Většina obrázků je z ostrova Skye a Vysočiny, vyjma pár úvodních z 3-denního čekání na vlak v Lake District, a závěrečného 4-denního přejezdu Walesu. Hodně je i ‘ne-cyklo’ z hor, jen z hřebene Cuillins jich mám skoro 60.
Jel jsem na pohodu, žádný spěch, kde se mi líbilo tam jsem se zdržel, trasu přizpůsoboval náladě, počasí a defektům.
Výlet to byl sice krátký, avšak parádní, i když počasí zrovna moc nepřálo – spíš podzim než začínající léto. Na druhou stranu díky tomu nebyly problémy ani s rozteklým asfaltem ani s midges, za celou dobu jsem nepotkal jedinou.
http://cyklopoustevnik.rajce.idnes.cz/2015_-...
Ti horolezečtí oldskauti se jistí přes záda a jsou navázáni v pase. To se už opravdu často nevidí. Jak když vyskočí z předminulého století.
Ještě že tam byli a mohl jsem zneužít jejich lana, kdyby mě chlapík nejistil vracel bych se stejnou cestou zpět. Ten hřeben je úžasný, určitě se tam ještě vrátím a když počasí dovolí, projdu si ho během 2 dnů celý, s noclehem někde v sedle na hřebenu.
Nádherné obrázky, moc děkuji. Také se tam podívám. Ale když jsem viděl ty obrovské pohorky a docela dobrou bundu do hor, to jsi na kole s sebou přece netahal. A také ten trojdílný dřívkáč s hrncem jak hrom nahoře. Vždyť by to i naskládané do sebe muselo zabrat celou jednu kapsu.
A to jsem jel skoro nalehko – horni predni nosic zustal nevyuzity. Ne jako pred 2 lety :-) :
http://cyklopoustevnik.rajce.idnes.cz/2013_-...
Vnitrni stan jsem letos nebral, takze se tropiko i se 2 spacaky vsechno vlezlo do horni zadni brasny. V pohorach lezu po kopcich i slapu na kole, bunda se hodila jak do deste, tak i proti vetru a chladu. Jinak ta kamna se po rozlozeni cela poskladaji to toho horniho litroveho varneho kastrolu, takze to nezabere vic mista nez bezny esus. :-)
http://www.kalimera.cz/skladaci_kaminka.html
Akorát si vobyčejnej člověk česky mluvící moc s těmi popisky neporadí. Takovej dotaz: pro koho je to určeno?
Uvažuji o postavení dřívkového vařiče s ručním měchem místo toho elektrického dmychadla. Mohlo by to být ve složeném stavu menší a hlavně bezúdržbové spolehlivé a snadno regulovatelné. Při tom vaření se stejně od hrnce moc nedá někam odejít, tak by navíc bylo to foukání do výhně. O něčem takovém jsi neuvažoval?
Neskladný měch, ale zase bys ušetřil za ´C´ nebo ´D´ článek a posílily by ruce, kterými bys měch musel ´obsluhovat´
To je dobrý, to si nech patentovat ...
Měch nemusí být jako na varhany a dá se dobře složit. Jen prudíš.
Mám dřívkáč (samo-domo) a kromě el. ventilátoru jsem zkoušel i jiné možnosti (i tu tebou navrhovanou)
Když jsi to sám zkoušel, tak proč prudíš? Raději napiš, jak velký jsi měl měch a jak moc obtěžovalo to foukání.
Bereš-li kritiku svého nápadu jako pruzení, je to tvoje věc.
Vařenou potravinu musíš ´obsluhovat´ (aby se nepřipálila, nepřetekla). Nevím jak ty, ale já mám jen dvě ruce
Měch - 35 cm délka, 15 cm šířka.
Ventilátor 12 cm délka, 8 cm průměr.
Článek ´D´ vydržel každodenní (dvojí) vaření po 21 dnů. Evidentně byl stále ´v dobré kondici´, mohl fungovat i dále ...
To jsi ale měl měch na rozfoukávání krbu. To se nedivím, že ti přišel poměrně velký.
Jde to i bez měchu a el. dmychadla.
Složí se ti to do toho ešusu? Jak je to těžké? Předpokládám že ty výlisky z nerezu jsi si nedělal sám. Kdo to vyrábí? Z té druhé strany, na kterou nevidíme je otvor pro přikládání s dvířky?
Rozložené se to vejde do ešusu, dřívkáč váží 350g,
přikládá se vrchem. Koupeno v Číně...
1.foto - dřívkáč rozložený
2.-3.foto - jednotlivé díly dřívkáče
4.-5.foto - jednotlivé díly dřívkáče
6.foto - složený dřívkáč bez horního dílu
Poslední foto - složený dřívkáč.
Nejkratší čas od složení kamen do bodu varu ešusu vody mám 15 min.Dřívkáč má ale jednu velkou nevýhodu. Při vaření již nestihnete nic jiného dělat, než jenom přikládat a přikládat.Naučil jsem se vozit v brašnách malou otep suchých dřívek na rychlý rozjezd kamen, tak vaření na ohni za mokra není problém.
Smrková šiška je briketa. Dává čas i na jiné činnosti než ´imrvére´ přikládání (ventilátor nesmí jet ´na plnej kolík´ ...)
Šiška je dobré palivo...Jsou země v Evropě, Asii, že klidně týden nenarazíš na jehličňan, natož na les....Pak bereš všechno (i suché kozí bobky).Dřívkáč je bezvadná věc do pustiny.
