Ta dáma,co se tu objeví jednou za rok, se rozhodla, že mě blokne. Chápu proč, ví to ona, vím to já.
Přijde po roce založí téma, a zmíní, že byla na půl dne kdesi, protože se chystá kamsi....
Tak jo.
Tedy, tady dole je stále horko, jak se čekalo, žádné extrémy. Elektrokola s sebou, tak odpoledne vyrážíme na polní pych (Širavíku, do pozoru), vím, že asi 120 km odsud je fíkový sad.
Před odjezdem mi Soňa oznamuje, že má smutnou zprávu, všechny nabíječky zústaly doma.
Tak na Tour, máme 120 km v baterkách, tolik toho v tom hicu nenajezdíme. Samozřejmě, dlouho polykáš, abys neřekl něco škaredého, protože přesně na tohle si se před odjezdem ptal: baterie plné? nabíječky s sebou?
Stane se...
Fíků jsme pár našli, sklidili je jistě před pár dny, ale paběrky stačí, a protože se zadařilo, koupil jsem Soně ještěra.
Je úplně k prdu, nechápu, proč to chtěla, ale udělalo jí to radost. Za 3 eura, tedy malé pivo ..
Tak si říkám, jestli ten Wolker neměl pravdu.
"až budou mít všichni lidé knoflíky, budou všichni lidé šťastní", v dnešní době, protože knoflíky mají všichni, postačí asi plastový ještěr z Činy.
Nebo to štěstí, není ani v knoflíkách, ani ještěrech, svět je komplikovanej..
tak ty fotky, nic moc, tedy až na madam
ne 120 km ale 12... :-)
Fíky rodí vlastně furt, průběžně, my jsme měli pech, že je před málo dny, nebo snad hodinami, očesali.
Ale to vůbec nevadí, protože kolik fíků asi člověk sní :-)
Vím, že mnoho z vás je z mé generace co znali fíky jako něco hnusně sladkého, slisovaného co rodiče někde pod pultem sehnali, a my parchanti to nežrali :-)
Tak jsem to měl donedávna i já.
Tady se fíky jako hlavní plodina nepěstují, ale zato pomeranče. Pokud koupíte španělský pomeranč,bude na 95 procent odsud, z regionu Safor.
Teď jsou zelené sklizeň v prosinci
V prosinci, to pomeranče dozrávají tak pozdě?
Na export to asi trhají dřív, ještě nezralé, ale konečná zralost je v prosinci možná, tam je teplo dlouho.
Já jsem si v neděli zajela takový přesstokilometrový okruh kolem Dukovanského vodopádu. Nejdřív směrem na Vysočinu k Náměšti nad Oslavou, pak kolem vodopádu u Dukovan do Moravského Krumlova a přes Krumlovskou jelení oboru s větrem v zádech do Cvrčovic u Pohřelic. Od tama jsem se probíjela proti větru zpátky domů.
https://mapy.cz/s/bunumugoju
Ve Cvrčovicích mají vysazené mladé stromky obsypané jakýmsi ovocem. Nejdřív jsem myslela, že to jsou špendlíky/mirobalány, velikost plodů by odpovídala, ale zblízka bylo zřejmé, že to špendlíky nejsou a ještě to není zralé. Asi jsou to nějaké krasné mišpule.
spíš než na mišpule bych to viděl na okrasnou jabloň, varietu red sentinel viz např. https://www.truhlikov.cz/jablon-red-sensation...
Může být, něco okrasného to každopádně je. Plody byly ale velice malé, z dálky jsem se hnala utrhnout si špendlíky, úplně stejně velké i stejně zabarvené jsem si dávala v Krumlově. No a zblízka mě napadly mišpule, těch je taky plno druhů a na Jižní Moavě se mišpule pěstují dost, je z toho i dobrá pálenka. Pořád mám pocit, že na červená jablíčka je moc brzo, ta mám spojená s podzimem :-)
žena potřebuje jednoduchého muže,protože sama je složitá dost...
prohlásila Soňa,když jsem si napustil bazének
Je tady 39-41 ve stínu, podle toho,jestli je člověk na zahradě,nebo na silnici.
Media hlásí 37....
Jasně vidím chyby,které se tu staly, a které vedou k tomu enormnímu přehřívání okolí. Rekreační boom 80tych a 90tých let.
Výstavba "urbanizaciones". Patrové aparamentové domy, nebo, jako tady v Oliva Nova, něco, co by mohlo simulovat rodinné domky, ale jsou to v podstatě rekreační bungalovy.
V oblasti Rabdells vyasfaltovali nebo vydláždili 70 procent plochy, tady tak 35. I to je moc. Kámen a asfalt se rozpalí, akumuluje teplo, a dlouho do noci sálá.
Děj, celkem snadno vratný, kdyby v tom nebyly prachy.
Čím víc "urbanizaciones" tím nenesitelnější llima, a tím méně zakazníků. Snad to pochopí.
Je tu spousta volných parcel, na kterých nikdo nikdy už nebude chtít něco stavět. Suchopár a smetiště. Obec by je snad mohla vykoupit, a ozelenit
ještě pár fotek pláže a místního kempu, bydlívali jsme v něm deset let.
Tenkrát jsem si musel objednat plac už v lednu, na srpen. Dneska?
https://photos.app.goo.gl/HRvVCmyT8FQqmYEb8
Malé vlny, od tamního moře bych čekal větší.
Jo, dneska to bylo jak Tálinskej totálně.
Vlny tu bývají slušné, ale v posledních 10 letech, se děje cosi, co nechceš.
Jakmile jsou trochu vlny, na kterých by snad děvka mohla blbnout na těch nafukovacích potvorách, vyvěsí červenou vlajku, a do vody smíš po kolena. Jinak na tebe pískají, řvou z megafonů, prostě prudí. Ti studentíci na brigádě jako plavčíci.
"Bezpečná pláž".
Ale jen od 11 do 17, pak se můžeš svobodně utopit.
Scénka, je tomu asi 5 let.
Jose-Antonio, syn mého kamaráda, tenkrat tak 35, kluk, fešák, si šel zaplavat. Na té pláži vyrostl, zná ji. A ta s píšťalkou se mohla protrhnout, aby ho dostala z vody.
Přišel k ní, a klidně jí vysvětloval, že on plavat umí, tu pláž zná, a nechystá se utopit.
Holka ale mlela svou.
A tak na chvilku mlčel, prohlížel si jí, tím fešackým kukučem, a pak jí řekl:
"Hele, krásko, kdy ti končí služba?"
"V pět, máš nějaký plán?
Zatetelila se a házela na něj žhavé pohledy.
"Jo, mám, v půl šestý si půjdu zaplavat"..
No, tak to tady chodí. Jak je moře takové, jak má být, nesmíš do vody s ničím nafukovacím a jen po kolena.
Pochopitelně, stáčí ujít kilometr po pláži, kde není vyhlášená ta "bezpečná" a můžeš všechno, na vlastní nebezpečí.
Přesto, že se nás rozhodli takhle chránit, moc to nezabírá, každý rok tu utonou 3-4 lidi.
To moře je zrádné, asi 200 metrů od břehu je nějaký silnější proud co plavce táhne do moře.
Ne vždycky, prostě za nějakých teplotních podmínek. A tak se stává, že se kluci,větsinou naší generace, přecení, zaplavou dál než by měli, a k břehu už se nedostanou.
Možná by místo píšťalek měli rozmístit bójky, odkud už je to o hubu.
Jenže, tím by řekli, až k bójce je to bezpečné, a pak by mohli mít problém. Tak drží raději lidi na suchu. Tak 10 let, už.
děcka, ne děvka :-)
je mi jasný, že když jsou větší vlny tak nechtějí nikoho ve vodě. Ona vážně nemní žádná sranda překonat tah vody, který jde od pobřeží a dá zabrat i veslaři na loďce, natož plavci nebo na nějaké matraci.
