Čaute, od kamoša jsem dostal tip na výborný doplňek energie, využívá prý hodně při delších trasách a je spokojen, máte někdo zkušenost se sušeným masem? Popřípadě nějaký konkrétní produkt, který jste odzkoušeli?
žeby reklama? nebo ta teprve přijde?
Také s napětím očekávám, kdy se dozvíme, které sušené maso je to "nej" :o)))
no, mě chutnalo hovězí Jerky, ale při té ceně si radši koupím kus bůčku :-D
Jerky je obecný název pro sušené maso. To je asi jako uvést "mě chutnalo desítkové pivo"... :-)
ok ok, tak takový to Jerky s hindyjánem na přední straně a párátkem uvnitř :-D
já vím ;-)
Vyrábí to i jistá jihočeská firma (viz google.cz, heslo "jerky"). Myslel jsem, že by to moblo být levnější, než indiánský "original", ale prd. Levnější to sice mají, ale je toho méně... Při přepočtu na 100 gr to stojí +/- stejně...
A možná tam ani nemají párátko. A bez párátka bych to prostě nekoupil... :-)
žádná reklama, jde mi jen o to, že se mi nechce kupovat každá značka a nevím jak co přesně chutná, kamoš kupuje indiány, co jsem koukal na jeden shop tak je právě víc výrobců chtěl bych koupit dle hodnocení Vašich zkušeností, nechci kupovat žvejkačku bez chuti:)
vzhledem k tomu, že každému chutná úplně něco jiného, bude asi nejlepší, když si koupíš od každé příchutě jedno balení a ozkoušíš, ne?
když to tak sleduju tu diskusi tak asi jo:D
já kupuju beef jerky original, cena je přímo úměrná kvalitě, velmi chutné:
http://susenepochoutky.cz/cs/beef-jerky/12-beef...
Každému chutná něco jiného. Takže prostě si kup pár vzorků a ochutnej. Ale myslím si, že to bude chutnat plus minus stejně (teda nekořeněné varianty)...
Bez chuti to určitě není, chutná to (kupodivu) po mase... ;-)
Prodávají se i "mix" varianty, kde je od každého něco, NAPŘÍKLAD http://www.jerky-shop.cz/cz/beef-jerky-25g/mix/
Měl jsem všechny druhy (teda krom kapřího), ale klasika je prostě klasika. U mne vede hovězí... :)
Cože?!? Ono se prodává i sušené kapří?!?
Tak to jdu teda prostudovat.
No, nechtěl jsem sem dávat přímý odkaz, ale když už se to nakouslo...
http://www.jihoceskejerky.cz/kapri
tak to v tom eshopu nemají kapří:D to teda čumím tak to by mě zajímalo jak to chutná ale asi to bude smrdět rybinou:D
Nemají? Zkus hledat, mají ho tam... ;-)
http://eshop.jihoceskejerky.cz/jihoceske-jerky...
Takjsem vyzkoušela to jihočeské "kapří sušené" maso. Balíček 20g cca za 65,-.
Je to hnus fialovej - je to slisované, takže nejde poznat, jestli je to plátek masanebo jsou to namleté nějaké zbytky. A silně to chutná po sojovce.
Objevila jsem ale mnohem lepší sušené ryby, a to v ruských prodejnách.
Buď jsou k mání celé sušené rybičky 100 - 150g za cenu do 80,- podle druhu. Nebo mají menší balíčky po 40g za 35,- (asi 6 druhů ryb). Z těch mi nejvíc chutnaly sušené kalamáry. Ty jsou absolutně bezkonkurenční.
Prodávají i větší sušené ryby, ale ty jsou velmi nepraktické - velmi špatně se to porcuje.
Rusové by měli být na sušení ryb experti. Ostatně, sušené ryby byly hlavní (ne-li často jedinnou) stravou vězňů gulagů; a že jich byly miliony...
Já to tak nějak tušil, že ten "náš" kapr bude stát za.. nic...
Je to fakt hnus fialovej. A to skoro do slova a do písmene.
Jíž jakousi hmotu, která rybu nepřipomíná vzhledem, vůní ani chutí. Navíc za docela velký prachy. Dala jsem je jen z testovacích důvodů a víc už orpavdu ne.
