Ahojte.
Mám 20 a chcel by som v lete vyraziť na svoju prvú vačšiu cestu do Nordkappu a hľadám niekoho, kto by sa ku mne pridal. Zatiaľ mám jedného parťáka, ktorý však ešte nevie na isto, či bude môcť ísť. Trasu zatiaľ nemám presne naplánovanú, ale asi oslo-Nordkapp a z Nordkappu na biku až domou cez Fínsko, pobaltské krajiny a možno Rusko(treba viza) cca. 100km denne by mohlo byť v pohode :). Čo sa týka rozpočtu, tak by som bol za to aby to bolo čo najviac lowcost, takže spanie v stane v prírode, a potraviny zo supermarketu.
A proč k tomu potřebuješ prvomájový cykloprůvod sobě neznámých?
tak sám ísť nechcem a z mojich kznámych som nikoho nenahovoril :(
...tak nevím- než se vydat na takovou cestu s neznámým, nepoznaným a nesjetým kolegou, tak radši jedu sám. Nemáš si sice s kým pokecat(o to víc jsi nucen navázat kontakt s domorodci,líp poznáš jejich život,mentalitu i problémy,což je k nezaplacení),musíš spoléhat jen na sebe a lidi kolem-na druhé straně neděláš kompromisy, kde se ti líbí,tam jedeš nebo se zdržíš déle,líp poznáš krajinu, problémy a život kolem.Než jet s někým neodzkoušeným,jedu raději sám....
jasné, určite má solo jazda svoje výhody, ale ja som zatiaľ absolvoval len jednu viacdňovú akciu a to bolo len 5dní po slovensku, tak neviem čo môžem čakať od cca. 2 mesačného cestovania :) ale keď nikoho nenájdem, tak samozrejme že pôjdem aj sám :)
Myslím od Stillera sem slyšel takovou větu o třítýdenním putování, že to je takový dlouhý smutný výlet. První týden se snažíš zbavit pracovních problémů v hlavě, druhý týden si užíváš a třetí týden už se strachuješ co tě zase v práci čeká. Dva měsíce putování - hmm, to se dá zažít věcí :-)
...ja som si to prvýkrát skúsil vr.2002 pri ceste po Rumunsku, keď sa mi v Maďarsku stratil kamarát. Teraz ma už ani netrápi, keď nik nieje naporúdzi,cestu si naplánujem podľa seba(termín a trasu)a keď sa niekto pridá- nebránim sa tomu,ale trasu nemením.Ono je problém "naraziť" na parťáka so stejnou "krvnou skupinou" bez aspoň jednej spoločnej víkendovky.Navštívil som solo niekoľkokrát Rumunsko, raz Bulharsko,vľani Balkán a tohto roku ho dokončím-neľutujem. Domorodci sa inak správajú k solojazdcovi a jinak ku skupine(sú ochotnejší, poradia a pomôžu, pozvú aj k sebe atd.)ku viacerým sú "odmeranejší" a ani pár či skupina nepotrebuje ich záujem- vystačí si sama.Nech sa cesta vydarí-či solo či v páru!!!
Po cestě potkáš určitě nějakého parťáka. V Evropě je lidí dost ;-) http://zazvur.ontheroad.to/
Nordkapp mám za sebou a naozaj, lepšie sám ako s niekym neznámym. Uvedom si, že toto nie je výlet, kde v poobede prídeš domov ale "expedícia" a aby si sa s neznámym pozabíjal niekde v lese, tak to radšej sám.
Priprav sa na:
- zabudni low-cost, hlavne pokial chceš ísť z Osla na Nordkapp, priprav sa na cenovy hard-core
- počasie, kľudne 3 týždne dažďa
- spanie - juh a stred v lese ok, sever samé kamene a pokiaľ ti bude pršať tak spanie na vode
- nórske kopce na ťažko každý deň
Ale pre mňa to bol super zážitok
byvam teraz v norskej rodine, takze ceny bohuzial poznam, a fakt je to poriadny hardcore :D ale chcem zbierat flase a plechovky a ked budem trochu s rozumom nakupovat, tak by to nemalo byt take zle :)
Jeden typ pro cestovatele v Norsku.
Pokud se potřebujete přepravit odněkud někam vlakem, je dobré kupovat jízdenku přes interernet přes stránky norských drah
https://www.nsb.no/en/
Cena bývá často i polovinu menší než, když se lístek kupuje před odjezdem na nádraží a předem rezervovaný lístek vám vystaví přímo průvodčí ve vlaku.