Tak přemýšlím, jestli ten prodloužený víkend mám uskutečnit své cestovatelské plány na kole nebo mám raději zůstat doma v chladu baráku (ještě minulou neděli jsem musel topit).
Jak se jezdí v horku? Jakou taktiku mají zdejší cestovatelé jezdící na jih Evropy?
Na kole je životu nebezpečno jezdit mimo rozpětí teplot +22 až +27!! ;-))
V horku se jezdí naprosto stejně jako nehorku. Do kopce se musí šlapat... Jen oproti nehorka je potřeba více pít.
Hlavně moc nezastavovat, když se jede, je člověk jak pod ventilátorem, když se zastaví, mění se v sprchu...
Na kole se dají přežít i celkem dost vysoké teploty. Ovšem musí se na kole JET.
Jezdili jsme na kole na jihu Francie při teplotách blížících se 40°C. A dalo se to. Chce to mít neustále zásobu vody na pití a využít každé možnosti smočit se v nějaké říčce či rybníku (klidně i v oblečení) nebo alespoň pod pumpou.
Mám stejné zkušenosti - jezdit se dá, ale je potřeba mít dostatečnou zásobu vody a smáčet se.
A pokud tě netlačí čas, tak se vyplatí vyjet časně ráno, přes ty nejhorší vedra zalézt někam do stínu a pak to dojet večer. V létě se dá jet bez problémů i po setmění.
Na jih Evropy sice nejezdím, ale v poslední době s tím "globálním oteplováním" je to asi jedno...
Jezdí se blbě. Jakž takž se mi osvědčuje si tu a tam lít za krk vodu.
Případně si vůbec pořádně namočit vlasy, to vydrží ochlazovat docela dlouho - ale tahle rada asi není tak úplně pro každého použitelná. :-)
Vyrazit brzo ráno, skoro za tmy....
jj, v noci lze přistát i na Slunci. Teda alespoň podle odborníků ze SSSR.
Ale prd, než se to pořádně rozfajruje, máš už denní porci odjetou, pokud si nandáš po stovce, a pak už jen z barové židličky očumuješ děvčata...
Předloni jsem přežil v pohodě v Albánii teploty +38°C ve stínu (kouska stínu nebylo)- na slunci teploměr při 65°Cpřestal ukazovat. Na ochlazování jsem používal bílé triko s dl.rukávem Moira UL i jako parádní UVfiltr. Namočit se dalo jen občas a po 5-ti min bylo stejně suché. Vyjížděl jsem od 6-6.30hod a tělo si na postupné zvyšování teploty zvyklo- za jízdy celkem dobrý, ale po zastavení "slaná sprcha", vypito kolem 5litrů.....
Jen k tomu triku - známej jezdil na plachetnici na moři a vždycky tvrdil (i dodržoval), že nejlepší krém na opalování je svetr. Nechápal jsem, jak v něm může vydržet, ale zjevně mu vyhovoval.
To je stejné, jako já v létě pořád piju teplý čaj. Kdo nezkusí nevěří, že se to dá a osvěží :o)))
Jak teplej ho pijes? Me nejvic osvezi, kdyz o 58.7C prevysuje teplotu ve stinu.
Já zas dneska hodně teplou Coca colu. Kdo nezkusí nevěří, že se to dá a neosvěží :-)
Ten kdo v horku dokáže pít teplou kolu, ten už vydrží všechno :D
Teplou kolu dejme tomu; ale teplé pivo, to je teprve ten správný masochismus! :)
Teplou colu?!?
A za se trestáš?!? :o)))
Teď odpoledne jsem dojížděl z Německa (od středy tři tisícovky za volantem) a to už nějak zteplala extrémně. To už fakt nešlo skoro pít. Ale furt lepší, než nic.
Těsně před Prahou jsem z rádia chytnul, že na štěrboholský je nějakej hromadnej šťouchanec a že Jižní stojí. Tak jsem protáhnul šest pražských tunelů a docela příjemně se v nich ochladil. Cesta sice trvala stejně dlouho, jako po té poskakující spojce, ale městem to kupodivu jelo a vzduch aspoň proudil.
Čaj je jediné, co se dá pít na túře nakole i v horkém dni zteplalé- vše ostatní teplé je na .....
Ja preferuju vycepni svetle pivo, nejaky laciny, flaska tak za 4,30 prelita do bidonu. To kdyz ziska svych tricet stupnu, to je posusno.
To když odjistíš dudlík, tak do tebe vnikne na ex, ne ? Jako z minimaxu :-)
Výborný nouzový řešení je takový ten outdoorový ručník z mikrovlákna, když bylo před pár lety v Praze kolem 38-39 tak jsem si ho pěkně namočil, nasákne spoustu vody a dal kolem krku... fajnová vecička.
Funguje i chladící oblečení, mám bílou bundu z bambusového vlákna od firmy Coolibar, koupil jsem si to v Kalifornii , tam takhle oblečený s rukávy běhají a na kole jezdí lidi i ve vedru, jakmile se člověk začne potit, tak to příjemně chladí....
Jo, mít tak v baráku chládek... V podkroví to asi už brzo zas poleze k třicítce. Na půdě nad tím už jede větrák, co tam udržuje pod 50°C.
Jízdu na kole dokáže horko pěkně znepříjemnit, ale zvykat se musí. Hlavně to pití.
Přesto tenhle víkend budu radši dobrovolně nočním tvorem, začínám už dnes.
Faktem je, že vedro je pořádné. Už se teploměr v obýváku přehoupl přes 22° C.
Včera (sobota 4.7.)rozhodla domu kvuli vedra,nejsem pratel vedro! Vedro me kazi dovču :-) Mela bych jit domu až v pondeli po Enns pres hranice do Česke Budejovice.
Asi 4dni blaznive každy den pila 5-6l vody. Čtvrtek 2.7. na kole kolem 10h cele telo je plne pot-jako 1 litr pot. Schovat v stinu je ztrata čas,nakonec vlak do Se......, Ja jsem na prohry,nezvladla dale šlapat,radši včera ukončila dovču. Kdyby do 25° ,rada bych uživala do pondeli.
Hlavne jsem velice spokojena cyklodovču Rakousko.
Doufam letos je posledny krat Rakousko. :-)
...to je možné, že potomek "jižanů" nesnáší horko? ;-)