O prázdninách se chystám za krásami Bulharska "na těžko" a "po svých".Trasu mám zhruba načrtnutou-kolem1000-1500km plus cesta tam(přes Maďarsko a Srbsko,zpět podle uvážení (buď přes stejné státy po jiné trase,nebo přes rumunský Banát.Uvítám zkušenosti s cestováním po Bulharsk a Srbsku -nebráním se ani případnému přidání se k někomu do auta na cestu co nejblíže tam(za provizi,samože).Dejte do placu rady!
Taky se tam na začátku července chystám....ale já budu projíždět asi jenom po pobřeží,od Burgasu na sever....všechny zkušenosti také přivítám
Přes den to na kolo není nic moc. Takže: jaká světla použiješ?
Jó, abych nezapoměl:
http://www.pruvodce.cz/index.php?option=com...
8-)
na rozdíl od kolegy jezdím přes de za světla.pro případ nouze mám zadní blikačku a přední x-ray 5 od authora, zatím mi to na všech cestách stačilo s rezervou!
já jel od tureckých hranic podél pobřeží do Burgasu ,dál na sever musíš počítat s opravdu silným provozem který mě odradil od další cesty .Nejvíc se mě líbilo v pohoříčku Bosna který se táhne podel bulharsko -tureckých hranic .Pokrývá ho dubový porost ,je protkáno spoustou cest s minimálním provozem které jak se domnívám dle nosnosti mostů byly zbudovány v době VS pro mobilní nosiče raket.Nezapomenutelné je setkání s "obřím " jezevcem ,roztomilá jsou i prasátka chovaná polodivokým způsobem
jak se tam míníš dopravit(uvítám tip na úsporu času pro cestu tam)
Strčím ležáka do auta....jede nás celkem 12, takže dvě auta...leho se v pohodě vejde
Spíš se ptej ty :-)
Srbsko máme celkem projetý, byli jsme tam na kolech asi 3x (natěžko samozřejmě), Bulharsko jsme jeli trasu z řecké Soluně : Melnik, Pirin,Rodopy,Plovdiv,přes Starou Planinu do Rumunska.
Tak co bys potřeboval?
do srbska chci přes bački breg nebo suboticu a do bulharska přes zaječar-trasu mezi tím uvítám.v bulharsku míním jet po vedlejších(kul,rakovica,berkovica,pernik,blagojevgrad,melnik,goce dolčev,progled,plovdiv,kalofer,šipka,gabrovo,aprilci,trojan,teteven,
roman,čiren,vraca,mezdra,svoge a do srbska přes dimitovgrad.
do BG přes Serbiju jezdím z RO po hrázi přehrady u Turnu Severin. Do BG odbočím na úrovni Niše - směr Sofia, ale hned za hranicemi odboč. k jihu.
Jináč - loni do Serbije jsem jel busem Praha - Sofia . Jezdí denně -- http://www.ca-lubomirstanev.wz.cz/ cosi se mi plete, že jsem s nima komunikoval na tomto pražském čísle : 221 895 600
dík za info-do banátu se chystám příště-teď by to bylo náročné na čas(aby mne nepoložilo tolik zážitků najednou).autobus mi moc needí-mám problé s pátří(po úraze) a nevydržím dlouho sedět-mrknu přinejhorším na vlak do bělehradu či sofie(ale asi si to "odšlapu",nerad bych přišel o krásu cestou.
Srbsko není nezajímavá země, je možná trochu v pozadí za atraktivnější Černou horou, skorozápadním Slovinskem, populárním Chorvatskem a válkou zdevastovanou Bosnou.
My jsme jej projížděli 2x.
Poprvé cca po trase Bělehrad (tam nás dovezl kamarád autem) - Smederevo (ohromná pevnost na břehu jezera) - Požarevac - Knjaževac (ne po hlavních samozřejmě) - Pirot - Surdulica - Vranje (a šup do Makedonie). Cesta pohodová, krajinka: kopečky, soutěsky, výhledy, lidi pohodoví, občas nějaký termálko (jedno úplně volný u silnice vykopaná jáma, v tom horká voda :-) super, počasí koncem května ještě občas trochu studené. Zpracovávám na web cestopis, ale zaostávám :-( To byl rok 2004.
