Tak jsem si zase jednou vyrazil do Norska. Cílem byl švédský hřbitov aut Båstnäs. Jel jsem na kole, které jsem tam jako obvykle nechal. Bylo to pěkné:
https://marin7.rajce.idnes.cz/2019_10_Norskem...
Tradičně pěkné
Děkuji
Jsi borec a děkuji,že ukazuješ zajímavavá místa na tomto světě obyčejnýma očima cestovatele.
Děkuji za pochvalu, leč měl´s ji poslat Marin7
Kolo jsem tam nechal a je použitelné i teď. Kdyby měl někdo zájem, může se ještě letos projet. :-)
A za týden zase do Norska, ale trochu výše. Do Alesundu s Terezkou. Taky se chce nalokat ozónu bez bacilů. :-)
Užijte si Norska v Ålesundu, tam to bude to pravé.
Osobně bych doporučovala projet Atlanterhavsveien, ideálně na kole, ale to je z Ålesundu ještě kus cesty. Tak třeba příště.
Fotky moc hezké, ale mě osobně vrakoviště nezaujalo. Snad jen tím, jak si příroda časem poradí i s autovraky:-))
Ostatně, stará auta, různé ty americké obří a hodně žravé a smrduté kadilaky, jsou ve Švédsku velmi populární. Patří to dnes skoro ke švédské lidové tradici. Víkendy ve Švédsku do značné míry patří těmto starým autoveteránům. Mnohdy se divím, co všechno je možné provozovat na švédských silnicích o víkendech. Ty staré vozy jsou, pravda, moc hezké na oko, ale když za tím jedeš několik kilometrů a čicháš to, co vychází z výfuku, tak žasneš, že zrovna v tom ekologickém Sverige je tohle povolené a běžně o víkendech provozované.
Švédsko je vůbec automobilový bizar. S jakým gustem likvidují v amatérském rallye obrovské rodinné kombíky. Nic nevhodnějšího pro tenhle sport snad neexistuje :-))
https://youtu.be/ZtSnkWG_4xc
Perfektní počtení :-)
Jednomu nerozumím: Norové mají dost velký vztah k přírodě - proč ty vraky nesešrotujou?
Pokud jde o ten alkohol: na ten tam mají vpodstatě speciální obchody, a je hodně drahý nejen v těch obchodech, ale hlavně v restauracích a podobných zařízeních (nejen pro nás, ale hlavně pro Nory). Takže když Norové chtějí zapařit někde v restauraci, tak se "předopijí" doma (za přijatelnější peníze) a v restauraci se pak už jenom dorazej ze velký peníze.
Norové se ptají, jaký jejich autohřbitov!?
Tuten je ve Švédsku, chápej ...
Co se týče alkoholu, Norové mají státní firmu, která má licenci na chlast s obsahem vyšším než 4,7 procent. Jmenuje se to Vinmonopolet. Švédové obdobně mají státní firmu zvanou Systembolaget, ta prodává chlast s obsahem alkoholu vyšším než 3,5 procent.
V obou zemích se jedná o takovou... jakože "prohibici" na oko. Kupovaný alkohol pro ně vesměs drahý není, jen není dostupný furt. Licencované státní obchody mají omezenou otevírací dobu, takže se lidé předzásobují, když chystají nějakou párty.
A pokud je pro někoho kupovaný alkohol drahý, tak si ho pálí doma, což je vlastně už dlouhověká tradice. Znám pár severských kamarádů, kteří si sebou do hor berou vlastní vysokoprocentní (90 procent) alkohol a vždy tvrdí, že brát sebou vodu do hor je čirý nesmysl. Vody na ředění alkoholu je v horách dostatek (akorát teda pít se to fakt nedá, i když opít se z toho lze snadno:-))
Ostatně, když zde u nás byla před pár lety methylová aféra, tak byl přizván norský odborník na methylové otravy. Zkušenosti s tím mají bohaté.