Severské země jsou rájem houbařů, tak jsme vyrazili pokochat se tou krásou. Ani tentokrát Švédsko nezklamalo:
https://marin7.rajce.idnes.cz/2019_9_Male...
Chlape, Ty seš neuvěřitelnej! Ne, nezávidím Ti, ale fascinuje mě, kde se všude potuluješ. No, mít na to finance, už bych na to neměl fyzičku, tak mi nezbývá, než Tobě a podobným fandit. Drž se a zásobuj nás i nadále zážitkama formou aspoň těch fotek.
Jj, seveřané vesměs hřibovité nesbírají. Pohrdají jimi, nevím proč.
Sbírají lišky (máš je na obrázku, jsou to ty kanterelen) a pak taky houby, co u nás vůbec nerostou, říkají jim "pigsop"
Loni jsem tam potkal jednoho jediného houbaře a ten sbíral do igelitek lišky a asi ty pigsopy. Ukazoval jsem mu krásné křemenáče a díval se na mě, jako na sebevraha. :-)
Jj, Švédové houby odmítají. Teda kromě těch lišek, jak píše Lanna. Ale je fakt, že i těch lišek jim tam v lese roste hodně.
Na ostatní houby stačí vyběhnout do městského lesoparku.
Omlouvám se, nemohla jsem si pomoct:-))
Právě jsem se začetla do Stojednaletého staříka a jednu pasáž zde musím ocitovat (abych to nemusela přepisovat, tak přikládám foto). Naprostá nefalšovaná švédská pravda.
Nechtěl bys třeba příště opustit okolí Stavsta, Stockholmu a Nykopingu a vydat se s Terezkou trochu dál do "divočiny"?
P.s: Ten piggsopp, o kterém jsme mluvili výše, se česky jmenuje lišák zprohýbaný (též lošák) a je to prý tržní a vynikající houba, po které se prý Frantíci mohou utlouct a platí za něj horentní sumy:-))
Terezka by se mnou do žádné velké divočiny nešla, ale sám bych se rád podíval i výše. Až bude vhodná letenka, hned po ní skočím. :-)
Zatím si pohrávám aspoň s myšlenkou navštívit vrakoviště Båstnäs u Osla. To sice není na severu, ale svoje kouzlo to místo má.
S tou opuštěností tomu věřím. Nahoru na sever se asi nikomu moc nechce.
A Staříka jsem viděl v kině, jestli je to on. :-)
Jj, ve švédských lesích se snadnou zabloudí. Tchýni se jednou podařilo bloudnout cestou ke známým a dvě hodiny se docela potila než se zase našla.
V těch lesích není podle čeho se orientovat. Chce to mít sebou nějaký navigátor, minimálně kompas.
Tak ona to zas není divočina ve stylu rozsápá mě tam medvěd. Spíš odlehlé zapadlé kouty s nádhernou krajinou. Letos se mi povedlo sehnat velmi výhodnou letenku z Vídně do Bergenu. Pravda, nutnost vzít pořádný péřák a stan, čili odbavované zavazadlo, mi cenu trochu pokazilo:-))
Ale třeba by se jí to líbilo, nikdy nevíš, dokud nevyzkoušíš.
https://lannka.rajce.idnes.cz/Vidda_2019/
(P.s. Stařík je sice stejný jako ve filmu, ale v druhém dílu mu je již sto a jeden rok:-))