V ústecké mutaci MFDnes z 3. 2. 2007 jsem se dočetl, že ústecký kraj chce vybudovat 143,5 km dlouho cyklostezku s kvalitním povrchem z Karlových Varů do Litoměřic. Myšlenka je to myslím zajímavá, jako problematické vidím, že by stavbu měly financovat obce, přes jejichž katastr cyklostezka vede. Viz:
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=029&r...
Tak to bych chtěl být tou firmou, co to bude stavět!!!
Jinak je to dobrý nápad, už Beneš Třebízský měl Oharku rád a já se tam chci na kole určitě podívat, krajina je tam každopádně krásná a myslim, že turistů tam moc není, ale tohle by byl zaručenej tahák!!!
Tak to je přesně recept na to, jak tu krásu zničit. Jen se tam všichni podívejte a uvidíte pak jen sami sebe, jak sedíte v putykách.
Hmmm, tak jsem s nadšením otevřela a velmi brzo opadlo... Ale počkám si, počkám... Uvidíme...
Když už tady to téma po deseti měsících zase vybublalo. Tenkrát v MF psali, že by se na stavbě cyklostezky měli podílet obce. Asi před měsícem jsem si zase v jiném krajském materiálu přečetl, že kraj by měl financovat jen turistické stezky a obce by si měli financovat ty co souvisí s infrastrukturou (třeba pro ježdění z vesnice A do B). Tak mi z toho nějak vylejzá, že nakonec se bude hlavně mluvit a utrácet peníze za studie proveditelnosti.
Podle Ohře bych se rád projížděl,už jen proto že mně teče přímo pod okny.Úplně kvalitní povrch bych ale nepotřeboval,myslím že by stačila malinko lepší "polňačka" a byl bych spokojen.Kdo chce jezdit tak si cestičku najde.
No, těch 140km podél Ohře jen v ULkraji, tak aby odpovídalo parametrům "cyklostezky" (rozuměj silnice), by mělo stát skoro 3/4miliardy !!!
Krajským úředníkům se z toho podlomily kolena a tak to hodily na obce. Těm by kraj pomohl se zajištěním projektů a se získáním dotací (SFDI, EU ....), které by mohly být i 70 až 90 procent.
A je pravda, že kraj chce takhle "podporovat" pouze turistické trasy. O cyklodopravu se obce musí postarat samy :((( V tom jim možná poradí Centrum Dopravních Výzkumů (teoreticky).
Je to prostě neprůchodná a neufinancovatelná šílenost, takhle přistupovat k výstavbě "cyklostezek". Pokud se nezmění pohled úředníků a projektantů na cyklistiku, vybuduje se v dohledné době jen pár km luxusního, předraženého asfaltu a zbylé desítky km "trasy" povedou po silnicích mezi auty a místní znalci budou používat i pro dopravu blátivé pěšiny.
Tak po dvou letech je na tom cyklostezka "opravdu výborně". viz http://www.kr-ustecky.cz/vismo/dokumenty2.asp...
zejména povzbudivá je poslední fotografie.