Tak jako každý rok, přichází čas, kdy manželka odjíždí na týdenní workshop BTZ neboli Bělotínský týden zpěvu a já mám zase příležitost uskutečnit nějaký cyklovýlet podle vlastního gusta. Tentokrát bych chtěl zkusit, jak zvládnu něco delšího, jak zafunguje legendární kožené sedlo Brooks a jak mi…
Pěkné putování.
Hezké! Polsko zatím nějak vynechávám. Možná to bude nedostatkem hor :). Ale jistě na něj dojde taky. Děkuji za pěkné počtení.
To vypadá na parádní trip! Já byl loni z Polska a hlavně poláků a jejich přístupu k cyklistům úplně nadšený!
https://www.nakole.cz/blogy/monolema/1305-1000...
Přeji spoustu zajímavých kilometrů v sedle!
Dík. Taky pěkný výlet. Četl jsem to bohužel pozdě. Když jsem hledal nějaké info o cyklistice v Polsku, tak to vypadalo, že tam nikdo nejezdí. Stránky nakole.cz jsem nějak minul. Přemýšlím, že bych příště vyrazil i s manželkou, třeba na Mazurská jezera.
Asi před 5-ti lety jsem jeli Gdyně, Gdaňsk, Krinica Morska (ruské hranice), Elblag, Mazury a do Varšavy na vlak.
Ahoj, mám dotaz na navigaci. Jsem také zvyklý plánovat trasy podle mapy.cz, ale problém mám poté při umístění telefonu s navigací na řídítka. Jednak se telefon v držáku dost otřásá, což určitě nedělá dobře elektronice telefonu, hodně se díky slunci ohřívá a navíc mi, kvůli dobíjení, vede kabel z telefonu do taštičky k powerbance. Jak to máš vyřešené ty?
Kup si pořádnou navigaci. Trasu si do ní bez problémů stáhneš.
Má mnohem lepší odolnost, výdrž a viditelnost na slunci.
Díky. Máš nějaký tip? Mám hodinky Garmin, takže se nabízí pořídit si i navigaci Garmin. Ale zase se mi nechce dávat za jednoúčelový přístroj 10t. a víc.
Garmin Edge Explore2 jsem před měsícem kupoval za 6300. To je spíš turistická navigace, ale už má dotykový displej. Za mě funkčně velice dobrý.
Na sportovní ježdění je řada Edge 540 (tlačítkový) nebo 840 (dotykový), případně vyšší modely, některé mají i funkci solar (v displeji jsou solární panely a ty dobíjí, takže se zvýší výdrž).
S telefonem v držáku na řídítkách jezdíme roky celá rodina a že by mu nějak vadilo otřásání, to jsem nezpozorovala. A vzhledem k tomu, že si tam synek upevnil i milovaný iphone, tak to asi nevadí o moc víc, než když leží telefon v brašně.
Slunce displeji telefonu dobře nedělá, to už jsem zjistila také, šikovná dcera vyrobila takovou jakoby krytku - stačil kousek ručníčku, drátek a kovové kolíčky. Když je horko, instaluje se ručníček a telefon se přikryje. Když budu mít čas, najdu fotku.
Dobíjení neporadím, pokud dobíjíme v powerbanky, dobíjíme spíš v noci.
Jak říká dole Peggy, taky jsem si nevšiml, že by ty otřesy telefonu nějak vadily. Navigaci prakticky nezapínám, většinou se snažím zapamatovat si pár následujících odboček a mapy otvírám jen pro kontrolu. Ve městě ale podle mapy jedu, to jo. Většinou z powerbanky dobíjím až večer nebo při delší přestávce. Mám vcelkou výkonnou, 65W, takže to doplní celkem rychle. Zajímavý poznatek je, že nabíjení za jízdy rušilo bezdrátový měřák když byla powerbanka na řídítkách. Když jsem ji přesunul do brašničky pod rám, bylo to ok.
Mám to úplně stejně, navigaci nepoužívám, ale pravda je, že těch odboček si mnoho zapamatovat nedokážu :-) Je to zajímavá zkouška (chabé) paměti :-) A ve městě mám displej taky raději rozsvícený celou dobu průjezdu :-)))
Přikládám fotku "krytky" mobilu ve vedru. Mám nové kolo a mobil je upevněný nikoli na řídítkách, ale v představci. Ten ručníček má druhoutnou funkci na utírání potu.
Vozím mobil jako Peggy v pouzdře na představci. To pouzdo ho chrání nejen před vodou, ale i před mechanickým nárazem a chvěním. Ovšem mobil se v něm za horka přehřívá. V teplotách kolem 35 ve stínu mi už vypadával. Řešil jsem to tak, že jakmile jsem zastavil pro vychladnutí sebe, tak jsem mobil vytahoval a chladil také. Krycí ručníček mne nenapadl.
Doma je to asi jednodušší, někde jsou slušně značené cyklotrasy, nebo vedou částečně po ještě slušněji značených turistických. Zkouším si zapamatovat mosty , železniční přejezdy apod. Částečně mám i fotografickou pameť, takže si kousek mapy umím jakžtakž představit. Ale s postupující únavou během dne to už taky moc nejde. To už jsem schopný do pěti minut zapomenout jméno následující vesnice.
Pěkná cesta. V Polsku jsem byla s kolem zatím dvakrát a doufám, že ne naposledy, takže díky specielně za ten tip na aplikaci pro divoké spaní.
(Pravda, letos jsme se nakonec vždy někde zahrabali i tak, ale informací není na cestě nikdy dost.)
já tu aplikaci znám už od jejího pilotního provozu. jenže na můj vkus se hrozně courá a hlavně vždy jsem někde jinde než jsou ta místa.
Courá. Já jsem si stáhl i offline mapy podél trasy a stejně to bylo divně pomalé. Většinou mi to nechtělo ani v mapě ukázat aktuální polohu podle GPS. Povoleno jsem to měl. Taky se dost blbě hledá v mapách.cz místo, které jsem si vybral v aplikaci. V Polsku zřejmě s tím spaním kdekoliv není problém, takže příště bych spíš prostě hledal hezký les.