrazují. Znám i lidi, co mají v garáži pověšené montérky do hospody aby mohli jít na pivo a zároveň nemuseli řešit ten smrad z kouře v oblečení. Já myslím, že štamgastů nekuřáků by nemuselo být o tolik míň než štamgastů kuřáků.
Tak potajmu v to doufám, ono i někteří kuřáci ocení čistou a voňavou hospůdku a když budou chodit ven, nebude to tak často, ušetří za cigarety a hlavě nebolí potom hlava.
V nekuřáckých hospodách se prý víc utratí za jídlo.
ono se i víc vypije, protože se lidi nezdržují kouřením /který navíc mrší chuť/
To bude tím, že v jídelnách se nekouří a v pajzlech, kde se kouří, se často jídlo nepodává. A pak taky spousta lidí na jídlo preferuje nekuřácké prostředí, proto s cílem jíst záměrně chodí do nekuřáckých hospod.
Nejlepší řešení je jaké? Tramtarará! nechat to na trhu, svobodném rozhodnutí majitele, zda jeho hospoda bude kuřácká či nekuřácká; a svobodném rozhodnutí hosta, do které hospody bude chodit.
Jeste jedna vec me napadla, jak lapnout cyklisty. Kdyz jsem delal v Rakousku, meli jsme na penzionu takovou malou cedulku s "I"...informacni centrum. Sice ve meste Icko bylo, ale obcas i k nam nekdo zavital.
Treba tady v UK maji v kazdem ubytovacim zarizeni nebo restauraci spoustu informacnich materialu. Navic personal rad poradi...vetsinou majitel, protoze ma k okoli urcity vztah. Me se tohle libi a az budu neco planovat, tak tohle bude samozrejmost. V CR to zas tak samozrejme neni...sem tam nejaky letak, to je vse. Tady je letaku hromada.
JJ, ta íčka taky táhnou... Je to dobrý druh propagace...
Hele jak tady píšeš, tak to vypadá na akci někde na okraji. Možná by se dalo něco sehnat z různých dotací. Určitě existují projekty na rozvoj venkova, možná by ti to pomohlo. I kdyby dali jen trochu. Jinak jak říkali jiní, tak důležitá je příjemná obsluha, příjemné prostředí, kvalitní (já radši raritní, ale zase jiní chtějí svoji "kvalitu") pivo a dobrá reklama, i sebelepší hospoda, o který se neví, bude mít problém se uživit. Hodně se mi líbí to nekuřácký prostředí, to bych hodně ocenil ve všech restauracích...
Si tak rikam...skoda ze podobnych cyklohospod neni vic. Bylo by fajne jet takhle od cyklohospudky k cyklohospudce. Prijemna obsluha, fajne jidlo a piti, nemit strach o kolo, dobre se vyspat.... Hmmmm.
neco jak maj vodaci podle vodackych useku... clovek narazi na kemp nekolikrat denne
Asi tak. Clovek sice v ceskych zemich narazi na hospodu vsude, ale jsou to jen hospody...pivo, gulas. Nic vic. Proto se mi ten Jurasuv napad libi. Udelat neco vic nez jen obycejnou hospodu....
Čéče, v pátek jsem jel Bílý potok, kultovní vodácká záležitost, 18km, celý den pádlování a ani jeden kemp:-)))
Jestli to někoho zajímá:
http://www.youtube.com/watch?v=UYY_Q3SetxA&...
Tu končinu znám velmi dobře(u Bítýšky chata),ale překvapuje mě dosti velké množství vody v Bílém potoce.
To tak bývá, když roztaje sníh. V roce 2006 jsem to prošvih, od té doby jsem na ten den čekal.
hospoda je na Šmelcovně a další je Hálův mlýn o pár km níž, ale jak mají otevřeno netuším. Je to zapadákov - ty hospody jsou svéráz. Hlavně Šmelcovna. Trasa podél Wajtecu (= v hantecu Bílý potok) je vyhlášená mezi bikerama. (cca 15 brodů) Tak kdybyste ju dali, hrozí riziko, že budete za něho považovaní. Každopádně to chce počkat až voda trochu opadne. :-)
Šmelcovna a zapadákov? Tam je v létě cyklistů že to vypadá jak v McDrive:-D
V takový kose v pracovní den měli asi zavřeno, ale stejně jsme zapomněli vzít prachy (plánovali jsme vystoupit v Bitýšce u Kocoura a ještě v neoprenu dát ruma na zahřátí).
Joe,kterou loděnici máš jako základnu?
http://kayak.cz/racek/index.php?i=lodenice
Já jsem "srostlý" s "Lodními sporty".
A jachtař nebo veslař?;-)
Je mi jasné, že vodáci nebudou na pryglu;-)
To nejsou Spoje ani Masaryčka, že? Zrovna včera jsem koukal, že mezi těma dvěma je ještě třetí loděnice, to je ona?
Ano,sáhnu-li hodně do historie(doby,kdy Brno republice kralovalo na hladkých štrekách)byl to oddíl Královopolská.Před tím byli původně veslaři Zbrojovky,za námi Pracovní zálohy,Spoje a dále Mosilana.
Z nás důchodců se zrekrutovala posádka první dračí lodě.
Královopolská? Tam znám akorát starý jachtaře, surfaře a vodáky, Standu Uhra, Lojzu Valu (od těch dvou mám dodnes úžasný kanoistický pádla), pak Vrátníčka (stavitel jednoho z prvních windsurfů u nás), možná bych si časem vzpomněl na další jména...
Ono snad v každém kraji příjemné hospůdky, kempíky, penzionky apod. jsou, poslední dobou mám pocit, že je jich na podobnou akci dostatečná hustota. Problém je, jak o nich vědět.
Ve všech mapách, cyklistévítáních a informačních centrech jsou plošně všechny a největší reklamy a upoutávky mají drahé hotely a pak banda podnikavců co preferuje dnešní zisk, před spokojeným zákazníkem.
Asi mas pravdu....mozna je to i o tom, ze clovek nevi. Navic ja nejsem hospodsky clovek, takze si dam radeji svacu nekde na kopci. Ale kdyz mi nekdo nejakou peknou hospudku doporuci, tak zavitam. Ale musim o ni vedet. Mozna trosku pomaha projekt "Cykliste vitani".
budu ti držet palce. Pro mě osobně by bylo njedůležitější to, co cheš taky. Tedy to, aby tam mohli chodit i nekuřáci a ne jako ve většině podobných zařízení....
A když mi uděláš šopák a nějaký nesmažený vegetariánský jídlo, tak jsem tvůj:o)
Ja myslim, ze nejsi vubec sam, kdo nema rad zakourenou hospodu. Neni nad to byt aj u toho piva v nejake fajne hospudce, dobre se najist, pokecat a neudusit.
Ja tohle naposledy zazil v Jizerkach na Nove louce (nevim, zda je to nekuracke, ale kdyz jsem tam byl, tak se nekourilo a ani jsem necitil, ze by se tam driv kourilo). Hele...domaci zradlo, domaci moucnik, sopak cerstvej a stavnatej...mnam. Zadnej caj do hrnicku...prinesli konev...jako doma. A meli tam co? Meli tam narvano....museli jsme na mista cekat na chodbe. A priste si tam klidne pockam znova, protoze to za to stoji.
