Zdravím,
uvažuji o koupi kola a nemůžu se rozhodnout zda MTB nebo silnici. Doposavaď jsem jezdil krose na kterém jsem ujel i 230 km (většinou po silnici) za den. zajímá mě zda je to možné i na MTB. Bydlím u Kolina takže labská cyklostezka je velkým lákadlem, občas výlet do Krkonoš (krkonošské boudy) a zdolávání vrcholů po ČR v rámci dovolené. Silnice pro mě znamená zdolávání dlouhých tras a rychlost a MTB zase přídu, no prostě silnice se nedostane tam kam MTB a naopak.
Potřebuju to konečně roseknout a poradit. Díkas....
Na silnicce si downhill v terenu asi nedas, ale co Ti brami na MTB jet po silnici? MAximalne si poridis druhe plaste nebo rovnou cela kola na prohazovani podle zamysleneho povrchu.
Jasně i já se stále více přilkáním k MTB.
http://www.mojekolo.cz/pells-razzer-pro-d-2012
Ujet 200 km na horáku po silnici by mě zcela jistě unavilo - přece jenom menší převodníky a i kdybych nandal užší hladké pláště, tak by to byla taková nouzovka. Já to vidím na dvě kola - MTB + silničku :-)
Na MTB jsem nejvíc ujel v jednom dni 217 km a bylo to teda nic moc.
Ja 230 km na krosu Kellys Axis z Poděbrad na Labskou Boudu a zpět.
Mě to ukázalo 219. :-)))
Bylo to na regulérních teréních pláštích - RR2,1.
Mám přímé srovnání s krosem a vyjde to +/- na stejno. Jede to skoro stejně, po takových 8-mi hodinách jízdy záleží spíš na posedu a sedle.
Bajk je podle mě univerzálnější, ale zase je někdy problém s montáží nosiče, pokud jezdíš na těžko.
Mělo to být na Hekyho - jeli jsme tenkrát spolu. :-)
Co Heky provedl, ze to musel 2 km nest na hrbete? 8-)
Asi víc "řezal" zatáčky. :-)
Takhle?
https://www.youtube.com/watch?v=haEbtHiUcBc
ok, MTB zřejmě vyhraje, už se těším na první km, vyrazím asi podle Laba na Říp
Kdybych mel mit jen jedno kolo (jsem rad, ze k tomu nejsem nucen), tak asi radeji MTB - prave kvuli te univerzalnosti.
Delsi vzdalenosti na MTB nejsou "z principu" problem. Behem lonskeho leta jsem nekolikrat jel trasu pres 200km prave na MTB (i kdyz mam vice kol a nektera blizsi silnici, to MTB bylo v danou dobu v nejlepsim technickem stavu = nejspolehlivejsi na delsi jizdu) - a bylo to v pohode. (Podotykam navic, ze az do lonska jsem dlouhe trasy vlastne nejezdil, pres 100 jen malokdy).
To kolo? Hardtail, upravy jen drobne - pohodlnejsi sedlo (takove to s vyrezem mezi pulkama), platformove pedaly (takze vubec neresim, jake boty si zrovna vzit), puvodni rovna MTB riditka, k tomu takove delsi, zahnute a dopredu vystrcene "rohy", plaste celkem obycejne - takovy ten zoufaly pokus o univerzalnost (zuby na bocich a souvisly hladky pruh na stredu behounu). Navarky na nosic byly uz z vyroby, takze bez problemu, k zadnim brasnam pouzivam jeste mensi brasnu na riditka, na drobnosti a cenne veci (da se rychle odcvaknout a vzit ssebou, da se v ni hrabat za jizdy).
Toz asi tak. :)
Mohl bych mozna jeste dodat, ze ze specielni cyklovybavy pouzivam jen kalhoty (a vetsinou jen na ty delsi jizdy), jinak jezdim v lete vetsinou v tricku/letni kosili a nejcasteji v sandalech. Co se paliva tyce, tak nejvic na vodu, caj, obcas pivo, normalni jidlo a rychlejsi zdroje energie typu tatranka.
Jasne, to uz nepatri k vyberu kola... jen, kdyz uz jsem se rozkecal, si dovoluji pridat trochu obecneji neco do pranice ohledne tech dlouhych tras (taky se to sveho casu resilo, jestli to teda jde bez iontaku nebo ne). :)
Rozhodne nerikam, ze na vybave (atd.) nezalezi... jen se snazim naznacit, ze podle me osobni zkusenosti neni tim hlavnim ani zakladnim, i kdyz se to dneska casto leckde tvrdi.
(Jak rikaji cinani, jen spatny kaligraf se vymlouva na svuj stetec). :)
Takze... na zaver - pokud chces univerzalnost, MTB je asi nejlepsi zaklad.
taky chci letos Poděbrady - Luční b. - Poděbrady v jeden den...
No a výhodou horáka je taky to že se dá na něj navěsit tolik věcí že nemusíš pospíchat aby jsi to ujel za jeden den, ale můžeš si to rozložit na několik dní a pěkně se kochat jako pan doktor z vesničky.
Tak teď me totálné dostalo toto: http://www.bezvakolo.cz/110198-peloton-race-triple
Prostě nádhera
Jaký je váš názor.
....s berany do terénu :-((
Už jsem se definitivně rozhodl, pořídím silnici a začnu se věnovat vyprahlému asfaltu.
...já bych šel do treku nabo crossu- pro variabilnost- pokud se nechceš věnovat soutěžnímu sportu....
Pěkný. A co takhle cyklokrosku? S ní se dá i po horších cestách - šotolina, polňačky. A když budeš mít ještě jedny kola se silničními plášti, tak jen přehodíš a máš i silničku.