To jen, že i když si ve vodě do pasu, tak, větší vlny dělají radost, tohle je fakt jak u nás na Mácháči :-)
No, tak strašně nebezpecný to tu není,není to oceán.
Podle mého si to zjednodušují.
Ono nějakých 50 metrů do moře je mělko, pak hloubka, pak zase mělčina, a za ní už je to o hubu.
Děcka se plácají na těch 50 metrech, lámou se tam vlny, dá se blbnout. Tedy dalo, když byla naše děcka malá. Teď už ne.
Vypískají tě i z mělčiny.
Prostě si tu práci zjednodušují.
Byt plavčíkem na pláži, kde nikdo nesmí do vody je jednoduché. Vidíš někoho ve vodě, vypískáš ho.
Ostatní plavčíci se mohou věnovat sociálním sítím, stačí jeden na deset.
Když by pustili děcka do vody, musí furt stát v pozoru, a hlídat, jestli někakého tvorečka nezakuckala vlna prostě každý má svůj úsek, a hlídá vodu.
Ale ro by nemohl čumět do mobilu....
...to mi zní jako ideální dovolená u moře. :-)
Teda vlastně počkat...!
A proč jsi tedy na té pláži a nepřejedeš kousek dál, kde už neotravuji?
Já chodím plavat ráno, když tam nejsou, ale letos by to nebylo zapotřebí, furt klidné moře, zelená vlajka.
Důvod proč se rodina drží blízko té "bezpečné" pláže, je zázemí, sprchy, hajzlíky a tak.
A nás, když už žadné děcko co by chtělo skotačit ve vlnách, to netrápí.
Naříkám spíš jen stařecky a obecně "jakej to bejval svět,když děcka na kolech neměla povině přilby", tedy náš svět.
Nebudu s tím bojovat.
Také jsem dříve v Chorvatsku miloval vnější strany ostrovů otočené na otevřené moře. Byly tam vlny a na skalách život. Později jsem si vážil chráněné strany, poněvadž mi vlny nešly do pusy při nádechu kraula. Letos se tam s invalidní manželkou už ani nedostanu. Svět a hlavně my se měníme.
Ano, všechno kolem je jiné.
Bojím se té chvíle, kterou ty teď zažíváš.
Prostě nepojedu nikam.
Vím že to přijde.
Tak pokud to jde, lítám jako zběsilý.
To je rozumné. Já letos také alespoň na pár dnů a jen v Čechách natěžko vypadl. Bylo to skvělé. Tak si užívej, dokud můžeš, protože všeho dočasu.
https://photos.app.goo.gl/MgtVcyHqEqtbTfch7
v přímém přenosu. U státní silnice, těžko z dálky soudit. Nejdřív dým, hodně kouře.
Přilétá hasičské letadlo, houká fakt jak hasiči, zakrouží nad ohněm a odlétá. Do minuty je tam vrtulník s vakem. Požární nádrž musí být velmi blízko ohně, vlastně jen nabere, udělá otočku ale letí nad oheň,kde tu vodu pustí.
Asi po 15 minutách je nádrž zjevně prázdná, vrtulník letí dál (z toho je to video výše).
Daří se, asi za hodinu je po ohni.
Překvapilo mě použití toho vrtulníku.
Hasiči z Olivy by to měli tak 4 km, ale adi než by rozbalili ty hadice...
Velmi efektivní a profesionální zvládnutí požáru.
Který by adi nenastal, kdyby nějaký blb nehodil vajgla z okna. Věc, co se nedá dokázat a nikomu přičíst. Ale všichni vědí, že proto u silnic hoří.
takhle to vypadalo
https://photos.app.goo.gl/QFRLa2pZo5XHf2ku5
jasně, dost malý ohníček ale kdyby nezasáhli mohla by lehnout Oliva popelem.
Suché je tu všechno.
Tady se koncem týdne čeká až 451 Fahrenheita. To bude tóčo.
Bude nové vydání? :-)
U Hrenska uz tenhle cirkus mame 10 dni...
protože blb vedoucí NP prohlásil, že oheň je očistný, suchý smrk vlastně nehoří a hasit to pořádně ze začátku nechtěl.
To je jina level.
Jen jsem reagovala na to, ze Jindrich report o tom hasicim cirkuse podava az ze Spanel a pritom ho ma "za bukem".
Tak očistnej je bezesporu. :-)
No, myslím si, že ne.
Čtu to, vidím to.
Tady jsou na oheň fakt připravení, u nás zas tolik asi nebyli.
Ale fakt nemám bližší informace, jen jsem z terasy sledoval, jak profesionalně do toho šlapou. Ono otevřít ten vak s vodou pod vrtulníkem ve správnej okamžik, asi taky stojí dost výcviku. Tady hoří často, tak to umí.
U nás, zdá se, v těhle lesních požarech zatím tapou.
No jo, ja zapomnela, ze tam i lejno voni.
No, unás prostě ty vrtulníky neměli, ani ta letadla.
Ale pokud tě baví soutěžit obnejvětší průser v hašení národního parku stylem: u nás to máme také...
nemohu nic dodat.
Tady jsou na požáry nacvičení, hoří tu furt. Naši ne, a měli by se učit. Na lesní požár hadicema asi ne, nevím.
Ale chvástat se "u nás taky hoří" je na úrovni dementa
...on bude rozdíl jak v terénu(rovinka kousek od cesty versus nepřístupný skalnatý terén),doby nahlášení(obydlená-turistická ve vysokém lese), počasí(vánek- prudký vítr)- tedy místní podmínky v okamžiku požáru. Porovnávat a hodnotit - dva požáry bez hlubší znalosti podmínek může jedině odborník znalý věci(ale každému je jasné, že u nás jsou amatéři a "mají se co učit tam kde hoří furt"... a nikoho asi nebaví "soutěžit obnejvětší průser v hašení národního parku stylem: u nás to máme také..." :-((
Je už čtvrt století pravidlem, že o dovolené vařím já. Prostě Soňa má all inclusive, a mě to docela baví, tedy vařit z těch mořských potvor a tak.
Bývalo to horší, když jsme bydlívali v kempu, s tím plynovým dvojvařičem, a s sebou dvě, nebo tři děcka.
Tady, s kuchyní, je to jak přesednout z trabanta do mercedesu. A navíc, jen jeden stravník navíc, Soňa.
Dělám slušnější švíky, ale dnes vám prozradím, jak se tady ve Valenciánsku, dělají slávky. Protože je to jídlo, co zvládne každý, i chlap,co zvládá maximálně kávovar.
Není toho potřeba moc.
Slávky (mejiones) pytlík super vyčištěných o vaze 1 kg stojí 2,20 eura. Pytlík na osobu.
Cibule,jedna stačí palička česneku, perželová nať (sušenou ji tu prodavají pod euro dóza co vydrží velou dovču),bobkový list (lauer) a citron, nebo bílé víno.
Tady to dělají na hluboké pánvi, já vybaven z Francie dávám přednost hrnci na mušle, každý strávník má svůj. Francouzi ovem slávky připravují malinko jinak, takže, kromě francouzských hrnců, jedu španělský receppt
Rozfajruji hrnec, na dno trochu olivového oleje, na něm zesklovatím cibuli (půlka na porci),zasypu petrželkou, přidam pár stroužků česneku, a když už je to tak akorát, než by se cibulka začala barvit do hněda, flaknu do toho ten pytlík se slávkama. Žádná voda navíc, žádná sůl. Slávky se rychle otevřou, a pustí dost vody samotné.
A teď přikyselím, Soňa raději bílým vínem (musí být suché) tak 3 dcl, já do toho nakrájím půl citronu.
Zaklopím pokkicí, (ty francouzské hrnce jsou skvělé) a necham klokotat tak 15 minut.
A pak už, v tom hrnci servíruji.
Víko se odklopí, a slouží jako kontejner na prázdné mušle.