Takze ja bych urcite kurakum neuhejbal. Ono dobre sluzby se opravdu rozkriknou fofrem....kdyz jsme se v Bedrichove ptali, kde dobre vari, tak vsici nas hnali na louku:-))) Tohle dobrou hospodu utahne. Ne par kouricich stangmastu u jednoho stolu....
Dík. S tou kuchyní to bude asi těžký, kuchaře bych neuživil, spíše jsem myslel nějaké vydatné chuťovky. Prostě co hladového zasytí, třeba nakládaný hermelín, utopence, vajíčka, klobásky, tlačenka s cibulí, prostě co dům dá. :-) A jak tu už někdo psal, polotovary na rošt, ať si každý udělá podle chuti. :-)
A ty hermelíny prosím nechat poctivě týden uležet v chladu (ale né v ledničce, tak 12-14°C je akurát). V hospodách bývají sotva namočený olejem a nedá se to jíst. Hlavně pokud nakládáš s cibulou, je to hrozně háklivý na čas a teplotu. (POdle mne tedy cibule patří k utopencům a tláče, hermelín chce bylinky, feferonku nebo česnek). V podstatě znám jedinou hospodu, kde mají opravdu dobrý hermelín...
A jestli chceš, aby se ti tam sjížděli vyhladovělí cestovatelé, tak na cyklohospodu bez kuchaře asi zapomeň;-) I když v Lomnici u Tišnova má borec krásný penzionek, zahradu plnou cyklistů i rodinek s děckama, a stíhá to s manželkou sám. Žádný fastfood, ale domácí jídla a biopotraviny.
Taky znám jednu hospůdku a vždycky si tam nakládaný hermelín dám, zeptám se jich na recept. Výše sem psal o pizze, k tomu studené chuťovky, to by mělo hladového cykloturistu zasytit.
Základ je kvalitní olej, jedině panenský olivový. Tady bohužel neušetříš.
Jinak to není žádná věda, pepř (kuličky zeleného pepře vtlačené do hmoty sýra, mňam!), grilovací koření, bylinky, kopr, utřený česnek, feferonky, kozí rohy, případně ta cibule.
Slyšel jsem i o mletých jádrech vlašáku smíchaných s vydlabaným vnitřkem uzrálého hermelínu a nacpaných zpátky, ale to jsem nezkoušel.
Ale né všechno najednou, méně je někdy více, tak 2-3 z uvedených komponent vytvoří vyváženou chuť.
Já se pokouším už 5 let, ale musím uznat, že stále ještě nedokážu vytvořit tak jemně pálivou a přitom plnou chuť, jako ten chlap v sklípečku U Pepína (pro Brňáky: vinný sklípek na úplném konci Gorkého ulice).
Budu muset experimentovat. :-) No on kvalitně nakládaný hermelín není vůbec levná záležitost, tam jak ho mám rád stojí ten větší 70 Kč se třema krajíci chleba. Ale je to fantazie a dokonale zasytí, na to ze dvě pivka a mám hned lepší náladu. :-)
Myslím, že cyklohospůdka mi měla mít hlavně pěkné stojany na kolo, kde člověk neofrká hned vidli, předzahrádku s příjemným posezením a také prostornou kolárnu s možností uzamčení kol a opět se stojany na kola - nejlépe zavěsit na zed´a tak podobně. Samozřejmě by měla nabízet i ubytování jinak než pod širákem či ve stanu. Pěkný útulný a teplý pokojík s televizkou po promáčeném deštivém dni přijde vždy pocestnému vhod. Rovněž samotná hospůdka by měla být HLAVNĚ ČISTÁ S ČISTÝM WC! a útulná, aby tam člověk rád pobyl. Takové nějaké to prolejzadlo pro rodiny s mělými dětmi by také nebylo k zahození a samozřejmě nějaký ten kulečeníček atd. pro náruživé či venkovní gril nebo ohniště! Taková saunička by taky nebyla špatná, ale to už by např. s venkovním bazénem bylo spíš na hotel než hospůdku ;-) . No příjemná obsluha se rozumí samosebou. High verze ještě ten cykloservis.;-)
Cestovatelům by stačila trochu vybavená dílna a možnost koupit základní díly, řetěz, duši, případně plášťe pár základních rozměrů, dráty do výpletu...
V Rakousku jsem viděl boudičku velikosti autobusové zastávky a v ní volně ložené šroubováky, klíče a pumpu - jiný kraj;-)))
Hadici na umytí kola (a sebe :-)), nějakou možnost vysušit tretry a hadry. Loni, když jsme se brodili bahnem po Beskydech, tak jsme sice nějakou hadici vždycky sehnali, ale horší bylo ráno se narvat do těch mokrých hader (to ještě šlo, za chvíli do doschlo) a hlavně do mokrých treter.
Hadice s pistolí na mytí, myčka řetězu, mazivo atd. vše je k mání už nyní. :-) Hadry uschnou na radiátoru a ty sušáky bot (treter) jsou dobrý nápad, třeba by stačil fén nebo horkovzdušná pistole, ty mám taky. :-)
Na lyžáky existují takové "nahřívací" tyče...
na ty nohy po vyjížďce jsem pořídil tohle:
http://www.fastcr.cz/domaci-spotrebice/osobni...[40009191]?ItemIdx=3
Ale mám to doma od Vánoc a ještě jsem to nevyzkoušel. Jsem totiž uplně zapomněl, že to mám a našel to minulej nebo předminulej tejden a nějak není čas....
To je úžasný nápad, určitě by tam neměl chybět ochotný servis-chlapík, který při naší konzumaci opraví, došteluje, dofoukne a namaže co je potřeba. A kde to bude, mohl by tam být nějaký sraz?
...odvzdušní brzdy, vymění olej v tlumičích, přecentruje kola, ... taky by tam mohl být prodej cyklistických brýlí, šátků, rukavic a dalších drobností, co se rády ztrácej
A úplně nejvíc by mě dostal čepovanej ionťák do bidónu nebo camelbáglu. Jak je trošku teplejc, mám spotřebu jak slon a tohle by mi v cyklohospodě fakt sedlo...
jo a ještě by mohl zajišťovat vyčištění začínající plísně v hadičce...:-)
to by rovnou mohl mit i slusnou zasobu ruznych typu kol, kdyby ti nahodou byl bycigl cmajznul:))
v takovém podniku předpokládám se kola nepokradou :-)
Nejsem žádný servisák ale pokud by byl čas, rád pomůžu. Nářadí a základní náhradní díly budou k dispozici. Složitější opravy (jejich postupy) se dají najít na internetu který bude k dispozici. Až to bude, dám sem vědět. :-) Sraz by kvůli nízké kapacitě neklap, 50 lidí je maximum a to bych si ještě musel pozvat pomocníka(ci). :-)
Takova jedna erarni by taky kde koho potesila:
http://www.rebelbike.com/index.php?clanek...
Mozna by nahradila aj toho servisaka. A on se vzdy najde nekdo ochotny, kdo pomuze...zvlaste kdyz bude kde.
už se na to začínám vyloženě těšit :-), ale to my bychom se vešli, nás na Mácháči bylo 40 a jsme dost soběstační, taky vozíme sebou pekáče plný buchet, bábovky všeho druhu i chuti a všichni se dělíme o všechno, teď mám na mysli hlavně jídlo, aby se zas někdo nechytil...
