Ahoj, příští rok plánujeme expedici na Nordkapp, musíme tam jet už od 1.6., plánuji to jet z Osla na Nordkapp a přes Finsko do Helsinek. Přesně opačně než se to běžně jezdí, na Nordkapp dorazíme až začátkem července, celý červen se budeme toulat v Norsku. Ale mám strach z větru, abychom se nedřeli celou cestu proti němu. Nevíte někdo nebo kde se to dá zjistit jakým směrem v Norsku běžně fouká vítr?? Další varianta je projet rychle Finskem na Nordkapp a pak poznávat Norsko, ale nebude v půlce června na severu ještě moc zima a vlezlo? díky
Severní vítr je krutý, počítej lásko má s tím...
No, půlky června bych se docela bál. Byl jsem tam loni v červenci a nad 1000m jsme docela často tlačili kola sněhem a vítr byl dost studený (hlavně v noci). V červnu bych jel tak maximálně po Narvik, dál to asi bude brutal. Jinak vítr fouká podle mých zkušeností převážně západní až severozápadní (od moře). V červenci ale nebyl nijak silný.
O tom větru je něco je tady, bohužel jenom zhruba po Trondheim. http://www.windfinder.com/windreports/windkarte...
Díky moc, tyhle stránky neznám, budou se hodit i na další expedice. Asi to přehodnotím a pojedem to od Finska a na Nordkappu trochu zmrzneme a roztajeme až cestou dolů. Záleží jak moc bude krutá zima, když tam byla Lucka s Michalem taky nějak v červnu, tak to taky přežily a co jsem s nima mluvil bylo to celkem v pohodě, ovšem ty už mají trochu jiná měřítka :-)