Ahoj všem,
nedávno jsem si vzpomněl na Vaříka, na podzimní a zimní výlety super věc - ať pěšky nebo na kole. Pamatujete na něj? A používáte ho ještě někdo? Já ten starý už nepoužívám, mám na něj vzpomínky a nechci riskovat ztrátu, ale v družstvu co ho vyráběli našli na skladě poslední kus, už jede ke mne, tak Vařík opět ožije :).
Je to super věcička, malinký, funguje dobře a lepší než tahat plynovej vařič + bombu + ešusa...
pro ty, co taky nevědí vůbec o co jde, tak aby nemuseli googlit jako já :-)
http://www.svetoutdooru.cz/clanek/?107612...
To jsem si myslel,že pamatuješ víc.:-)
já jezdíval s něčím takovým:
http://www.military-land.cz/cesky-varic-lihovy...
možná ho mám ještě někde doma vespodu skříně i s nějakou zásobou tuhého lihu:-)
Kdysi mi takový ukradli i s konzervou v ešusu na Mohelnickém dostavníku... Jinak kamarád Seton jezdí s vařičem na tekutý líh památeční výroby furt. Variantu na kostičky vozím pořád. Syna sem na tom učil vařit ve stanu :-D Průvan stanem jsme pak museli mít celou noc :-))
v době, kdy jsem začínal jezdit na vandry jsme měli vařiče na pevnej líh snad všichni. Na tekutej to prostě byla pitomost. Nebylo by palivo k vaření, vždycky by se to vychlastalo... :-)
To jste měli zdroj lékařského lihu (bez benzínu), nebo jste chlastali denaturák?
Mě smrad pevného lihu vždy vadil, když to navlhne, tak to prská a střílí, ve stanu nebo na seníku nepoužitelné.
Dodnes mám Horal (ten se dosud vyrábí), a loni jsem si vyrobil něco takového:
http://www.youtube.com/watch?v=74n6HptoyF0
Výkon má cca stejný jako Horal, ale nějak špatně mi chytá, a občas zhasne, nemám vychytaný hořák. Chce to víc experimentovat, akorát po dvou pokusech za večer (na jeden pokus jsou třeba dvě plechovky od piva) si připadám jak průtokový ohřívač...
Denaturák jde pít zředěnej čajem, když nic jinýho není.
zdroj informací na výrobu vařičů http://zenstoves.net/Stoves.htm
i tenhle jsem vyzkoušel http://jwbasecamp.com/Articles/SuperCat/index.html
Mám "vůni" pevného lihu spojenou s žehličkou na lyže. Pamatuje tady ještě někdo tyto žehličky, ze kterých při pohybu po skluznici lyže krásně plápolaly plameny?
Jo a "vařík" jsme měli taky.
Nejméně jednu žehličku na tuhý líh ještě mám. V největší nouzi na chatě bez elektřiny ji lze použít nahřívanou na kamnech nebo na plynovém vařiči. Ale zapálit v ní líh a pak s tím jít na skluznice, k tomu jsem nikdy nenašel odvahu...
Lihovej vařič jsem měl a je to k ničemu, v porovnání s plynem nebo benzínem. Je to slabota, hrozně pomalý a nedá se to pořádně regulovat.
A to se nebavím o tom na pevný kostky. Ten je tak akorát dobrej na rozdělání ohně z mokřejšího dřeva. Ale uvařit na tom něco víc než trochu vody se nedá. A musí bejt v dokonalým závětří, jinak ani to.
A vařit ve stanu se dá na plynu taky, ale člověk ten svůj stan nesmí mít moc rád, anebo mít levnej stan. (vařit = příloha + maso, omáčka, apod. děsně to smrdí, jde z toho pára a navíc to i někdy prská kolem sebe mastnotu, ale ohřát litr vody se jakš takš dá při slabším výkonu)
A co předkrm, polívku a zákusek?
Většinou zeleninovej salát k jídle a zákusky jsou průběžně během dne.