Když už tady probíráte ta piva. Co říkáte na pivo z pivovaru Malý Rohozec? Potřebuji sehnat nějaké neurobier pivo, a zjistil jsem, že v Rumburském velkoobchodě s nápoji mají tuhle značku, ale nikdy jsem to nepil.
co řešíš, chlape, nasaď pro úvod basičku dvanáctky /Skalák Premium/ a seš "doma", průzkum bojem je nejúčinější. v Olmíku toto pivko, bohužel, není
Tak jasně než ho předhodím kamarádům, tak si ho vyzkouším, ale nerad se pohybuju v neznámém terénu bez přípravavy. A abych jel 25 km a přivezl si domů nějaký vyložený samoser, to se mi dvakrát nechce.
nesmíš bejt měkej jak se pohybuju počeský zemičce tak kupuju v pivovarech koštovací sady něgdy je to na pos..ní něgdy je to super ale musíš vyskoušet jinak souhlas eurohnusy nebrat teť do sebe leju benešovskej kvasničák a dobrý
V tématu "ukradli mi kolo-kdo to zaplatí" jsme se bavili o tom, že majitel například cyklohospody, zodpovídá za odstavená kola v jeho stojanech. Popravdě, docela mě to pobouřilo z důvodu zneužitelnosti. Jak se bránit? Asi jediná možnost je, aby stojany byly uzamykatelné za rám kola a zamykání a odemykání prováděl přítomný hostinský. Ale stejně si podle mě, v případě většího návalu cyklistů nemůže pamatovat čí je to a to kolo. Prostě takové zákony nechápu, člověk chce cyklistům vyhovět a za nemalý peníz nechá vyrobit stojany a když náhodou někomu kolo ukradnou, hostinský bude platit. Věřím že většina cyklistů jsou slušní lidé, ale o té zneužitelnosti: dva výlupci se vetřou do davu, nechají si hostinským zamknout kola, po čase se dav zvedne a hostinský vydává kola, poslední příjde výlupek na kterého zbude nějaký šrot a řekne"milý pane hostinský, já měl nové kolo za 100 litrů, kde je?", no a pán ochotný hostinský může zavřít krám. :-( Co vy na to, co byste poradili hostinskému? Jak dostát zákonu, dodržet vstřícnost cyklistům a zároveň nepodstupovat likvidační riziko?
Cyklisté nemají v hospodě co dělat. :-) Už vím, jakou si zajistím živnost. Budu stát u kol a každému, jakmile nasednete na kolo, dám fouknout. Joj, to se budu mít :-)))
Sice budeš mít nafoukáno, ale co s tím budeš dělat to vážně nevím :-)
Podle mne je to celé kravina... Stojan jako takový někde venku nepovažuji za "místo určené k..." a nepředpokládám, že by mi tam za kolo měl kdokoli zodpovídat...
Aby nedocházelo k dohadům co popisuješ mne napadlo jediné řešení, na "firemních" řetězech (nebo čím bys to případně uzamykal) mít nějaké neodstranitelné očíslované cedulky a majitelům kol pak při zamykání dávat do ruky kartičky či žetony s odpovídajícími čísly...
Ty ne, ale právník okradeného může mít názor přesně opačný: Cyklohospoda je zařízení, kde je odkládání kola typicky součástí poskytovaných služeb.
Nesmělo by se to jmenovat cyklohospoda;-)
Hele, beru to tak, že když pojišťovna v mnoha případech nechce hradit ani kolo v mém sklepě doma, natož ve společné kočárkárně, kam má přístup více lidí tak jako k tomu stojanu někde venku, tak netuším proč by zákon měl přenášet zodpovědnost na majitele obyčejného stojanu... To je prostě debilita... Uznám to jen v případě pořádně zamykatelné místnosti, a jenom v případě kdy tam má přístup jen hospodský, maximálně jeho personál...
Asi neporadim, ale mam osobnu skusenost(nech si preberie kazdy, ci dobru ci zlu). Pocas nasho cyklovyletu sme byvali v kempigu pri Plumlovskej priehrade. Na bicyklel tam mali uzamknute miesto. Za ulozenie bicykla vyberali peniaze a tak chceli zabezpecit, aby si kazdy mohol zobrat len ten svoj bicykle. Pani na recepcii teda napial do zosita kazdeho meno, znacku bicykla farbu a k tomu si pridala ciselko, ktore zavesila na bicykel a take iste ciselko nam aj dala do ruky. Bicykle potom vlastnorucne zamkla na vyhradene miesto. Bolo to asi vsetko fajn, len to neskutocne dlho trvalo. Bolo nas asi 8 a cela procedura trvala asi pol hodinu, ak nie viac. Rano pri vydavani bicyklov to uz slo o nieco rychlejsie, kedze vsak bola na recepcii sama a bicykle boli zamknute asi 100 metrov od recepcie, tiez to nebolo jednoduche. Inymi slovami, ak to chce niekto naozaj precizne zabezpecit aby sa bicykle nekradli, tak tomu musi venovat vela casu.
No právě, všechno co se dělá pořádně zabere moc času a já na to budu sám. Asi mi nezbude než nějaké to riziko podstoupit a neotravovat cyklisty tebou popisovanými procedůrami.
Místo takovýho vypisování by stačilo to kolo vyfotit. Nebo tam dát kameru, dnes už to myslím není ani moc drahý.
Bacha na to, jakmile tam bude kamera se záznamem, musíš ji registrovat na Úřadě pro ochranu osobních údajů. http://www.uoou.cz/index.php?l=cz&m=bottom...
Přečti si,co jsem Ti psal ve třech bodech(téma "ukradli mi kolo....").Není to moje osobní představa,to je fakt.Ale zopakuji:
Tak,jak jsi Ty přímo uváděl svůj dotaz(t.j.postavíš před zahrádku stojan na kola),je jednoznačné,že Ty jako provozovatel neodpovídáš za odložená jízdní kola,a to ani tehdy,pokud byla jízdní kola umístěna do zařízení k odstavení jízdních kol(právní termín pro stojan)Punktum!!
Něco jiného bude,pokud si otevřeš nějakou kůlnu(kolárnu),v ten moment je zodpovědnost na Tobě.
Navíc i když se budeš jmenovat "Cyklohospodůdka",Tvoje činnost bude hostinská.
Nejsem si jistý, jestli by zodpovědnost nenesl, pokud by měl označení "Cyklisté vítání". V tom případě musí mít i nějaké místo určené k odkládání kol (což ale stejně není stojan venku před hospodou), protože se předpokládá, že cyklisti přijedou na kolech. Pokud by neměl místo vyhrazené na kola, tak zopodvídá za kola umístěná na místě obvyklém (třeba opřená zevnitř o plot)?
(je to dotaz, ne konstatování)
To s tím vítáním cyklistů nemá nic společného s činností(provozem).Ovšem stav by byl jiný,pokud by v předmětu činnosti měl uvedeno,že také opravuje kola(což Juras asi provádět nebude,ale v rámci provozovny to pouze umožní).Tak,jak popisuješ(opřená kola uvnitř),byl by to asi spor o uplatnění škody.A provozovatel by podobným situacím měl předcházet a raději ven hodit stojan.
