Zdravím, právě plánuji jídelníček na 10 dní v kempu v italských horách, kam jedeme i s 1,5 roční dcerkou. Další cesty budou jistě následovat (na kole i pěšky, příští rok s dalším prckem) – vloni byla malá vesměs kojená, takže jsem to nemusela řešit;o). Nemáte nějaké šikovné tipy na jídlo, které je nepříliš náročné na skladování i přípravu (kombinace stan+VAR+batole;o), relativně skladné, bez přílišné chemie a bez ořechů (alergie) – zato však dostatečně výživné a „zdravé“. Zatím mám na seznamu vločky (pro rychlejší přípravu doma namelu, pak stačí jen dohnat do varu), dětské i jiné kaše, sušenou zeleninu, ovoce, zavařené domácí maso do začátku. Počítám i s dokupováním na místě, ale spíš z domova vyzkoušeného ovoce/zeleniny či jogurty na svačinky případně na polívku. Nějak mi chybí nápady na recepty ne na sladko - musím z toho nasytit i manžela-(maso)žrouta (dosud jsme na cestách řešili instantama či hospodou, což už si teď nelajznu…). Navíc si netroufnu zkoušet nic moc „nového, nezvyklého“, co by mohlo vyvolat alergii (další noc s malou v nemocnici už fakt nemusím). Jo, a příšera malá mi plive kuskus a rýži (ale zas možná, když je hlad, i husa je dobrá, že;o). Díky všem za tipy.
Hm, až do poslední věty jsem měl v úmyslu napsat ti kuskus a rýži... :-/ Tak nic.
Hele, já jsem taky masožrout a sladký jídla nemusím, ale štangle dobrýho salámu se dá nakrájet do čehokoli (těstoviny se zeleninou, rizoto) nebo osmahnutá přiložit třeba ke kaši. Pokud nechcete dávat tvrdý salám malé, není problém ho přidat pouze do tatínkovy porce :-)
Osobně jsem pro zdravou stravu, ale myslím, že vliv to má pouze dlouhodobě - deset dní chemie nikoho nezabije...
Díky za tipy (třeba ty rybičky mě nenapadly, a to jsem v rybárně min. jednou týdně). A na konzervy zkusím kouknout obecně -je fakt, že už jsem je dloooouho nepoužívala, třeba šly s dobou...
Jinak se na testovacím víkendu na Šumavě ukázal jako nejlepší recept ten "sousedovic kráva lepší mléko dává" - malá se dle toho stravovala téměř výhradně. Bohužel mi to problém vaření neřeší, neb sousedovic děti se řídili tímtéž (ale zas je pravda, že sousedovic malý pozře prakticky cokoliv - právě dnes mi tu okusoval molitan;o).
Tak jdu mlít vločky a pak sem hodím osvědčené recepty - třeba se někomu šiknou. Ale jedem až za 14 dní, takže kdyby ještě někoho něco napadlo...
nejsem si jistej, co jí nebo nejí 1,5 roční prcek...
Já jím na cestách chleba, máslo a podle roční doby buď čestvý nebo sušený ovoce. Když jedu na kole, tak není problém k tomu dokupovat čerstvý sýry a zeleninu. Máš tím pokrytý v podstatě všechny složky potravy a je to rychlý. Když s sebou táhnu vaření, tak vařím většinou kuskus(což té tvojí nechutná) a jáhly, protože to je rychle vařený. Nacpu do toho nějaký koření a česnek a cibuli, někdy sejra....
Deset dnů bych nějak významně neřešil...
To je to - s většinou syrové zeleniny si ještě příliš neporadí (vyjma rajčat, ale to bych pak nejen oblečení prala ještě měsíc). Takže zeleninu stejně musím plus mínus vařit;o(. A pečivem je už ted schopná se tláskat ve velkém, takže se snažím ho omezovat, aby mi jedla i něco jiného (proto řeším vaření, aby se mi po 10 dnech nenaučila baštit jen rohlíky a chleba). Navíc - zelenina a pečivo zas jaksi neuspokojí tatínka (a když bude mít tatínek instant, tak co asi bude chtít dcerka - a to jsem kdysi kdesi četla, že vlastní názor mají děti až tak od tří let - blbost;o). Uvidíme...
ahoj, já bych to vůbec nedramatizovala. my berem normálně takový ty těstoviny s omáčkou, sušený, co se zalijou vodou a povaří. A další, tomu podobný běžně dostupný konzervy a pytlíky..... To během deseti dnů neublíží nikomu. Ale hlavně to prokládáme místními specialitami. Itálie není žádná riziková země a rok a půl staré dítě snad jí vše, ne? Naše dcera jedla na půl roce maďarskou kuchyni, syn na roce italaskou (co je špatného na pizze a těstovinách?) ve dvou a třech letech jedli černohorské speciality přímo na ulici. a vše ok.
Když ty těstoviny mě zrovna netrápí - kor v Itálii by to bylo vození dříví do lesa, ale jíst je 10 dní... A instanty nechci - jsem ve 4. měsíci a ty by mi asi opravdu neudělaly dobře;o( (navíc jsou vesměs těstovinové/rýžové, pro dva lidi, což je málo,a vaří se skoro stejně dlouho jako "normální" jídlo). ALe zato mě napadly chlupaté knedlíky/noky/halušky - brambory tam seženu, mouku vezmu (kdoví, co bych tam byt se slovníkem koupila) a něco se do nich namíchá.
Ve 4. měsíci se ještě drkotáš na kole ??? Nechápu, kdo chce kam...
Mno, s tou první jsem na kole jezdila do práce cca do 6. měs, neb mi to přišlo bezpečnější a pohodlnější než se rvát v MHD - a bylo to i rychlejší. Ale nepřeháníme to, s věkem a pupkem přeci jen lenivím;o). Navíc budem drandit asi hlavně pěšky, v tempu dětí, takže pohodička.
Já teda nevím, ale jedeš na dovolenou, ne?
"brambory tam seženu, mouku vezmu"....
já i doma dělám bramborové knedlíky z prášku, jen přileješ vodu! a gnocci, což je skoro to samý, prodávají hotové, zalisované, jen hodíš do vody. Určitě tam budou konzervanty, ale to bych se z toho zbláznila, abych to sledovala. Radši si užívám života a na dovče obzvlášť.
A v itálii přece nevaří jen těstoviny.
No vidíš, to jsou přesně ty tipy - noky mě taky nenapadly, a to je dom občas kupuju. A ty halušky/chlupatý knedle - když mě maminka zmlsala domácíma, a ta příprava není o tolik náročnější (knedle nevařím, na ty jezdíme k babičkám, kaaždá je specialistka na jiný druh, tak co se namáhat;o).
Ještě si vzpomínám, co psal loni Zazvur (ten fousáč - borec z ostravska, co dojel na lehokole do Paříže a zpět). Uvařil ovesné vločky a zamíchal do nich nakonec práškovou instantní kávu. Chystám se to letos vyzkoušet, docela mi to zní dobře. Pro děti by možná mohla být bez kofeinu. Zazvur, jestli jsi tu, tak mne prosím doplň. :-) Díky.