Ty ruské potraviny byly náhoda. V tržnici je stánek, kde občas koupím nějakou uzenou rybu a chodím tam pro "lososa na polévku" (800g pěkných lososích odřezků za 50,- Kč). A teď jsem najednou zjistila, že mají i ryby sušené.
Další obchod mi otevřeli na Hradčanské a tam už jsem šla ryze za účelem, zda sušené ryby mají.
Hele a ty kalamáry doporučuji. Pytlík jsem sežrala na posezení.
Kdybys na jarní sraz dovezla něco na ochutnání, tak ti zulíbám ruce. No, dobře, neboj, líbat se nebude; jen ti je utrhnu... :)
Pokud obchod nezruší, tak není problém.
Ostatně i teď na podzimním jsem měla ty celé sušené rybky. Kdybych věděla, že tě to zajímá, tak jsem tě přizvala no košt :o)))
Zjistila jsem, že je to velmi dobrý zdroj bílkovin a v podstatě bez kalorií.
A co mě na tom velmi překvapilo - ačkoli jsou ty rybky slané, tak po nich vůbec nemáš žízeň.
Xakru, nech toho nebo si budu muset do lednice pro nášup :o)))
jo tak indián je asi nejprofláknutější, koukám je i jiná značka beef jerky, nechci sem teda dávat odkaz na shop aby jste neřekli, že tu dělám někomu reklamu:D asi to bude na stejný brdo ale tipuju, je sice levnější o něco tka asi nebude tak kvalitní:)
Kurňa, ne$€rte mne! Dostal jsem hlad... :-DD
já zrovna baštím svíčkovou s chlebem... moooc dobré. dáš si? :-D
Kuřecí (homemade) vývar s kuřecím masem, zeleninou a nudličkama... A pak bude pečené kuřecí cecko s bramborem a dušeným zelím... ;-)
Teda chvilku mě trvalo, než jsem pochopila, jaké že budeš jíst "kuřecí céčko" :o)))
Už jsem na tom skoro jako Ifča :o)))
nejlepší je energie získaná z kaše z ovesných vloček uvařených v mléce s hrozinkama a špetkou soli :-)
jinak občas vyjímečně i švarcwaldská šunka z lídlu jako zdroj bílkovin. (uvádějí, že k získání 100g výrobku bylo použito 138g masa, ovšem je to vepřové, tak nic pro muslimy a ortodoxní židi)
Odzkoušel jsem kuřecí, krůtí, vepřové i hovězí.
Vepřové je hodně tučné, takže se musí sušit dlouho.
Jinak na tom příliš nezáleží, nemusí být ani extra drahé, je dobré, když je hodně libové a není na něm moc chrupavek (aby s tím nebylo moc práce).
...jak poznamenal orwel- nejlepší sušené je ovesné ;-) ještě i na expedicích se tahat s jakýmkoliv masem je nesmysl...
nejsem vegetarián, ale když už bych to ten měsíc bez masa nevydržel, skáknu k odborníkům(a nemusím se "babrat" s úpravou a tahat se surovinama) ...
Vydržet měsíc bez masa?!? Já tak MOŽNÁ den... Ale maso ssebou na "čundrech" netahám, vždy se dá cestou něco "ulovit"... ;-)
co lovíš? Když si vzpomenu ny ty napůl syrový kosy opečený na prutu apod. tak jsem i v době svého masožroutství se bez masa raději obešel nebo sebou táhnul lovečák.
No co asi... V krajním případě je to smažák... ;-)
no nevím co asi, to bych se neptal.
Smažák? jako, že přerušíš čundr a zajdeš někam do civilizace do hospody?
jak jako přerušíš čundr? vždyť návštěva hospodinců a dalších osvěžoven je nedílnou součástí života na cestě :-)
pro mne je čundr pobyt v lese. V přírodě. Tam kde žádná oficiální "krmítka" jak říká Hekynen, nejsou.
To, co popisuješ ty je pro mne vandr. Vandráci se táhnou od města k měsu od vesnice k vesnici. Tím to nezavrhuju!, dělám to občas taky, na kole vždycky, ale je to pro mne rozdíl.
Vy jste z Judejské lidové fronty?
