Zdravím. Chystám se v pátek na Brdy, asi přibližně:
https://mapy.cz/s/3jN3j
a v sobotu pokračovat dál na vojenský prostor. Myslíte, že je to reálné nebo bych měl spíš vzít sněžnice? :) Zima mi jako počasí nevadí, ale se zimní cyklistikou ve sněhu nemám zatím žádné zkušenosti. Nelámu rekordy, jedu na turistu, těžké pasáže nemám problém sesednout a převést. Zase bych ale nechtěl vést kolo 40 kilometrů...
Mám klasickýho horáka na běžných pláštích.
Zasvěcenou odpověď může poskytnout pouze uživatel "onuce" z BF.
Valdek ve sněhu asi moc nejezdí.
Holt to bude křest ohněm :o)))
Kolo to přežije. Důležité je, aby sis ty vzal dobré obutí a ponožky - když promrznou nohy, je to na pytel.
Dobrý boty a návleky mám, počasí není problém, běžně chodim na sneznicich a spim celoročně venku. Jen se obavám zda to projedu. Nechtěl bych 40 kilaku nést kolo a brasny na zádech.
Myslím, že až na silnici Hostomice - Dobříš by si to projet měl. Ta hřebenovka je docela slušná magistrála a co si pamatuji, byla sjízdná i v zimě.
Ta červená dál holt bude trošku loterie.
Po těch deštích ale nemůžeš čekat, že tam bude sucho.
Jestli si správně pamatuji, tak docela pohodová cesta byla až na Kuchyňku.
OK, dík za názor, risknu to. Já to tam znám, přešel jsem to x krát pěšky, jediný čeho se bojím, ze tam bude pul metru sněhu a nepůjde to. Ale budu mít 10 hodin na 40 kilometru. A v sobotu na Tok.
Tipla bych si, že dobýt Tok bude nejhorší.
Tam cesta moc nevede.
To už když tak nebude az tolik nutný. A tam chci udělat půlkruh cca. 35 km. Ale uvidíme dle toho jak to půjde v patek v nižších polohách. Pres Kuchyňku nepojedu, pojezdu po ty široký cestě pod ni. No každopádně to bude legrace :-)
Tok jsem vyšel na sněžnicích. Ale šlo by to i s kolem, když jsem nedávno vyjel z Prahy na Smrk v Jizerkách na treku se silničníma pláštěma. Tedy vynesl :)
http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/poboc...
Ta silnice je/bude protažená + posolená
Jestli myslíš tu Hostomice - Dobříš, tak ta jo, ale tu jen krosne.
Jestli myslíš tu hřebenovku, tak ta posolená určitě nebude, protože je to chráněné pásmo - myslím, že přírodní park nebo tak něco. Nechce se mi to hledat. A z aut tam můžou max. lesáci.
Nejen fusekle.. prsty na rukou mrznou úplně stejně rychle jako na nohou. Já vozim pletený prsťáky a přes ně další kožený s pleteným vnitřkem (nějaký lyžařský, maj i delší manžetu, takže nefouká do rukávů...)... Jednoduchý byť zimní a cyklistický se mi neosvědčily - pokud pršelo byly rychle durch a i když byly suchý tak mě prsty zábly už kolem nuly.
Když to nezkusíš, tak to nezjistíš. Hodně bude záležet na tom jaká vrstva sněhu tam je, jestli jsou cesty ujeté auty nebo jen prošlápnuté a nebo jak je to zledovatělé. Pokud se ti kolo bude do sněhu bořit víc než nějakých 5 cm, tak toho moc neujedeš. Problém je když nemáš hřeby a podklad pod sněhem je zledovatělý. těch faktorů je dost, ale jezdit se ve sněhu dá a pokud jedeš po pevné cestě tak problém větší není. Přes zasněžené kořeny a kameny to fakt nejde.
Jedna drobná rada, na sněhu je dobrý mít podhuštěné pláště a spíš víc, ale zase to nepřehnat :-)
Jo, cestu jsem narysoval po tech sirokejch cestách, aby bylo minimum úseku s kořeny a kameny. Když povedu 5-10 kilometru z cesty tak v pohodě, když 30-40 tak to asi stocim dolu na silnici. Nikam nepospicham, i kdybych mel jet pomalu ve sněhu, klidně třebas průměr 8 kilaku v hodině tak budu spokojenej.
