Minulý týden se z Nordkappu vrátil do rodné Ostravy Pavel Matějka. Trasu na nejsevernější výběžek Evropy a zpět absolvoval celou na kole. Za více než tři měsíce tak ušlapal osm a půl tisíce kilometrů. V rozhovoru vypráví o svých zážitcích z Polska, Německa, Švédska, Norska, Finska, Estonska, Lotyšska a Litvy.
Vyborna cesta a vyborne cteni.
Pavle, radi te uvitame jako hosta na dalsim rocniu cyklocestovatelskeho festivalu CYKLOCESTOVANI. Vice na www.cyklocestovani.cz
Jiste nam budes met o cem promitat a vypravet.
At se ti dari na dalsich cestach.
Tvoji kamaradi z Beskydska
Martin Stiller a Renata Lorisova
rozhodne obdiv za to to ujet a jeste na take hajtre. a ty cokolady bych vzal vsechny :)
Ja bych je vzal vsechny, ale to bych musel mít za kolem přívěs.
Hlavně že jsi se ve zdraví vrátil,a že jsi se z toho dlouhého cestování nezláznil.Já jsem jel jen necelý týden sám a už mi hrabalo.Zvláště v nepříznivém počasí.Máš náš obdiv a těšíme se ,že v Prostějově v zimě uděláš promítání s besedou
letos chystám s kamošem cestu švédsko,norsko-lofoty a vesterály.dál to časově nepůjde,ale příští rok stejnou sestu opačným směrem než ty.polskem začínaje,německem konče.dík za čtení.každá informace a zkušenost je dobrá. po návratu určitě napíšu své zkušenosti a pár fotek k tomu. ať ti to šlape. franta
Pukléřka islandská a lišejník sobí - v nouzi se na tom prý dá celkem dobře přežít. Nesmíš to jíst syrový, může to způsobit podráždění. Lepší je nechat lišejník odmočit ve vodě a pak uvařit nebo upražit. Eskymáci považují za lahůdku zkvašené lišejníky ze sobího žaludku.
Pukléřka je prý taky dobrá na nemoci dýchacího ústrojí.
Vypadá to takhle:
http://www.funet.fi/pub/sci/bio/life/lichens...
Takový severský špenát :-)
Další použitelnou rostlinou je medvědice lékařská. Trsy červených bobulí jsou prý po uvaření jedlé.
http://www.mdidea.com/products/proper...
kvituju s povděkem všechny rady a doporučení.Jenže na starý kolena už se člověk nerad učí nový věci. Já tam , kdyžtak, přežiju na hříbkách.
Jen upozorňuju, že jsem tam ještě nebyl a nezkoušel to. Na podzim dám vědět, jaký to bylo:)
Moc zdravím,celá cesta byla v mlze.Dnes máme takový malý cestovatelský festival Divní ptáci v Ponětovicích.Mnoho štěstí na dalším cestování Ivan.
ps.tys dojel dobře
¨¨¨
Tak toto je zrealizovany moj vlastny sen. Som Norskom posadnuta, niekolko krat som tam pracovala ako pomocnicka na farme (kravy, ovce) a od prveho razu, ako som tu krajinu navstivila tuzim prave po tomto, prejst cez Balkan, Finsko, Svedsko do Norska a vratit sa pobrezim dolu. Ale pre mna to ostane asi len sen. No trochu som rada, ze to ktosi predsa len zrealizoval. Gratulujem!
A samozrejme, ze Ti strasne zavidim, hoci sa to nepatri.
Náhodou jsem objevila článek D. Matějky, neb mě velmi zajímá cestování -vandrování na kole a smekám:-)Já letos za 22 dní absolvovala trasu Polsko, Litva,Lotyšsko a 42 km před Estonskem jsem to otočila protože jsem 3 dny jjela v šíleném marasu. Po návratu jsem toho litovala a hned začala přemýšlet kam příště, takže článek mi je ispirací a snad na jaře 2010 vyrazím:-)