Posral ses? My jsme Lidová fronta judeje!
já to mám fakt oddělené. Je to naprosto rozdílný způsob cestování a pobytu venku. Rozdíl pro mne tak markantní jako jet autem a jít pěšky
Jasně. A co teprve výlet, výprava, expedice nebo pochod :-)
Je v tom prostě bordel, chtělo by to vypracovat nějakou jednoznačnou metodiku; a ideálně za prachy EU... :-)
ČSN EN ISO 36590-45:2013, Definice druhů courání venku (mimo obytných či užitkových budov) pěším způsobem:
1. Vymezuje kategorie pohybu po venku
2. Definuje vhodný mechanismus k rozlišení, o jakou kategorii pohybu se jedná v případě, že tento vykazuje znaky více kategorií pohybu.
3. Nastavuje metriky pro efektivní uplatnění PDCA cyklu (Plan-Do-Act-Check, součást všech procesních norem).
ano, všechno cos napsal jsou pojmenování pro naprosto rozdílné druhy lidské činnosti, která má společné jen to, že jde o pohyb ve venkovním prostoru.
Nevím proč jsi mi to vlastně vyjmenoval... pokud to vnímáš jako totéž, tak ti jako příklad jiné pojmenování činností: kanasta, šachy, monopoly, flaška, stolní fotbal, šprtec...
Jasně můžeš o všem prohlásit, že jsou to hry, ale každá z nich je uplně jiná, hraje se jinak, jinými prostředky s různým počtem lidí atd. atd. Zkrátka šprtec fakt není kanasta.
A když do toho ještě zatáhneš různé národnostní problémy, vzniknou v češtině Tři muži na toulkách, protože původní název je Three Men on the Bummel,
ale přeložit to jako Tři muži na bumlu se překladateli nechtělo, vybavovali se mu Prušáci korzující po Václaváku.
I když já třeba slovo einkaufsbummel používám raději než aktuálně v češtině používané šopování či šopíkování.
einkaufsbummel bych určitě nepoužil, protože to nedokážu vyslovit a než bych to vykoktal, budu mít dřív nakoupeno :-) Šopování mě tahá za uši, tak chodím pořád postaru na nákup :-)
Jo jo vím, že to tak bylo s těmi třemi muži, píšou to v předmluvě knížky, ale mě ta nemecká slova nic neříkají, takže jsem s překladem spokojen neb jsem nikdy nic jiného v souvisloti s nimi neslyšel/nečetl.
A nešlo o žádné slovíčkaření, jen jsem pochopil co Heky psal jinak a tak jsem se zeptal. On mi to vysvětlil a já napsal, proč jsem to na poprvé nepochopil. Slovíčkaření a disputace z toho udělali jiní. Proč, to nevím, ale je mi to asi jedno...
Právě einkaufsbummel není nakupování, ale courání po obchodech. Šopování chápu také tak.
Tedy věc, kterou asi neděláš.
Ty jedině tak Spaziergang, procházku po okolí.
Hele, když jsem to slovo špacír hledal na internetu, abych nepopletl pravopis, tak jsem zjistil, že to pochází z italštiny. Na německé Wikipedii je tohle heslo ilustrováno nám milým obrazem "Poutník nad mořem mlh" namalovaným v kdesi v Saském Švýcarsku.
Co je přejezd/přechod "na těžko" (spaní venku) čs hranice? Čundr anebo vandr? ;-)
procházka :-) ale jen pokud to nepřerušuješ na návštěvy hospodinců, protože to se snadno zvrhne v treking :-)
a teda ještě bys měl patřičně oděn, protože správný čundrák by na sebe nikdy nevzal nic turistického nebo nedejbože aoutdoorového. ;-)
Já klidně. Ale je fakt, že jsem občas vyváděl z míry pravověrce, když jsem měl kalhoty ČS armády, blůzu Rakousko, Celtu Wehrmacht, batoh outdoor atd. atd. Mě je to knedlík. Beru si to, co mi vyhovuje a mám osvědčený používáním.
ale to pak klidně riskuješ, že si tě pravověrní nebudou považovat za čundráka ale za obyčejnýho tůristu ;-)
jo jo já vím, jenže je mi celkem jedno, co si pravověrní o mě myslí a upřímně řečeno, pokud je někde potkám, snažím se celkem rychle ztratit neb nemíním poslouchat, že musím mít dva ohně (jeden za mrtvé či nepřítomné kamarády, ke kterému smí jen jeden vybraný jedinec a druhý na vaření), nesmím si zpívat písně, na které mám náladu, když nejsou zrovna o toulání atd. atd.
