Ahoj!
Už delší chvíli prohledávám internet a nějak se mi nedaří najít nějaký aktuální popis trasy z Prahy do Benešova. Našel jsem nějaké starší (2006, 2007), ale měly různé nevýhody (frekventované silnice např.), tak jsem se chtěl zeptat, zda se v tomto ohledu něco nezměnilo.
Jel bych z Krče, takže bych mohl dojet zhruba do Břežan po zeleni, dál už znám jen silnice. Případně můžu jet úplně jinudy.
Díky moc za jakýkoliv rady.
Já myslím, že hodně záleží na tom kolik u toho chceš najet kilometrů a jestli přes hory, doly, pole a lesy nebo silnice, pak teprv se dá snadno poradit.
Nerad bych jezdil po silnicích. Nemusí to být okružní jízda, spíš něco přímějšího, pojedu večer zpátky.
Pochybuju, že jde vyhnout se silnicím, zvášť když to chceš jet přímo.
A co takhle top vzít po trase Praha- Prčice a před Neveklovem, někde u Chrášťan to střihnout vlevo a jsi tam.
jel bych do Týnce na Sázavou po greenway Praha Vídeň a pak po cyklo 063 do Benešova. Jestli si chceš užít, tak přes Kožlí a a vyšlápni si i chvojen, nahoře je krásně. Jestli ne, tak před Kožlím uhni na Vatěkov a přes Konopiště do Benešova
Greenway neznám, ale prozkoumám to. Co jsem koukal na nové stezky, tak nám teď 19A vede skrz Dolní Břežany až právě do Týnce. Z týnce teda po 63 do Benešova s tím, že to Týnce pojedu buďto přes Průhonice nebo přes Břežany. Jak tak koukám, tak přes Průhonice to možná bude zbytečná oklika.
Možná to tu bude mimo, ale kde nejlíp bych mohl tady zmíněný trasy najít v GPX (nebo KML nebo čemkoli)? Ty všemožné mapy na webu v rozlišení 100x100px mi moc nepomáhají :) Díky ještě jednou.
Tak nejpřímější cesta je tahle:
Praha-Vestec-Jesenice-Kamenice-Nespaky-nájezd na E55-Benešov
Mám ji vyzkoušenou. E55 má širokánskou krajnici, jen před Benešovem doporučuji sjet, protože kolem Benešova je ta krajnice naopak dost úzká.
pokud vím je E55 před Benešovem se statutem silnice pro motorový vozidla nebo ne?
Není. Nevím, kde přesně to tam začíná. Ale od Mrače směrem na jich určitě není silnice pro motorová vozidla. Tam jsem jel a žádná taková cedule tam nebyla. Kousek před Táborem začíná dálnice, takže tam se musí sjet na starou trasu E55.
Ale možná máš pravdu, že ten nájezd poblíž Městečka už je na silnici pro motorová vozidla, tím si nejsem jistej.
Zas tak napřímo to být nemusí, šlo mi jen o to, abych nejel vyloženě okružní jízdu po středních Čechách. Rád se vyhnu E55 skrz nějakou přírodu.
nojestli to chceš fakt lesem, tak v Průhonicích kašli na cyklostezku a vezmi to po červený. Vede to přes Osnici Psáry atd a u Jílovýho se to sjíždí s cyklo 19 a po tý do týnce na Sázavou. V Týnci nejezdi podle vody, ale přes Brodce, pPocerady atd. a před Poříčím dojedeš k Sázavě, podle ní do Čerčanti u vlaku začíná žlutá a po ní Phov kde uhneš na Soběhrdy a z nich do Petroupim a tam odsud po čevený až do Benešova.
Bude to krásná cesta, ale není to tedy nic dopravního ve smyslu "rychle tam"
Tak já taky přidám silniční trasu, ale méně přímou a méně frekventovanou:
z Prahy jakoby na Dolní Břežany po Libušské, ale hned za Prahou zahnout vlevo na Zlatníky (je tam na vozovce velké trojúhelník s cyklistou, nelze minout) a dále buďto na Libeň/Okrouhlo nebo Libeř, je to celkem jedno, přes Libeř asi o 2 km další, přes Libeň o něco hezčí, dlouhý kopec na obou trasách... do Jílového.
Na náměstí vlevo na Kamenici (kolem policajtů) a těsně před Kamenicí uhnout: 10 km sjezdu lesem kolem potoka až do Týnce. Pozor, v údolí potoka je vždy výrazně chladněji než jinde (sníh tam ležel asi o měsíc déle než v okolní krajině), tož použijte nějakou vestu nebo podobné vybavení. Tenhle úsek je opravdu krásný. A jak říkám, furt jen z kopce - takže trasu sice protáhnete, ale tím se to srovná:-)
V Týnci přes železnici a most a po 106 do Benešova. Je to velká silnice, ale není příliš frekventovaná.
Z Týnce zpět do Jílového můžete jet podél řeky a přes Krhanice a Kamenný Přívoz. To je výrazně kratší než přes Kamenici.
Myslíš jako silnici z Kameňáku do Týnce?!?
Tak ta je teda pěkně hnusná, protože je poměrně úzká.
Jela jsem tam jen jednou a nějakej magor v autě mě tam opískoval tak, že mi z toho nebylo dobře ještě odpoledne. Debil nabyl přesvědčení, že mě zkrátka objede, i když jelo proti auto. Jen tak tak se vešel, ale moje řidíka téměř cvakala o svodidla...
Záleží odkud z Prahy pojedeš, jezdím do Braníka, teda na Dobešku a mám nacvčenou celkem klidnou trasu s minimálním provozem a stále ještě po silnici a až na pár úseků docela slušné.
Do Kunratic městem, pak Rozkoš, Průhonice, Dobřejovice, Modletice, a pořád do kopce Chomutovice, Nebřenice, Petříkov - tam já sjíždím doprava domů - na Benešov pokračuj doleva na Štiřín, Kamenice, a pak dolů z kopce Čakovice, Týnec nad Sázavou, přes Sázavu a do kopce na Bukovany. Chlístov, Benešov.
Něco málo nad 40 kiláků s přijatelným silničním provozem. Vídeňská je "plynová komora".
obráceně, přehodil jsem pravou s levou...
Podstatné je neuhnout na Popovice ale na Štiřin... :-)