Není nic jednodušsího, a tak efektního.
Pochopitelně, těch 15 minut,co to bublá využiji k tomu, abych připravil valenciánský salát, ale i tom až zítra.
Hezké, ale pokud prase nebo i kráva nejsou v tamních končinách mořským tvorem, tak mě bys s tím jídlem velkou radost neudělal :-)
Chápu, že leckdo ty mořské potvory nejí, z ryze xenofobních důvodů (strach z neznámého) :-)
Maso tu mají, ale moc s nim neumí, tedy pikud bys chtěl stejk. Všechno je nakrájené na tenounké plátky, nedokážu udělat šťavnatý kousek.
Jiná věc, mají tu hodně jehněčího, a to se dá připravit na pánvi (a la plancha) fakt luxusně, "masícko jak z nemluvněte" jak cyničtí strejcové u nás říkají.
Mam kliku, že Soňa ty mořské potvory má ráda, tak slávky, sepie, krevety, zejtra jdu na trh pro čerstvé ryby (v supermarketu mají jen hluboce zmražené a rozmražené, to co na pultu vidíš už jednou zmraženo bylo).
14 dní se to dá docela v pohodě, tady by ti guláš nebo svíčková fakt nechutnali.
Pak jsou tu paella a fideuá, obojí mě Rosita naučila, ale pro dva to nemá smysl dělat.
to by ti chutnalo.
Paella valenciana v sobě nemá vůbec nic z moře, maso tam je králík a kuře.
Velké krevety se dávají na vrch paelly jen jako ozdoba, a tak trochu předkrm.
https://photos.app.goo.gl/LbJ4e3xYuyDmzO6r2
Takhle se dělá a jí paella s kamarády nebo rodinou.
...podle "zapraseného" sporáku/varné desky asi prasata budou poblíž(aby ti udělala radost).... ;-)
Je známá, chutná ryba.
Je k dostání snad všude, od Chorvatska po Španělsko.
Ugrilovat doradu je jednoduché jako facka, trocha soli, citron s plátkem másla dovnitř, a petržel. A nespěchat.
Tady, ve Španělsku, ale bude to asi i jinde,je problém s tím, sehnat čerstvou rybu. Protože to je zásadní rozdíl, a na grilu to pozná i lajk. Čerstvá "neprská" nemá v pórech masa vodu.
Všechny ryby, co se prodávají v sipermarketech jsou rychle zmražené po ulovení, a pak rozmražené, než je hodí na pult. Vypadají čerstvě, můžete jim "koukat do voka" jak mnozí radí, to, že ji rychle zamrazili poznáte až na tom grilu.
Tady, v Olivě, se čerstvé ryby prodávají jen v tržnici, a nebývá jich mnoho, musíte si přivstat,když chcete rybu koupit. Cena proti supermarketu, je zhruba dvojnásobná.
Tyhle dvě krasavice stály dohromady asi 14 euro.
Ale vyplatí se to, čerstvou doradu nemáme každý den.
Sliboval jsem salát, ale nedošlo na něj.
Bylo toho moc, Soňa jí jak komár, tak jsem měl asi jeden a půl ryby.
Pár fotek z té tržnice:
https://photos.app.goo.gl/Byi4HDwa8sJTWZzo9
nemají to rádi, když se to tam fotí
Jo, já nechápu jak k těm názvům, českým, přišli
Tohle je "pražma královská". V Čechách, kde nežije. Všude jinde je to "dorada" nebo ibdoba toho slova.
Tahle mrcha, teda je z Atlantiku, je její příbuzná, dorade rouge, určitě na to naši vědce vymysleli úplně zbytečné označení, protože když to u nás neroste, nežije, k dostání není...
Ale tím nezavrhuji české brusičství v celku,milý je kapesník, dálnice, rozhlas,nebo kopaná (ta se ale zase stává fotbalem).
Pražma je zbytečný český termín, vygenerovaný omylem.
Ono se budeš divit, ale ve středověku to tu nebyla taková prdel světa, jak si každý myslí. Obchodovalo se s celým světem a mořské ryby tady kupodivu byly docela běžným sortimentem. Losos dokonce byl brán jakožto podřadná strava a pražská sloužící chasa si vymiňovala, že ho nebude mít více, jak 3* v týdnu.....
Ale ne.
Než by mořskou rybu ve středověku dotáhli od moře až k nám, smrděla by fest.
Losos je něco jiného, ti táhli po řekách se třít ve sladkých vodách. Tu si mohl chytit ve Vltavě.
Velký omyl.
Tím nepopírám, že jsme byli ve středověku významnou křižovatkou, ale mořské ryby, to fakt ne.
S tím měli logistické problémy za Ludvíka XIV (27. století) v Paříži, vlastně Versailles.
Fakt byl to fofr aby to dostal Král slunce na stul poživatelné
....ale jo- mořské ryby byly na jídelníčku šlechty, jen se nedovážely čerstvé, ale nasolené, sušené a uzené(jeden nikdy neví vše)...
Máš důkaz?
Které šlechty konkrétně?
Páni z Růže, že by Rožmberkové vozili solenou doradu? atak to jistě.
Pokud chceš něco tvrdit, najdi si důkazy ne to, co ti dávali televizní inscenace za Husáka...
Říkám ti to znovu když nevíš,nechápeš mlč.
Proč zrovna solenou? V zimně forman dovezl mraženou :)
Ne nedovezl.
Dorada žije prakticky všude, v Evropě, ale tam kde jí uloví, zrovna nemrzne. A než se dostane s povozem do oblastí, kde by mohla zmrznout, bude smrdět.
Neznám, že by se dorada někdy nakládala do soli nebo sušila.
Slanečci, jak tu ten slovenský primitiv zmiňuje, je zcela něco jiného.
uzená makrela?
možná, sardinky v soli? možná - dorada - pražma královská - fakt ne.
Tu rybu nahradí dobře náš candát.
I tenkrát se chovali lidi rozumně, převáželi se to po čem byla poptávka a co se vyplatilo.
Slyšel si někde, v nějaké kuchyni, o doradě na soli? Sušené doradě?
Kdyby to byla bašta, visí to tu jako ty sušený šunky na každém rohu. Prostě ne.
y
Vím o tom prd, ale za ta staletí se mohly chutě lidí docela změnit...
Mořské ryby se smrskly jen na doradu? :-O (asi došly argumenty).. a slanečci nejsou sardinky. Slaneček je sleď, který se nakládá do soli- pochází z moře.
1. "Od 14 století byly v Čechách hojně rozšířené i mořské ryby, které se dováželi ve formě slanečků."
2."Od 14. století se k nám začaly dovážet i ryby nasolené a mořské – svůj hlavní stánek nebo undrlák měli jeho prodejci na dnešním pražském Karlově náměstí, tehdejším Dobytčím trhu."
3." Mořské ryby se k nám také hojně dovážely ve formě slanečků a byly dostupné i chudším vrstvám.
4."Ve vrcholném středověku znali citrony, rozinky a fíky, někdy se dokonce dovážely mořské ryby a ústřice."
...víc si najdi sám- pokud chceš něco tvrdit, najdi si důkazy a ne to, co ti dávali televizní inscenace za Husáka. Říkám ti to znovu když nevíš,nechápeš mlč... :-))
Jasně, a teď dej odkaz na toho soudruha, od kterého si to opsal :-)
...chjo- ještě abych radil odborníkovy, co je líný se zeptat soudruha Googla: https://www.google.com/search?client=firefox-b... a jiné, zkus taky sám- než něco plácnu, tak si to důkladně ověřím(ale to jsem já primitiv bez inteligence...;-)
https://www.google.com/search?q=mo%C5%99sk%C3...
Mám zato, že většina českých pojmenování biologických druhů pochází z druhé poloviny 19. století, prostě "vygenerovali" česká jména pro něco co u nás nežilo.
