reklama

Elektrické koloběžky ovládají svět: Jak se na jejich provoz dívá legislativa?

Elektrické koloběžky se za posledních pár let staly jedním z nejoblíbenějších dopravních prostředků napříč světem. Setkat se s nimi můžeme nejen ve městě, ale i na výletech v přírodě. Jak už tomu ale bývá, s rostoucí oblibou přišly na řadu i jejich regulace. Jak se k používání elektronických koloběžek staví česká legislativa?

Foto: zdroj: Unsplash

S elektrickou koloběžkou ušetříte čas i peníze

Pro začátek si povíme něco málo o tom, co jsou to elektrické koloběžky. Ve zkratce se jedná o běžnou koloběžku, která je poháněna elektromotorem. Jde tak o další pokus, jak alespoň trochu ulehčit životnímu prostředí. Tento nový dopravní prostředek totiž nevypouští do ovzduší žádné emise.

Popularitu si vysloužil především díky své flexibilitě a rychlosti. Jeho uživatelé už nemusí trávit čas v dopravních zácpách nebo se mačkat v přeplněném MHD. Kromě toho mohou na místo určení dojet za pár minut a zároveň ušetřit nemalé peníze za benzín či parkovné.

Tohoto trendu si všimli i v některých městech, kde se běžně můžete setkat s takzvanými sdílenými elektrokoloběž­kami. Ty jsou určeny pro všechny občany bez rozdílu, kteří se tímto způsobem mohou snadno pohybovat po městě. V souvislosti s tím se snižuje i počet aut na silnicích, což přispívá k rychlejšímu a plynulejšímu provozu.

Pro koloběžkáře platí stejná pravidla jako pro cyklisty

Pokud jste se rozhodli, že sobě nebo někomu ze svých blízkých pořídíte elektrickou koloběžku, měli byste se nejprve seznámit se všemi předpisy. Stejně jako jiné dopravní prostředky je i tento součástí silniční dopravy, která se řídí zákonem o silničním provozu.

V něm stojí, že je koloběžka svojí podstatou považována za běžné jízdní kolo. To znamená, že se při jízdě na ní budete muset řídit stejnými pravidly jako cyklisté. Ve výsledku se tak s koloběžkou nesmíte pohybovat na chodníku, ale pouze na silnici či cyklostezce.

Na nich smíte jet maximální rychlostí 25 km/h. Při jejím překročení vám může být udělena pokuta. Během jízdy byste měli dbát i na svoji bezpečnost. Případným zraněním můžete předcházet nošením ochranné přilby nebo chráničů. Odborníci doporučují nezapomínat ani na reflexní prvky, díky kterým vás řidiči uvidí i v noci.

Není koloběžka jako koloběžka

S rostoucími počty nehod způsobených nezodpovědnou jízdou na elektrických koloběžkách se rozhodla většina zemí včetně ČR začít jednat. Nově nesmí parametry tohoto dopravního prostředku překročit stanovené limity.

Konkrétně se jedná o maximální rychlost 25 km/h a maximální výkon 250 W (u dodatečně namontovaného motoru to je 1000 W). Pokud je jedna z těchto hodnot vyšší, je elektrická koloběžka automaticky považována za motocykl.

K jízdě na ní tedy potřebujete řidičský průkaz minimálně skupiny AM, registraci, platné STK a povinné ručení. Mimo to s ní budete moci vyrazit pouze na silnici, a to zásadně s ochranou přilbou. V opačném případě se pravděpodobně nevyhnete pokutě nebo dokonce ztrátě řidičského průkazu.

Jak si sjednat povinné ručení na elektronickou koloběžku?

Na začátek je nutné říct, že něco jako povinné ručení na elektronickou koloběžku prozatím neexistuje. Místo něj budete muset sáhnout po běžném pojištění motocyklu. To si můžete sjednat u většiny tuzemských pojišťoven online nebo na pobočce.

Jeho sjednáním předejdete problémům při platbě za vzniklé škody, které napácháte případnou nehodou. Cena povinného ručení se odvíjí od velikosti a parametrů samotného dopravního prostředku. Zpravidla však počítejte s částkou okolo několika stovek korun ročně.

