Už jsem málem zapomenul jaké to je, probudit se světlem, prostě když mě sluníčko vytáhne z postele. Doma mě za tmy budí ten kohout.
Kdyby jeden. Ten mamlas soused jich má hned pět, asi má pocit, že každá slípka si zaslouží svého.
A kuny? Ty pokud neřádí pod kapotou mého auta, rdousí ty nebohé, užitečné slípky.
Ti řvouni mají asi nějakou imunitu. Jako vždy a všude.
Ale to sem nepatří.
Prostě probral jsem se v půl osmé do azurového rána na Azurovém pobřeží a to se mě nestává každý den.
Dneska si udělám krásný den, a vůbec nic, tedy vůbec nic tě nerozčílí, Jindřichu, předsevzal jsem si.
No, hned cestou na snídani jsem si musel kousnout do dřívka, šesté patro hotelu má pokoje s krásnou terasou, ovšem výtah v raním provozu do něj nedorazí, dokud neodveze hosty všech podlaží níže.
"Klid, času máš habaděj" chladím ten bublající testosteron. Když došlo i na můj štok, pochopil jsem tu dopravně-výtahovou zácpu.
Místnost určená k snídani byla nacpaná zájezdem francouzských důchodců. To nebyl jeden autobus, spíše tři. Zápas s kávovarem, problémy s natankováním džusu, kroasánky stejně jako bagety došly a míchaných vajec na dně. "Buď pozitivní, chlape, vždyť jsou to tvoji vrstevníci."
Usmívám se, bonžůruju, přeji hezký žurné při loučení, vždyť se nic hrozného neděje.
A nakonec byly i vajíčka i kroasánky.
Ale dá to fušku, nikam se nehnat, to vám teda řeknu.
A pak už nasedám, vztyčuji národní vlajku a jedu.
Nice je protkáno doslova cyklistickými dálnicemi, ale i tak, po chvilce jsem na Anglické promenádě.
Nechápu, proč jsou místní tak nabalení, je teplo, slunce opravdu hřeje. Mám pocit, že jsem součástí nějakého gigantického kýčovitého klišé. Jako bych vjel přímo do barevného katalogu nějaké cestovky.
Jo, ten malý na kole, na páté straně, tak to jsem já.
pokračování
Pořizuji jeden z těch nezbytných snímků: moje kolo a Promenade Anglaise, když se ke mě přihrne chlápek, ukazuje na vlajku a říká: "Prague".
A tak si povídáme, byl u nás vloni, sympatické, i když si pamatuje jen jméno města, ne státu. Bylo to fajn slyšet velebení a chválu a hlavně, už jsem si myslel, že to nepříjde. A pak se to stalo.
"Mluvíte dobře francouzsky!"
Tak to je přesně to, co jsem už nikdy nechtěl slyšet.
Je známo, že těm cizincům, co opravdu francouzsky umí, tohle Francouz nikdy neřekne.
Tak jo, stalo se.
A pak podél moře, jedu tak pomalu, že mě předbíhají rychlejší běžci, Bože, jak já se na tohle těšil.
A pak ty obrovské baráky, řekl bych lidojemy.
"Kdo tady chce trávit dovolenou, na sídlišti?" vrtá mi hlavou ale hned sám sebe kárám:
"Nesuď, asi to své zákazníky má, asi jako tvé brašny na kolo. Jiným tvůj způsob prožívání dovolené může připadat ujetý."
A pak už Antibes, Cap, milionářské pozemky obehnané vysokými zdmi s výstražnými cedulemi: ať tě ani nenapadne rušit mé soukromí drzím očumováním, nebo alespoň takhle si tu sadu zákazů shrnuji.
Jsem pozitivné, mám krásný den, ať si to užijí, za těmi zdmi s ostnatými dráty.
Z kopce dolů a Juan-les-Pins, můj hotel, a překvapení recepční, že ten, na kterého čekali jsem já a na kole.
Telefonát "už je tady" a přichází sám ředitel mě přivítat a uvést do pokoje. To až budu volat Soně, neuvěří.
Protože už asi 10 let jsem držitelem diamantové věrnostní karty řetězce Accor, rozhodli se jeho manažeři, že mě povýší do kategorie Limitless, takže mi vždy dají o kategorii vyšší pokoj, než objednám, a podle hotelu, někde mám na pokoji dárek v podobě ovocné mísy, jindy místní dobrotu a tihle mi rovnou šoupli láhev šampaňského. Slečna na recepci tedy bude mít hezký večer, nepiju to, ale přeci to nevyleju, že jo.
A mám zahrádku a vlastní bazének s teplou vodou.
A přitom stačilo tak málo, jen jsem se ráno rozhodnul, že si udělám krásný den.
Jindro, díky za tvé vyprávění jako vždy.
Občas trochu vzdycháš na svůj věk, ne zrovna teď, ale jindy.
Vykašli se na to, jeď dokud nepadneš. Já taky pojedu. Určitě znáš tohoto chlápka:
https://www.youtube.com/watch?v=wPjYFV_oKIA