reklama

Dnes byla spuštěna „Praha cyklistická“

Dnes odpoledne odstartovala svoji vernisáží putovní výstava „Praha cyklistická - návod k použití města“. Pomyslnou pásku přestřihl primátor hlavního města Pavel Bém.

Foto: NaKole.cz

„Podíl cyklistické dopravy se v Praze v posledních letech výrazně zvyšuje,“ řekl v úvodním uvítání pražský primátor a svoje tvrzení hned doplnil několika čísly. „V roce 2002 jezdilo v pražských ulicích na kole 0,4 % lidí. O šest let později v roce 2008 jezdí 1,5 % lidí, celkový průměrný počet cyklistů byl v roce 2008 18 150.“ Protože začlenění do stávající uliční sítě může působit problémy, je podle pražského magistrátu nutné šíření osvěty mezi samotnými cyklisty, ale i řidiči a chodci.

Výstava přináší praktické informace pro jízdu Prahou na kole i bez něj. „Praha cyklistická není seznamem úspěchů při budování pražské cyklistické infrastruktury. Je o tom, proč červené pruhy končí uprostřed Štefánikova mostu, jak se chovat v těch podivných cyklochlívcích na křižovatkách nebo proč je cyklostezka někdy cyklotrasa a někdy zase ne,“ píše v pozvánce Komise Rady HMP pro cyklisticku dopravu. Autoři výstavy sami pravidelně kolo na cesty po Praze používají, a tak vycházeli kromě manuálů také ze svých vlastních zkušeností.

Otevírání výstavy se zúčastnil také pražský radní Petr Štěpánek, který používá jízdní kolo pravidelně ke svým cestám do práce. „Vývoj cyklistiky v Praze za posledních několik let jasně ukazuje, že se posouváme od rekreační aktivity k plnohodnotné dopravě,“ řekl před slavnostním zahájením.

Výstava je členěna do 12 panelů podle jednotlivých témat, např. chování cyklisty v dopravním prostoru, cyklotrasy, cyklostezky, vyhrazené jízdní pruhy a prostory a další používaná řešení při tvorbě cyklistické infrastruktury. Součástí výstavy je také její sešitová verze ve formátu A4, která bude k dispozici zájemcům o tuto problematiku jednak na výstavě, a dále v informačních centrech magistrátu a městských částí.

První instalace putovní výstavy bude přístupná od 16.3. do 30.4.2009 ve výstavním prostoru budovy Magistrátu hl. m. Prahy v Jungmannově ulici (u vchodu z Charvátovy ulice od stanice metra a zastávek tramvají „Národní třída“). Následně bude postupně instalována ve vestibulech metra po dobu několika měsíců.

O hodnocení jsme požádali Pavla Poláka, předsedu Komise pro cyklistickou dopravu HMP, která se stará o realizaci cyklistické infrastruktury v Praze. „Je to potřebná a dobrá akce,“ řekl nám o právě zahájené výstavě. Podle něj právě vznikl v českých podmínkách první manuál, který radí, jak se chovat ve sdíleném dopravním prostoru. „V současné době oslovujeme školy, tištěnou verzi dostane k dispozici policie a všechny městské části. Myslím, že to je dobrý start pro další rozvoj,“ dodal ještě.

Další informace:
Pozvánka na výstavu
Aktuální čísla ke stavu cyklistické dopravy v Praze

Fotogalerie

Výstavu zahájil primátor Pavel Bém. V pozadí je Pavel Polák, předseda Komise pro cyklistickou dopravu HMP Otevření se zúčastnil i radní Petr Štěpánek Pavel Polák, předseda Komise pro cyklodopravu Pan primátor vyzkoušel také jedno z přítomných kol.
redakce NaKole.cz, 16.03.2009
Blogy

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 9. část

 ()
Už se nám to pomalu chýlí ke konci Začal čtvrtý týden našeho putování. Chtěla bych psát o tom, že mám tohle období ráda. Fyzička je zpět, člověk něco málo pohubl, cítí se skvěle a každý kopec vyjede jako nic... Ale ouha, místo toho ho pobolívá břicho, a... no však to znáte. Tolik já a děti, my na…
Peggy | 10.06.2024

Z Drásova do Říma

 ()
Z Drásova do Říma, květen 2024 Po cestě 1000 km Polskem podél Baltu a Odry a Z Lince do Budapešti přes Alpy si tady odložím další kousek svých cestovních deníků... Tak tenhle cíl zrál už docela dlouho. Už ani vlastně nevím jak k tomu došlo, ale jednoho dne sedím s Radkem na pivě, koukáme do mapy.cz…
Monolema | 06.06.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 8. část

 ()
Civilizace po Kyrgyzsku Mysleli jsme, že na noc zůstaneme někde blízko sedla, ale nakonec jsme ujeli ještě 11 kilometrů a klesli do 2700 metrů. Kolem uhelného dolu nocleh možný nebyl, nenašli jsme žádné rovné místo a navíc vše bylo pokryto vrstvičkou šedého prachu. A ani mezi zaparkovanými…
Peggy | 02.06.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 7. část

 ()
Sonkol, zázraky na počkání nebo do tří dnů Kratičké intermezzo - které se přihodilo úplnou náhodou, přesně mezi psaním 6. a 7. části Miluji takové ty nádražní či vesnické knihovničky, kde se lidi zbavují starých knih. Většinou to bývají nějaké blbosti, ale už jsem v nich párkrát narazila na…
Peggy | 26.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 6. část

 ()
Naše první třítisícovka Slibovali jim ráj na zemi a místo toho je čekala jen pustá step. Tak zní úvod příběhu bratrské pomoci zhruba tisícovky Čechů a Slováků, kteří se v letech 1925-32 vydali pomoci budovat Kyrgyzskou socialistickou republiku, tehdy už jako součást Sovětského svazu, v rámci…
Peggy | 20.05.2024

O čem se mluví:

Cestování na kole Co vás zaujalo 279 před 11 minutami
Technické rady Jaký materiál brzdových destiček zvolit? dnes v 18:26
Štafeta NaKole.cz Štafeta Via Czechia centrál 2024 dnes v 10:03
Cestování na kole nabídka nebankovní půjčky dnes v 03:26
Ostatní – cyklo Jaké to bylo? - 148 včera v 22:32
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 22:28
Elektrokola SAVA Deck 9.1 - motor Shengyi CMT03 včera v 18:24
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

449 cyklistů (9 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 9. část

Už se nám to pomalu chýlí ke konci Začal čtvrtý týden našeho putování. Chtěla bych psát o tom, že mám tohle…
Peggy | 10.06.2024

Z Drásova do Říma

Z Drásova do Říma, květen 2024 Po cestě 1000 km Polskem podél Baltu a Odry a Z Lince do Budapešti přes Alpy…
Monolema | 06.06.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 8. část

Civilizace po Kyrgyzsku Mysleli jsme, že na noc zůstaneme někde blízko sedla, ale nakonec jsme ujeli ještě 11…
Peggy | 02.06.2024