Losos, nevím, kdy dostal svoje české jméno, všude je to salmon, saumon, či něco podobného.
Někdy to má docela rozumný základ, ale jindy třeba jako doradu nazvat pražmou?
Nechapu. A věř mi, že se ve středověku čerstvá pražma dostat do Prahy, císařského hlavního města, fakt šanci neměla.
Pražma proto, protože jí pražili (pekli) :)
Ryby se sem dostávaly konzervovaný (naložený do čekokoli i soli)
Jinak i ve starověku a středověku Češi cestovali víc než si myslíš... viz křížové výpravy, odkud si přivezli znalost střelných zbraní, kterou rozvinuli, což se náramně hodilo Husitům, mladí šlechticové vyráželi na "kavalírské cesty", pobělohorští exulanti se rozprchli do celého světa a někteří dosáhli světové proslulosti (Augustyn Heřman, viz Bohemia mannor .... jeho mapy byly brány jako nejlepší námořní mapy až do 19 století...), do Itálie se jezdilo běžně, obchodovat, nebo válčit, takže o tý rybě Češi věděli mnohem dřív, než v 19 století :)
Jinak prý "pražma" je staroruský výraz pro hody :)
Nepopírám že lidi cestovali a nevím jak víš co si myslím :-)
Vozit doradu naloženou v soli odkudkoliv, by byl drahý špás. Sušené ryby, možná, ale že by zrovna dorady....
Nedává to smysl, ta ryba není tak výjimečná a jiná, proti našim sladkovodním, aby jí byla plná atředověká tržistě byť nasolené či usušené.
Důkaz přes střelné zbraně neberu, ba ani přes "benátské sklo". To ke jiná kapitola
Archeologické nálezy (české mince ve svaté zemi odpovídající dochovalým písemným záznamům o výpravách) doufám nepopřeš... to nejsou rukopisy vyrobené trapnými hloupými nacionalisty-rusisty (Václav Hanka, též Váceslav Váceslavič, nechávající se bohatě platit erárem za překlad příruček pro vojsko... a přitom vykřikující o trpení)
Mě dost překvapilo, že v týhle době (křížových výprav) poutník mohl najmout agenturu, která mu cestu zařídila... a sepsal dokonce i velmi moderně znějící smlouvu, včetně pojištění :)
A v pozdější době, formanská doprava byla vlastně organizována stejně, jako dnes kamionová, včetně předpisů o zatížení vozu (ničení cest..), povinných přestávek (ne kvůli vozkovi, ale zviřatům), smluv o přepravě....
Jsi v tomhle vzdělán, a není mezi nami sporu.
Jen, se vší vážností tvrdím, že ve středověku se zransport solených či sušených ryb na vzdálenost 1500 km a větší, neodehrával.
Dokaž opak.
Křížové výpravy, mince fakt s tím nemají nic společného.
losos vysvětlili jsme si, byla výjimečná mořská ryba, která k nám na stůl připlavala.
Pražma nikoliv.
Nejlépe dokázat článkem na wikipedii. ;-)
https://www.idnes.cz/xman/styl/wikipedie-cina...
Úžasné a nádherné, čínský nový Tolkien. Jen škoda, že kazila Wikipedii.
Na jednu stranu úžasné, na druhou děsivé. Pokud se jedné znuděné ženské podařilo tady vytvořit uvěřitelnou alternativní historii (byť jen v čínské verzi) a přišlo se na to jen náhodou s obrovským zpožděním, jak potom poznat, čemu můžeme věřit?
Pokud si představím někoho s prostředky, aby si podobných lidí najal stovky, mohl by úspěšně editovat historii... protože na internet spoléháme prakticky všichni, ověřovat informace z dalších zdrojů je pracné, pro laika prakticky nemožné a to, co se píše na wikipedii může být relevantní zdroj i pro autory učebnic, čímž se kruh uzavře...
Základem věrohodnosti by mělo být to, že jakýkoliv nový text a změna by měly projít přes nějakou odbornou kontrolu správnosti a úplnosti.
Pokud se tak neděje a každý si může bez problému napsat a zveřejnit co se mu líbí, tak je to jen nějaká veřejná plakátovací plocha kam si může dát v podstatě cokoliv co se komu líbí.
Mám zkušenost, že u nás jakási "dozorovací komise" existuje. Dozoruje nezávadnost textů (takže hanlivé stránky a texty nejsou tolerovány) a dále kontroluje, aby byly uveřejněny odkazy na zdroje a v případě zveřejnění fotek také potřebné souhlasy s jejich zveřejněním (pokud to jejich povaha vyžaduje) atd.
Známý zakládal stránku jakéhosi malíře a musel mít i souhlas pozůstalých s tím, že ji může založit.
Co je extrém? Žádná vulgarita, kontrola správnosti zdrojů a souhlas oprávněného aby se mohlo psát o nějaké osobě? Co jer na tom extrémního? Naopak by tohle mělo být minimem. Představoval bych si, že bude někdo i ověřovat obsah aby tam nebyly smyšlenky a věcné nesmysly.
Něco víc
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hlavn%C3%AD_strana https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:Port%C3%A1l_Wikipedie
Extrém je nutnost žádat o souhlas pises-li o veřejné osobnosti (v tomhle případě umělec).
Kontrola správnosti je v pořádku, i když tam zase hrozí kdo ji bude dělat a na základě čeho, že...
I veřejná osobnost není zcela veřejná a jsou oblasti a doby jejího života které jsou soukromé - osobní. Pokud je vynecháš bude takový životopis vypadat hodně divně a neúplně, takže i docela nevěrohodně.
To je věc kterou si musí rozmyslet ten se kdo na takovou kariéru dá.
Fakticky půjde vždycky o diskutabilní zónu, ale pokud si Andrej nebude přát, aby se mluvilo/psalo o jeho "kontroverzích", tak se to prostě nesmí, je postup, jistě tušíš, špatný...
Řeč ale byla o nějakém umělci nebo vědci. Určitě ne o politicích, to je samostatná kategorie veřejnosti, obecně už dávno uznaná právním systémem u nás a běžně v civilizovaném světě.
To opravdu není, už dávno bylo uznáno, že politik nemá téměř žádné soukromí a musí s tím počítat že cokoli běžně osobního je u něho veřejné. Tohle ale neplatí pro umělce, vědce a nějaké specialisty, to už bylo i mnohokrát vyjádřeno nejvyššími soudy civilizovaných zemí.
Říkám PRINCIP stejný. To že přístup je jiný je právě ten extrém a špatně.
Potíž je v tom, že Zhemao zřejmě měla ty články hezky navzájem propojené odkazy, takže zdroje uváděla, ale často byla zdrojem sama pro sebe (zřejmě používala víc identit) a navíc se často odkazovala i na existující knihy, ale neexistující stránky a podobně...
A asi si nebudeme nalhávat, pokud není přímo nějaké podezření, do takové hloubky se běžně nekontrolují ani diplomky na VŠ, to by si oponent musel sehnat všechny knihy, na které se práce odkazuje a kontrolovat, zda se to tam vážně píše... takže těžko čekat, že tohle odhalí schvalovatel článku, to by nestihl víc než článek za měsíc... :-)
PS koukni, třeba, kdo zakládal Královec a za Přemyslovců pod vliv Českého království spadal i kus Polska a Itálie, takže jako typičtí suchozemci jsme v rámci jednoho státu a jednoho panovníka měli přístup k Baltu i Jadranu :)
Ajajaj.
Naše slavná historie, kdy za Přemysla Otakara II (doma mluvil německy), naše slavné kralovství, na pár let bylo "Baltu k Jadranu".
Zboží, které tehdy (13.stol) Evropou putovalo nebyly ty dorady v soli, ale jen ta sůl :-)
Ale,nemám nic proti tomu obnovit kralovství v limitních hranicích. Denacifikujeme Rakousko, Slovinsko a Chorvatsko, a budem u Jadranu :-)
aaaa tady se někdo projevuje jako primitivní nacionalista 20 století ve smyslu naivně národovecko-bolševickém výkladu dějin. Ještě chybí 300 lat jsme trpěli.
