No, ještě nejsme, až o půlnoci:-). Zelená hranice se dá překročit pěšky či na kole (ale i např na koni, lodí, rogalem atp) KDEKOLIV krom území národních parků (pochopitelně). Autem jen po silnicích a komunikacích (což je docela logické, těžko pojedu osobním autem po poli).
Jo myslim že se může kdekoliv překročit hranice, ale nevím jestli aji na kole, to asi ještě i jo, autem asi ne, mám terénní auto takže to fyzicky není problém, ale zákony jsou různé a chodec může být brán jinak než cyklista nebo motorista..
Ale pokud si budem chtít zavspomínat na staré časy tak všem doporučuji celníky na ukrajinsko-slovenské hranici, to stojí zato prožít, posvlíkají vás do trenek.:-)
Svatá prostoto! Jak můžeš překročit něco, co přestane úderem dnešní půlnoci existovat? Když si přečteš brazilskou verzi šengenský dohody, tak v části III, § 2961, písm. c/125 se praví, že hranice se ruší.
No jistě hranice se ruší, to jo, bude to společný evropský prostor, ale ta pomyslná hranice zůstává, pořád budou státy i nyní, někde bude česko, a někde začne třeba polsko, tak jako jsou rozděleny státy USA
Samozřejmě, jakmile překročíš hranici, pohybuješ se na území jiného státu, platí pro tebe jiné zákony, jsi omezen tím, co smíš nebo nesmíš přes hranice přenášet, ale překročit ji můžeš, kde se ti zamane. A pokud máš třeba zákaz pobytu v Německu, pak nepřestal platit.
Prirovnani k USA je blbost, Evropska unie- konkretne zeme "Schengenu" nejsou Spojene staty evropske ani zadna jina federace, ale zeme sdruzene urcitou smlouvou. Statni hranice porad plati, uzemi kazdeho statu je porad svrchovane uzemi a na kazdem takovem uzemi plati zakony tohoto statu.
"Schengen" v tomhle pripade znamena mimo jine volnost pohybu osob i mimo urcene hranicni prechody.
Tady v Lucembursku (nakonec i vesnice Schengen lezi na uzemi Luxu) si treba vyjedu na kole, posbiram z lesa SMS-ky o tom, jak me vitaji ve Francii, Belgii, Nemecku a vratim se pak proste domu. Treba les na uzemi Francie poznam jenom podle bordelu, co tam lidi volne vyvazeji.
Kdekoliv, ale v souladu s lesním zákonem.
Právě před chvilkou jsem dojídal talíř mých oblíbených fazolí na cibulce s hrozinkami a olivami, když slyším z radiožurnálu, že v Hrozenkově začali rozdávat "schengenský guláš". Málem mi zaskočila oliva! Hned jsem běžel k internetu zjistit čím si budu moci spravit žaludek v naší malebné vsi.
Jak to bylo dál, to jsem mohl čekat. Radní jako tradičně zklamali, místo gulášku akorát slavnostně zvednou šraňky a odpálí si ohňostroj.
:o))
Mám z toho "bezhraničí" docela radost, kterou mi ale kalí řeči našich milých sousedů z Rakouska a Německa o očekávané vlně kriminality. Jako kdyby nevěstince a prostitutky u cest v blízkosti hranic s těmito státy nebyli k vidění hlavně kvůli nim, našim spořádaným sousedům. A to je zase jejich příspěvek k růstu kriminality u nás.
Hele jíá mám takovou opici,.že nevidímna kjlávesnici. ale jsmev šec
¨ngenu.!