Cesta 2 : Z Valjeva (opět nás dovezl kamarád autem, tentokrát jiný) do Užice, pak cestou necestou přes hory do Noviho Pazaru, do Černé Hory (v roce 2005 to ještě byl společný stát) a přes Čakor zpět do Srbska, resp. do Kosova. Přes Peč a Prizren do Albánského Kukeše a to je již jiné téma :-)
Při té cestě 1 přidám přibližnou trasu přes Bulharsko: jeli jsme tam ze Soluně, dneska už bych se na tu zajížďku vyprdla, tenkrát jsem chtěla k moři. Takže Melnik byla taková první zajímavost na trase v Bulharsku, pak přes hory a doly, cestou necestou do vsi Pirin, pak Goce Delčev přes Popski preslap - přes Rodopi do Dospatu, NEVYNECHAT Trigradsko (soutěsky, jeskyně) - přes Pamporovo do Asenovgradu - Plovdiv a Trojanským preslapem do Orjahova a do Rumunského Baile Herculare.
Detaily k trase kdyžtak upřesním na mailu marketazavinacepastorek.cz. mohu poslat přesný itinerář, případně ve Wordu psaný cestopis z toho roku 2004 (Srbsko, Bulharsko).
přesně tuto část trasy mám v plánu(melnik-dospat-pamporovo-kalofer ale přes gabrovo-trojan-teteven...)budu rád-každá info se počítá.zajímavosti mám vybrané,ale osobní zkušenost je k nezaplacení.jak to vypadá s noclehem,cenami a lidmi?adresa mailu je [email protected] nebo @epastorek? ozvi se s podrobnostmi na [email protected]
epastorek
noclehy jsou v pohodě všude, ceny víc než příznivé (Bulharsko je hodně levná země, Srbsko srovnatelné s námi), lidi v pohodě. V Bulharsku nás trochu strašili ... asi klasika všude na východě :-( Jeden kněz v Rožanském monastýru nám dokonce ukazoval, že nosí pod kutnou revolver, že nemáme v noci spát v horách atd. Nutno brát s rezervou. Jednu noc jsme díky naprostýmu promočení a totálně podmočené krajině díky několikadennnímu dešti skončili v malém hotýlku, cena směšná, snad 150na osobu nebo tak nějak. Večeře v tom samém hotelu pak asi za 40korun :-) a tak :-)
Po Bosně a Srbsku jsem se loni pohyboval služebně autem, a řídili místní. Byl jsem zděšen brutalitou vůči chodcům a cyklistům, prostě auto má přednost za všech okolností. Řídila něžná blondýna, takže ten způsob jízdy nebyl chlapským frajeřením, ale místní zvyklostí. Bacha na to, dobře se dívat a předvídat.
hmmm, všim jsem si na sobě, že když sedím v autě, připadají mě cyklisti zatraceně ohroženější, než když to vídím ze sedla kola...každopádně reflexní vesta není nikdy na škodu. nezapomenout svlíknout a schovat večer, když se jdu někam zašít na noc. v Rodopech a okolí se v r. 06 cikáni jen hemžili...
Trigrad a okolí nepochybně stojí za návštěvu. V 2006 jsem tam by po druhé. Probírám to v Pestrým životě cyklotrempa - druhém vydání. Snad tudle větu odpůrci neetické reklamy ztráví ve zdraví. Nechtějte po mně, abych tady tu stať o Rodopech opisoval.
koukám,že jste znalci srbska,chystám se přes něj a černou horu a jak to tam teď funguje s "bílejma kartama"(přihlašování u policie),jedu sám natěžko a nesnáším kempy.
dík za odpověď
nikdy jsem se nikde nepřihlašoval. Měl jsem potíže při opouštění Srbska v r. 99. Zdrželi mě jen cca půl hodiny a žádný peněží nechtěli. Od té doby je pohoda.
Zapoměl´s dodat, že ti tam v r. 2000 vyšla knížka, takže tě všici znaj´...