České stavovské povstání začlo jak? Němec (protestatnt) vyhodil loyajálního Čecha (katolíka) z okna. Promo tomu dělal Maďar...
České národní obrození vedl kdo? Často lidé jako Tyrš s Fügnerem, oba Němci jako poleno, Smetana neumějící slovo česky a i osobní deník si vedoucí německy, Palacký taky radši napsal Dějiny německy. (protože vzdělaná vrstva v Čechách s nelibostí koukala na postupnou provincionalizaci Čech v rámci postupující centralizace státu a hledala něco společného, čím by se postavila proti Vídni)
Marie Terezie pořádá akce na podporu češtiny, starobylého skomírajícího jazyka ( https://www.stream.cz/uzliky-na-jazyku/jak-to... )
A přece se i ti rodem Němci a německy mluvící považovali za Čechy (než se objevili primitivní nacionalisté konce 19 stolení). Nejlíp to vysvětlil pan Fügner (německy, česky neuměl) "Pane Fügner, vy jste Němec, maminka, tatínek, babička, dědeček, všichni Němci, mluvíte jen německy". "Ne. Žiji v Čechách, tedy jsem Čech"!
Za RU se používaly 2 krásné termíny: "vlast" (rodná korunní zemně) a "širší vlast" čímž bylo myšleno celé soustátí.... ostatně, já se doteď cejtím nejlíp právě v hranicích tý "širší vlasti", mám prapředky z každý její části a pak, všude tam dostanu pivo do půllitru, kafe štrůdl a bábovku (funguje i v Itálii, tý části, která patřila pod tu širší vlast)
...nesnaž se přesvědčovat "eskamotéra"- vždy z toho vyklouzne se "svou pravdou"(jakože "mořské ryby" se najednou zúžily jen na "doradu") Jsem zvědav co se dozvím na svoje argumenty o dovozu mořských ryb do Čech ve středověku... ;-)
ješte chvilku budeš srát, a půjdeš za Lannou.
Varuju tě.
Nemluv do věcí, o kterých nemáš sni malinko tušení.
Ty blbečku, žádná mořská ryba se ve středověku nevozila 2000 km naložená v soli, protože tenkrát cennou surovinou byla ta sůl. Vem se s Babišem za ruku a vrať se domů.
.....dík za kvalitní,s diskusí nesouvisející argument tvora, co se sám považuje za inteligentního a vzdělaného člověka- toto je jeho vizitka... :-((
Přes 1500km se ani vozit nemusely(jedině tak ze Španělska)- k Severnímu je to po okreskách max,700-750km a k Jadranu přes Slovinsko podobně- jinak přes Itálii i míň. Nemluv do věcí, o kterých nemáš sni malinko tušení..
Ty vole, v severním žijou ty matesy,ne dorady.
S blbcem debatit je marné
Moudrý a vzdělaný renesanční muž své oponenty nikdy neuráží... To by bylo pod jeho úroveň.
Jak jsem předpokládal, původní diskuse o dovozu mořských ryb do Prahy se zúžila na jeden druh- doradu. Když chybí argumenty na protistraně, jednoduše z toho vybruslí po svém jako vítěz. Sám přesvědčivé důkazy neposkytne, ale po druhém je vyžaduje a pak je přejde mlčením/osočováním a nadávkami hodnými posledního dlaždiče. Jinak máš pravdu v tom, že "s blbcem debatit je marné".... :-)
...ale ve Středozemním u Itálie ano- a to má do Čech do 750km- ne tvých 1500 či 2000km. Než odešleš reakci, tak si ji po sobě přečti(s poslední větou souhlasím, pokud myslíš sebe :-) )
Třeba, když do soli naložili ryby, bylo to výnosnější, než přeprava samotné soli, bez ryb..
Vlamuješ se do otevřenývh dveří.
Zřejm3 si to špatně pochopil.
Přemysl Otakar byl po matce Štaufovec, a na českém trůně se mluvilo německy. To je fakt.
Nesoudím, jen informuji,protože mnozí nevědí.
Poučuješ mě o věcech co dávno vím.
Ale dle mého, je to jen úhybný manévr jak se vyžvanit z toho faux pas s doradama ve středověku :-)
Hm tak už vím jak to je. Zaujala mě ta poznámka. že Pražmu (doradu) nahradí Cejn. A Cejn, je taky Pražma.. Pražma obecná neboli Abramis brama, a zároveň Pražma je staročeský název pro Cejna :) Takže ve 14 století Pražmu v Praze jedli zcela běžně :)
Tedy pánové, to byl koncert. Krásně shrnuto, naformulováno a pražma = cejn je skvělé finále. K ranní kávě báječné.
Díky, Michálku a Bi-cyklisto :-)
Není nad to, když ti historie přinese krásný zmatení jazyka tím, že né úplně stejný věci pojmenuje stejně :)
Podobný případ je to čemu teď říkáme křižník... v 19 a na začátku 20 tého století se tomu říkalo křižák, neboli loď určená k hlídkování (křižování) :)
Takže když čteš starý texty a není přítomen vysvětlující obrázek s popiskem, můžeš být zaražen :)
no, začalo to tím, že jsem se pozastavil nad tím ceským jménem "pražma královská" a usoudil, že ryba, která se všude kol jmenuje "dorada" dostala toto jméno krajem století 18., kdy se prostě všechno snažili pojmenovat taky aby to znělo hodně česky.
Žadné prekvapení, všude na světě je to něco jako August ,(Aout), jen u nás srpen.
Vyslovil jsem velkou pochybnost o tom, že by se k nam dorada ve středověku mohla dostat hojněji.
Slovenský mudrc vytáhnul slanečky :-)
Prostě ve středověku, kdy bylo velkem ouvej o žradlo, někdo bude tahat nasolenou nebo sušenou doradu tisíc kilometrů.
Proč?
V marxistických čítankách psali, že šlechta byla rozmařilá, tak proto usoudil mudrc z východu.
Tak ono je to s pojmenováním "doráda" trochu jinak.
Prioritně je to pražma královská či mořan zlatý.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mo%C5%99an_zlat...
...to sis tedy dovolila "rýpnout do vosího hnízda". Očekávej nadávky nebo mlčení! :-))
Že se na to nevyserete, dělá vám to dobře? Kvůli pitomý rybě. ;-/
...asi jsi nepostřehl co a komu "dělá dobře"- já si doposud myslel, že jde o věcnou diskusi podepřenou pravdivými argumenty a ne o polopravdy, "vlastní pravdu" a místo argumentů o sprosté osočování a nadávky. Jako bys to nevěděl...
No hádat se skoro do krve kvůli názvu ryby, kde mají ke všemu obě strany svou pravdu je docela úsměvné. Pokud by vás to nebavilo, tak nechápu, proč tak činíte.
No u tebe je to jasně sport a vyžití. O tvých ambicích a důvodech vůbec nepochybuji. :P
....máš pravdu- nechápeš, nejde vůbec o název ryby ani o "svou pravdu"- když budeš chtít, přijdeš na to oč vlastně jde... ;-)
U Brahmy jde o to, kdo je největší vlezprdelka.
Vona šlechta rozmařilá byla :)
Karla 4 otce vlasti vychovávali od jeho 7 let ve Francii.. tak ty Dorády určitě baštil, a uměl i staročesky, tedy možná ten název Pražma pro Dorádu je od něj, jak kafral do všeho (asi nebyl takový přírodovědec, aby zkoumal rozdíly mezi Cejnem a Dorádou, třeba jim a ne jen jemu to přišlo jako skoro stejná ryba), tento největší Čech co nebyl Čech (no největší Fin, taky nebyl Fin.. Mannerheim má Rusko-Německý původ :) )
A pak, když jsme patřili do jednoho soustátí s kusem Itálie, bylo zvykem (u šlechty, co na to měla) sem zdrhat na léto před vedrem na jihu a na jih jezdit na tamní mírnou zimu... tak ty dorády a cejny znaly taky a dřív jak v 18 tom století.