Jako správnej vidlák jím minimálně 6x denně. Teplý jídlo ale tak 1x - 2x :-)
No a ještě jsem měl dva lihový vařiče. Jeden měl nádržku a dlouhou trubičkou to gravitačně teklo do hořáku. Bylo to celý mosazný. Asi veterán
A potom tlakovej s taky mosaznou nádržkou pod vařičem. Ten se teda reguloval líp. A taky pěkně hřál, měl snad 3 kW na plnej výkon. Ale byl hodně velkej. Na kolo nic moc.
To já jsem třeba úplně jinej, na kole toho sním děsně málo, ráno vyjedu na lačno, po cestě sním dva sojový suky nebo podobný sušenky, k obědu mne stačí krajíc chleba, sýr a paprika, svačinu zaplácnu sušenkou a k večeři kudrnatá polívka. Na kole moc jíst nepotřebuju, asi proto mne stačí ten na pevnej líh :). Potřebuju vařit hlavně čaj, bez teplýho jídla se s klidem obejdu, ale den bez čaje? To radši den bez jídla...
kudrnatá polívka - to je nádhernej název! Budu s dovolením používat. :-)
no tak to ti závidím, já jak na kole pořádně nejím, tak mi druhej den dojdou síly, třetí den bych už asi umřel hlady
na čaj pro jednoho po ránu by to stačilo,ale já třeba vypiju 5 litrů čaje za den, když je chladněji, na pozdim a najaře už třeba jen tři, čtyři a v létě stačí i litr
A jak to děláš po takovejch třech týdnech na cestě? Já už takový pátý den mám furt hlad, ať jím cokoliv kdykoliv. Ta fotka dole vlevo je snídaně před vyjetím.
Tak to znamená, že jíš málo. Anebo začneš trpět nechutenstvím :-)
Základem je rozmanitý jídlo a vobčas pořádně smažený jídlo, naložený maso, hranolky, krokety apod. a to ti hned spraví chuť.
Aspoň jednou tejdně palačinky s čokoládou, šlehačkou, kompotem a zmrzlinou, teda když nejni zrovna zima, na posílení sladkej chuťovejch buňěk.
Taky je dobrý jíst často zeleninový saláty s majonézou a jogurtem, aby po jídle odlehlo a mohlo se za chvíli pokračovat (v jízdě):-)
No a občas je taky dobrý ugrilovat něco na ohni, abys skrásněl a zvýšila se ti inteligence.
Hlavně nejíst čínský polívky, nežít jen z instantního a neodříkat si sladký a bombóny. To se potom z cesty stane utrpení a člověka přejde cuť žít...
No a dostatečně pít, protože jak to pozoruju, lidni hrozně málo pijou.
kdyby to, co píšeš byla podmínka cestování, nedostal bych se za branku :-)
Jenže ty seš býložravec, ty to máš úplně naopak než normální lidi :-)
Ty tady raděj moc o normálnosti nemluv. Já nejsem býložravec a kdybych se zkusil podle tvých rad stravovat v normálním životě (ne při cestě na kole), tak by mi bylo minimálné špatně. Kdybych to zkusil při nějakém sportovním výkonu, tak se asi rovnou poseru.
Tak asi nemáš v pořádku žaludek. Pak musíš držet dietu a omezovat se. :-)
Je fakt že já vypiju za den tak 6 litrů vody a 1-2 litry koly/fanty. Tohle sladký pití mne dodává energii líp jak jídlo. A čaj já neliju po litrech, ten si vychutnávám :). Udělat 5 litrů čaje by mne vyšlo docela draho a trvalo by to sakra dlouho, kupuju jen hodně kvalitní sypanej a připravuju ho v zhongu o objemu cca 0,8 deci :).
Ale ne, ten na pevnej líh fungoval docela dobře. Vařili jsme na tom normálně v kotlíku pro 8 lidí. V horách, v poměrně drsných podmínkách, špatným počasí... Pokud jde o vítr, bylo to lepší než leckterej plyňák.
