Ahoj cyklocestovatelé, prosím nevíte někdo zda je silnice Cuneo - Ventimiglia (dle mapy E74 a též SS20 a N204) průjezdná na kole? Je to na západě Itálie z vnitrozemí směrem na pobřeží Riviery, dle mapy.cz jsou tam tunely a nerad bych tam narazil na zákaz vjezdu cyklistů bez alternativy. Děkuju.
Mapy.cz jsou bezva služba v tuzemsku, ale pro cesty za hranicemi se (zatím) vyplatí kouknout na jiné servery. Co se týče situace na místě, tak ji lze snadno ověřit pomocí strýčka Google a jeho StreetView :-). Ten říká, že ve směru Cumeo > Ventimiglia je celkem 5, resp. 6 tunelů a jedna krátká protilavinovná galerie (tu bych ale neřešil).
(1) Na hranici IT/FR je 3,2 km dlouhý Tunnels de Tende [tãnd], který je mýtný a je tam zákaz jízdy cyklistů. Musí se tedy objet přes sedlo Col de Tende (1 889 m n.m.). Rozdíl je 400 výškových metrů a 15 km. Na francouzské straně je ze sedla z části šotolinová velice klikatící se silnice. Není ale jiná alternativa.
(2) Dva krátké tunely Tunnel de Nord de Saorge [saorž] – 350 m dlouhý a
(3) Tunnel de Sud de Saorge – 650 m dlouhý. První lze objet, ale musí se kolo přenést přes svodila. Vzhledem k délce je to nesmysl, oba jsou navíc osvětlené. Zákaz cyklistů tam není.
(4) Tunel v sedle Col d'Arma o délce jen 130 m. Osvětlený, zákaz cyklistů tam není.
(5) Galeria Cima di Rovere o dílce 3,1 km. Kupodivu tam není zákaz vjezdu cyklistů. Tunel je osvětlený, ale lze ho objet prakticky bez přidání výšky, jen je to o 5 km delší.
(6) Poslední tunel je přímo ve městě Ventimiglia [ventimilja], ale nemá smysl jet, protože zaústí na dálnici. :-) Lze ale jet kratší cestou přímo.
Doporučuji projít mapy http://www.geoportail.fr (zrovna u tunelu Tunnel de Sud de Saorge ale mají chybu – objížďka zjevně neexistuje) a http://www.bikemap.net.
Děkuju, proklikal jsem to trochu. A říkám si "a sakra". Tudy by to sice natěžko asi šlo, ale rozhodně ne rychle. :-)
Ty serpentiny ze sedla Col de Tende jsou opravdu dost dobře naskládané. :-) Pokud tudy pojedeš, pak pak dej vědět, jak se to jelo. Jinak je to myslím docela bezproblémová trasa.
Uvidím podle času, musím se vejít do dovolené. Koukal jsem na to jako na zkratku, pokud bych se chtěl dotknout francouzské Riviery, ale bude to asi výživná "zkratka". A po hlavní možná dost provoz.
Pokud mne bude tlačit čas, spokojím se s Janovem podruhé a povalím domů.
I v Itálii jsem vydatně zmokl (nejen v Alpách), tak jsem jel do Janova a potom italskou a francouzskou Rivierou. Tady tudy jsem nejel. Podél moře už mi nepršelo, šlo to vždycky nad pevninu.
Ještě další obrázky
Safra... ten třetí obrázek je teda inšpirující :-) Píšu si.