ono ale pokud u ohně kouříš tak vlastně dva ohně máš a ten co je na konci cigarety můžeš klidně vydávat za ten pro mrtvé či nepřítomné kamarády :-) Myslím že většině mrtvých kamarádů ta vůně tabákového dýmu určitě nevadí a snad je jim i příjemná :-) a vařit na špičce zapálené cigarety snad ani nejde :-)
No vidíš, mě je zas salám banán tvoje slovíčkaření, a když na čundru dostanu hlad, klidně se stavím v hospodě.
obyčejně nebýváš tak nechápavý a zrovna ty na přesných termínech a slovech většinou dost vehementně trváš a chytáš lidi za slovo, když nejsou přesní... ;-)
Tak tedy ještě jednou:
A nešlo o žádné slovíčkaření, jen jsem pochopil co Heky psal jinak a tak jsem se zeptal. On mi to vysvětlil a já napsal, proč jsem to na poprvé nepochopil. Slovíčkaření a disputace z toho udělali jiní. Proč, to nevím, ale je mi to asi jedno...
Někoho holt dráždí outdoor batoh k maskáčům, někoho hospoda na čundru :-)
Za mých "mladých" let, kdy jsem jezdila do lesa, stačilo jen blbě pozdravit.
"Ahoj" bylo trempácký, cokoli jinýho bylo mastňácký :o)))
byla jiná doba a STB se snažila infiltrovat do trampského hnutí a v mnoha případech docela úspěšně jak člověk časem zjistil z Cibulkových seznamů.
S kupovaným zkušenosti nemám (zatím), ale vybavuji si, že kamarád si na táboře maso sušil. Nakrájel na tenoučké plátky, zavěsil na provázek mezi borovice a čekal. Řadu dní poctivě obcházel, před deštěm ukrýval, odháněl kolemběhající mravence, děti a jiný hmyz, osahával a očuchával. Den před plánovanou "sklizní" ozval se v táboře řev. Nelidský řev. Řval kamarád a hnal přitom před sebou táborového psíčka. Táborový psíček pelášil na svých čtyřech nožičkách a dával převeliký pozor, aby si nešlápl na ty provázky, které mu čouhaly z tlamy. No a pak už se na táboře maso nesušilo;o)
Ale u sušičky na ovoce mě to zaujalo jako možnost v návodu, tak možná by to šlo vyrobit i snáze...
škoda dřiny- a přispěješ ke globálnímu oteplení....;-)
My to třeba, moje paní a já, s masem řešili na dovolené tak, že když jsme jeli okolo obchodu, kde se dalo maso koupit, tak jsme ho koupili a pak zajeli někam, kde byl trošku klid a tam to na pánvičce opekli a hned snědli. Taková pánev ve výbavě na vaření dost rozšiřuje možnosti toho co se všechno dá na vandru sežrat :-)
A to netušíš, jak takové cyklovýpravě rozšíří možnosti malá elektrocentrála :-)
Ani nemusí mít elektrocentrálu. Různá udělátka jsou i pro běžné plynové či lihové vařiče:
Trouba:
https://www.globetrotter.de/shop/omnia...
Opékač toustů:
https://www.globetrotter.de/shop/coghlans...
Případně vyměnit vařič za gril:
https://www.globetrotter.de/shop/cobb-premier...
Sušená šunka, ve Španělsku Jamon Serrano z Extramadury, v Chorvatsku Pršut, Italové mají taky něco takového.
Na kolo dost slané, ale po návratu z kola k Prazdroji znamenité :-)
Prazdroj ?Ty z vesničky Kozla ? :-))
Jsem, Kozla ale už 10let nepiju, možná dýl.
Náš pivovar zprivatizovali afričani, zavedli jiné technologie vaření, místo 12ky se dělá 11ka, a ta má víc lihu než Plzeň, prostě piju Prazdroj.
Stejně tak Jirka Mastroš, poslední z žijících štamgastů.
Hned vedle komína s Kozlem, nejstálejší návštěvníci Pod ledem, pijou Prazdroj, to jsou paradoxy, pane sládek.
zkoušel jsem ho udělat podle návodu na http://www.svetoutdooru.cz/po-svych/susene...
je s tím trochu práce, ale výsledek za to stojí.