Akorát zásoba paliva třeba na tři týdny se pronesla, ale ve srovnání s plynem to zase tak zlý nebylo (srovnávací tabulky najdeš tuším u Pavlíčka).
Nevýhodou těch vařičů byl smrad, nižší výkon a riskantní vaření na zvlhlým lihu ve stanu. Výhodou naproti tomu láce a stoprocentní spolehlivost - nehrozilo, že tě to zradí.
Takže shrnuto: taky už vozím plyn, ale že se na tom nedalo vařit, to není pravda. Dalo, a mělo to i výhody.
No jéje. Mám Vaříka i tu "postýlku" a občas je ještě i použiju. Jiný vařič ani nemám a nikdy jsem neměla. Pravda, ani nevařím, jenom maximálně přivádím vodu k varu. No ale naposledy jsem i tu "postýlku" nechala doma a vařič nad pevný líh jsem si stavěla z kamenů.
Nejradsi varim v kamnech, tomu se proste nic nevyrovna :-)
http://cyklopoustevnik.rajce.idnes.cz/Scotland...
http://cyklopoustevnik.rajce.idnes.cz/Scotland...
http://cyklopoustevnik.rajce.idnes.cz/Scotland...
No asi budu zase v opozici, ale horší je už jen normální vohniště :-(
To je jako kdybych řekl jezdím na ukrajině protože se jí nic nevyrovná a je to pravda :-)))
Měl jsem podobnej krám vyrobenej z hliníkovýho plechu i s regulací plamene, ale bylo to jen pro "exhibici" při společnejch projížďkách. Všechno bylo zadehtovaný, vočuzený a smradlavý. Měl jsem na vaření extra krabici ve který to zapáchalo jak v pekle :-)
Myslim ze hodne zalezi na zpusobu a filosofii cestovani, z toho se pak odviji i nase potreby (ne vsichni mame stejne) a nejruznejsi ocekavani, coz se pochopitelne tyka i vareni :-)
http://www.kalimera.cz/skladaci_kaminka.html
Jojo, už dlouho se rozhoupávám k tomu, abych si je taky udělal... Dík za nakopnutí, venku prší, jak to půjde, zmizím v dílně. :-)
mě se líbil tenhle:
http://www.nimblewillnomad.com/stove.htm
do nějakýho vlákna na něj dával odkaz Brum.
Asi ho fakt udělám. Zatím čekám až se odněkud vynoří vhodný materiál...
Co si představuješ pod "vhodný materiál"?
no, napadl mě nerezový plech na lednici, že by mohl být dobrý, tak čekám, až se vrátí nějakýá nerezka ve formě vraku :-)
Brum myslím říkal že to řezal ze starý krabice na počítač, to bys zrovna ty mohl mít jako materiál dostupnější :-)
Hele tu bych tu mohl mít taky :-)
Však jo, normální vohniště je nejlepší. Hlavně proto, že ho nemusíš vozit s sebou. Jeho problém spočívá jedině v tom, že ne všude si ho můžeš udělat. Tohle je řešení. Aspoň pro mě ano.
Ohniště si prakticky všude udělat můžeš.
Tady tvrdi opak (teda pokud se nechces hadat o rozdilu muzes a smis)
http://www.svetoutdooru.cz/clanek/?108365...
"Tábořit v lese je zákonem zakázáno (kromě vyhrazených míst) a rozdělávat oheň jakbysmet (§ 20 odst. 1 písm. k) zákona č. 289/1995 Sb., o lesích)"
Je rozdíl mezi "smíš" a "můžeš";-)
Ono teoreticky je "ohniště" i vařič nebo vařík, šlehá tam prostě plamen...
