Náhorní plošina Hardangervidda není pouze norská, nýbrž s největší určitostí i evropská nejrozsáhlejší horská plošina. Pokrývá oblast asi 7500 km2 v nadmořské výšce 1000 - 1250 metrů. Nachází se ve středu jižního Norska.Celá plošina leží nad hranicí lesa a nejsou zde žádná, jinde tak hojná údolí,…
Jé, zrovna jsem si říkala, jestli bude cestopis! Akorát že nefunguje odkaz ke stažení, nebo jsem nepochopila, jak na něk.
Ups, mea culpa, chybička se vloudila - problém byl mezi židlí a klávesnicí.
Opraveno, dík za upozornění.
Budeš chtít zase vytisknout a poslat?
No samozřejmě, to už je standard, ne? :-)
Ale aby se tu nespustila smršť, že chtějí i ostatní :-)
Velmi hezké!
Potěšila jsi mě vzpomínkou na moji milovanou Viddu:-))
Prošla jsem i fotky na rajčeti. Na jedné z nich s popiskem "hory v dálce jsou pokryty sněhem" máš vyfocený Hardangerský ledovec, šestý největší v Norsku.
Díky, opravím.
Já taky děkuji. Udělala jsi mi radost. Po Viddě jsem se netoulala již dva roky. A chybí mi to:-((
K těm samoobslužným chatám: dnes už jsou většinou zavřené až na malé výjimky. Norové holt s otevřenými a plně vybavenými chatami mají v poslední době neblahé zkušenosti.
Ale můžeš se stát členem norského trekingového sdružení DNT. Stačí jeden z vás. Zaplatíš nějaké příspěvky a v informační kanceláří proti vratné záloze získáš univerzální klíč k chatám.
Pak je můžeš využívat, přespat, či si vzít v dobře zásobené spižírně, co potřebuješ. Vždy tam najdeš papír, na který napíšeš, co sis vzala a buď do kasičky vložíš peníze nebo napíšeš na sebe kontakt a strhnou ti to z účtu.
My v létě chaty nevyužíváme, ale v zimě, zrovna třeba na Viddě, se chatka občas v nečase hodí:-))
My do chat nechtěli vůbec, tak jsme ani k nim nezacházeli, ale překvapilo nás to.
Neblahá zkušenost mluví za vše, asi tam pobývali nějací naši krajané - vím, že podobný problém mají i ve Finsku.
My se spoléháme jen sami na sebe a svůj domeček si neseme na zádech, včetně kompletního jídla.
Hardangervidda je nádherná, ale nám se více líbí ta druhá Vidda - Finmarksvidda na severu. Letos se tam zase chystáme, snad to klapne.
Tak ať vám to vyjde!
Stejně je to věc názoru a preferencí. Finmarka je krásná, ale neumím to tam s komáry a muchničkami a chybí mi ty výhledy.
Mám ten sever moc ráda, ale Vidda je vida.
Divoká, opuštěná, krásná, majestátná.
Plánujeme to na konci srpna a začátku září, to už by snad s komáry mělo být lepší.
Finnmarksvidda je podobná Hardangerviddě, ale připadá mi více divoká
Tak to má být!
Každý si najde ten svůj kousek světa, kde to má rád a kde je šťastný. A kam jezdí a užívá si to.
(Nicméně z geografického pohledu je mezi Hardangerviddou a Finmarksviddou obrovský rozdíl. H-vidda leží ve výšce nad 1000 metrů. F-vidda má nadmořskou výšku Prahy či Brna.
Ty rozhledy a ta divokost tam prostě nejsou:-))
Důležité je, že každý z nás má rád něco jiného a tím pádem se nikde netlačíme ve frontě.-))
Mě ten ráz krajiny přišel podobný, jako na Hardangerviddě, tedy v podstatě nekonečný horizont. Ale můžu se mýlit, je to přece jen 13 let.
Každopádně jak píšeš, důležité je, že každý máme rádi něco jiného, a nevznikají fronty. Anebo naopak, pokud v podobném prostředí člověk potká jiného turistu, je to natolik sporadické, že si to setkání vychutná.
Třeba tam pobývali i jiní národové.
Pěkné!
Tip ohledně plynové bomby - před pár lety jsme koupili obojetný vařič, který pasuje jak na bomby CampinGaz, tak na bomby VAR.
---
Když už se tady řeší cestování bez kola po severských zemích - nemáte někdo nějaké zkušenosti a poznatky k Faerským ostrovům?