Ahoj
Jelikož jsem ještě nikdy přes svůj pokročilý věk nebyl v Beskydech a zdejší kultovní vrchol Lysá hora je to co bych ještě v tomto životě chtěl na kole stihnout prosím o radu z jakého výchozího bodu se tam nejlépe dostat a to po asfaltu. Díky za info.
Sice jsem tam ještě taky nebyl byť to mám za humny ale vím že hlavní trasa (asfalt) je z Papežova.
http://www.mapy.cz/s/drVl
Jj, po asfaltu z Papežova http://www.vrstevnice.com/akce/2011...
:o)))
Ale když chceš na Lysou, běž o radu ke zdejšímu "dědovi Vševědovi přes Lysou" hekynenovi. Myslím, že neexistuje cesta (ani necesta), kterou by Lysou nedobyl :o)))
A tak asi by se nějaká cestička ještě našla. Teoreticky... :-)
Po asfaltu z Papežova (z Krásné; to je na čistě silničku), ale dá se po asfaltu i od Šancí (aneb z Ostravice).
O.K. díky. tak nemusí to být vyloženě silnice, přežil bych i nějakou slušnou šotolinu, jen bych nerad potkal něco jako je necesta z Pradědu, resp. ze Švýcárny do Loučný.Skákání po kamenech mě moc nebaví.
Tak v tom případě z Masarykova údolí (od Šancí/Ostavice směr Visalaje) vedou "hore" dvě cesty, co mají minimálně (nebo maximálně?:) slušnou šotolinu. Další možnosti jsou z Malenovic po modré na Ivančenu a dále přes Šebestýnu a Zimný na asfaltku z Papežova na vrchol. Další celkem na pohodu je trasa z Krásně/Pod Žorem po zelené na Kyčeru sedlo, "podjet" po asfaltu Kykulku/Ivančenu a přes Šebestýnu se opět nalodit na štreku Zimný-Lysá; tuto trasu jezdíme s manželkou, krom jednoho techničtějsího úseku - aneb "zkurvené šutry" podle mé ženy :) - je to na pohodu.
A která tebou uvedená trasa je nejlehčí co se týká stoupavosti?
Nejlehčí stoupavost podle hekyho?!?
Ha, ha, ha, tak to je ftip dne :o)))
Tak takový znalec lysé je snad schopen to posoudit ne? Osobně se domnívám že to bude z Papežova asfaltka. Pro mně zrovna na druhé straně než bych chtěl.
To ano, posoudit to, samozřejmě, může.
Mě jen pobavilo to, že co je pro hekyho lehčí stoupání, já lezu po čtyřech s kolem na zádech :o)))
No dobře, tak kecám - jdu po dvou a kolo tlačím, ale tomu ku.va kopci nemůžu přijít na jméno :o)))
Ale absolutně nejhlečí stoupání na Lysou je autobusem :o)))
Myslím, že na Lysou vychází stoupavost tak nějak odevšad stejně. Na každé trase se to trochu vlní, nicméně nejkratší to bude asi z Papežova. Nejraději jsem na Lysou jezdil od přehrady přes Kobylanku, nebo úbočím Lukšince přes Ivančenu.
Nejkratší by ovšem znamenalo i vyšší sklon ne?
Ja se tam už letos asi stejně nedostanu a příští rok je otázkou na čem.
Nejkratší neznamená i vyšší sklon (myšleno teda maximální), ten je tak nějak stejný. Ty "delší" trasy se i "vlní", sem tam spadneš o nějakou stovku metrů dolů. Z Papežova je to "jen" furt do kopce (teda krom jednoho úseku, kde to trošku spadne dolů). A všechny trasy stejně ústí na tu asfaltku z Papežova (na Zimném, tedy na 5,8 km z 8,3 km stoupání), takže si užiješ i toto. Samozřejmě se na Lysou dá dostat i z druhé strany od Ostravice, tam je ale horní pasáž asi pro drtivou větěinu šerpovská (i když viděl jsem jednoho frajera - cca 12+ letého KLUKA! - co to vyjel; já jsem rád, že to sjedu).
Všechny jsou do kopce, to se neboj... ;-)
Nejlepší a nejhezčí je trasa z Malenovic, krom pár set metrů (vyjet se to dá, za sucha celkem v pohodě, za mokra už méně) stoupání do 12%, vyjede to i moje žena. Od "Žoru" krom toho techničtějšího úseku (opět pár set metrů; za mokra nedávám ani já, přeci jenom ty šutérky dost klouzají) opět jetelné vše i mojí ženou.
Asfalt z Papežova je krom krátkého úseku "furtdokopec" +/- 10%, docela nuda (tudyma jezdím Lysou jen na silničce, případně na bajku v zimě).
Rozhodně se toho neboj, maximálně kousek potlačíš.
Silnice z Papežova: http://connect.garmin.com/activity/531177731 (závěr trasy)
Terén (šotolina, asfalt) z Malenovic: http://connect.garmin.com/activity/521926187
Terén (šotolina, asfalt) z Krásné/Žoru: http://connect.garmin.com/activity/347122635
Problém je v tom že už nepotlačím:-) těch 10% je realných spíše než těch 12%. Kdybych mohl šlapat tak i těch 12% je zvladnutelných. Tak snad se tam příští rok nějak vydrapu. Je to ostuda, mám to za kopcem a ještě jsem tam za celých 61 let nebyl.
Těch 12% je jen na pár úsecích a nejsou to stovky metrů... Ale na největší "pohodu" je to z těch Malenovic, kde sice je pár prudčích úseků (no tak max potlačíš), ale jinak to jde sice pořád do kopce, ale tzv. rozumně (řekněme 6%).
Osobně mám asi nejraději trasu od Žoru, kdy je to rozumný dokopec, ale není to tak "roztahané" jako z Malenovic. Teda pokud nejedu na silničce (případně není sníh).
Určitě Lysou příští rok dej, stojí to za to! ;-)
EDIT: aha, pochopil jsem až dodatečně, že NEPOTLAČÍŠ, takže trasy s možným tlačením nejsou pro tebe... No já z Malenovic netlačím, teda za sucha, za mokra ten 16% (?) úsek šotolinové cesty s příčnými prahy občas v horní pasáži už nedám, pokud mi kolo udělá akci "Ale tam já jet nechci!!" :-))
Takže pro tebe asi jen ten asfalt z Papežova. Max sesedneš, "pofotíš" (aka vydýcháš se) a budeš pokračovat. ;-) Na silničce taky musím fotit, přeci jenom kyčle docela protestují...
jela jsem na Lysou jen jednou z Ostravice, kolem přehrady Šance, tedy jen kolem části přehrady a docela se dalo stále jet, když zkončil asfalt, byla to příjemná šotolina lesem. Skoro raději bych jela na Lysou, než na Smerkovice v Nízkých Tatrách, to byl hnusný kopec.