reklama

Vedro a kolo: Jak se nenechat ochudit o cyklistiku ani během veder

Letní počasí přímo vybízí k pobytům venku. Tedy pokud už od dopoledne neukazují stupnice teploměrů vyšší třicítky. Jak si užít kolo i během léta v komfortu a klidu? Máme pro vás několik tipů, které vás ochrání před vedrem i spalujícím sluncem.

Foto: Pixabay

Naplánujte si výlet na ráno nebo na večer

Během chladnějších měsíců si můžete dovolit vyrazit na kolo, kdykoliv máte chuť. V létě je však rozumné nasměrovat své cyklistické aktivity na brzké ráno nebo pozdní večer, kdy jsou teploty snesitelnější a slunce není tolik agresivní. Tímto způsobem si zajistíte nejen příjemnější zážitek, ale také snížíte riziko přehřátí a úpalu. Ideální jsou kratší trasy, které zvládnete do dvou hodin, abyste se vyhnuli největšímu horku a zároveň si užili jízdu.

Během těchto časových oken je slunce níže na obloze, což znamená menší intenzitu UV záření, a díky nižším teplotám se budete cítit pohodlněji. Ranní vzduch bývá čerstvější a večerní jízda má zase své kouzlo díky zlaté hodince.

Dostatečná hydratace je klíč 

Asi vás to nepřekvapí, ale pro jistotu to zopakujeme: Během horka se tělo rychleji dehydratuje, což může vést k únavě, křečím i přehřátí. Nepodceňte zásobu pití na cestu, ideální je obyčejná voda. A nebojte se přibalit větší množství, než jste běžně zvyklí. Ideální je pít i během jízdy malé doušky, abyste udrželi stabilní hladinu tekutin v těle. K tomu vám pomohou sportovní batohy s pitným vakem, ze kterého můžete pít klidně za jízdy. 

TIP: Obecně se doporučuje vypít 20 až 45 ml na kilogram tělesné hmotnosti. Během extrémně horkých dnů toto množství ještě navyšte.

Adekvátně se oblečte 

Správně zvolené oblečení vám pomůže s teplem i s celkovým komfortem během jízdy. Volte lehké, vzdušné a světlé materiály, které dobře odvádí pot a umožní vaší pokožce dýchat. Před škodlivými paprsky vás ochrání speciální cyklistické oblečení s UV ochranou. 

Po ruce mějte i tašku nebo cyklistický batoh. V něm můžete uskladnit lehkou svačinu, energetické gely, další pití i nouzovou lékárničku. A pokud se chystáte jenom tak do města, doporučujeme tzv. trapstar tašku přes rameno, kterou na kole dáte na zadní nosič a která vám poslouží nejenom na kole, ale i mimo něj. Nezapomínejte ani na pokrývku hlavy, jako je lehká kšiltovka nebo šátek.

SPF a opalovací krém

Ochranu proti slunci byste měli používat každý den, v létě ale dvojnásob. Opalovací krém s vysokým faktorem by tak měl být nezbytnou součástí vaší výbavy. Natřete se před jízdou, aplikaci ale opakujte i během jízdy, zejména pokud se hodně zapotíte. Sluneční brýle s UV filtrem zase ochrání vaše oči.

TIP: Pokud chcete univerzální opalovák, který se rychle vstřebá a neucítíte ho, volte opalovací mlhy s SPF, které jsou lehké jako vánek a na sport v horku úplně ideální. A pánům slibujeme: Už žádný mastný film na pleti!

Věnujte pozornost tomu, jak se cítíte

I přesto, že dodržíte všechna doporučení, se může stát, že vám jízda nesedne. Buďte proto vnímaví ke svému tělu, a jakmile začnete pociťovat příznaky únavy, závratě nebo nevolnosti, zastavte, najděte si stín a doplňte tekutiny. Není to známka slabosti, ale naopak respektování vlastních potřeb.

- inzerce -, 26.09.2024
Blogy

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 11. část

 ()
Kolečko se uzavírá Ještě v Kazachstánu jsme byli tak trochu celebrity. „Zdrastě, jak se máte? Viděl jsem vás před třemi dny za Tarazem," pozdravil nás chlapík kdesi na benzínce. „To je docela dobře možné." „Nebyli jste tuhle kousek za Almatou?" zase jiný chlapík jinde. „Asi měsíc nazád? To jsme…
Peggy | 24.09.2024

Dámská 2024 – jezero Milada, Děčínský Sněžník, Ploučnice, Husí cesta a z Roudnic

 ()
Začínáme další desítku naší tradiční Dámské, dlouho jsme nevěděly kam vlastně pojedeme a kdy pojedeme. Radka měla naplánovanou dovolenou v Itálii, my s Lenkou zájezd do Alp, ale nakonec jsme Dámskou odjely v tradičním termínu. Letos máme 13 jako šťastné číslo, 13.června jsme jely s Lenkou do…
HMS | 18.09.2024

Slovinsko – Rakousko – relax v lázních Zreče 13.6. až 18.6. 2024

 ()
Letos opět s Mamutem, líbí se nám precizní připravenost tras i znalost místa, kde vedou trasy po cyklo i neznačených cestách. V únoru vybíráme zájezd, vzácně se shodneme na termínu a místu. Původně jsme chtěly ve složení Helena, Lenka a já zdolat Grossglockner, ale bohužel zájezd byl již koncem…
HMS | 18.09.2024

Bikepacking po Slovensku: S dětmi na dobrodružství v Malých Karpatech

 ()
Před čtyřmi lety jsme podnikli cestu našeho života – tříměsíční výlet na e-kolech po Španělsku s celou rodinou. Jednoho jarního večera jsme si s manželem připomněli to nezapomenutelné dobrodružství a řekli jsme si: „Proč to nezkusit znovu?“ I když jsme si nemohli dovolit vzít tolik času z práce a…
Kristina | 17.09.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 10. část

 ()
Pro velký úspěch Kazachstán ještě jednou Pokračování vyprávění o putování po Kyrgyzstánu a Kazachstánu s dětmi z roku 2022. V kazašském Tarazu padlo rozhodnutí, že nepojedeme nejkratší cestou do Biškeku, kde jsme se navíc báli silného provozu, ale vezmeme to oklikou Kazachstánem, po silnici těsně…
Peggy | 10.09.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Co vás zaujalo 281 před 19 minutami
Ukrajina 46b dnes v 11:17
Komentáře k blogu Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 11. část dnes v 09:23
Lehokola Homebuilders lehokol 15 včera v 23:11
Ostatní – cyklo Za kým je mi smutno, kdo mi bude chybět - 1. včera v 19:21
Jaké to bylo? - 152 včera v 17:18
Jaké to bylo poprvé ? včera v 14:51
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

559 cyklistů (6 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 11. část

Kolečko se uzavírá Ještě v Kazachstánu jsme byli tak trochu celebrity. „Zdrastě, jak se máte? Viděl jsem vás…
Peggy | 24.09.2024

Dámská 2024 – jezero Milada, Děčínský Sněžník, Ploučnice, Husí cesta a z Roudnic

Začínáme další desítku naší tradiční Dámské, dlouho jsme nevěděly kam vlastně pojedeme a kdy pojedeme. Radka…
HMS | 18.09.2024

Slovinsko – Rakousko – relax v lázních Zreče 13.6. až 18.6. 2024

Letos opět s Mamutem, líbí se nám precizní připravenost tras i znalost místa, kde vedou trasy po cyklo i…
HMS | 18.09.2024