A pak už je to logické.. obyčejnou Pražmu baštil lid prostý (obecný), tedy Pražma obecná, a tou lepší si nacpával pupek Otec vlasti a šlechta (když si na ní vyrazili... což dělali pravidelně, aspoň tedy ti, co jezdili na zimu na jih).. tedy Pražma královská :)
Copak kopaná, ale když totalitní jazykoví estéti přejmenovali buržoazní box na krásné české rohování, to byl pocuc. I na tehdejších kopírákových tiketech Sportky to bylo, tuším jako číslo 49. :-)
Nebeské syn, žijící v monarchii, mi poslal kdysi fotku pražmy v regálech tamního superhyper. Chodí nakupovat hodinu před zavíračkou, když jsou slevy i 80%. Ale i běžná doradí cena byla cca čtyřikrát nižší, než u nás.
Slíbil jsem vám valenciánský salát.
Zase něco, co asi lze ochutnat jen zde.
Zkoušeli jsme to doma, i suroviny jsme dotahli odsud, ale prostě stejně jako sem se nehodí svíčková, k nám domu asi tohle.
No,není to žádná věda, okurka, rajče (španělské, salátové, tak trochu zelené), cibule, a římský salát. A pochopitelně, olivy
Nakrájet, nikoliv na malé kousky, a té cibule je fakt hodně, asi jako rajčat. Vrhnout do toho pár oliv, osolit, zalejt olivovým olejem, a octem, a zamíchat. Hotovo.
Tři zásadní věci, proč ten salát je jiný:
1. cibule. hodně cibule, ale té sladké, koupíte jako "dulce".
2. Olej. Zapomeňte na kluky v akci žadný extra panenský, ten je moc aromatický, obyčejný, levný olivový olej
3. Ocet. A to bude asi nejzásadnější.
Ocet tady je slabší, co se týká kyselosti. Není tak ostrý, vlastně pamatuji si, že jsme vždycky, když se dělala zálivka na salát, ocet ředili vodou. U španělského fakt není třeba.
(důrazné upozornění: na tlačenku ten jejich nezkoušejte, chytrej se učí z chyb druhých :-))
Valenciánský salát mě naučil můj kamarád Vincente. On se s ním tak nemazal jako já, nakrájel všechno na velké kusy, zalil tím octem a olejem, posolil, a tvářil se jako kuchař.
V principu správně, provedení a la Vincente...
Jsou to přesně 3 roky, co nás Vincente nechal si dělat saláty po svém. Byl to fajn chlap a díky jemu, jsme se dostali do španělskě rodiny (valencianské) a tak tu zemi mohli zažít jinak, než turisté z cestovek, nebo výletníci, co si do kempu dovezou i českou kuchařku...
Dokud žijeme, Vicente je tu také
Silně mi to připomíná universální salát, co si dělám... cibule a olivy + to co zrovna je :)
....jo, ale není "valenciánský"- ten je jen ve Valencii. Ocet není jako náš protože nejde o kvasný lihový, ale o vinný, olej olivový ne virgin je tu také a cibuli "nepálivou" nahradíš jemnější červenou- jinak já si teď dělám podobné saláty a každou chvíli střídám složení. ;-)
Cervenou nebo morskou. Ta je take moc dobra.
Víš hovno, soudružko.
Obojí jsou pražmy tedy dorady...
tu druhou, z Atlantiku si asi v Chovatsku nikdy neviděla...
Jenže, soudruhu, já nemluvím o rybě, ale o cibuli!!!
Možná by neškodilo si přečíst, o čem je řeč, než začneš o lejně. Pak se ti totiž snadno stane, že si ho tak akorát rozpatláváš sám...
A ty červené atlantické dorady se od těch bílých jadranských liší chutí?
Bon question.
Řekl bych, že nijak.
No tady to byla vždycky chudá země.
Je to tak, co e našlo, to se žralo.
Časem se z toho stalo něco jako kult "paella vallenciana" fakt jídlo pro chudé, z levných surovin, dnes "kluci v akci" jak tu zesměšňuje jeden neználek, podlévají zásadně "pannenským olejem" a nesmí tam chybět "mořské plody". Nic takového to není, to je jako by si dělal guláš ze svíčkové.
Prostě dobrej utopenec nechce olivový olej ani španělský ocet.
Ale bez olivového oleje a španělského octa, a hlavně, jejich sladké cibule, "ensalada valenciana" neuděláš.
Je tu ještě jedna, ryze lokální specialita, co dělat nebudu, pro dva, ale stojí za ochutnání.
Takhle jí mě učila Rosita .
https://photos.app.goo.gl/bXwRLuXgq1FynGZq2
slovenský primitiv asi brzo dostane ban :-)
V neděli zrána má každý zbožný katolík mazat do kostela. Španělé jsou fest katolíci, ale v neděli ráno, pokud nejsou na pláži, jdou na trh, tady se říká rastro, nejlépe asi "blešák".
Jako u nás, spousta krámů, ale občas i něco, co v našich (tedy Soniných) očích má nějakou cenu.
Takže vezu domu dvě skládací křesla, protože jsou úžasná. A za dnešní cenu otopového dříví....
Nemám tyhle trhy moc rád, i když, před léty, když jsem nakupoval sklo jsem tam býval často.
Tady je skla málo a já se snažím najít, alespoň něco od nás, a vždycky jsem úspěšný.
Dnes sklenka z kolekce Perlička, Libochovické sklárny design Adolf Matura.
Takhle to vypadá
https://photos.app.goo.gl/LyHaghbkFKK289Gs8
O víkendu jsem taky byla na otočku u moře. U malého moravského pod Buchlovem, ale vlny tam byly, že jsem se bála plavat dál od břehu. Voda teploučká a krásně čistá. Na kole tam a zpátky 252 km :-)
Blíží se konec tvého světa! V Popovicích chtějí Pod Ledem začít ledovat později, až bude větší zima. Co když hospoda zavře? Budete se scházet u ohýnku v lese s lahváčem v ruce?
Pod ledem z ledem na stadionu nemá moc společného.
Ale ano, blíží se konec našeho světa, tak jak jsme byli zvyklí. Nebude se svítit, nebude se chladit, nebude se topit.
Já byl připraven už před 2 lety, když vyhlásili Velkou Covidí Paniku. Říkal jsem si, ti debilové jsou schopní leccehos, tak jsem vybudoval nouzové energetické řešení, které nadále posiluji. Když začnou vypínat proud, chci byt připraven. Zimy se nebojím, léta topím dřeven
Jo, hospody, ty zavřou jak za covidu.
Nebo jen do 9ti, moc se tam svítí, lidi se slejzaj, debatujou, a to fakt žadný politik nepotřebuje.
Lidi mají sedět doma a bát se.
Už to mají nacvičené, teď to půjde snadno.
Já tě vezmu občas mezi trempy do lesa k ohníčku, kdyby ti hospoda moc scházela. :D
Ohníčky budou zakázany.
Oteplují planetu. Při nedokonalém hoření, než to chytne, pak ještě spoustu dalších sraček.
U ohníčku se scházejí také lidé.
Srocování je třeba omezit, šíří se viry a nepatřičné myšlenky.
Říkal jsem si, že vám ukážu jak fajnově připravit sepii "a la plancha" ale rozhodl jsem se, že by to pro mnohé bylo už za hranou jejich xenofobních jídelních návyků (xenofobie = strach z neznámého).
Tedy povím vám cosi o zdejším kraji, kousek od hranice proflaknuté Costa Blanca. A protože jsme dnes použili i e-kolo, cestou pro fíky, přidám pár fotek typické krajiny.
