Zdravím, řeším delikátní problém. Rád bych v létě s kolem vlakem do Polska na otočku mezinárodním osobním vlakem Görlitz-Zielona Gora. Vystupovat a zase nastupovat budu na malé zastávce Buchalów. Do vlaku i s kolem nalezu ve stanici Görlitz Hauptbahnhof s mezimárodní síťovkou Euro Nisa Ticket která mi platí až do Wegliniece a dál si u průvodčího ve vlaku dokoupit úsek Wegliniec-Buchalów a zpět plus kolo. Máte prosím někdo novější zkušenosti s kolama v polských vlacích? Případně obecně s dopravou v polských vlacích? Jak je to s kapacitou pro kola? Já pojedu ucelenou soupravou pro osobáky. Jaká je prosím přirážka u průvodčího? Případně lze zpáteční jízdenku pro sebe a kolo nějak koupit z Čech? Já jenom jestli to vůbec podniknout lze, zatím mám spoustu neznámých. Díky všem.
Zkušenost mám jen starší.
Jízdenka u průvodčího je bez přirážky, ale musíš se u něho aktivně hlásit.
A co zkusit jízdenku koupit přes web? Předpokládám, že pojedeš přímým rychlíkem - dopravce Polregio.
https://polregio.pl/pl/
Jinak s kolem ve vlaku v Polsku problém nikdy nebyl.
Dotaz mě zaujal ... předčítala jsem ho nahlas a po prvním řádku jsem přidala "no ještě aby jel nákladním" a začali jsme přemýšlet, jak se vlastně říká vlaku couráku, až jsem zagůglila "druhy vlaků" ... opravdu "osobní vlak" :-D No jo, vždyť je "Os" v jízdním řádu.
Píšeš na otočku ... 1 den? To budeš mít přece Euro-Nisa-Ticket. Jízdenka platí do 4 hodin do rána. Některé platí možná i 3 dny.
Před pár dny jsem jel ze Zhořelce do Vratislavi vlakem KD. Místa pro kola relativně dost, ale okolo Vratislavi, což není tvůj případ, vlak nacpaný. Okolo cestovani a cestování s kolem toho mají podle reklam co běžely ve vlaku hodně různých nabídek, zkusím to najít. Jizdenku u průvodčího koupíš, ale na rozdíl od Čech ho musíš aktivně vyhledat. Samozřejmě pokud by ve výchozí stanici byla otevřená pokladna tak u průvodčího je to s přirážkou.
Tak přeci jen, to co jsem viděl se týká jen vlaků KD (Koleje Dolno Slaskie)
"Akční" nabídky pro cestující:
https://kolejedolnoslaskie.pl/oferty-taryfowe/
jízdné pro kola s dohledem pasžéra:
k jednorázové jízdence 8.20 PLN (snad platí i v PolRegio)
k vícenásobné? jízdence 12 PLN
k měsíční jízdence 82,40 PLN
jízdenka pro cyklovagon 7 PLN
----
Vystavení jízdenky ve vlaku, když byla otevřená pokladna: 8 PLN.
zdroj: https://kolejedolnoslaskie.pl/wp-content...
Máme hodně skvělých zkušeností s polskými vlaky. Jezdí takové nízkopodlažní osobáky, hodně pohodlné. V létě nevím, jak bývají natřískané, ale místa pro kola je dost.
Na nákup jízdenek včetně kol doporučujeme aplikaci Koleo
V Gorlitzu vyjde levněji přejet do sousedního Zgorzelce, je to asi kilák a neplatí se přeshraniční příplatek.
On s tou svou jízdenkou přeshraniční příplatek řešit nemusí.
Ještě chci připsat poznámku, že když v přestupní stanici s pokladnou končí platnost jízdenky, v dalším vlaku by to mělo být bez přirážky u průvodčího.
Když už sem dáváš interiér polského vlaku, tak tě musím trumfnout. :)
No to teda! To byl skutečně vlak???