Ahoj,
plánuji ještě na krátko vyjet v sprnu na podkarpatskou rus.. ale nevím, jak tam dostat kola - rád bych dojel vlakem někam na východ Slovenska a pak už dál na kole.
zdá se, že vlaky kola neberou, když mrknu např. na idos.cz, není tam žádný vlak, který by z brna do Bratislavy (kde se musí přestupovat) bral kola.
Máte někdo zkušenost? Věřím, že ano.
Díky,
Denis
kdy to chceš? Mě to nějaký vlaky našlo....
16.7. Praha hl.n. 15:27 15:39 175 Jan Jesenius
Bratislava hl.st. 19:51 19:54
16.7. Praha hl.n. 23:11 R 471 Amicus
17.7. Bratislava hl.st. 4:33 4:55
víc tedy ne, to je pravda, ale tohle ti tedy asi musí stačit.....
Před lety jsme řešili, jak dostat kola do Polska a ukázalo se, že největší problém je přejet s nimi ve vlaku hranici. Takže jsme dojeli rychlíkem (který kola bral) do poslední stanice před čárou, tu pak přejeli na kolech do první polské zastávky, a tam nastoupili do prvního polského vlaku, co pak jel... Bylo to bez problémů, levnější (výrazně), a ještě nám tam paní pokladní sama od sebe poradila, že nemusíme čekat na ten vytipovaný vlak, ale můžeme jet i tím, co pojede za půl hodiny;o)
Někde sem četl, že přejet Ukrajinskou hranici na kole není možné. Jedině vlakem nebo autem, letadlem je to taky možné. :-) Cykloturisté to nakonec vyřešili tak, že stopli Ukrajinskou dodávku a ta je za úplatu přes hranice převezla.
Ukrajinští celníci prý bez úplatku dělají ohromné cavyky a je jedno jestli je to kamion nebo cyklista převážený na korbě dodávky. Ale jak sem psal výše, jen sem to četl, vlastní zkušenost nemám. Tak hodně štěstí.
tohle asi platí ještě pro Rusko a Bělorus. Tam jsou fakt vygumované hlavy.
Ukrajina by měla být v pohodě. (nerad bych se mýlil. Byl jsem tam naposled v r. 99 a do Užhorodu jsem přejel na kole bez zádrhele. Po několika letech přidali přechod u Ubly. Není předpoklad, že by se vrátili k uzavření přechodů pro lidi a cyklisty..
Přes Užhorod už to s kolama nejde, je jen pro motoristy. Ale přes Ublu a Slemence v pohodě. V r. 2007 to tak aspoň bylo.
Jinak na východ Slovenska jede určitě noční vlak co bere kola. Aspoň do Košic určitě. A nejlepší je si koupit zpáteční jízdenku City Star, která pro cestu zpět platí 1 měsíc. A ještě je levnější.
Již asi 5 let je otevřený přechod pouze pro pěší a kola - Velké a Malé Slemence, asi 20 km jižně od Užhorodu. Na kole nás však nepustili před dvěma lety z haličského Chyrova do polského Krošcienko, kudy vede dokonce cyklotrasa po Švejkových stopách!
Nejlepší máš dostat se z Brna na noční rychlík "Vihotlat", který jezdí denně z Prahy do Humenného. Z Brna nejlépe asi do Hranic nebo Olomouce. Přeprava kol je formou úschovy ve vlaku. Z Humenného je to na hraniční přechod Ubľa asi 60 km.
Já nevím, ale fakt nechápu dotazy na takové "hlúposti"... Hoď si do IDOSu Brno-Humenné, odj z Brna ve 20:00; máš tam dva noční spoje až do Humenné (s jedním přestupem). A jsou to lůžkáče s úschovou během přepravy. Takže můžeš chrupkat a kolo se ti veze....