Potřeboval jsem si ověřit, že v přepravě tandemu vlaky ČD se nic nezměnilo. Blesková odpověď z ČD mě v tom ujistila. Protože by se to mohlo někomu hodit (na stránkách ČD se to explicitně nedozvíte), text odpovědi zveřejňuji:
Dobrý den,
ve vlaku kde je úschova běhen přepravy je úschova tandemů povolena.Počítá se za jedno kolo.Cena je za kolo 30,- Kč na jeden vlak, na celý den 60,- Kč.Jako spoluzavazadlo tandem přepravit nelze.
S pozdravem ČD Centrum České Budějovice
...tak z toho jsem jelen ještě ani tandem nemám. Jaká úschova ve vlaku? To je na mne moc...:-)))
Objasním: vlakem se dají kola přepravovat ve třech režimech:
1 - Osobní nebo spěšný vlak bez označení. Je možné přepravit maximálně dvě kola a to na prvním nebo posledním představku. (Laicky řečeno, tam co jsou dveře)
2 - Vlak s označením KOLO - to znamená, že lze přepravovat kolo jako spoluzavadlo. Tzn. sám si ho naložíš, sám se o něj staráš. Oproti případu 1 jde vlastně o vlak, kde je nějaký úložný prostor pro kola.
3 - Vlak s označením KUFR - to je ta úschova během přepravy. Kolo odevzdáš vlakovému personálu a pak si ho od něj zase vyzvedneš.
Varianta 2 a 3 má ještě tři modifikace
a) samotný symbol - pouze určuje, že taková služba na vlaku je
b) symbol v kolečku - příslušnou službu lze zarezervovat
c) symbol ve čtverečku - zde je rezervace povinná od 1.IV. do 31.X., jinak je to jako varianta b.
Resume: Tandem lze vozit jen ve vlacích, které mají symbol KUFR. Což je pěkně naprd, třeba u nás je to jen pár vlaků mezi Rumburkem a Nymburkem.
Vlakovému personálu bych své kolo již nikdy nesvěřil. Jako malý kluk jsem si posílal vlakem kolo napřed na prázdniny k dědovi. Kolo bylo dva roky staré - čili nové. Nepřejte si vidět, jak vypadalo, když jsem si ho vyzvedával na nádraží. Mrzí mě to ještě dnes! Další rok jsem raději na kole na ty prázdniny dojel.:-() Ačkoli tandem máme, raději jsem ho hodil do uličky autobusu a převez na dovolenou autobusem, kde jsem si ho sice celou cestu držel ale měl současně i pod kontrolou. Paradoxně vůbec nikomu to kolo nevadilo. Jen jsem na přání řidiče obtočil řetězy a řídítka hadrem v celé jejich délce a natočil řídítka podélně/ souběžně s rámem, aby se při nastupování a vystupování nikdo neumazal či nenapích na řídítka, a kolo natlačil co nejvíce na sedačky. Cesta do Mladé Boleslavi (cca. 150 km) proběhla tehdy zcela bez úhony.:-)
Mě se nepodařilo převést autobusem ani obyčejné kolo, o tandem bych se ani nepokusil, navíc dálkové autobusy jsou i bez tandemu na palubě narvané k prasknutí. Na druhou stranu, tandem jel vlakem už několikrát a nikdo mu neublížil. Je to jako se vším, záleží na koho narazíš. To že člověk potká jednu pitomou ženskou také pro mě není důvodem abych zanevřel na vždy na všechny. :) Konec konců nejvíc tandem poničil kdosi z rodiny, když se mu podařilo všechna kola shodit jak domino, tandem byl vespod. :(
To je ten speciální vagon v rychlících, ve kterém sedí průvodčí. Kolo se dá k němu do úschovy za těch 30 Kč. Když je průvodčí prevít, nebo svědomitej může chtít ještě dalších 30 Kč za brašny na kole. :-)
Já jsem vždycky musel odstrojit kolo celé. Ostatně takto hovoří předpisy: Před předáním do úschovy ukladatel odejme všechny snadno odnímatelné součásti jízdního kola, neboť ČD neodpovídají za jejich ztrátu nebo poškození.
Vážně, tak to raději dám těch 30Kč navíc. Ale ono záleží na benevolenci konkrétního průvodčího, stalo se mi taky, že jsem neplatil ani za kolo.
Ano, už se mi to taky stalo, že jsem naložil kolo a průvodčí mávl rukou. Dokonce jsem i tandem přepravil v 810, to je ten malý motorák. Byl přes celou šířku vlaku, takže v tom bylo hodně dobré vůle ze strany průvodčího.
To si vzpomínám, když jsem jela s normálním kolem z Plzně rychlíkem, že průvodčí chtěl za kolo zaplatit, za brašny na nosiči nechtěl nic, ale musela jsem sundat jednu malou brašničku z nosiče. Ty velké nejspíš vyhodnotil, že jsou součástí kola :-)
Zdravím,
chěl jsem se zepta, když budu přepravovat kolo službou úschova během přepravy musím za něj ještě neco platit a nebo to nahlašovat na pokladně a nebo si koupím lístek pro sebe a pak pouze odevzdám kolo do příslušného vagónu a zaplatím 30kč průvodčímu.