U našich německých sousedů je Labská trasa <i>(Elbe Radweg)</i> nepopulárnější trasou. Každý rok sem míří statisíce cykloturistů, aby si projeli alespoň krátký úsek a užili si nádhernou přírodu v okolí řeky. Jakou budoucnost má Labská trasa na české straně, o tom jsme hovořili s manažery stezky z Nadace Partnerství Martinou Kulíkovou a Jakubem Smolíkem.
Mohu si snadno porovnat systém komunikací pro cyklisty na naší a Německé straně hranic. U nás prakticky nic, za čárou perfektní systém bezpečných cest.
To se jim to pak vymýšlí dálkové trasy, když mají jak vyjet za město a přejet do sousední vesnice :.-(
Dálkové trasy jsou hezká věc, ale raději bych viděl spolupráci na základní dopravní síti pro cyklisty. Tu bych jistě použil daleko častěji !!!
Víte například, že v Německu je povinnost správce komunikace, zajistit bezpečnou dopravní cestu i pro cyklisty ??
Víme a zuříme, že tomu tak není i zde. Však také v Sasku podél silnic vyrůstají cyklostezky jak houby po dešti. Ona taková cyklostezka podél silnice ze vsi do vsi je vlastně důležitější než nějaká výletní cesta podél krásné přírody.
Trochu mě zaráží to: "trasa má daleko do německého standardu". Neznalý člověk (úředník) si hned myslí, že tam mají "bůhvíco". Rozdíl mezi ČR a D vidim hlavně v tom že "chtějí" a jen důležitě nekecají, takže trasu mají bezpečně průjezdnou celou, i když ne dokonalou (pro někoho). Ale funguje to a jezdí tam spousta lidí !
U nás máme pár krátkých "salámků", třeba tu novou část u nás do Čertovy Vody, ale ani ne z přímo z centra města, ale až od železničního mostu v Horním Žlebu. A tam se dostat třeba s dětmi po úzké silnici nad řekou, mezi auty (jedoucími i parkujícími) je humus. Ale to už se zase opakuju, žejo ?! Stejně tak 200 až 300m rozbité panelovo-bahnité cesty na druhé straně, kde čouhají ven armovací dráty (to je fakt "o hubu"), nikdo nemůže jednoduše opravit (dráty uřezat flexou a bahno zasypat štěrkem), musí se zpracovat studie, projekt, výběrové řízení, asi i EIA, dotace............
Od 2.8. 08 jsem jela ze Špindlu po č. 24. Měla jsem za kolem vozík se dvěma malými psi, jela jsem sama a líbilo se mi to. Dojela jsem na Probošťská jezera, kde jsem musela skončit, pro onemocnění pejska, ale slíbila jsem si, že se vrátím za rok a dojedu to do Hřenska. Jediná vada je možnosti kempování, jsou daleko od sebe a pak není moc času na krásy a zajímavosti, které jsou okolo člověka.
Teďka v neděli jsme jela Libice nad Cidlinou - Ostrá. Asfaltka z Libice až Nymburk super, místy možná trochu moc lidí, ale dalo se to. Kus za Nymburkem začíná terénní vložka podél Labe, jede se v takovým úzkým kanálku, to objíždím raději po silnici přes Doubravu. Až pak zas od zdymadel u Kostomlat mnohem lepší cesta až do Ostré. Jen nechápu, že nikdo není schopný ten kus cesty nějak vylepšit...
V Heřmanicích vede labská trasa napříč přes fotbalové hřiště tady:
http://www.mapy.cz/#x=136488016@y=137008592@z...