Není to sice úplně kompletní přehled, ale na české poměry je to slušný článek:
http://cestovani.lidovky.cz/cyklotritisicovky-v...
tak se vzdělávejte, mládeži.
Pěkné čtení a zajímavé a lákavé inspirace k cestám.
A které z nich už jsi zdolal?!?
Díky, správná otázka. Právě, že jsem si uvědomil, že asi jen dva. Nějak jsem o tom nepřemýšlel.
Ten Col Sommelier (od chaty na superlehko) co je na úvodním obr. To je překvapivě krásný sedlo i když se musí jet tam a zpět.
A pak Veletu (na těžko !!!!o)))) z Granady. sice to byl asfalt,brnkačka 2700 m stoupání, ale pak tam na druhou stranu pokračuje pravá bikeřinka.
Musím o téhle motivaci zapřemýšlet.
Nejblíž bude Similaunhutte, ale tam jsem byl bez kola....
Chaberton okukuji, ale většina lidí tvrdí, že je to blbina.
musím to nastudovat.
Sommeiller jsem jel shodou okolností taky, ale hezčí i těžší je sousední Mont Jafferau, i když má "jen" 2801 m. Na Chaberton jeli od nás dva lidi, ale museli minimálně třetinu tlačit.
Přes Jeffrau jsem jel shodou okolností na Sommelier. o))) Ono vždycky záleží na okamžitém dojmu. Na Jefferau se mi líbilo to táhlé okružní stoupání. Sjezd byl trochu free.
Jo tu Jefferau jsem chtěl....
Tady to je presne typ krajiny, co mam rada, skoda ze tam holandske duchodkyne nesmi...
Po včerejšku ti mohu garantovat, že ty tam teda rozhodně můžeš :o)))
Radsi ne, Mirka Hausnumero by klepla pepka. Mne s lehacem na transalp taky odmitl.
Teda je fakt, ze bez riditek bych to pres rameno nosit po kopcich nechtel. 8-)
Musím říct, že představa, jak lucierut alá holandská důchodkyně s nosníkem a brašnama natrhne )( velkýmu Hausnumeru, mě docela pobavila :o)))
???
Pokud se jedná o to, že ta žížalka jezdí rychleji na kole než já, tak s tím mohu jistě souhlasit i bez provedení důkazu.
Jenom podotýkám, že s nosníkem a bršnama se transalp jet nedá.
...a bletníkama ;-)
Bletnik ji knikal, treba uz ho nema.
Predstavuju si, jak Mirek leze po schodisti s kolem na zadech a jazykem na veste a za nim jede nahoru Lucie... strih ... Mirek opatrne sestupuje po schodisti s kolem na zadech, orosen studenym potem a za nim jede v sedle dolu nase holandska duchodkyne...
Hrozna predstava. To bych mu nepral!
Ta fotka mi oživila vzpomínky na dojezd - ten závěr od pevnosti na fotce po štětované cestě byl fakt maso. Jinak jsme to objížděli tím traverzem z Bardonecchie resp. stanice lanovky Fregiusia, zpět jsem pak jel variantou přes Oulx.
Dobrej kout, vid´ˇ o))
My to Jefferau "sjeli" na druhou stranu, jako pod ty dolní kasárna a večer jsme byli na noclech chatě Scarfiotti
Jak jste to jeli celkově?
My to měli jako 6 denní kolečko a bylo to takové hezoučké, dobré pro začátečníky a holandské důchodyně, ale nádhera.
Vlastně tady je to kolečko
http://www.singletrail.net/Mont%20Blanc...
Jeli jsme postupně tyto kopce: Lombarda, Moutiere, Bonette, Parpaillon, Valbella, Anon, Pousterle, Fort Gondran, Fort Lenlon, Granon, Galibier, Rochilles, Echelle, Jafferau a na závěr ten Sommeiller. Byla to akce na celkem 10 dní, z toho byl jeden pěší turistika v blízkosti Brianconu.
Ta hřebenovka Assietta a oblast kolem Mont Cenisu by mě taky lákala, ale už na to nebyl prostor.
Dobrý. To jste asi v Brianconu nebo poblíž bydleli ?
Assieta je fakt zážitek. Vím, že se to nemá, ale prohlásil jsem tam, že něco tak nádhernýho jsem v Alpách do tý doby nejel. Výhledy jsou tam fakt mimořádný a cesta sama je čistá bikeřinka. Až na to, že jsem tam zlomil to kolo, naštěstí se to projevilo až na konci, pod Finestre.
Spali jsme v kempech, konkrétně u toho Brianconu v le Rosier v pěkném údolíčku Valée Clarée.
Nakonec přidávám ještě tip na mtb trasy v Piemontu. Bohužel je to ale jen v italštině:
http://www.peveradasnc.it/mtb/percorsi/
To je zajímavý. Bikerské prameny uvádějí:
Madritsjoch 3123 (Ortler)
Passo di Forcola 3032 (Ortler)
Col Lauson 3296 (Gran Paradiso)
Theodulpass ((Walliser Al.)
Chaberton 3130 (Briancon)
Gornergrat 3090 (Walliser)
Pak je tady to sedlo se Simillauhutte (byl jsem tam s cepínem, lanem a mačkama o)), ale přetánout to tam prý jde.
Pak ještě Passo Zebru u Stelvia - to musím prozkoumat.