S jeho výběrem vám mohou pomoci specializované srovnávače, které dokážou v řádu několika minut porovnat všechny relevantní nabídky na trhu. Podle výsledků si pak můžete vybrat, které pojištění pro vás bude nejvýhodnější.

- inzerce -, 22.12.2021
Blogy

Centrální stezkou od západu na východ 1

 ()
Loni v dubnu jsme úspěšně projely Stezku Středozemím. Pochopitelně nám to dodalo odvahu k pokusu o zdolání Centrální stezky. Na podzim tak začala pomalá příprava trasy, znovu inspirovaná trasou Via Czechia. Určit termín cesty jsme zatím nedokázaly, zvolily jsme proto i tentokrát ubytování v…
Aar | 27.08.2024

Samotářská cesta skrz Polsko k Baltu

 ()
Tak jako každý rok, přichází čas, kdy manželka odjíždí na týdenní workshop BTZ neboli Bělotínský týden zpěvu a já mám zase příležitost uskutečnit nějaký cyklovýlet podle vlastního gusta. Tentokrát bych chtěl zkusit, jak zvládnu něco delšího, jak zafunguje legendární kožené sedlo Brooks a jak mi…
Pavel63 | 19.08.2024

Slovakia Divide 2024

 ()
Pokud sledujete scénu s vícedenními závody na kolech, určitě jste zaznamenaly, že cokoliv s označením „Divide" slibuje hodně dlouhou vyjížďku. Podobných Dividů jsem projezdil už několik a letos jsem si chtěl vyzkoušet ten slovenský. Parametry závodu nejsou pro nováčky. Téměř 700 kilometrů a přes 15…
Fabulator | 14.08.2024

LABE - Proti proudu

 ()
  "Ty, Monolema, kam jedeš letos na dovolenou, zase na kolo? To ti ten Řím nestačil?""...ne, jedu na vodu..."   Už to chtělo se trochu odměnit, a projet se nějakou "kočárkovkou". Sjezd Labe byl jasná volba, ale pro prostudování webu se ukázalo, že Labe se v Česku sjíždí, ale v Německu (kvůli větru…
Monolema | 13.08.2024

Alpe Adria cycling route červen 2024

 ()
Cesta V červnu 2024 jsem se dohodl se synem, že za nimi na jejich dovolenou do Chorvatska do Privlaky u Zadaru dojedu na kole a pár dnů tam s nimi pobudu. Jelikož jsem nesehnal partnera, tak jsem se rozhodl jet sám. Ve svém věku 67let jsem nevzbudil synovu vysokou důvěru dojezdu, ale ani odmítnutí,…
Brahma | 16.07.2024

O čem se mluví:

Cestování na kole Do Montpellieru před 2 minutami
NEcyklo Co vás zaujalo 280 včera v 23:41
Vyjížďky, srazy, akce Mezinárodní setkání lehokol Česká republika včera v 21:56
Ostatní – cyklo Stav našich vodníků - 3. včera v 06:51
Jaké to bylo - 150 včera v 06:36
Vyjížďky, srazy, akce Podzimní sraz Nakole 2024 30.08.2024
NEcyklo Ukrajina 45 30.08.2024
Nejlepší vtip 54 30.08.2024
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

290 cyklistů (6 přihlášených)

Centrální stezkou od západu na východ 1

Loni v dubnu jsme úspěšně projely Stezku Středozemím. Pochopitelně nám to dodalo odvahu k pokusu o zdolání…
Aar | 27.08.2024

Samotářská cesta skrz Polsko k Baltu

Tak jako každý rok, přichází čas, kdy manželka odjíždí na týdenní workshop BTZ neboli Bělotínský týden zpěvu…
Pavel63 | 19.08.2024

Slovakia Divide 2024

Pokud sledujete scénu s vícedenními závody na kolech, určitě jste zaznamenaly, že cokoliv s označením „Divide…
Fabulator | 14.08.2024