reklama

Pražské cyklojízdy

„Metropole cyklistům velmi fandí“, takový je název článku z posledního vydání Listů hlavního města Prahy. Sami cyklisté si to ale nemyslí. Ze sedla kola vypadá Praha jinak než od psacího stolu. Zapomeňte na to, jak jste Prahu až doposud znali – na kole objevíte novou, neznámou a vzrušující tvář metropole.

Jízda městem
Jízda městem
Foto: Martin Mach, Ekolist

„Teď už jezdím dva roky a našel jsem si svoje cesty, kudy se dá jezdit poměrně bezpečně“, říká k tomu Jan Bouchal z občanského sdružení Oživení. Vaše řidičské zkušenosti jsou k ničemu, většina silnic je pro jízdu na kole nebezpečná právě kvůli silnému automobilovému provozu. Nerovné podmínky pro cyklisty jsou jedním z důvodů, proč vznikly Pražské cyklojízdy.

Proč Cyklojízdy v Praze

„Smyslem Cyklojízd je poukázat na to, že cyklistika je plnohodnotný druh dopravy, ne jen rekreační a sportovní aktivita. Domníváme se, že současná smutná realita, kdy v Praze na kole opravdu jezdí víceméně jen skalní příznivci a sportovci, je pouze důsledkem přetíženosti Prahy automobily“ , říká o smyslu Cyklojízd Daniel Mourek, jeden z pražských zastupitelů.

„Kdyby nebyl na každém kroku ohrožován automobilovou dopravou, byl by podle mého názoru cyklista v Praze mnohem více rozšířeným druhem. Cyklistiku považujeme za zdravou a příjemnou formu dopravy, pokud jsou pro ni vytvořeny zdravé a důstojné podmínky. Ty právě v současné době v Praze neexistují, protože je jako dopravní prostředek značně přehlížená – na cyklistiku se v Praze vynakládá pravidelně 0–0,2% dopravního rozpočtu.

Jak vypadá typická Pražská cyklojízda?

Účastníci se pravidelně scházejí každý třetí čtvrtek v měsíci v 17:45 na nám. Jiřího z Poděbrad před kostelem, po šesté pak peloton vyjíždí do ulic. Trasu si navrhují účastníci sami buď spontánně na místě, nebo se dohodnou na vedení trasy předem na cyklokonferenci. Po vybraných cyklojízdách se pořádají koncerty s promítáním.

Cyklojízdy nejsou jenom o jízdě na kole

Již přes dva roky spolupracují organizátoři na propagaci cyklojízd s projektem Auto*Mat, který vznikl jako iniciativa mladých pražských filmařů, výtvarníků a hudebníků s cílem upozornit na problémy automobilismu v naší metropoli.
Čím dál více lidí volá po tom, aby Praha byla přátelská nejenom k řidičům aut, ale také k cyklistům, k maminkám s kočárky, k seniorům a handicapovaným, k dětem i lidem na bruslích či koloběžkách. I příští dubnová jízda se proto uskuteční s přispěním projektu Auto*Mat, který má širší záměr než pouhou propagaci cyklistické dopravy.

Nejbližší cyklojízda

Příští jízda se uskuteční ve čtvrtek 21.4. Pokud chcete podpořit městskou cyklistiku nebo jenom poznat Prahu trochu jinak, přijeďte tento čtvrtek na náměstí Jiřího z Poděbrad i vy.

Související odkazy:
Jak jsem viděl cyklojízdu

Fotogalerie

Jízda městem Jízda městem Jízda městem Jízda městem
Daniel Mourek a Jitka Vrtalová, 18.04.2005
Blogy

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 11. část

 ()
Kolečko se uzavírá Ještě v Kazachstánu jsme byli tak trochu celebrity. „Zdrastě, jak se máte? Viděl jsem vás před třemi dny za Tarazem," pozdravil nás chlapík kdesi na benzínce. „To je docela dobře možné." „Nebyli jste tuhle kousek za Almatou?" zase jiný chlapík jinde. „Asi měsíc nazád? To jsme…
Peggy | 24.09.2024

Dámská 2024 – jezero Milada, Děčínský Sněžník, Ploučnice, Husí cesta a z Roudnic

 ()
Začínáme další desítku naší tradiční Dámské, dlouho jsme nevěděly kam vlastně pojedeme a kdy pojedeme. Radka měla naplánovanou dovolenou v Itálii, my s Lenkou zájezd do Alp, ale nakonec jsme Dámskou odjely v tradičním termínu. Letos máme 13 jako šťastné číslo, 13.června jsme jely s Lenkou do…
HMS | 18.09.2024

Slovinsko – Rakousko – relax v lázních Zreče 13.6. až 18.6. 2024

 ()
Letos opět s Mamutem, líbí se nám precizní připravenost tras i znalost místa, kde vedou trasy po cyklo i neznačených cestách. V únoru vybíráme zájezd, vzácně se shodneme na termínu a místu. Původně jsme chtěly ve složení Helena, Lenka a já zdolat Grossglockner, ale bohužel zájezd byl již koncem…
HMS | 18.09.2024

Bikepacking po Slovensku: S dětmi na dobrodružství v Malých Karpatech

 ()
Před čtyřmi lety jsme podnikli cestu našeho života – tříměsíční výlet na e-kolech po Španělsku s celou rodinou. Jednoho jarního večera jsme si s manželem připomněli to nezapomenutelné dobrodružství a řekli jsme si: „Proč to nezkusit znovu?“ I když jsme si nemohli dovolit vzít tolik času z práce a…
Kristina | 17.09.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 10. část

 ()
Pro velký úspěch Kazachstán ještě jednou Pokračování vyprávění o putování po Kyrgyzstánu a Kazachstánu s dětmi z roku 2022. V kazašském Tarazu padlo rozhodnutí, že nepojedeme nejkratší cestou do Biškeku, kde jsme se navíc báli silného provozu, ale vezmeme to oklikou Kazachstánem, po silnici těsně…
Peggy | 10.09.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 46b dnes v 23:17
Ostatní – cyklo Jaké to bylo? - 152 dnes v 22:00
NEcyklo Nejlepší vtip 54 dnes v 19:43
Elektrokola Elektrokolo pro necyklistu dnes v 14:42
Komentáře k blogu Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 11. část dnes v 12:52
Technické rady Využití 3D tisku a související pokec dnes v 11:15
Lehokola Azub 3 reinkarnace dnes v 08:45
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

305 cyklistů (6 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 11. část

Kolečko se uzavírá Ještě v Kazachstánu jsme byli tak trochu celebrity. „Zdrastě, jak se máte? Viděl jsem vás…
Peggy | 24.09.2024

Dámská 2024 – jezero Milada, Děčínský Sněžník, Ploučnice, Husí cesta a z Roudnic

Začínáme další desítku naší tradiční Dámské, dlouho jsme nevěděly kam vlastně pojedeme a kdy pojedeme. Radka…
HMS | 18.09.2024

Slovinsko – Rakousko – relax v lázních Zreče 13.6. až 18.6. 2024

Letos opět s Mamutem, líbí se nám precizní připravenost tras i znalost místa, kde vedou trasy po cyklo i…
HMS | 18.09.2024