Dřívkáč je zdá se celkem populární
http://www.ebay.co.uk/itm/Wood-Gas-Alcohol...
A v malé obměně s přikládacím otvorem
http://www.ebay.co.uk/itm/Wood-Gas-Alcohol...
Holanďani nahoře ve Skotsku si zase chválili tuhle skládačku
http://cyklopoustevnik.rajce.idnes.cz/2015_-...
https://www.youtube.com/watch?v=EmjnUEbXv4c
http://amper.ped.muni.cz/miler/climateliteracy...
Myslim, ze tohle je ono (vyprodano :-( ):
http://www.dx.com/p/outdoor-camping-stainless...
Moje kamna dmychadlo ani ventilator nepotrebuji, naopak, musel jsem dodelavat dvirka pro regulaci privodu vzduchu na stazeni vykonu plamene. Prikladam jen dokud se voda nezacne varit, pak uz to jede samo na zaru z uhliku:
http://cyklopoustevnik.rajce.idnes.cz/2015_-...
http://cyklopoustevnik.rajce.idnes.cz/2015_-...
A stejne jako pavelv, kdyz vim ze vecer nejspis nebude cim topit, odpoledne posbiram par klaciku a je vystarano – viz Tesko pytlik na riditkach:
http://cyklopoustevnik.rajce.idnes.cz/2015_-...
Jinak vareni v kamnech je na palivo usporne, staci jen par malo kousku a je hotovo:
http://cyklopoustevnik.rajce.idnes.cz/2015_-...
Ta hromadka co tam mas pred stanem, to je na jedno uvareni, nebo se z toho da uvarit vickrat?
To nalámané dříví před stanem by určitě postačilo na dobré další 3 večeře. Díky tomu že veškerý žár z topeniště je koncentrován přímo na dno kastrolu, je vaření v kamnech velmi efektivní. Stačí pár silnějších klacíků, a za pár minut celý litr vody bublá. Pak už není třeba přikládat – jen se zavřou dvířka a rozpálené uhlíky se postarají o zbytek. Příště pořídím záznam celého procesu – od podpálení až do sundání kastrolu z ploten. :-)
Ok, jen se ptam, netreba delat zaznam. Prave mi to prislo jako docela velka halda na jedno vareni, takze dik za vysvetleni.
I mě to docela zajímá, spotřebu paliva jsem nikdy nijak přesně neměřil, a vlastně ani čas potřebný k uvaření litru vody nestopoval. Bude to zajímavý experiment. :-)
Jak vidím z krásných zimních obrázků, jel jsem vloni v létě stejnou cestou jako ty. Tos tam byl spíš někdy na jaře, když je delší den?
Velikonoce, zacatek dubna :-).
Moc pěkné, napíšeš o cestě blog či cestopis? Nebyly problémy se stanováním? Dík
Se spaním po venku jsem u nás v Evropě nikdy žádné problémy neměl, ve Skotsku je wild camping dokonce i ze zákona přímo povolen,
http://www.visitscotland.com/see-do/activities...
v Anglii a Walesu tolerován.
Navíc ve stanu jsem spal vlastně jen 17x, 6 nocí bylo pod střechou. 3 neplánovaná přístřeší jsem objevil náhodou – to když už cestou večer dost pršelo a stavět v téhle slotě někde v lese stan se mi popravdě moc nechtělo, další 3 noclehy plánovaně v bothy – ve dnech kdy krom deště navíc fučelo tak že by to můj letitý plátěný přístřešek taky nemusel ve zdraví ustát. Tyhle bothy jsou bezvadná věc, krom toho že se člověk krásně usuší v teple u krbu, dost často se tam navečer sejde i hodně zajímavá společnost.
Cestopis asi nebude, na to jsem jednak moc líný, a taky nemám na čtivé soupisky ty správné buňky :-(.
Dík za pěknou pozvánku. Třeba se v příštím životě stanu taky cyklo-poustevníkem.
Cyklo-poustevnicí :-)
Moc pěkné fotky, musela jsem si rozložit na víc dní, abych si to vychutnala.
Skotsko je krásné, obzvlášť oboje Cuillins. Bohužel jsme na ně neměli pěkné výhledové počasí, tak třeba příště.
Za tu hřebenovku po Black Cuillins vlastně vděčím kolegovi emem, který tu před necelým rokem Skye nadhodil a já se toho chytil. Pak ho na jaře schvátila choroba a musel to trochu odložit – doufám že už je OK a pokud nevyjel letos, že mu to vyjde příští rok.
Počasí ve Skotsku je vždycky otázka, na kole když je mizerně to tolik nevadí, na horách může jít o život, což u Cuillins platí dvojnásob. Moc jsem tomu nevěřil že se tam nahoru podívám, ale měl jsem kliku – jeden z mála krásných dnů, celý den jasno a bezvětří, rozložil jsem mapu na vrcholu Sgurr Alasdair a ta se ani nepohla. Ti 2 skauti kteří mě na hřebenu doběhli když jsem zrovna dával rozhlížecí pauzu čekali na slušné počasí dole v údolí celý týden.
Cuillins jsou hodně jedinečné, navíc žádné davy (možná vyjma výstupu na In Pin kde se mohou někdy tvořit fronty :-) ), za celý den jsem tam nahoře potkal celých 9 lidí!