;-)
Bulharsko je ráj. Některé TOP:
1. Letecky z Vídně do Sofie a zpět za 8 EUR (zbytek 3 tis Kč za poplatky a kola o)))
2. Na cestu Lonely Planet
3. Lze vyjet rovnou ze Sofie na Vitošu.
4. Úžasné cesty na Pirinu, hlavní hřeben Rily, Trigrad a okolí.
5. Samozřejmě nalehko. Vše je zde po ruce není potřeba nic vozit. Bydlení se najde vždy.
6. Kvalitní mapy Rila, Pirin a dvoje Rodopy k dostání v ČR.
7. Bydlení v hotýlcích, často s termálními bazénky.
8. Fantastická kuchyně.
Tos mě namaškrtil, už se nemožu dočkat léta!!!!(ohledně cesty tam a zpátky-pravděpodobně se nenechám okrást o zážitky z cestování na těžko po celé trase-času je dost!!!dík!po návratu dám vědět!!!
Chystám se tam letos koncem května rád bych jel busem z Florence do Plovdivu a pak přes Rodpi k Makedonským hranicím a na zpět do Sofie na bus .Když do nezvládnu tak se někde naložím na vlak .neví někdo o busu co jezdí z Berlína přes prahu do Sofie .Jo někdo mi říkal, že stan ani brát nemusím tak jsem rozpolcenej. Vloni na Ukrajině jsem ho použil jen jednou a to lilo. tak nevím.Autobus prý vyjde tam i zpět na 2300,- Kč tak to není tak hodnšě Letecky z PH to stojí asi 10 tis. fanda
trochu jsme tam loni popojížděli ( :]] ).. ale nevím, zda jsem ti schopen nějak poradit..
bacha na kaktuso - bodláky (po hodině od vystoupení z letadla jsem měl každou pneumatiku 15x propíchlou, jak jsem projel roštím)..
nějaké foto: http://ireturn1day.blog.cz/rubrika/burgas-ateny...
kdyby tě něco zajímalo, napiš email : [email protected]
Tak po vynecháníBulharska v r.2009(rodinné problémy spojené s nedostatkem času) je to letos plně aktuální a doufám, že taky proveditelné. Zrušit by to mohla jen nenadálá nemoc.Po návratu(začátkem srpna) podám hlášení i s odkazem na popis a foto!
Dobře děláš, já tam jedu letos zase, loni to bylo mooc pěkný...
kdy se tam chystáš-kam a jak (neměj strach, že se vnutím-i když aspoň cesta na hranice ve dvou by byla veselejší).jde mi jen o výměnu zkušeností. doufám, že cestu už nezhatí nic.
Docela pěkná reportáž o cyklistice v Bulharsku - http://www.alternativni-cyklistika.cz/cestovani...
Já mám z Bulharska jen samé pozitivní zkušenosti - nejlíp jet někde středem, kde je takřka nulový provoz a hodně ochotní amilí lidi. U pobřeží je to horší, turistika je holt turistika, silnice plný, ceny vysoký...ale vždycky se dá najít nějaká alternativní cesta, kde není takovej provoz.
Loni to nevyšlo- letos už to mám za sebou. Jak říkáš- milí a ochotní lidé všude, celkem láce i příp. ubytování v soukromí a malých hotýlcích do 15Lv.Fotky a popis na www.picasaweb.google.com/hudjanko
Prostě parádní a laciná- i když na mé trase na fyzičku náročná- dovolenka, na kterou se vzpomíná dlouho!!!
...a taky na http://hudecekjan.spaces.live.com/?lc=1029 Za měsíc(skoro)2500km(16800 nastoupaných) a 250€ i s nenadálou opravou a spojeným noclehem(10+35€) při normální útratě(v Bulharsku není třeba šetřit, je tam o dost laciněji než u nás)-velmi laciná dovolená v krásné krajině s velmi vstřícnými a příjemnými lidmi !!!
Z důvodu úprav stránky nová adresa:
http://bicyklem-po-evrope.meu.zoznam.sk