A proč ne? Taky jezdím po lesích a když je víc sněhu tak to jde jenom po ujetých cestách, na neujetých se jízda mění dost těžký boj :-)
Protože na tu hřebenovku můžou tak akorát auta lesáků. To není běžná silnice :o)))
Jen v některých krátkých usecích se tam může vjet, jinak tam auta nejezdí.
Tohle taky nejsou silnice, cesty jsou projeté jen od lesáků.
Silnice jsou čištěné a solené a hlavně provozem aut naprosto vysušené a na takových se dá jezdit kdykoliv.
Lesní cesty jsou něco jiného, nesolené, nečištěné, jen projeté, kde ne, tak projížďka je zážitek :-)
Jo, měl jsem to podobný :) Viz. moje reakce níže. Každopádně od určitýho množství sněhu je už jízda sněhem nereálná. Neměl jsem tedy podhuštěno ani širší pláště. Možná kdybych obul nejširší možný, šlo by to o něco líp. Asi je koupím. Ale fatbike kvůli tomu kupovat nebudu, to myslím do zimy v ČR nemá smysl. Viděl jsem reporty z Laponska a z Kanady. Ale pro mě jsou v zimě přeci jen primární sněžnice.
http://nasebrdy.cz/2018/06/06/webkamery-v...
Jo jo, na to všechno jsem koukal, ale je otázka jak to bude vypadat v reálu. Ted snezilo, ale doufám, ze když projedu ty hlavni useky tak potom ty horší pasáže provedu a v sobotu uvidíme zda se vydam na vojensky.
Jo, mas pravdu, bud to pude nebo ne.
v sobotu už má zase pršet a být nad nulou, ale od včera mohlo napadnout cca 10 cm a je mokrý těžký.kopce nad Zbraslaví jsou o nějakých 100 m níž a je tam kolem 5cm co leží i na vedlejších cestách. ta hlavní hřebenovka bude asi i projetá. přeji pěkný výlet
No, jak tak koukám z okna, tak s Tebou soucítím, bude to fest makačka. Držím palce a pokud fakt vyrazíš, dej znát. Bude to fuška.
Nakonec jsem jel z Prahy cca. 60 a přejel to. Do 400 metrů úplně v pohodě, 400 - 500 menší problémy, ale pořád to šlo. 500 - 600 už bylo sněhu víc a v pár vyšších úsecích jsem to musel vést. Spadl jsem jenom třikrát do měkkýho. Průměrná rychlost pohybu asi 11,5 v hodině a to jí ještě nahnalo 15 kilometrů cesty po silnicích bez sněhu u Radotína :) Ale já nejsem závodník, takže u mě spokojenost. Už jsem si o ježdění na sněhu našel nějaký info na netu a zjistil jsem, že hlavní je nebejt zbytečně předposranej :)
Na vojenskejch jsem byl teď, šel jsem pěšky cca. 35 kiláků z Příbrami - Orlov do Hořovic, přes Tok a Houpák. A v polohách nad 650 jsem nachodil asi 10 kiláků na sněžnicích, tam bych se s kolem vydrápal leda tak na zádech. Škoda, že mi do toho vlezla práce a nestihl jsem vandr s přespáním, snad příští tejden.
Spráívně, hlavně "nebejt zbytečně předposranej" :o)))
Zvlášť když máš docela dost zkušeností.
Jasně, že nebejt, co by se tak mohlo stát, přinejhorším bych se prošel pade s kolem vedle sebe :-D
Tak mám zkušenosti z pěších zimních výprav a z dlouhodobýho bivakování v mrazu a na sněhu. A skoro nikdy necestuju ultra nalehko, takže mám vždycky vybavení, aby se mi nemohlo nic stát, i když je civilizace relativně blízko.
Ale svoje první horský kolo jsem si koupil minulej rok v listopadu :), takže je pro mě všechno nový a jízda po sněhu obzvlášť. Každopádně s trekovým je konec, to prodám, silnice mi už lezou krkem. Na horáku mnohem větší zábava i pro turistu.
Dotaz mimo. Ty jsi Kennedy co chodiva na treky s Premkem co pise na web Jednacesta? Jestli ano, tak delate paradni treky po Skandinavii, neplanujete tam zas v budoucnu neco jit?
Jj, jízda po sněhu a hlavně po namrzlém sněhu má své neopakovatelné kouzlo. To si tak jedeš, jedeš a najednou ležíš, ležíš... :o)))
Dokud se mi to nestalo, nevěřila jsem, že si kolo lehne tak rychle, že si ani neškytnu.