Oliva je vesnice - pueblo.
Čirou náhodou jsme zde zakempovali v létě 1996, a od té doby se vracíme. Ovšem vesnice, s 25 tisíci obyvatel. Ačkoliv název by mohl napovídat něco jiného, veškerá zemědělská činnost v okolí je jen pěstování citrusů.
Touto dobou je šance utrhnout si čerstvý citron, ale pomeranče dozrávají později. To, co je vidět na fotce,jsou staré, nejedlé plody.
Místní jsou "Valenciánci" a mluví "valenciano" což je katalánština ale nesmí se to ofiš říkat. Valencii za El Cida dobyli právě ti Katalánci, a řeč tu zůstala. Narozdíl od svých severních katalánských sousedů, Valenciánci netouží po samostatnosti, tedy většinově. Přesto, za ta léta se lecos změnilo, nejdřív cedule jen v kastilštině, pak dvojjazyčné, a dnes jen valenciánsky - žádné Alicante ale Alacant, čteš na ceduli. Tím se snad tady uspokojí.
Lidé.
Protože je to u moře, v létě převažují turisté, ze španělského vnitrozemí, Holanďané, Němci. Ti zhruba před 10 lety zmizeli, ale teď, asi kvůli covidové buzeraci s lety, se masově vratili.
Místní, i ostatní Španělé, působí hrubě, neurvale, nezdvořile. Nezdraví se při vstupu do místnosti, ani jinde. Ale to je jen první dojem.
Ve skutečnosti je to něco jako jejich ochranná ulita, kterou prolomit lze velmi snadno a pak jsou milí a přátelští. Tykají i když jejich jazyk vykání umí. Nevadí jim jazykové nedostatky, snaží se porozumět,vnímat ne buzerovat (jako Frantíci).
Ti, co to mají v popisu práce, umí anglicky i německy, ale valná většina, prostě jen španělsky (a valenciánsky). Není důvod se bát, že se nedomluvíš,narozdíl od Douce France.
Tak přece jen na ní dojde.
Jakékoliv strachy, odpory či odmítání nepřebijí dnešní den.
Tedy začneme pomalu, abych vás připravil, že může být hůř.
Mám pár kamarádů, co sepii milují, ale také mám mnohem víc kamarádů -xenofobů - co "by to do huby nevzali".
Popravdě, musíte mít kliku na to, aby vám někdo sepii předložil takovým způsobem, abyste ji měli rádi. Přitom to není žadná věda, ale musíte jí dostat na stůl okamžitě, a to tu bývá víc než věda. Žvýkat polostudenou divnou hmotu pak od dalších pokusů odradí.
Ale lze si ji připravit doma.
Potřebujete olivový olej česnek, petržel sůl - pánev a vědět jak na to.
Všechny ingredience různé recepty zpravovávají různě, ale na chuti to nic nemění. Sepie nemá chuť, je to hmota, nenasákne jak knedlík. Tak je celkem fuk, v jakém pořadí solíte, petrželkujete a česnekujete.
Sepii obvykle nařezávají, ale je to jen estetická kamufláž, co nesaje, nenasaje ani po říznutí.
Tak jak jak na to.
Rozpálíme pánev, potvory umejeme, a ba tu pánev hodíme, tak minutu po každé straně.
Mrchy pustí vodu, a to fest.
Vyjmeme ven, pánev vylejeme a usušíme, zalejeme trochou olivového oleje, a "planchujeme". solíme, česnekujeme, petrželíme, buď přímo,nebo sůl, česnek a petržel rozmackáme v olivovém oleji a tím poléváme.
Na výslednou chuť to má nulový vliv, je to nenasákavá hmota :-)
Zásadní, co je dobré vědět, že sepie je na pánvi 2x. Poprvé, bez dochucovadel, aby pustila vodu, a pak se teprve smaží.
Tad je celý postup nafocen
https://photos.app.goo.gl/DMb47CSK3v5vWeSM9
OT: K čemu je dobré strkat do pusy jakousi "hmotu", která je, jak sám píšeš, bez chuti? ;-)
Mi to připomíná všechny ty ostatní luxusní, ale přesto blevajzy, ze kterých se normálně stravujícímu člověku zvedá kufr... Kaviár, ústřice, žabí stehýnka, šneci atd... Všechno je to samo o sobě bez chuti. A k tomu se ještě něco z toho konzumuje za syrova :-/
Kromě těch ústřic jsem ochutnal už všechno, takže můžu, myslím, celkem hodnotit. A taky napsat, že jsem to do huby strčil jen jednou, a už naposledy... Nejsem snob abych se s tím někde předváděl, a přitom se to, za ty úděsný prachy za to, skoro nedalo pozřít :-(
Ooops, správná otázka.
Odpověď?
Dokud to nezkusíš, nevíš.
"normálnímu člověku se zvedá kufr"..to je silný velmi xenofobní ,(strach z cizího,) názor.
Sepii, tedy já osobně,neupřednostňuji ale Soně chutná. Pro mě je to ta hmota, ona asi má jiné chutě.
Já když jsem v cizí zemi, snažím se ochutnat to, co tam to místní jedí. Měl jsem kliku, žemě adi 9 let učila Rosita, parnerka Vincenta a naučila mě pár triků které vám tu prozrazuji.
Můžeš, a nemusíš to vyzkoušet.
Já si tu tak vařím a baví mě to. Protože mám suroviny, vím jak na to a nikde široko daleko mi
v restauraci nic tak dobrého neudělají.
No, na živé si musíš zvyknout, tedy ty ústřice.
Ve Francii jsou ústřice hlavním chodem na Silvestra (šneci na Vánoce)
Žije tu asi 67 milionů debilů, co netuší že to pravé je párek s bramborovou kaší :-)
K poznání země patří poznání jejich jazyka (furt se domluvím, ale fakt asi jsem starej, plete se mi to s fráninou a to zle), poznání života lidí, a pak i to pochopení jejich kuchyně.
Absurdní tragedii pro mě je jet do kempu v Callea (katalánsko) kde mám české delegáty, a hůř, českou jídelnu.
Takže jde jen o to, být v Čechách, ale jen že je tam tepleji a moře. Tak to bych blil já :-)
Když už jsme na cyklo-diskuzi, jezdíš na kole? Já skoro denně, už jsem byl i u vysílače, 400m výškových na pěti kilometrech, s manželkou jsme se projeli podél pobřeží, jezdíme na nákupy, teď jsme na trhu, tak hlídám kola..
No najel jsem tu přesně 48,na elektrice.
Jen jako "doprava".
Na fíky a zpátky s jednou na nákup.
V to vedru to extra radost nepřináší, i s tím motorkem. Nemusím to ztrhnout, za tři týdny zade pojedu :-)
Já zase pojedu za čtvrt hodiny, bo mi to přináší radost i ve vedru.
Chceš být správný člověk z vyšší společnosti? Pak musíš takové potvory alespoň obden jíst. Jen spodina jí kus prasete.
Dost mi to Jindrovo vyprávění připomíná líheň našich odborníků,prognostický ústav. Jak Klaus tak Zeman jsou přesvědčeni,že jen oni všemu rozumí a že je zbytečné té chamradi tam dole cokoli vysvětlovat,protože by to ve své omezenosti stejně nepochopila. Stačí přece když ví,že pro ní dělám to nejlepší.
No, to je ten tvůj problém, soudruhu.
Slávky nebo sepie tady patří spíše k jídlům, co jedla chudina. je to levnější než maso. Ryby vlastně taky.
Tady za buržousta by si byl ty, s tím bůckem :-)
Paella a Fideua zase jídlo chudých, stejně jako šneci - caracoles (jsou jiní než dělají Frantíci).