Takže stojany budou před plotem, za tyto kola neodpovídám. Ale jelikož jsem lidumil, po požádání umožním dát si kola za plot na zahradu, kde si je budou moct řetězem přimknout ke stromu, za tyto kola zodpovídám a podle toho bude ten řetěz silný. :-)) No a když bude chtít někdo přespat, zamknu kola do nedobytné kůlny, za ty odpovídám tuplovaně. :-)
Nechci Ti radit,ale stojany - jednoznačně.Necháš-li se umluvit,aby si někdo vzal kolo na zahrádku(a tam bude sedět),ať si kolo hlídá(nebo na něj aspoň vidí).Za odloženou věc(v tomto případě kolo) se nepovažuje ta,která je pod "bezprostředním dohledem"(právní termín).Zmiňuješ přespání - tak to již je spojeno s odpovědností provozovatele,který poskytuje ubytovatelské služby.A tam již na ubytovatele jsou kladeny dosti ostré zodpovědnostní nároky.
Jen mi to vše nejde dohromady s tím,že chceš hospůdku provozovat sám(a s velkými plány) - nehledej právě velkou vstřícnost(z Tvé strany)vůči hovadinám některých rádoby zákazníků.Když se Ti to rozjede,nebudeš vědět,kde Ti hlava stojí.Slušnost a ochota ano,ale "náš zákazník náš pán" jen do určité míry.
Většina lidí si stejně bude dávat kola do stojanu před zahrádkou, no a těch pár co budou mít opravdu velký strach o své mazlíčky, těm po slušném zeptání svolím aby si kola dali na zahradu ke stromům se zámkem, kde na ně budou lépe vidět. Já vlastně žádné ubytovací služby poskytovat nebudu, jenom tu bude ta možnost zdarma přespat na zahradě. Samozřejmě že si nenechám na pozemku bandu vyřvávajících ožralů, tam bude záležet na mé libovůli koho přespat nechám a koho ne, myslím že na to mám plné právo. No a těm kteří budou na zahradě spát, těm schovám kola do uzamčené kůlny.
To je asi nejrozumnější řešení. Já osobně se vždycky (kdekoliv) zeptám, jestli si můžu dát kolo "dovnitř", abych na kolo viděl. Zatím s tím nebyly problémy. A když někdo řekl ne, tak jsem hold jel jinam :-))
Zámek skoro nikdy nevozím, kolo v této cenové skupině se už bez dozoru prostě nenechává ;-)
Tak to se teda pleteš. Jakmile k tobě přijde skupinka podezřele vyhlížejících chlápků, a bude žádat přespání ve výše zmíněné nedobytné kůlně s koly, musíš jim vyhovět.
Protože jinak je to dyzgrymynace pi*o gadžo woe! a přijde na tebe aktivista a veřejnoprávní telka.
:-(((
V podstatě neodpovídá, pokud jim nedal souhlas aby si kola dali dovnitř a opřeli o plot, pak ano.
Přemýšlel jsem o otevírací době která musí být u provozovny vyznačena. Jelikož na to budu sám a člověk není stroj a pokud to zkouší, tak se z něho velmi rychle stane nevyspalý mrzout, musí i pracovní doba vyhovovat nějakému životnímu rytmu. Takže na vývěsce by byla vyznačena otevírací doba každý den od 14 do 22 hodiny s tím, že po 22 hodině pokud budou mít lidé chuť a nebudou cumlat jedno pivo hodinu, nechám otevřeno déle. Samozřejmě v létě kvůli nočnímu klidu by si po té 22 hodině museli sednout dovnitř do nekuřácké hospůdky.
Kousek od Plzně v Nynicích provozuje jeden nadšenec hospodu stylem, že má otevřeno "když chci, tak otevřu". Vůbec to nemá označeno jako hospodu a to tam dokonce má i ubytování. Dělá si sám reklamu přes známé a náhodným sympatickým návštěvníkům rozdává kontakt na telefon. Takto jsme se k tomu dostali i my. Na srazu Nákoláků v Kralovicích jsme jeho pohostinství využili a objednali se předem. A jak nám tam bylo dobře, když venku lilo a my seděli v teploučku. 8-)))
To není zas tak jednoduché, otevírací doba musí být na provozovně vyznačena a pokud si člověk chce vzít volno, musí to tuším týden předem vyvěsit, jediná vyjímka je nemoc. Ten nadšenec to nejspíš dělá na černo, protože provozovna musí být označena třeba vývěsním štítem. Viděl bych to spíše tak, že bych při pěkném počasí dal před zahrádku informační ceduli že je otevřeno dříve.
mimo sezonu si přece můžeš dát pohov / neděle, pondělí zavřeno/, v sezonu je zase otvíračka až ve 14 hod. pro projíždějící cyklisty poněkud zpozdilá, první žízeň přichází už kolem jedenácté :-)
Sezona trvá minimálně 4 měsíce a jak se tu už psalo, velice důležitá je ochota a vstřícnost hostinského. Pokud ho nenecháte vyspat a odpočinout, bude to zvládat jen těžko. :-)) Ale jak jsem psal výše, když bude přes víkend pěkně, otevřu dříve.
No jo....to mas tezke. Ono to neni vse zadarmo. Ja si taky myslel, ze je to vse pohoda. Penzion, hoste, usmev...ale po 60-80 hodinach tydne ti usmev na rtech drevnati (hold malej rodinnej penzion, kde kazdy delal vse). Ale i tak ho musis vyloudit. A ver, ze to jde mnohem lepe, kdyz te ta prace bavi. Me bavila a tak ikdyz jsem unavou padal na hubu, tak jsem i tak snazil hostum pomoci s usmevem.
Ale je to jen v sezone. Mimo sezonu v tom nasem penzionu bylo zavreno. Majitel pravidelne jezdil mesic na jare a mesic na podzim pryc na dovolenou. Pak neco poopravil na baraku a hura do nove sezony. Neni to lehky kseft. A hlavne to neni na tejden...clovek se zadluzi a ma to na nekolik let. Proto by se mel nejdrive rozhodnout, zda ho to opravdu bavi a zda na to clovek ma. A mel by si to nekde vyzkouset na vlastni triko....ja treba v budoucnu planuji, ze si pronajmu penzion. A pak uvidim, zda spacham neco vlastniho, nebo ne....:-)))
Myslím že mě to bavit bude. :-) A hlavně, budu svým vlastním pánem a podle toho jak se budu snažit, tak tolik vydělám. Jsem zhnusený dnešní dobou kdy se všichni snaží zneužít krize k zakrytí vlastní neschopnosti, teď mluvím o řídících "menežmentech" firem. Vidím to v práci na každém kroku. Vždycky bylo pravidlo že se starší zaměstnanci propouštěli až poslední, dnes je to na opak. Nechci pracovat pro firmu která mě po 30 letech vyhodí z důvodu nadbytečnosti a mladé které jsme jim zaučili si ponechá(nic proti mladým, ale to samé bude čekat i je). :-(( Zavčasu se udělat pro sebe, než za pár let chodit po pracáku a žadonit o práci. Vidím to na svých kámoších, mají 50 a nikdo je nechce, je to hnus.
