Vidím, že jste tu přátelé cyklisté i ze Slovenska. Chtěl bych si projet část Slanských vrchů. Něco jsem si "teoreticky" naplánoval na bikemap.net. Ale byl bych rád za praktické zkušenosti. Jestli máte k tomuto místu co říci, budu rád za vaše postřehy.
Ahoj, sice nejsem ze Slovenska, ale část Slánskch vrchů jsme projížděli v létě v roce 2007. MUsím říci, že to je zajímavé pohoří. My jsme tam byli s půlročním děckem, ubytovaní v Herľanech (hned naproti gejzíru, takže jsme ho viděli hned 2x :-))) no a udělali jsme asi 3 výlety na kole s vozejkem (Dubník, Makovica, Slanec a jezero Izra).
Kdžytak se podívej, pár fotek najdeš na http://www.epastorek.cz/vyprava.php?id_vyp=146 ale koukni až někam do půlky (nejprve jsme byli na Čergově).
Kterou část chceš projet? My jsme to projeli hlavě kolem těch Herľan a pak na jih, tam se mi to líbilo asi nejvíc.
To tu není nikdo z východního Slovenska? Nebo kde se scházíte?
Jel jsem dvakrát pěknou cestu z Prešova přes Kokošovce a Zlatú Baňu, pod Dubníkom, zajel jsem až pod vrchol Šimonka 1092 m (na vrchol ze sedla je to kousek pěšky), dále buď přes Zamutov (pension Opál) do Vranova n.T. nebo kolem opálových baní na Červenicu s možností výjezdu na vrchol Makovica 981 m. Informace mi podal Ľubo Baran, SK-094 12 Banské 50 (myslím ale, že není cyklista).
Jazero Izra rozhodně stojí za návštěvu. Ve Slanci nahoře (plus minus pod ruinami hradu) je možné občerstvení v cukrárni - dostanou se tu i teplá jídla!
Podrobné cykloturistické mapy 1:100.000 č. 4 \"Šariš, Horný Zemplín\" a č. 5 \"Košice, Dolný Zemplín\" vydává VKÚ Harmanec, k dostání na Slovensku v knihkupectvích a v trafikách.