Máte někdo zkušenost s kvalitou cyklotras v okolí Egeru v národním parku vrchovina Bükk na severu Maďarska?dík
Byl jsem tam asi 8 dni.. Trasy jsem si udelal sam podle map Cartographia (Budapest) A Mátra (č.14) a A Bu"kk (č.30). Urcite necekej madarske roviny (podobne Jizerkam), termaly nezapomen a sklipky k tomu patri take. Jo mapy jsem poridil na www.ckkiwi.cz. Znaceni cyklostezek bylo dost bidne i v cykloturistice jsme o hodne aktivnejsi. Ale bylo to bezva .
Ahoj, přes pohoří Bükk a na severu Maďarska jsem projížděl s kamarády už dvakrát: http://www.cyklostranky.cz/vypravy/sk-hu2000... a také http://www.cyklostranky.cz/vypravy/sk-hu2003... Na kole se tam jezdí moc pěkně. Po náhorní plošině je spousta silniček se zákazem vjezdu pro auta. Pěkně se jezdí i v sousedním pohoří Mátra. Rozhodně je sever Maďarska pro cyklisty zajímavý. Pozor na jednu věc: veškeré hlavní silnice jsou pro cyklisty zakázané, často je potřeba objet i malý úsek velikou oklikou :(
Je to docela zajímavý kraj. Pěkné kopečky. Taky pozor na silniční přechod - nemusí být pro kola. Nezapomeň na Miskolc - dobrý termál. U Egeru - údolíčko plné vinných sklípků.
My jsme tam stravili sice jen den, ale zas to stalo zato:) z puvodnich planovanych 60km podle mapy jsme ujeli 120 dle reality a kopecky to byli fakt super, ale zazitek dobrej a krajina fajn. Jen se tam nekde domluvit byl docela problem a najit obycejnou hospodu, kde vari. Ale jejich pivo po tech km chutnalo:)
Značené a zároven udržiavané cyklotrasy jsou pouze v okolí velikých mest - Eger a Miskoc, plus krátký úsek nad Szilvásváradem, v údolí Szalajky. Na turistických mapách jsou různe vyznačené cyklotrasy, ale vetšinou kopírujú turistické trasy, které nejsou vždy průjezdné na kole. Myslím si ale kto má kvalitnú mapu, muže bez problémů udelat hezký výlet po drevarských stezkách a neznačených silničkách bez premávky. Takto aspon nehrozi stret s pešákmi.
Delám cykloturistického pruvodce pro Madarsko, pro minenu oblast používam turistickú mapu od Madarského vydavatelství Z-PRESS : A Bükk turista- és szabadidőtérképe v mírce 1:40 000.
Neni zlá ani od vydavatelství Cartographia A Bükk északi rész- severná část a A Bükk déli rész- jižná část. Nevýhodou je ale absence barevného rozlišovania turistických a cyklotrás, všichni trasy jsou červené a vedle nich jsou popsané začátečné písmena barevnosti trás.
Ahojte, a vela príjemných zážitkov po Madarských horách v lete i v zime.