:-)) To mi neco pripomina:-) Sice asi jeste patrim mezi ty mlade, ale strasne me stvalo, kdyz nam propousteli zamestnance, kteri ve fabrice delali leta letouci. Vse delali skoro po slepu a skvele. Ale pry je to v pohode, prijmeme ukrajince a ten to zfoukne taky....a zadarmo. Navic nebude remcat, kdyz bude delat prescasy:-) Par slovaku a ukrajincu jsme tam meli...a hruza hruzouci:-( Dva dny mu neco vysvetlujes a on pak rekne, ze to stejne nejde a at si to jdu predelat. Starej pan vzal flexu, drrr, drrr a bylo. Nepotreboval vykres, nic:-) A navic udelal za hodinu vic nez ten ukrajinec za osm a ty jeho slavne ctyry hodiny prescas:-)
Proto taky spis koukam po necem, kde bych byl svym panem:-) Jenze zatim spise hledam odvahu. Chut by byla, ale odvaha nejak neni:-)))
Taky se ještě nepovažuju za starého :-), ale roky přibývají tak nějak rok od roku rychleji. Pamatuju se jak jsme jako zobáci přišli z učňáku do práce, na všechno jsme říkali že to nejde. :-) No a přišel starý praktik, ukázal pár triků a ono to šlo. Starý praktik nezná slovo "nejde". :-) No a těchhle starých praktiků se mladí, perspektivní, vševědoucí manažeři zbavují. :-(( Proč? Protože sou staří, v padesáti málem před hrobem a cizincům přece stačí poloviční mzda. Ale že jde kvalita a produktivita do prdele, to už nikomu nevadí. :-(( Když těm límečkům něco řekneš, za chvíli si na dlažbě. Této nejistoty přímo úměrné s přibývajícím věkem se chci zbavit.
Koukam, ze je to vsude stejne:-)))
Důvodem v ČR propouštění starších zaměstnanců je to(jeden z nich - závažný),že za dobu své zaměstnanosti dosáhli mnohem vyšších platů než třeba čerství absolventi.O nevyzrálosti některých managerů hovoří právě toto krátkodobé opatření - propuštěním ušetřím mnohem větší náklady.Efektivita je však velmi krátkodobá...
Jo jo, je to tak, navíc propouštějí tak bezhlavě, že už za chvíli nebude těch starých praktiků kteří by těm mladým poradili. No sem zvědav co bude supr manager dělat, až mu ti mladí ze školy řeknou že to nejde, že se to neučili a proto to v žááádném případě nejde. :-)) Ale možná mu to bude jedno, protože každý supr manager má ve smlouvě supr zlatý padák.
taky je otázka, kde ty mladý zlatý ručičky vezmou - učňovské školství u nás není zrovna na výsluní, mládež raději "studuje" na gymplech, učňáky jsou přece pro "blbce", že?
Přesně tak, ti dnešní mladí jsou docela k smíchu. Kolikrát jdu v monterkách a ti mladí géniové se mi nepokrytě řehoní do očí a melou něco o sockách. Jsou docela překvapení když se začnu řehonit i já, ale to oni ještě netuší čemu. Oni totiž všichni teplé místečko nezískají, většina jich skončí na pracáku a když nebudou úplně blbí, tak aspoň v těch monterkách. :-))
Nejsem zaujatý proti mládí,ale přál bych vám vidět to bezbřehé sebevědomí většiny,když se přihlásí např.na konkurz.A to nemluvím o představě vlastního výdělku(stále přemýšlím,kam na ty částky chodí).
Mluvil jsem o většině...
Taky nejsem zaujatý, ale realita jim prostě uniká. Mám maturitu, pod 20 čistýho nejdu! :-))
co je na tom nereálnýho. Maturitu mám a pod 20čistýho bych fakt nešel. Měl bych problém se uživit a to nemluvím o koníčcích jako je třeba kolo....
No je to samozřejmě lokální. Na spoustě v týhle republice míst bys přes 20 hrubýho nesehnal zaměstnání. Zase tam maj třeba hezčí krajinu. :) :(
jo jo, vždyť já vím. A radši bych kdybych mohl bydlet někde v tvým okolí, vždyť to víš, ale tady splácím hypotéku, kterou si vzali naši na střechu a ještě před asi třema čtyřma měsícema splácel úvěr na předělání patra v našem baráku na samostatný bydlení atd. atd. Zatím mi nic jinýho nezbejvá. Ale kdyby tam byla pro mě práce a nějakej starej barák s velkou zahradou, tak mě máš za souseda skoro hned... :o)
Tak jít hledat práci s touhle teorií, asi ji hledám ještě teď:)) Ale tohle se vidí hlavně u rozmazlených lidí, kteří byli celý život zvyklý na jistý komfort. Lidi, jejichž mamky dělaj v samošce a u pásu za 8 čistýho sou moc rádi, že oni mají 15 a jsou spokojení, jak maj dobrej plat těsně po matuře.
Ale je pravda, že hodně "vystudovanejch" se bohužel na ty,co dělaj rukama, koukaj z vrchu. Na druhou stranu na jedné brigádě mi člověk, co dělal fasádu při zjištění, že studuju vysokou školu pořád tvrdil, jak je to hrozný, jak ti vysokoškoláci dneska opovrhujou pořádnou manuální prací a dost neurvale se do mě navážel a vnucoval mi jeho názory, že se taky na ty lidi dívám z vrchu.
Ale možná v praze si tohle myslí:))
Nemyslí. Spousta vysokoškoláků s praxí tu dělá za prachy, za jaký tu řemeslníci ani nevstanou z postele. A všichni vysokoškoláci, co znám, zoufale často potřebují kvalitního řemeslníka, a oni nějak někam zmizeli (že by k vám? ;-)))). Takže když na takovýho narazím, klaním se k zemi.
Perlička: v jedné pražské škole potřebovali natáhnout kabely k počítačové síti. Ne ji navrhnout, ne ji nastavit, ne ji spravovat, jen ty kabely. Ředitel mi vyprávěl (a sám byl pořád ještě v šoku), že se mu nepodařilo zadat tu práci levněji, než za 400 Kč od hodiny. Hrubý prachy pro JEDNOHO člověka. Od té doby si říkám, že až nebude dost peněz, půjdu tahat ty kabely. Taky to umím, a s celou slavnou VŠ si teď nevydělám ani čtvrtinu toho, co on :-)))
Tak to jsi asi ještě nebyl v autoservisu, tam i za práci nevyučenýho kluka, který ti mění svíčky nebo výfuk platíš od 600 víš.
No to je jednoduché, laciná práce dělníka 80 Kč/hod, k tomu nějaká ta režie, sociální a zdravotní pojištění a klidně se to tam vyšplhá. Oni ty testovací mašiny a speciální nářadí taky něco stoj a odpisy běží ať vyměňuješ svíčky nebo hledáš závadu v palubním počítačií. Doby, kdy člověku stačila 10,13,17 klíč, šroubovák a klíč na svíčky, jsou ty tam.
A tos nebyl v UK. Tady jsou remeslnici neuveritelne drazi (vseobecne sluzby jsou drahe), ale taky neuveritelne nesikovni. Ale oni jsou tu na to zvykli.
Ted nam jeden takovy delal koupelnu. Ale ne celou. Jen mel postavit na zem vanu, vedle umyvadlo a zachod. Zadne oblozeni, dlazba, zadna zednicina...NIC. Ja jsem uz treti tyden byl nervni, protoze ten chlap to za ty tri tydny neudelal. A to tam kazdy den chodil a neco smudlal. Pro me by to byla prace na vikend.
A vis co me nejvic dostalo. Majitelka bytu si toho cloveka chvalila, ze je sikovnej a rychlej. Ze si ho vola, kdyz ma problem. A kdyz utrousila cca cenu...malem jsem padl na skebli. Kdybych to vedel, ze je tak "sikovnej", tak ji reknu, at mi da polovic to co jemu a ze ji to pres vikend udelam:-))
A tohle je tu vsude. Maji tu uplne jina meritka kvality a rychlosti. Ale plati za to neuveritelne prachy:-))) Proto rikam...v UK by se prumerne sikovny Cech dost dobre uzivil.
