Rozhodl jsem se splnit každoroční bikerskou povinnost navštívit Gardu. Tentokrát tím způsobem, že ji objedu, jakože okolo a po kopečkách. Bylo vedro, trvalo to bez mála sedm dní a pořádně jsem se tedy prohřál. Noclehy vesměs na horských chatách a tady malá statistika:
1.den
Limone - Tremalzo - Malga Ciapa 32km 1760m stoupání
2. den
Malga Ciapa - Bocca Caplone - Navazzo - Passo di Spino - chata Giorgio Pirko - 56km 1635m
3.den
chata - vrchol Spino - Maderna 18km 345m, odpočinek
4.den
Maderna - Albergo Alpino Sagena 57km 1772m
5. den
Alberto Alpino Sagena - chata Fraccaroli pod Cima Carega 36,3km 1537m
6. den
Fraccaroli - Passo Buole - Fugazze - Rifugio di Papa 44,7km 1404m
7. den
Papa- Palon- Lancia - Riva 66km 340m
Je to výborná , velmi vzdušná trasa. Naprosto jedninečné výhledy z jihu na Alpy. Kvalitní terainy, na asfalt se tam člověk těší. Možnost protažení přes Zugno a Altissimo.
Zejména mladším bikerům velmi doporučuji. dejte si to. Dědci a báby nad 45 ať se na to nehrabou,ubytujou se v Rivě a jezdí po cyklostezce do Arca nebo Pregasiny. Ta trasa je místy pro starší občany o infarkt.
"Ta trasa je místy pro starší občany o infarkt." Tak jels to nebo ne? Nebo to píšeš za záhrobí?
Mi ovídej. A vůbec bych se nestyděla za hotýlek v Riva :o)))
No ale aspoň mi velký biker připomněl, že mám rozdělané a nedodělané stránky z loňské Gardy...
uáááááo))))
Zapomeň na hotýlek v Rivě.
Na tomhle okruhu se spí na horách, rozumíš, vyprahlý dolomitský skály, horské chaty, drsní horalé, 40 zpocených těl v jedné místnosti, vody je málo (sprcha za 5 EUR na Papa). Na chatách jsou deky,povinná je s sebou secondskin (huttenschlafsack), česky vložka do spacáku.
Ještě že já nemusím zažít všechno :o)))
Teprv, když přelezeš zasypanej tunel na Monte Caplone, vystoupáš na Monte Stino (25%), zapečeš destičky ve sjezdu (taky 25%), utrhneš přehazovačku pod Passubiem, vyhneš se ferratě a vylezeš na Fraccaola chatu,sjedeš odtud po militarstrasse, popiješ pivo po 4 EUR 4 deci, dva dny nemůžeš vyprat dres a nakonec ke všemu zabloudíš do Arca ve sjezdu z Naga do Torbole , teprv pak si zasloužíš hotýlek v Rivě a pivo z mrazáku v Coopu za 0,99. o))))
Hmmm, to pivo, to je teda pro mě nepřekonatelný problém... Kvůli tomu to teda rozhodně nemůžu absolvovat :o)))
Ale Neapolskou bruschetu s ančovičkama v Arco na náměstí, tu bych si teda zdovolením dala.
A pak hurá do Riva do galanterie na zmrzku :o)))
"...vystoupáš na Monte Stino (25%)..."
Nejsem bikerka a proto mi není jasné, jak se dá na kole vyjet stoupání 25%. Nebo i bikeři svá kola potupně tlačí?
8-)))
Rip ma v jednom useku 29% a vyjet se da, je to dokonce lehci nez tam to kolo vytlacit ;-)
Tlačit není potupa, potupa je se na kopec nedostat.
My transalpisté rozlišujeme pasáže: fahren-schieben-tragen. 24% určitě nejedu nahoru.
Ten výlet na Říp to se nedá s výletem na Pizzocolo vůbec srovnávat (stánek s párkama tam nebyl).
(Opravuji - sedlo Spino, pod Pizzocolem, ne Monte Stino).
Nejprudší pasáže na Čerchov po té panelce taky nebudou mít od těch 25% daleko.
on se panel na podklad silnice pouziva od urciteho % stoupani (nepocitam ted dalnice) z duvodu, ze asfalt by stekl... vim ze na Garde, kdyz jsem potkal beton, tak jsem radeji tlacil (pokud me cekal delsi vyslap), nez to vyjizdel, protoze prave beton byl znamkou hodne prudkeho vyjezdu.
Jestli myslíš tu "zkrácenou" cestu po panelech (zelená TR), tak ta má slušný sklon. Nahoru bych to po ní jet nechtěla, dolu mi to stačilo. A ještě je "vyšperkovaná" širokými odtokovými kanály.
Přesně tu myslim. Já tam byl nahoře na kole zatím jen jednou, nahoru jsme jeli od Babylonu a tohle jsem myslel, že je nejlehčí výjezd.
A teď koukám, že tam vede nějaká masňácká cesta ještě více okolo, která asi bude mírnější :-)
Poslouchejte, dědečci a babičky, já Vám ty Vaše Řípy a Čerchovy a procenta do kterých se ještě vyšouráte neberu.
Ale my mladý se potřebujem prostě vobčas probudit na Refugio Papa, podívat se na protější hory v ranním slunci, dát štrůdlík a říci si za tou nevyšší špičkou C.Carega) jsem spal na včera, po tom hřebeni jsem jel vpravo a cestou tím tunelem jsem večer nakonec nastoupal sem - viz foto.
Zkuste si představit takový herberk. Stavení, často jen dřevěné, někde při okraji prašné cesty o jedné místnosti, o něco menší než je tento sálek. Bez jakéhokoli sociálního zařízení. A v něm na podlaze, na slamnících, pod houněmi nebo jen tak pod kabáty čtyřicet...padesát...no někdy i sto deset vandrovníků. A teď si přátelé představte, že se všichni ti mládenci na noc zuli. A takový vandrovník...nesmíte si ho idealizovat, že jo. :-)