reklama

Elektrické koloběžky: Jak jsou na tom s legislativou a pojištěním?

I když se auto jeví jako optimální dopravní prostředek, co se týče rychlosti a komfortu, pro některé situace tak úplně nestačí. Perfektním příkladem jsou větší města, kde při cestování v dopravní špičce můžete ztratit klidně i hodinu postáváním v zácpách a na semaforech.

Foto: pexels.com

Nemluvě o ekologické stopě a zvýšených nákladech – většina aut s běžným pohonem totiž spolyká největší množství paliva právě při popojíždění v kolonách.

Přesně z toho důvodu se dostávají do popředí alternativní možnosti, jako jsou elektrozařízení. Ta nabízejí alternativní cestu, jak se na důležité schůzky dostat včas a zároveň bez toho, aniž byste museli podávat velké fyzické výkony nebo se spoléhat na jízdní řády.

Inovace ve znamení elektrokoloběžek

Přesně z toho důvodu sdílené elektrokoloběžky rychlým tempem zaplavují česká města. Nejde však jen o ně – domácností, které alespoň jedno takové zařízení vlastní, rapidně přibývá a vypadá to, že tento trend bude pokračovat i do budoucna.

Nicméně stále se s elektrokolo­běžkami pojí i spousta nevyřešených věcí. I když se zdá, že jde o neškodná zařízení, která nedovedou napáchat žádné škody, opak je pravdou. Úrazů spojených s jízdou na elektrokoloběžkách neustále přibývá a jen v první polovině roku 2021 záchranáři vyjeli hned ke stovce případů.

Největší problém nastává, když řidiči ignorují základy bezpečnosti a zanedbávají nošení helmy. Ta je sice, stejně jako u cyklistů, povinná jen do 18 let, to ale nemění nic na tom, že i dospělému může pomoci předejít těžkým zraněním a dokonce mu zachránit život. Většina těžkých případů, ke kterým pracovníci záchranné služby museli vyjet, se týkala právě poranění hlavy.

I 25 km/h je dost

Elektrické koloběžky se často považují za pomalejší dopravní prostředek, ale ve skutečnosti dovedou vyvinout poměrně vysokou rychlost. Většina městských modelů má výkon tak akorát na to, abyste mohli jet maximální povolenou rychlostí na cyklostezkách, která činí 25 km/h. Velkou výhodu mají v tom, že si kvůli nim nemusíte zařizovat řidičské oprávnění.

To už ale neplatí, pokud výkon koloběžky umožňuje vyšší rychlost. V takovém případě byste s ní na silnici vyrazit neměli bez řidičského průkazu skupiny AM nebo B. Jak navíc stanovila EU, jakožto majitelé byste si měli sjednat také povinné ručení.

Toto pravidlo se nevztahuje jen na koloběžky s maximální rychlostí vyšší než 25 km/h, ale i s menší, konkrétně 14 km/h, a to za podmínky, že jejich hmotnost přesahuje 25 kilogramů.

Vyřízení probíhá stejně, jako když povinné ručení sjednáváte na motorku, avšak s tím rozdílem, že bude podstatně levnější. Motorky jsou přece jen těžší a výkonnější, a tak mohou napáchat mnohem větší škody, a to nejen na zdraví, ale i majetku. U elektrokoloběžek se počítá především s újmou na zdraví, kterou by její majitel mohl při nedbalé jízdě způsobit nejen ostatním účastníkům provozu, ale i chodcům.

Škoda však může mít pochopitelně i větší rozměry – například když se elektrokoloběžkař přimotá pod kola řidiči osobního auta, které se v důsledku toho poškodí. A pokud byste povinné ručení neměli, byla by úhlada těchto škod zcela na vás.

Zjistěte si podstatné informace ještě před nákupem

Nelze popřít, že elektrokoloběžky představují zajímavou alternativu k běžným způsobům dopravy. Nic se ale neobejde bez zádrhelů, a proto se vyplatí zjistit si všechny náležitosti předtím, než utratíte několik tisíc za vašeho nového parťáka na cestách.

Byla by škoda nechat se unést parametry a posléze mít koloběžku v garáži, než si zařídíte potřebné náležitost, abyste s ní mohli bez obav jezdit. Když se připravíte předem, nepromarníte ani jeden den a budete si ji už od začátku moci užívat skutečně naplno.

- inzerce -, 04.10.2021
Blogy

Alpe Adria cycling route červen 2024

 ()
Cesta V červnu 2024 jsem se dohodl se synem, že za nimi na jejich dovolenou do Chorvatska do Privlaky u Zadaru dojedu na kole a pár dnů tam s nimi pobudu. Jelikož jsem nesehnal partnera, tak jsem se rozhodl jet sám. Ve svém věku 67let jsem nevzbudil synovu vysokou důvěru dojezdu, ale ani odmítnutí,…
Brahma | 16.07.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 9. část

 ()
Už se nám to pomalu chýlí ke konci Začal čtvrtý týden našeho putování. Chtěla bych psát o tom, že mám tohle období ráda. Fyzička je zpět, člověk něco málo pohubl, cítí se skvěle a každý kopec vyjede jako nic... Ale ouha, místo toho ho pobolívá břicho, a... no však to znáte. Tolik já a děti, my na…
Peggy | 10.06.2024

Z Drásova do Říma

 ()
Z Drásova do Říma, květen 2024 Po cestě 1000 km Polskem podél Baltu a Odry a Z Lince do Budapešti přes Alpy si tady odložím další kousek svých cestovních deníků... Tak tenhle cíl zrál už docela dlouho. Už ani vlastně nevím jak k tomu došlo, ale jednoho dne sedím s Radkem na pivě, koukáme do mapy.cz…
Monolema | 06.06.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 8. část

 ()
Civilizace po Kyrgyzsku Mysleli jsme, že na noc zůstaneme někde blízko sedla, ale nakonec jsme ujeli ještě 11 kilometrů a klesli do 2700 metrů. Kolem uhelného dolu nocleh možný nebyl, nenašli jsme žádné rovné místo a navíc vše bylo pokryto vrstvičkou šedého prachu. A ani mezi zaparkovanými…
Peggy | 02.06.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 7. část

 ()
Sonkol, zázraky na počkání nebo do tří dnů Kratičké intermezzo - které se přihodilo úplnou náhodou, přesně mezi psaním 6. a 7. části Miluji takové ty nádražní či vesnické knihovničky, kde se lidi zbavují starých knih. Většinou to bývají nějaké blbosti, ale už jsem v nich párkrát narazila na…
Peggy | 26.05.2024

O čem se mluví:

Ostatní – cyklo Jaké to bylo? - 148 před minutou
Rada při výběru kola Převody u horského kola dnes v 08:52
Fotohádanky Fotohádanky - 2023 včera v 23:51
Cestování na kole legitimní nabídka půjčky včera v 23:36
NEcyklo Co vás vytočilo 153 včera v 13:29
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

298 cyklistů (8 přihlášených)

Alpe Adria cycling route červen 2024

Cesta V červnu 2024 jsem se dohodl se synem, že za nimi na jejich dovolenou do Chorvatska do Privlaky u…
Brahma | 16.07.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 9. část

Už se nám to pomalu chýlí ke konci Začal čtvrtý týden našeho putování. Chtěla bych psát o tom, že mám tohle…
Peggy | 10.06.2024

Z Drásova do Říma

Z Drásova do Říma, květen 2024 Po cestě 1000 km Polskem podél Baltu a Odry a Z Lince do Budapešti přes Alpy…
Monolema | 06.06.2024