Něco na tom bude. Znám jednoho, co odjel do Kalifornie jako au pair. Jenže brzy se ukázalo, že umí vymalovat, vyměnit žárovku,... což okouzlilo nejen tu rodinu, ale i jejich známé, tak už tam zůstal jako údržbář a myslím, že si špatně nežije.
Vymenit zarovku:-))) Ona to ale neni prdel. Ja uz jsem tu zazil, ze si volali na vymenu zarivky elektrikare:-) A strasne se divili, ze to umim vymenit i ja:-))) Ikdyz jim nebylo moc jasne, proc menim ten spunt (starter) a ne tu trubku:-)))
A taky jsem zazil, ze si volali odborniky na myti oken (na tom tu rejzuji Polaci a studenti). Kdyz jsem nabidl, ze to umeju (prizemi a prvni patro...zebrik byl v garazi), tak na me vyvalili oci, ze je to strasne nebezpecne a ze si to nemuzou vzit na triko. A tak prijeli kluci s dodavkou a za tucny peniz vosmudlali okna:-)))
Každý dělá co umí a může, já si také v práci nechávám vyměnit zářivku a umýt okna od těch co to mají dělat a je to jejich práce. Pokud bych lezl po štaflích a hrabal se do elektriky a něco se mi stalo tak těžko můžu nárokovat pracovní úraz a pojišťovna by se asi dost kroutila při placení.
Lelek....tohle se ale delo v domacnosti....:-)
Ale je pravda, ze oni tu maji na tom zalozenou celou tu jejich zazracnou eekonomiku. Jenze ta jim ted jde do riti, protoze sikovni Polaci, Slovaci, Cechove, Madari....miri domu a zustavaji zde jen ti nesikovni anglani, kteri si nevedi s nicim rady:-))) Milion odborniku na jednu vec...ale reseni nikdy nenajdou:-)) Neni to jen muj nazor...spousta cizincu se tim bavi:-)))
Divný národ ti Angláni :-)
Moc je neznám, spíš vůbec, ale myslím, že hromadu věcí z jejich běžného života bych klidně převzal do našeho
záleží na tom, co umíš, jak to umíš prodat a kolik lidí to umí a kolik jich je potřeba. Pokud umíš něco, co ovládá míň lidí než je potřeba, můžeš si diktovat cenu, kterou za tu práci dostaneš. pokud umíš to, co milion jiných a potřeba jich je asi polovina, musíš dělat za to, co ti dají.
A rohle se samozřejmě v čase a prostoru strašlivě mění. A rychle. A taky je rozdíl, kolik toho budeš muset pro ty peníze obětovat. Já potřeboval a bohužel zatím ještě asi dva a půl roku potřebovat budu, dost peněz. Potom si chci najít uplně jinou práci, dělat 8,5 hodiny a chodit ve čtyři domů. Jenom nevím, co si počtu s tolika volným časem :o)
máš to dělat jako já, mít pracovní dobu 8 hodin, ale cca 60 - 75 strávit na jednu cestu do práce a pak najednou zjistíš, že toho času už ti nezbyde tolik, kolik bys chtěl, když kvůli 8hodinové pracovní době odcházíš z domu o půl 7 a v půl 7 se vracíš...
ze školy jsem 18 let. dva roky jsem byl na vojně a po ten zbytek chodím do práce. Nestalo s emi, že bych to měl do práce blíž než 45 minut dojíždění, ale v drtivé většině přes hodinu. S tím se počítá nepřipadá mi na tom nic divného. To do toho zahrnuju. I do školy jsem jezdil přes hodinu. Naposledy jsem to měl kousek na základku a to už je fakt dávno!
V téhle práci je dojíždění snad ta jediná výhoda. Jsem tam do 20minut
ale jo já jen prostě hodinový dojíždění považuju za normální. A upřímně řečeno mi teď docela chybí :o))
Nestíhám číst ani polovinu toho, co bych chtěl a hromadí s emi knížky na nočním stolku. To když jsem jezdil přes dvě hodiny jednu cestu pár let, tak jsem toho přečetl....
mě to zase rpijde jako celkem ztráta času obětovat za den 3 hodiny jen proto, abych se dostala do prace a z prace a pritom by se ten cas dal vyuzit na neco, co by clovek delal rad. I kdyby to melo byt koukani na telvizi. Ale proste je to vec, ktera ten cas bohuzel celkem ubira...
Hlavně když člověk dělá 8 hodin a k tomu 3 hodiny dojíždí, musí si uvědomit, že jeho denní mzda je za 11 hodin práce. Sice jsem se tenhle argument naučil od mladíka, který se rozhodl, že nikdy nepůjde do práce, ale v zásadě má pravdu.
a tak já to dojíždění beru prostě jako daň za to že mi nejezdí před barákem tramvaje, že mám zahradu, pár minut pěšky do lesa, nemusím žít v pidibytě atd. atd. A nepřijde mi to jako velká daň. V Praze v bytě jsme bydlel rok a horší už to bylo jen na vojně. Nikdy více!
tak to mě zase přijde dost omezující právě to, že nebydlím blízko MHD, protože poslední spoj mi jede ve 22,00 takze ani nemuzu jít na sraz, když je potřeba něco zařídit a jezdí mi něco jednou za hodinu, moc pohodlný to není. Ale záleží na prioritách každého, to je jasné.
to samozřejmě omezující je.... Taky jsem to kdysi řešil, když jsem ještě pařil. Spal jsem pak různě po kamarádech nebo kalil dál v podnicích, co měli do rána (Bunkr byl ideální) nebo spal X krát v parku nebo na Hlaváku atd. Ale i tehdy mi to za to, že bydlím v lokalitě, kde je hezky a mám dost místa stálo. Pokud ti to za to nestojí, přestěhuj se!
Ad první odstavec - ano, ideálně by to tak mělo fungovat. Proto jsem vzteklej, že jakmile je zadavatel nějaká škola, je to všechno jinak. Ve školství se dá vydělat SPOUSTA pěnez, jen nesmíš učit... :-) Příklad: máme v tělocvičně strašně nebezpečné radiátory. Kolikrát už do toho dti při floorbalu vlítly a jen náhodou se nestalo nic vážného. Školník by klidně a rád za víkend udělal dřevěný kryty - pár latěk za pár šlupek a bylo by. Jenže nesmí. Kdyby se nám dítě třeba i zabilo pádem na ty radiátory, nebyl by to zdaleka takovej průšvih, jako kdyby se pouze zranilo pádem na to obložení od školníka. Proč? Protože by to nemělo spoustu atestů a kdesi cosi od našich až po evropské papíry pro použití ve školní tělocvičně.
Ok. Zadáme to firmě, co ty papíry má. Ale ouha, cena bude víc než 15x (!) vyšší - a na to škola peníze nemá a od zřizovatele ještě dlouho nedostane. Výsledek? No, hádej: pořád tam máme ty nebezpečný radiátory a kdyby se něco stalo, může za to učitel...
