Výlet na kole z Čech na Le Mont Saint Michel. Cesta měla více než 3000 km a trvala 30 dnů. Po cestě bylo taky k vidění několik zajímavých míst v Německu a Francii.
https://kocharovsky.rajce.idnes.cz
Tak jsem si furt drbal hlavu, jak je možných těch 3000 km, a koukám, že to byl výlet z Čech tam, a zase zpátky.
Pěkná práce!
Úctyhodný výkon, pěkné fotky.
Tohle je nějaká tandemová lehotříkolka?
https://kocharovsky.rajce.idnes.cz/Na_kole_Le...
Jinak u Mont Saint Michel teprve začíná (podle mě) nejpěknější část Francie - Bretaň. Taky doporučuju (byl jsem tam už 3x, ale autem; i tak je ta cesta tam a zpátky něco, co bych si raději odpustil).
U pobřeží Atlantiku se mi to taky líbilo nejvíce, ale po pár dnech jsem se už těšil na Paříž a okolí. Nemám rád stereotyp. Cestu musím mít barvitou. Neumím si představit, že bych někam jel autem, a tam jezdil pár dní nějakými hvězdicovitými výlety. Mám rád dlouhé výlety, kde se všechno střídá, nic není pevně naplánované, kde nikam nemusím a kde nikam nespěchám. Mám rád hory i roviny, lesy i pole, města i vesnice, lidi i zvířata, všechno má pro mě své kouzlo. Ale chápu, že někdo to má nějak jinak nastavené, a každému vyhovuje něco jiného.
Jo, my jsme tu Bretaň jeli taky tak - souvisle po pobřeží, kde byla nějaká zajímavost, tam jsme se zastavili, když byl večer tak vzali nejbližší kemp, a další den zas dál. Nic naplánovaného. A při další návštěvě jsme začali tam kde jsme posledně skončili, a jeli dál. Hvězdicové výlety mě taky moc neberou.
Mont Saint Michel je v Normandii :-)
Teda na hranici s Bretaní, ale pro Normanďany je to zásadní a vždycky tě opraví.
Myslím, podle mapky, že kolega se na Bretaň nedostal. Taky jsem byl v Bretani, tedy až na špici Finistère párkrát, autem, a jak říkáš, okukovali jsme lecos cestou.
Letos jsem jí přejel na tom elektrokole a děkoval Bohu za motorek. Bretaň je krásná "pro oko" pro cyklistu asi už tolik půvabu nemá. Jednak hodně strmá stoupání a klesání, pak ten vítr, a v neposlední řadě ty občasné lijáky. Začátek července, a nejsou to teplé spršky, ale hodně ledové vody najednou. Teplo taky nic moc, kolem 16 stupňů. K tomu ten vítr, promokneš a brzy ti je dost zima.
Další věc, co mě překvapila, ta jednotnost, jednolitost staveb, kostelíků, i krajiny. Stačí popojet 100 km Bretaní, a víš jak vypadá. Za 209 km to bude stejný, stejné domy, stejná náměstí i kostelíky. Samozřejmě, jsou některá místa
https://photos.app.goo.gl/XcyqLXiNg1tzVFqCA
tak nějak jiná a zajímavá.
Ale obecně, je to na jedno brdo.
Doporučil bych, kromě té proflaknuté Provence, Occitanii, zemi Katarů, pod Pyrenejemi. Bretaň?
Nevím, kdo má rád zeleno a sychravo, kdo teolo, raději na jih
No a copak píšu něco jiného? Psal jsem "u Mont Saint Michel teprve začíná". Ano, vím že Mont Saint Michel je ještě v Normandii.
No právě, píšeš, že "u Mont Saint Michel teprve začíná", no ve skutečnosti, nezačíná, to by už bv Bretani prostě musel být....
Logicky:
Německo nezačíná ve Hřensku, a už vůbec ne v Děčíně...
Tedy, ano, píšeš tedy zcela něco jiného.... :-)
Bretaň, ta začíná kousek dál, prostě je v Normandii a s Bretané nemá nic společného :-)
Jak říkám, jsou na to hodně hákliví a tahle chyba se vyskytuje často.
Jinak, když už jsme u té Bretaně, Bretani ubrali po válce kus území a přisoudili ho regionu regionu Pays de la Loire, jde o departement Loire-Atlantique s městem Nantes. To bylo kdysi hlavní město Bretaně.
Takže, jakkoliv územně-správně Nantes nenáleží k Bretani, všichni tam se cítí Bretonci, a zase, jsou na to hákliví. Moje učitelka v Montpellieru odtamtud je a náležitě mě poučila, když jsem oponoval, že Nantes není Bretaň :-)
Ale u Mt. St. Michel pochybnost není, to je minimálně 2 km od hranice,to Hřensko je přímo na hranici, a neřekl bys, že tam začíná Německo, takže, ano, píšeš něco jiného :-)
Abys pochopil "choulostivost" celé věci, zamysli se nad větou "ve Znojmě,tam Rakousko teprve začíná" :-)
Pěkný výlet do dálav. Tam a zase zpátky za své.
(Pro Jindru: https://www.youtube.com/watch?v=-eZspN8m-cc
Jindro, ale tak argumentuj aspoň korektně. Nepíšu "v Mont Saint Michel", ale "u Mont Saint Michel". Takže nedávej protipříklad "ve Hřensku", když to má být leda tak "u Hřenska". A ano, u Hřenska začíná Něměcko, stejně jako u Znojma začíná Rakousko. A u Mont Saint Michel ta Bretaň - protože další vesnice od Mont Saint Michel už je v Bretani.
https://mapy.cz/zakladni?x=14.2784239&y=50...
I když tě chápu, nechceš se na něj jednoduše vyprdnout?!?
Vždyť je to valné většině u zádele.
Je to report z krásného výjezdu a ten výkon je úctyhodný. Je škoda nechat se vyprovokovat Broukem Pytlíkem a tohle téma rozesrat.
Já nevím, já jinak proti Jindrovi nic nemám (nevím proč spoustu lidí tady ano). Ale samozřejmě pokud pan zakladatel tématu naznačí, hned s tím přestanu.
Mimochodem, pan zakladatel má další pěkné album z cesty do Říma, pokud takhle po večerech nemáte na co koukat.
...tak teď už jsi to pravděpodobně zjistil- jakákoliv diskuse je zbytečná se znalcem, přesvědčeným o své jedinečnosti/pravdě. Jestli ne, pak "házej hrách na stěnu" dál... ;-)
Dobře, "u Znojma Rakousko teprve začíná"?
To ti zní dobře?
Možná to bude moravštinou, já bych řekl "za" a ještě lépe třeba "kousek od", pak by bylo jasné, že Mt. Saint Michel není v Bretani.
Z tvé věty, i když chápu, co jsi myslel, čtenář snadno může pochopit, že už v Bretani je, a to je jediné, na co jsem chtěl upozornit
Je v Normandii. Vím jak je to štve, Normanďany, když jim jejich Perlu přidají do Bretaně.
Tečka
Díky za pozitivní reakce.