mám v hlave nápad projet Istrií z Puly vnitrozemím pres Pazin až do Rijeky už jste to nekdo jel?
Pred lety , ale se to uz asi zmenilo . Pekna krajinka , v ty dobe cesty perfektni , dobry jidlo a lidi jsou taky OK , me se na Istriji libilo . Nevim jak dnes , ale tenkrat tam bylo bezpecno a se nekradlo , v Rovini jsem sel na beach a nezamceny kolo jsem nasel na stejnym miste kde jsem ho zaparkoval i z cyclobrasnama . Dnes budes muset byt opatrnejsi .
Na Istrii, stejně jako v celém Chorvatsku a Slovinsku se za posledních 10 roků situace značně změnila k horšímu. Ceny závratně stouply, všude číhají výběrčí pokut, svoboda v přírodě zcela zmizela na úkor zisků z kontrolované turistiky.
Když jsem poznala současné možnosti v Řecku, Itálii, na Korsice a Sardinii, už bych se na Istrii nevrátila.
Já si myslím, že v celém chorvatsku to ještě není tak tragické. Vnitrozemí je ještě dost svobodné a třeba i na severním cípu (vojvodina) je to taky ještě pěkný. Tedy bylo to pěkný v r. 2002 a svobodný tulák si ještě přišel na své. Pochopitelně v blízkosti moře a vůbec v místech, kde se vaří prachy, je to děs a z takových míst je dobré rychle prchnout. Itálii znám málo, Sardinii a Korsiku vůbec, ale Řecko na mne dojem tedy moc neudělalo. A to ani v místech mimo pobřeží a turistické pupky. Líp se ve mně zapsaly východoevropské země v čele s ukrajinou a rumunskem.
Co to píšeš? Svobodným pod křídly CK? Hmmmmm :-(
Nezlob se, ale svobodná jsem právě bez té cestovky.
Na Istrii, ve Slovinsku a Chorvatsku jsme byli cca před 3 lety a nebylo to tak tragické, jak píšeš.
Ceny pravda, nebyly nejmenší, ale když člověk nechodí do restaurací, ale nakupuje v obchůdkách, je to podobné jako u nás. Výběrčí pokut jsme nikde nepotkali, spali jsme, kde se dalo.
Libore-strejdo, přečti si náš cestopis z cesty do Chorvatska na http://web.quick.cz/pkj2002/
je to sice 3 roky staré, ale nějaké info bys tam přeci jen mohl najít.
Peggy díky.Už jsem si početl,dobrá inspirace.Ted budu váš cestopis studovat dost se blíží mé predstavě.
tak tragicky bych to taky neviděla. Istrii jsme projížděli v roce 2003 a za celých 14 dní jsme spali v kempu 2x a 2x na tábořišti, ale to spíše z rozežranosti:-). Na pobřeží není problém spát, pokud se nejedná o velkou partu lidí. My jsme byli 4 a vždycky bylo dost křoví okolo, kde se dalo schovat.
www.putovani.net
Ráda bych se mrkla na ten web, ale bohužel mi ten odkaz nějak nefunguje.
Istrii mohu doporučit loni sem brouzdal vnitrozem a pak na dva dni odskočil k moři.Akorát bacha na věci.Panebože co to je za blábol svobodný tulák s cestovkou.No teda.
Ani mně to nejde,ale koukni na www.adriatica.net,odkaz na kole po Istri a Kvarneru.
Jo jo, měli tam nějakou chybyčku, už to jede:-)
Pro informaci: CA Jenda se zabývá hlavně, ne-li pouze, dopravou do vybraných míst a bere i kola. Takhle to Jiřina myslela.
CA Jenda skutečně není CK, ale dobrou volbou pro přepravu. Peggy, co se děsíš? Vždyť jsem s tou CA letos málem taky jel do Rumunska nebýt nakonec služební Pathálie, s kterou jsem se dopravil jinam na Balkán. Kdo by by pro Tebe měl být lepším příkladem volné cykloturistiky než já :-) Pro ostatní přikládám i mou cestu ve fotkách, u níž část byla po Istrii. http://www.epastorek.cz/vyprava.php?id_vyp=33
Ale Pavle, já tohle přeci vím, jen mi vadí, že jde o (skrytou?) reklamu, nic víc.
Já proti té cestovce-přepravce nic nemám, jenže podobné vychvalující příspěvky se tady vyskytují hodně často ...
Jak jsem tu už někde četl, reklama se dělá sama. A když tu je také zájem o informace, pak se pohybu dobrých informací neubráníš. A jestli je to skrytá reklama, nebo informace ? Když se dozvíš, co chceš, pak je to vlastně jedno, odkud to vítr přivál. Poděkoval bych hlavně správci webu, jenž tyhle informace zprostředkovává bezúplatně ve prospěch, v tomto případě, cyklistů. Pořád je lepší, dozvídat se o možnostech nejvýhodnějšího cestování, poznávání, sportovního vyžití a výcviku k nezávislosti, než si nechat vnucovat t.zv. životním stylem, tedy silou klasické masové reklamy, konzumní způsob života, který nemůže nakonec vést nikam jinam, než k zániku civilizace.