To je přesně to co mi dneska vadí, nepřemýšlí se selským rozumem, na každou absurditu jsou normy. Člověk se selským rozumem by to povolil, je to přeci v zájmu dětí. Jenže dneska se vymyslí lejstro, pak další a další a nakonec na obložení radiátorů budeme mít ministerstvo. Byrokracie je sviňa, jednou nás všechny zahubí. :-(
Jakej komfort ? Zkus si tady v Praze vzít hypotéku na blbej byt 2+kk (kolem 2mega Kč za slušnější panelák) + tady měj výdaje coby v drahém městě, žij alespoň trochu jinak než z ruky do huby, pak se snaž mít i nějakého toho koníčka, a pak mi napiš jak velkej plat na to budeš asi potřebovat ;-) Tohle fakt není je rozmazlenosti... K tomuhle Tě totiž donutí okolnosti...
Však proto ten smailík, praha je drahý město, proto víc peněz. Na druhou stranu si nemyslím, že by se tam žilo tolik dráž, než v Brně, protože do Práglu jezdím celkem často a když vynehcám turistické rajóny, tak ceny tam jsou vesměs stejné jak v Brně, akorát si tam můžete vybrat mezi větší nabídkou zboží.
Nehledě na to, že tady slušnej 2+kk taky neseženeš moc pod 2, takže jsou na tom pražáci spíš líp, protože za větší platy než v Brně nemají o tolik větší výdaje.
Jasně, rozdíl v cenách těch životně důležitých věcí mezi Prahou a Brnem asi nebude skoro žádný. Psal jsem to ale jen jako pokus o obranu vůči těm, kteří si myslí, že když teda ti Pražáci vydělávají takové hříšné peníze, že si žijou jak prasata v žitě ;-)
Myslím, že to že se žije v Praze dráž je spíš urban legend. Jediné co je opravdu dražší je nájemné (ale o to jsou tam vyšší příjmy), doprava je spíš levnější než jinde, potraviny a ostatní zboží také. Voda, elektřina, plyn jsou drahé všude zhruba stejně.
tak já to s těma pražákama nemyslela že si žijí jako prasata v žitě:)) Spíš jen to, že u pražáků bych se nedivila, že nechcou jít pod 20, právě proto, že v praze jsou platy trošku jindě u některých oblast. Určitě žádné urážky a nic podobného tím myšleno nebylo:)
Měl jsem nějakou besedu v 9. třídě a tak jsem se zajímal, na jakou školu se jinoši a dívky hlásí. No chytrý jsou jenom dva, ti se hlásí na instalatéra a na truhláře. Ostatní mají takové obory jako "hotelnictví a turismus" či "kuchař a číšník".
U holek tam je nějaká ta ekonomka nebo i gympl, ty slabší chtějí být kadeřnicemi a kosmetičkami. Občas je vidět, že to nemají srovnané. Jak se letos podávají přihlášky na více škol tak si jedna slečna podává přihlášku na gympl a na prodavačku!
Ono to propouštění se týká spíše nevýrobní sféry. O schopné řemeslníky je dost velká nouze. Jako řemeslník bych se o živobytí určitě nebál.
Tenhle penzion
http://www.modrava.com/
má otvíračku tuším pátek 16:00-18:00
Je to jen ubytování, samovaření na pokojích. Mimochodem doporučuji, mj. půjčovna kol a dědských vozíků.
Přijde mi to geniální, kterýmu stádnímu ouřadovi by se chtělo v pátek večer na ten konec světa na kontrolu? :-)))
Hospod načerno vzniklo hodně díky novým normám EU, hold záchod na dvorku nic moc...
Ve dvě je pro žiznivé a hlavové cyklisty, kteří vyjíždí mezi 8-10 nejvíc, docela pozdě. Nesnášim, když zoufale hledám hospodu a tam je otevřeno jen v pátek a sobotu a já jedu v úterý :-(
Bys viděl hladový nakolákey, když jsme jeli Džbán, že jo Petře, Radie, atd...
Měl bych otevřeno každý den a od těch 14 hodin by to bylo oficiálně. Když bude pěkně a cyklisti budou jezdit, dal bych ven ceduli že je otevřeno dříve. No a když pojede větší banda, můžem se domluvit mailem minimálně den předem, to by nebyl problém otevřít třeba v osm. :-)
Správnému cyklistovi stačí něco k snědku, k pití a k opravě kola. Zbytek je pro lenochy :-)
Definuj to "něco k snědku" ;-) Mně konkrétně k obědu jen nějaká tlačenka či talíř hutnější polévky + pečivo rozhodně nestačí :-)
Uvidím, třeba vznikne spolupráce z pizzerií kde vaří i normální jídla, no a mají to z rozvážkou. Mají tu smůlu že jsou mimo jantarovou stezku, třeba se s nima nějak domluvím. Prostě si u mě objednáš a do půl hodiny máš jídlo na stole. Rozvážejí to v takových polystyrenových miskách aby to nevychladlo, já bych to jen naservíroval. A výběr mají opravdu slušný, může být? :-)
Nemůže, Jarda nesnáší polystyren :-))))
Se divis? On se docela blbe zvejka....
Ale vždyť nějaký ty zdravý věci vypadají podobně jako polysterén. Kdyby se ten polystyrén trochu posolil, případně namočil do sojové omáčky...
Vid...ono to stejne vsechno chutna stejne...a buh vi, co nam do tech polotovaru strkaj za plasty:-)))
Zkousel jsi nekdy dat slepicim kulicky z poly? Ty po tom jdou lepe nez po flusu:-))))
Zdravé věci ? Kdysi s těmito výrobky byla docela slušná aféra, že některé exempláře od jisté obsahovaly nadlimitní množství kadmia :-)
A dokonce v kalifornii téměř zakázali jakýsi druh plastových kelímků, protože obsahoval nebezpečné množství záludného dihydrogen monoxidu:
http://technet.idnes.cz/nebezpecny-dihydrogen...
http://en.wikipedia.org/wiki/Dihydrogen...
Zdravé věci?Jenom trochu ze života...Když jsem se lékaře ptal (preventivně),co činit ve stáří,sdělil mi i o zdravém stravování(s ohledem na cholesterol) a přiložil mi tabulku s tím,co je zdravé a co škodlivé.
Po přečtení mohu konstatovat:co je zdravé,je nedobré.Co bylo nezdravé - veškeré denodenní chuťovky.Z čehož pro mě plyne-jez nezdravě!
V pátek se mi dostala do rukou kniha (pravda, nic lékařského ani dietářského), kde tvrdí, že tučné maso nemůže člověku škodit. Celá tisíciletí tvořila převážnou část stravy jídla tučná s obsahem bílkovin (maso zvířat zužitkované do posledního gramu a pak polní plodiny), výjimečně jednoduché cukry (plody + med).
Naopak nepřirozené a bezesporu škodlivé jsou rafinované cukry.
Knihu jsem si objednal k narozeninám;-)
Jenom z hlediska organizace-máš představu,zda budeš obsluhovat na place nebo pouze od výčepu(samoobsluha)?
Ve vnitř budu normálně obsluhovat, v zahrádce si budou muset zajít hosté k výdejnímu oknu výčepu. Pokud budu stíhat, budu obsluhovat i venku, záleží na počtu hostů.
Předem Tě upozorňuji,že nejsem skeptik,spíše realista(myslím).U těch služeb,které jsi popisoval a navíc požadavků,které někteří mají(a považují je za standard),asi bude situace jiná.
Největším nepřítelem tohoto podnikání jsou lidé.Vždy Tě budou považovat za toho,kdo jim MUSÍ vyhovět(včetně hovadin).