Hogofogo z toho občas dělají "kluci v akci" a já se tu snažím vysvětlit, že vůbec nemusíš mít "extra virgin" olej, ani balsamico ocet, ale naopak, s těch osvědčených levných, to uvaříš líp. Není to tak aromatické.
Ale je to marný. Chyť se za ruku s tím soudruhem čobolem, a libujte si, jak za Husáka (a Babiše) bylo líp.
Přečti si po sobě svůj příspěvek. Všechno víš,všechno znáš,všude jsi byl 2x,všemu rozumíš. Teď už jen zbývá ohlásit kandidaturu na prezidenta. Jak moc mají takové jednání lidé rádi vidíš na hodnocení tvých příspěvků.
Takhle na fotkách to vypadá jak kuřecí prsa. Koneckonců, ani ta nemají žádnou chuť.
Je to hmota.
člověk se ptá, jestli to nevyrábějí z ropy :-)
Zkusit se to musí, Soňa to má ráda.
Já jsem občas solidární, a někdy ne, a udělám si jehněcí, to taky v Albertu mají stejně často jak ty sepie :-)
Taky jsou lidi, co se vofrňujou i nad jehnětem.
No, nakousnul jsem to tak to dopovím.
Dneska si to klidné moře vzalo další život.
Nevím, jak se to stalo, ale byli jsme sadra blízko. Najednou začali v moři, kde je po kolena, všichni ječet a mávat rukama, až mě to zvedlo oči od internetu.
Bohužel pro plavčíky to bylo asi málo, takže bezvládné tělo vynesli z vody ctyři koupající se.
Plavčík, zřejmě dopsal důležitou sms, si toho všimnul, až bylina břehu. Ale pak se rozjel cirkus, ti studenti, co si tu hrají na baywatch byli odehnáni, do dvou minut přijeli profíci, za 5 minut policie.
Tomu člověku nebylo pomoci to bylo jasné, šli jsme pryč, cestou nás málem přejela sanitka.
Nevím, jestli tělo připlavalo, a to asi nejspíš, ale když ho našli, byl na mělké vodě.
Říkal jsem si, hele, vy pobřežní hlídko, koledujefe si o průser. Jste placeni za to že čumíte na vodu, ne do mobilů.
Přesto, uznávam, tady nemohli nic dělat.
Problém pro mě je, že mám zaražené ranní plavání. Říkám, tak pojď se mnou.
Ona na to, že 8 je moc brzo.
Já na to, ty mě nemiluješ.
Ona nekompromisně: miluju proto zejtra plavat nejdeš.
Ženská logika
Čumilové.
Skoro jako "Vraždy na Sandhamnu". Měls to srocení lidu rozehnat (možnost nákazy kovidem a nedejbože šíření šíření nesprávných myšlének!). Ale ty néé, radši utečeš. No teda.
To tam je to moře tak plné nebezpečí? Já znám jen Jadran, Balt a Černé moře a tam mi přijde, že utopit se je kumšt. Tedy znám je hodně nadnesené. Byl jsem na pár místech a tam mi to přišlo bezpečné. Na Jadranu jsem plaval sám a daleko ode břehu přes zátoky. Ale Jadran mezi ostrovy je jako rybník.
Letos čtvrtý smrťák,naposledy koncem července manželský pár 65 let.
Každý rok průměrně 4.
Nevím, letos bylo moře klidné.
Jak jsem psal, někdy ne každý den, je moře divné, a od urcité vzdálenosti od břehu tě táhne na vodu, a musíš být zdatný plavec, abys to přeplaval.
Na druhou stranu, asi 50 metrů od břehu stále stačíš, není důvod plavat do moře, stačí podél břehu.
Možná to všechno nejsou jen ryzí utonutí, ale třeba srdeční selhání. Je tu dost seniorů, nakoupili si tu domky, na stáří.
Taky jsem si před 20. lety myslel, že by to byl dobrý nápad. Jenže teď už vím že prostě v tom vedru nechci být déle, než dva týdny. Jako mladší jsem jej snášel líp.
A to možná taky ty seniory morduje, ten hic mladí tu tonou zřídka.
Jak jsem čekal dneska všichni studentíci z baywatch na značkách, nikdo do mobilu nečuměl.
Snad jim to vydrží dokonce srpna...
Může bejt, že se mezi nima najdou senioři-euthanatici. Proč si pro ni jezdit do Švajcu, když tady je zadara. No skoro, když v pojištění není repatriace ostatků do otčiny. :-)
Poslední den bývá smutně nostalgický.
Ale mnohem horší, je den předposlední.
Vím že po něm bude ten poslední, a to radosti nepřidá. Rozloučit se s kamarády, poslední pivo v Sargantaně, třepání rukama (díky Bohu, vloni jsme se oklepávali lokty, protože všude číhal zákeřný vir) a loučení "tak zase za rok".
Ubývá nás, těch z Playa Rabdells, ale furt nás tu pár je, z těch starých dob. Günter z Kristinou z Fuldy přijeli s nejmladším a i tomu už je 18, a má řidičák a vozí je, a Günter siůže dát pivo. Norbert z Bittburgu i s paní mají 83, ale svůj karavan v kempu stále mají, stejne jako Jan z Urechtu, ale ten je mladík, 73.
Indián, tedy Miguel z Madridu taky už jezdí bez dětí. Alva má 30 a je vdaná v Anglii, Ivan prý letos promoval, a je někde se svými.
Bývalo nás tu víc co jsme se pravidelně v srpnu vraceli, děcka si společně hrála ...
Tak všechny co zbyli obejít, slíbit si že zůstaneme zdraví, abychom se příští rok zase potkali, prostě loučení, co nikdo asi nemá rád.
Zítra to nacpat do auta, co nejvíc se vyspat, a po půlnoci vyrazit na sever.
Předevčírem mi dcerunka volala z Egypta, abych zalejval kytky na zahradě až za šera, prej monarchie vyhlásila zákaz. Penalty £ 1000, když by mě někdo nabonzoval.
Taková "imprese".
Odcházím ze své knajpy Dofrenbrünnen v Bochumi, ze zadní kapsi vytahuji mobil, a s ním i obsah kapsi. Soňa mi to říká furt, nestrkej peníze do zadní kapsi, nebo tam nestrkej mobil.
Říďím se jejími radami, ale dnes se nezadařilo.
Na rohu u stolečku sedí Turek, houknout na tebe, položíš peněženku a zdrháš. A ouvej, zmerčil mě, to jsem fakt nechtěl. Chytil mě za ruku a trochu, tedy vevnitř, začínám panikařit.
Říká mi: "pane, něco vám vypadlo".
Ohlídnu se, a vidím papírovou pětieurovku na zemi. Tak ji viděl i on.
Jdu zpátky, zvednu jí, a vracím se k tomu chlapovi s kukučem vraha.
"Jste strašně milý člověk" ... kurnik, moje němčina je k prdu, chtěl jsem říct "ušlechtilý".
"To nic" říká a zazubí se tak, že chci zase zdrhnout. Bože, co je tohle za stvoření?
Rychlé rozhodnutí:
"Bylo to 5 euro, jsou Vaše".
"Ne, já nic nechci...."
Pokládám tu ztracenou pětieurovku na stůl a mizím.
Myslím si, ok, stejně bych o ní přišel, kdyby mi neřekl. Nemusel nic říkat, počkat až odejdu a zvednout ji.
Dal jsem mu lekci: slušnot se vyplácí.
Popojdu pár metrů, a vidím, jakej jsem vůl.
Toho muže, s kukučem vraha, já fakt slušnost učit nemusím a nemohu. Kdyby slušný nebyl, počkal by si.
Nemyslím si, že si řekne - ejhle slušnost se mi vyplatila - protože on o tom tak nepřemýšlel
Spíš si řekne: zase nějakej zazobanej floutek, co neví, jak já na 5 euro musím makat.
Výsledné hodnocení:
přišel jsem o 5 euro, a nasral slušnýho chlapa