Teoreticky snad, praxe je vsak nastesti, alespon z mych dosavadnich zkusenosti, ponekud jina. Neni totiz ohen jako ohen. Parkrat se mi stalo ze mé vetsinou dobre utajene nocleziste prozradil kour z kamen – po chvili vzdy pribehnul budto sklebici se farmar majitel pozemku, nebo podobne naladeny spravce lesa, - s ocividnymi umysly nakopat vetrelce do zadku. Pak ale uvideli kamna s poustevnikem :-), coz je pokazde vsechny do jednoho naprosto odzbrojilo - dali jsme tradicni rec odkud kam, posedeli, roztali, a domu uz se zase vraceli s usmevem na tvari :-). Kamna se mi tak skvele osvedcila jako prostredek co boura ledy a dela pratele z nepratel :-). Nehlede na to ze vareni v nich je mnohem efektivnejsi nez na otevrenem ohni – je to rychlejsi a i spotreba dreva je mnohem mensi.
Podstavec při transportu rozebíráš a vkládáš do varného kastrolku?
Presne tak, vsechno co vidis na
http://cyklopoustevnik.rajce.idnes.cz/Scotland...
se po rozebrani (2 dlouhe srouby) vejde do litroveho kastrolu ve kterem varim.
1) Nejdriv stoceny plech z podstavce, jehoz vysku jsem navrhnul tak aby akorat zapadnul do hrnce.
2) Pak vlastni topeniste zaobalene v pytliku, aby to co ted prijde dovnitr (lihovar, maly trychtyr na slevani lihu, plotny, stahovaci srouby, sirky, slozena lzice a vidlicka, dratenka) bylo od zaspineneho topeniste oddeleno.
3) Shora priklopim poklici uchem dovnitr, na jejiz obrubu ted krasne licuji vicka od primalexu.
4) Cele to pak soupnu do pevnejsiho pytle spolu s rukavicemi pro manipulaci s rozzhavenymi kamny, a je sbaleno. Zabere to presne ten samy prostor jaky by zabral varny kastrol sam o sobe - mozna o centak vic diky primalexovym vikum ktera jedina jsou prichycena zvenku :-).
Jo a jeste grilovaci mrizka z repracku – ta presne zapadne do sterbiny mezi viky od primalexu :-).
V Novinkách outdooru byla zmínka o dřívkáči i o tom, že ho táta jednoho z redaktorů "okopčil" (p. Bachtík). Domluvil jsem se s nimi, na jakési výstavě prohlédl a usoudil, že tak zručný nejsem.
Takže jsem svořil dřívkáč, souběžně s Condorem a přesně totéž. Včetně toho dmychadle - v Kauflandu tehdy měli rozfoukávače ke grilu (mechanické). A protože ozubená kolečka (plastová) zákazníci při zkoušení "ometli", koupil jsem jich tehdy 5 kusů (po cca 10 Kč). K tomu motorek co měl točit grilem, snad za 20 Kč.
Vozím s sebou smaltovaný kastrůlek - vařič se do něj beze zbytku vejde. Navíc - smalt, očouzený se snadno očistí otřením o trávu.
Závodil jsem se synem (má VAR), kdo dřív uvede do varu 1 litr vody. Když jsem měl zatopeno, zvládl jsem to za polovinu času, který potřeboval on.
Jinak kdyz nekdy vyjimecne varim na lihu, tak to jde samozrejme i ve stanu. Tusim ze ten lihovar co jsem kdysi u meho oblibeneho prazskeho vetesnika (ul. Anny Letenske na Vinohradech) za par kacek koupil je zrovna Horal. Originalni podstavec jsem ale nahradil vlastnim zavesnym udelatkem, aby licoval do meho topeniste :-)
to se mi líbí!
Plánuju vyrobit skládací podle jednoho odkazu co do nějakýho vlákna dal Brum.
Mě by se líbil víc tenhle
http://www.kuenzi.com/home_e.htm
ono je to v podstatě hodně podobný. Tohle je vymakanější s těma pantama, ale zase náročnější na výrobu. Tam u toho se mi líbí ta jednoduchost, že to dokážu udělat snad i já. Navíc v tom odkaze byl i rozkres jednotlivých stran v měřítku 1:1 a tedy to stačí jen obkreslit a vyříznout...