Představ si modelovou situaci:dorazí grupa 10ti cyklistů(přitom máš v lokále další lidi a u okénka stepují další).Chtějí piva(i nealko),deset různých teplých jídel popř.jenom teplou uzeninu.T.zn.natočit pití,naservírovat na 10 talířů...Během té doby Ti dorazí další dva a budou se dožadovat obsloužení....K tomu to,co jsi zmiňoval(obsluha vevnitř,prodej náhr.dílů,půjčení nářadí atd.).A dochází další a další...
Budeš-li mít pár vteřin času,budeš snášet nádobí(+umývání),vystavovat účty(a kasírovat).
Odvíjí se mi to od vytížení,které jsi uváděl(uvnitř 20 míst,zahrádka 30).Přiznám se,obdivuji Tě,já bych to nezvládl.
V jednom člověku to asi moc zvládat nebude...
Právě že několikrát uváděl,že bude sám(proto jsem již Jurasovi výše psal,ať nepodává ani prst-lidé jsou nevděční).
Právě...
Už od začátku jsem se totiž rozmýšlel jestli ho mám včas uvést do reality, nebo to jeho nadšení ještě více podporovat... Ono mít vlastní hospodu je sice na jednu stranu radost, ale na druhou i pěkná řehole.
Kdysi jsem chodil s jednou slečnou a jejich rodina měla malou hospůdku. Většinou tam fungovali ve 2-3 lidech (podle potřeby) + kuchař/ka. A uprostřed letní sezony nedělali nic jiného než že skoro 24 hodin denně, kromě pondělí, skákali jen kolem hospody. Ráno v 7:00-7:30 vstávat, dát do pořádku hospodu, dojet na na nákupy zboží a surovin do hospody, připravit věci na vaření aby bylo hotovo k obědu. Hospa se otevírala kolem 11:00 a oficiální zavíračku měli ve všední den ve 22:00 a o víkendu 23:00-0:00. Vetšinou to ale vypadalo tak, že tam stejně kvůli pár štamgastům strašili ještě notnou chvíli do pozdní noci. No, a druhý den ráno opět ten výše jmenovaný kolotoč... Občas jsem jim tam vypomohl, ale dělat to každý den, tak to by mne ani nehlo :-) Moje partnerka tam proste byla přikovaná od rána do noci, vůbec jsme kvůli tomu na sebe neměli volnou chvilku, takže jak to s ní pěkně začalo, tak to zase hezky skončilo :-)
Ano, je to prace na 20 hodin denne. Proto jsem psal nahore, ze by si to clovek mel nejdrive zkusit, zda na to ma a zda ho to nebude po roce sra*t. Prace se muze libit, kdyz to clovek nedela. Ale treba to clovek zkusi a zjisti, ze to neni pro nej. Ja jsem si treba drinu provozu penzionu zazil na vlastni kuzi a vim, ze bych do toho sel...i s tim, ze sezona je hodne perna:-) Ale i tak bych si to zkusil nekde jinde...asi bych si nejaky penzion pronajal, nez bych do toho strcil sve penize. To same bych resil s hospodou.
Tak nějak... Asi bych taky doporučoval si to vyzkoušet nanečisto někde jinde a pak teprve řešit jestli to chci dělat sám nebo ne.
A to jsem tam zapomněl připsat, že to byla jen obyčejná "nálevna", ale s fungující kuchyní, kde měli pár základních teplých jídel + studenou kuchyni v podobě utopenců a tak, ale na druhou stranu bez těch cyklo a ubytovacích záležitostí okolo... I tak to ale byl pěkný záhul pro všechny zúčastněné...
Nebudu vařit, jenom servírovat. Ty cykloslužby nejsou v podstatě služby ale moje vstřícnost v půjčení nářadí, prodeji základních dílů atd., samozřejmě když bude čas rád pomůžu. Ubytování taky není oficiální, jde jen o to, že se u mě znavený cykloturista může osprchnout a přespat na zahradě. Tedy žádný kemp a papírování okolo toho. Hlavní náplň bude jako v klasické hospůdce roznášení nápojů a jídlo na objednávku které mi dovezou hotové.
To,co jsem Ti psal o lidech(kterak dovedou být otravní).Příklad:budeš mít vyvěšenou ceduli,kde budou uvedeny tři studené "laskominy" - např. nakládaný hermelín,tlačenka a utopenci.Dotyčný se zeptá:"Co máte studeného k jídlu?"Ty slušně poukážeš na seznam(popřípadně vyjmenuješ).Minimálně každý třetí se Tě zeptá:"A vy nemáte..?"(a pojmenuje Ti něco úplně jiného).
Trpělivost přináší růže. Teď jsem si vzpomněl na babičku, ta vždycky na naše chuťové výmysly říkala: " běž do Jičína, tam majů přisírač a oni ti tam přiserů". :-))
:-))))))) Tak ted jsi me rozbrecel:-))))
Proř co Jičína ?? To jsem nikdy neslyšel. Musím se zeptat Jičíňáků proč jsou takoví přisírači, to se jim bude určitě líbit :-)
přisírač je naprosto kouzelné slovo, děkuji, že jsi takto obohatil mou slovní zásobu. budu se snažit uvádět "přisírače" co možná nejčastěji do života, předpokládám, že ho mohu aktuálně umístit podle potřeby nejen do Jičína :- ))
Po pravdě, takové zatížení 40 nebo 50 lidí neočekávám. Beru průměr 20 lidí a to si troufám říct že zvládnu. Taky jsem realista a budu raději počítat s menším počtem hostů, než být potom zklamaný z nízké návštěvnosti. Kdyby se hospůdka opravdu rozjela, není problém si najmout brigádnici na snášení a mytí skla a nádobí.
PĚKNOU brigádnici!!!:-) Sakra už teď si dělej reklamu, neee:-)) Napiš, že když přijedete a bude plno, bude vás obsluhovat nádherná slečna.
A hlavně(a to se týká i mě) - nenech si do toho kecat!Sny jsou tu od toho,aby si je člověk plnil.
A že děláš co můžeš abys ses toho držel :-))
Pánové, já se nestačím divit. Hospoda už skoro stojí, jídelní lístek téměř napsaný, pivo roztočené. postele v ubytovně převlečené, stojan na kola přichystán, servírka si už oblíká punčocháče, lidi už se sjíždějí...Škoda, že je to zatím pouze virtuální realita :-) Nezávidím Ti ty starosti okolo zařizování a samotného provozu, ale přeju Ti aby to vyšlo a Ty jsi při tom nezešílel. Jinak se už k Tobě do hospody těším na pivko :-)
Už se mi nechce pročítat všechny příspěvky, možná už se tě někdo přede mnou zeptal.
A kdy budeš jezdit na kole? Nebo kolo definitivně odložíš?
V zimě na Kanárech, nebo na Sahaře :-)
A to je nápad, pivo za 100 a může si otočit sezónu, v létě tady čepovat a v létě na jižní kouli jezdit :-)
Když si budu chtít vyjet, budu muset zaplatit brigádnici. To samé když si budu chtít udělat dovolenou a vyjet třeba na měsíc na těžko, viděl bych to vždycky na květen. Přes sezonu nejezdím ani teď, všude je moc turistů a to já nemusím. Trošku paradox, turisty nemusím a chci být na nich živ, že? :-) Ale ne, já budu zaměřený na cykloturisty a ty mám rád, dokáží se přepravovat vlastní silou a toho si vážím. A je to i můj koníček, takže vím o co jde. :-)