Ahoj, koncem července bych chtěla za studujícím synkem do Berlína. Plánuji jednu cestu po Sprévské cyklost. a druhou po Labské. Tam se trochu bojím, aby nebylo moc narváno. Jaké máte zkušenosti s provozem, pokud jedete tudy na těžko, není to jen samé vyhýbání se nebo se lidi rozpustí???
Na Sprévské je klid. Eventuelně to můžeš vzít z Berlína na východ a pak podél Odry a Nisy, to taky není nějak extra zalidněné.
Tak ne, jenom jsem ji přehlédl v kupičce stejných map:
Takže optimální - nejvíc cest bez automobilů -
Kersdorfer Schleuse - Neubrück (6 km), Müllrose (11 km), Groß Lindow (9,2 km), Brieskow-Finkenheerd (3,2 km), cyklotrasa Odra (4 km)
Eventuelně můžeš na cestě do Berlína jet z Alt Schadow rovně na sever přímo do Spreenhagen a tím se nebudeš tolik vracet stejnou cestou.
Jel jsem po Labské z Dĕčína až do Torgau, pořád lilo, ale i tak byl cykloprovoz. Nedovedu si představit jak se v nĕkterých úsecích v sezónĕ mohou na tu stezku srovnat.
Sle protože pořád stoupala voda, stezku zavírali, a tak jsem zjistil, že se v pohodĕ dá jet kolem Labe i okreskama, tĕch aut zase tolik není a z Modřanské mám vyzkoušeno, že je to mnohem vĕtší pohoda než na ucpané stezce.
Z Torgau už se jede jen po silnici, skoro rovina, mírný provoz, hnusný vítr, fouká-li.
Nevĕřím, že se lidi na Labské rozpustí.
Já jel jednou v pěkném slunném nedělním odpoledni z Míšně do Drážďan a místy nebylo na stezce k hnutí - a to vede po obou březích.
Přesnĕ tak si to představuji.
Kdo je zvyklý jezdit ve skupince, možná to zvládne, protože Nĕmci jsou zdvořilí, ohleduplní a přátelští, ale na druhou stranu, protože jsou takoví, není to žádný nervák ani drama na té silnici.
Jen občas mírný kopeček, ale ten zrovna mĕ spíš potĕší.
jj, díky za skvělé informace. Průvody taky nemusím a hlavně budu potřebovat trochu jet, takže nějaké pořád vyhýbání, uhýbání, by se moc nehodilo do krámu. U té Sprévské bych asi vyminula takový ten oblouk, co se táhne právě k Frankfurtu a vzala to přes Spreewald víc napřímo k Berlínu, tu druhou cestu ještě promyslím a zkouknu nějaké mapy. Odra-Nisa je také možná varianta.
Ano, takhle přesně jsme to jeli, s vynecháním toho jednoho oblouku. Jen s tím, že na odbočce ze SpreeRadWeg u Neuendorfer See směrem na Kehrigk jsme zakufrovali a protáhli si cestu o zbytečných těžkých a mokrých 20 km.
http://www.gpsies.com/map.do?fileId...
Záleží odkud startuješ.
Jel jsem před mĕsícem z Hřenska do Torgau, 150 a pak druhý den 115 do Genshagenu u Berlina. Ale bez stanu, v Torgau hotel Central, 42 Eur, odečetla mi snídani, kolo v specielním skladu na pin. Super indická restaurace maskovaná za pizzerii asi 200 metrů od hotelu.
V Genshagenu ten IBIS budged. Hned naproti Mc, takže jídlo s sebou :-)
Bez ubytovacích krámů je kolo lehčí jede se rychleji, a tak se dá vlastnĕ taky ušetřit. 2x kemp je jedna noc v řetĕzci. Čili 2x 75 nebo 1x 150?
Možnost volby tu je.
Jo a ještě dotaz, kempů kolem Berlína asi bude dostatek, máte nějaký doporučení třeba někde u nějakého z berlínských jezer?
Radka i já jsme byli docela spokojeni s kempem poblíž Erkneru. I když po celodenních útrapách není moje hodnocení kempu objektivní, stačí že tam byla teplá voda ve sprše a večer mě sousedi pozvali na lahev vína.
Jak píše Petr - byla jsem v roce 2011 týden u Berlínských jezer http://www.vrstevnice.com/akce/2011/1108srpen...
a využila jsem dva kempy - spojení najdeš v odkazu. Oba byly výborné.
Slušnou alternativou ke kempům jsou hotely řetĕzce Accorhotels.com.
Dříve Etap, dnes IBIS budged, v Genshagenu (35 km od Reichstagu) 25 Eur, v centru Berlina tak za 45. IBIS budged má standardnĕ 3 lůžkové cimry, dvoulůžák plus bidlo (hodí se k sušení hadrů), sprchu a hajzlík. Baráky jsou to typizované, do pokoje se v pohodĕ vejde i kolo, projde i výtahem.
Ještĕ levnĕjší variantou jsou F1, ty ale mají hajzlík a sprchy na chodbĕ společné. Když to napočítáš, pokud jde o mĕstský výlet, je možná stejnĕ drahé píchnout se nĕkam pod střechu, S-Bahn, Metro a tak taky nĕco stojí.
Do hotýlku typu řetĕzce se rentuje vzít si varnou spirálku a netahat se s vařičem.
Po Berlinĕ se jezdína kole v pohodĕ, cyklistů spousta, šoféři ok, rovina, jde to v pohodĕ i v civilu.
Kdysi jsem to plánovala a jako zajímavá alternativa mi přišlo to tam vzít po Sprévské a zpátky po Dahmeradweg http://www.dahme-radweg.de/
Pravda, z jejího konce je to k hranicím ještě kus a už přesně nevím, jak jsem pak měla naplánované to navázání. Vzhledem k tomu, že jsem to nerealizovala, tak je to nakonec stejně jedno, když ty plány nebyly ověřeny v praxi. Každopádně by se mi tady ta turisticky "neprofláklá" trasa jevila zajímavou alternativou.